België - Nationaal Park Hoge Kempen en de Maasvallei


3 dagen

Periode zelf te bepalen


België - Nationaal Park Hoge Kempen en de Maasvallei


3 dagen

Periode zelf te bepalen


België - Nationaal Park Hoge Kempen en de Maasvallei


3 dagen

Periode zelf te bepalen


België - Nationaal Park Hoge Kempen en de Maasvallei


3 dagen

Periode zelf te bepalen


België - Nationaal Park Hoge Kempen en de Maasvallei


3 dagen

Periode zelf te bepalen


3 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23BE5CTA
Individuele reizen België
Soms moet je niet ver reizen om een 'buitenland-gevoel' te krijgen. De Hoge Kempen, het grootste natuurgebied van Vlaanderen én het enige Nationaal Park van ons land, geeft je zo'n gevoel. Je vindt er gevarieerde landschappen zoals paarse heide, zandduinen en groene heuvels, ver weg van wegen en bebouwing.  Ook water is volop aanwezig, met blauwe meren, grindplassen, kabbelende beken en onze grensrivier de Maas. Het multiculturele mijnverleden zorgt bovendien voor een boeiende brok cultuur. Je verblijft in een belle époque-hotel aan een pittoreske kanaaloever. De wandelingen in dit arrangement maken deel uit van het Nationaal Park Trail, dat in december 2022 met het Europese Kwaliteitslabel werd bekroond.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Nationaal Park van België
 • groene heuvels en blauwe meren
 • Rivierpark Maasvallei
 • multicultureel Limburg - mijnverleden
 • fietsen door de heide
 • mijnterrils op Terhills en Thorpark

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,9

51 Beoordelingen

reviews van klanten

Heel gezellig en gastvrij hotel!!

Marleen M. -

We kijken al uit naar onze volgende reis met anders reizen! We hebben een heel goede reis gehad!

Eva L. -

Algemene reistips

Dag 1

Je wordt verwacht in het hotel in Lanklaar in de loop van de namiddag. Voor je naar het hotel gaat kan je onderweg al een mooie inloopwandeling maken bij de toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen ‘Thorpark’ in Genk. Je kan kiezen tussen een wandeling van 8 of 16 km, telkens met mooie vergezichten vanop de Limburgse mijnheuvels. s’ Avonds schuif je de beentjes onder tafel in het hotel-restaurant met Franse keuken en mooi uitzicht. Van bij het hotel vertrekt er nog een mooi wandelpad langs waterpartijtjes.

Hotelovernachting. (A)

O = ontbijt       A = avondmaal

Dag 2

Na het ontbijt trek je naar het bezoekerscentrum van het Nationaal Park, de ‘hoofd’-toegangspoort. Je maakt er een mooie luswandeling van 10 km over drie heuveltoppen en langs een groot meer. Rond de zomer van 2023 zal je hier ook kunnen ‘wandelen over het water’ over de pontonbrug tussen de groene heuvels. 5 kilometer hiervandaan strekt zich de Mechelse Heide uit, het populairste wandelgebied van het park omwille van de heuvels, grindplassen en de mooie paarse heide. Een lus van 8 km leidt langs alle hoogtepunten en via een groot deel van het National Park Trail. Beide wandelingen kan je combineren tot één lange tocht van 25 km.

Hotelovernachting. (O, A)

 

Dag 3

Wil je vandaag nog wandelen dan kan je vlakbij het hotel de omgeving van ‘de Wissen’ gaan ontdekken, de toegangspoort van het Rivierpark Maasvallei. Je maakt er een veelzijdige wandeling van 7 km door een typisch Maaslandschap met oude Maasarmen, de winterdijk, oude grindgaten en met veel typische kruiden. Met prachtige vergezichten over de Maas en de Maasplassen trek je tot het natuurgebied Negenoord met z’n wilde paarden en grote vogelpopulatie. 

Vlakbij de toegangspoort Pietersheim steelt de prachtige Ziepbeekvallei de show met z’n unieke fauna en flora en de geschiedenis van de Waterburcht Pietersheim. De vallei vormde het decor voor een groot deel van de natuurdocumentaire ‘Onze Natuur’. Einde vlakbij Oud-Rekem, ooit verkozen tot mooiste dorpje van Vlaanderen.

Blijf je nog een nachtje langer? Op 10 km van het hotel kan je nog een luswandeling van 8 km maken in de omgeving van de Kikbeek, ze combineert het grootste heidelandschap van Vlaanderen met het berg- en merenlandschap van de Kikbeekbron. De mooie Maasvallei en de heide vormen ook een prachtig fietsgebied. Je volgt een deel van de bekende route ‘Snoer van Maasdorpjes’ en via het authentieke stationnetje van Asch. Het grootste deel van de fietsroute is verkeersvrij en loopt dwars door de natuur. Fietstocht van 55 km. Een elektrische fiets kan je huren bij het hotel.

Einde na het ontbijt of extra nacht(en). (O)

Verder nog:

 • bezoek aan een mijnwerkerswoning in Eisden (op afspraak)
 • wellnesscentrum Elaisa
 • Huize Timmermans, producent van de Maaslander-wijn, op 10 min.  rijden van het logies
 • Maasmechelen Village.

 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2023

€ 230 per persoon


Voorschot: gelijk aan de volledige reissom

Inbegrepen

 • 2 x logies
 • 2 x ontbijt
 • 2 x avondmaal (viergangendiner)
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen 
 • audio-app met luisterverhalen uit het mijnverleden
 • originele wandelkaarten
 • bezoekersgids toerisme Limburg
 • GPS-tracks
 • bijdrage aan het Nationaal Park Fonds
 • drankje in het National Park Visitor Center
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • transfers ter plaatse
 • middagmaal (lunchpakket hotel 5 €) en dranken
 • evt. fietshuur (€ 15 / dag)
 • toeristentaks
 • verzekering
 • optionele activiteiten

Toeslagen

 • Extra overnachting (half pension): € 60 per persoon
 • Toeslag eenpersoonskamer: € 25 per nacht

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 4 januari tot/met 31 december 2023

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op:  Accuweather

Heen- en terugreis

Met de trein 

Tot Genk en met de bus (ca. 45 min.) naar halte Lanklaar Kruispunt. Vandaar is het nog 550 m naar het hotel. Opgelet: op zaterdag en zondag is het aanbod van De Lijn zeer beperkt.

Met eigen wagen

Je kan gratis parkeren bij het hotel. Na het uitchecken kan je de wagen nog de ganse dag op de parking laten staan zodat je rustig kan gaan wandelen.

Zie www.belgianrail.be en www.delijn.be voor de meest recente dienstregelingen.


Vervoer tijdens de reis

 • Voor de meeste wandelingen is er een verplaatsing met de wagen nodig of per fiets (deze kan je eventueel huren bij het hotel). De wandeling van 25 km, de fietstocht en de 7 km wandeling op dag 3 door de Maasvallei vertrekken bij het hotel.
 • Wellness Elaisa ligt op 4.1 km van het hotel en is niet bereikbaar met het openbaar vervoer.
 • Maasmechelen Village ligt op 5.2 km van het hotel. Bij bushalte Lanklaar Kruispunt kan je de bus nemen naar halte Eisden Maasmechelen Village.

Wandelniveau

. Wandelingen op vrij vlak terrein. De beklimming van de terril is kort maar krachtig. Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het stappertjessysteem van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.

 


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

Je logeert in een charmant Belle Epoque-hotel in het dorpje Lanklaar met uitzicht op de kanaaloever. Het hotel heeft een mooi restaurant en tuinterras. Je slaapt in een twee- of eenpersoonskamer met houten vloer en eigen badkamer.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt en viergangendiner neem je in het hotel en zijn inbegrepen.
 • Een middagpicknick kan je in het hotel aankopen aan de speciale prijs van € 5.

Honden

Honden zijn toegelaten in het hotel (€ 10 per hond).

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. 

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
 • wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon

Diversen

 • drinkbus of -zak
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. wandelstokken
 • evt. powerbank voor de gps
 • zakmes voor de picknick

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband.

Reisdocumenten

Voor reizen in België volstaat je identiteitskaart. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist.

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.



Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 
Nationaal Park Hoge Kempen
Rivierpark Maasvallei
Anders Reizen Connecterra en Maasvallei