Oostenrijk - De Lechweg, wandelen in een Oostenrijkse idylle


8/10 dagen

Periode zelf te bepalen


Oostenrijk - De Lechweg, wandelen in een Oostenrijkse idylle


8/10 dagen

Periode zelf te bepalen


Oostenrijk - De Lechweg, wandelen in een Oostenrijkse idylle


8/10 dagen

Periode zelf te bepalen


Oostenrijk - De Lechweg, wandelen in een Oostenrijkse idylle


8/10 dagen

Periode zelf te bepalen


Oostenrijk - De Lechweg, wandelen in een Oostenrijkse idylle


8/10 dagen

Periode zelf te bepalen


8/10 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23AT5LTA
Individuele reizen Oostenrijk
Het Lechtal... veel Vlamingen maakten er als kind hun sneeuwklassen mee. Dat het Lechtal ook geknipt is voor een doorgaande wandeltocht, is minder bekend. De vallei is een van de laatste in de Alpen die nog zo goed als helemaal natuurlijk is gebleven. Tijdens deze tocht volg je de Lech van zijn brongebied op 1800 m hoogte tot in Weissenbach, waar de klaterende bergbeek een stevige rivier is geworden. Wie het iets uitdagender wil, kan er nog 2 flinke etappes aan toevoegen, en eindigen bij de grote Lech-waterval en het Duitse stadje Füssen.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Tocht voor romantische zielen: bergweiden met bloemen,  picknickplekjes bij het ruisende water
 • Aan het einde van de dag een terras in een ‘postkaartperfect’ dorp
 • Logies in gemoedelijk pension of hotelletje
 • Ook voor beginnende bergwandelaars met een goede conditie
 • Keuze tussen 8- of 10-daagse reis


Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst

Je komt aan in Lech, helemaal boven in het Lechtal. Het is bekend als skigebied, maar eens de sneeuw gesmolten is, blijkt het ook een wandelparadijs.

Overnachting in Lech (A)

Dag 2

Formarinsee-Lech

Na een stevig Oostenrijks ontbijt neem je de bus naar de Formarinsee, een meer op zo’n 1800 m hoogte. Je staat hier op het “dak” van het Lechtal, de uitzichten zijn schitterend. Hier wordt de Lech geboren en begint ook de Lechweg die je deze week zal volgen. Van hier wandel je - bijna voortdurend zachtjes dalend- door een typisch almenlandschap terug naar je logies in Lech.

14 km, 4 stapuren, 190 m stijgen en 620 m dalen

Overnachting in Lech (O-A)

Dag 3

Lech-Holzgau

Vandaag stap je over boswegen en paden verder naar het noorden, je blijft altijd een beetje hoger dan de rivier zelf. Door bossen en weilanden kom je aan in het dorp Warth. Hier kan je zelfs midden in de zomer nog sneeuw zien. Via een kleine hangbrug steek je de Krumbach over, die even verderop uitmondt in de Lech. De etappe eindigt in Lechleiten, waar je de bus neemt naar je volgende verblijfplaats in Holzgau.

14 km, 5 stapuren. 465 m stijgen en 370 m dalen

Overnachting in Holzgau (O-A)

Dag 4

Lechleiten-Holzgau

Een korte busrit brengt je naar Lechleiten, waar je gisteren je etappe eindigde. Je passeert een ‘klettergarten’, waar klimmers hun favoriete sport beoefenen, en loopt vervolgens door naaldbossen, zo’n 400 m boven de Lech. Een breed bospad leidt je naar het dal waar je op het traject van de Adlerweg uitkomt, het bekendste langeafstandspad van Tirol. Je volgt deze route een tijdje (makkelijk herkenbaar aan de bordjes met adelaars) en komt uiteindelijk weer aan in Holzgau.

16 km, 5 stapuren, 130 m stijgen en 565 m dalen

Overnachting in Holzgau (O-A)

Dag 5

Holzgau-Elbigenalp

Een etappe met een spectaculair kantje: je steekt vandaag de kloof van de Höhenbach over via een smalle hangbrug die 110 m boven de beek bungelt. Zie je dat niet zitten, dan is er een minder duizelingwekkend alternatief langs de waterval van Simms. De twee trajecten komen uit bij het uitkijkpunt van Schiggen, waar het Lechtal zich aan je voeten uitspreidt. Stijgend en dalend wandel je verder tot bij een rustplek met -alweer- een heerlijk uitzicht. Over brede boswegen bereik je tenslotte Elbigenalp. Dit is het ‘hoofddorp’ van het Lechtal, het is bij kenners in heel Europa befaamd voor z’n houtsnijschool, waar je zeker eens kunt binnenspringen. 

12,5 km, 4 à 5 stapuren, 425 m stijgen en 490 m dalen

Overnachting in Elbigenalp (O-A)

Dag 6

Elbigenalp-Stanzach

Vandaag stap je de langste etappe van deze wandelweek. Het eerste deel van de tocht loopt over rustige paden direct naast de Lech. Het ideale moment om eens voorzichtig te voelen hoe koud dat bergwater écht is. In Häselgehr begin je te klimmen naar een panoramisch pad dat een stuk hoger ligt. Via het dorp Vorderhornbach kom je uiteindelijk aan in Stanzach, van ver herkenbaar aan z’n uivormige kerktorenspits. 

21 km, 5 à 6 stapuren, 445 m stijgen en 540 m dalen

Overnachting in Stanzach (O-A)

Dag 7

Stanzach-Weissenbach am Lech

Na de lange etappe van gisteren voelt de tocht van vandaag aan als een rustige zondagswandeling. Je wandelt bijna de hele tijd langs de Lech, die hier door een brede keienbedding stroomt, en denkt geregeld terug aan het bergbeekje dat je enkele dagen geleden voor het eerst ontmoette. Neem je tijd om de bijzondere alpenflora in je op te nemen, en misschien spot je wel een van de bedreigde vogelsoorten die hier voorkomen. In Weissenbach am Lech heb je je laatste overnachtingsplaats bereikt. Tijd om uit te blazen, terug te blikken en te mijmeren op het terras van een ‘stube’ of ‘gasthof'.

13,5 km, 3 à 4 stapuren, 86 m stijgen en 145 m dalen

Overnachting in Weissenbach am Lech (O-A)

Dag 8

Einde van het 8-daags programma

Na het ontbijt (O) keer je terug naar Lech om je wagen op te pikken of naar het station.

OF: Weissenbach am Lech-Pflach

Aanvankelijk blijf je de Lech volgen over een breed en vlak pad. Kort voor Reutte begint het te stijgen richting ‘Panorama Höhenweg’, die, zoals de naam al doet vermoeden, op hoogte ligt. Hier krijg je uitzicht op het door bergen omringde keteldal Reuttener Becken en later op de idyllische Frauensee.  Je wandelt terug rivierwaarts naar beneden. Maar voor je Pflach bereikt, is daar eerst nog het vogelavonturenpad. Eerder ongebruikelijk voor een alpenrivier, heeft de Lech nabij Pflach zijarmen die op hun beurt vijvers en stilstaande wateren voeden , omringd door dood hout en struikgewas. Dit vormt een uitzonderlijke biotoop en creëerde een waar vogelparadijs met moeras- en watervogels die zeldzaam zijn in Tirol. 

18 km, 5 stapuren, 550 m stijgen en 600 m dalen

Overnachting in Pflach (O-A)

Dag 9

Pflach-Füssen

De laatste etappe naar Füssen is meteen ook de uitdagendste en begint met de klim naar de Sternschanze, de stervormige fortificatie Burgenwelt Ehrenberg. Vlak voor de Alpsee wandel je Oostenrijk uit en Duitsland in. Het blijft pittig wandelen, maar je wordt visueel verwend: eerst krijg je het kasteel Hohenschwangau tussen Alpsee en Schwansee in het vizier, en vervolgens Neuschwanstein, het droomkasteel van Lüdwig II van Beieren. Via het Schwanseepark en de Kalvarienberg leidt het pad naar de indrukwekkende Lechfall en oude binnenstad van Füssen.

15 km, 5 à 6 stapuren, 720 m stijgen en 750 m dalen

Overnachting in Füssen (O)

Dag 10

Einde van het 10-daags programma

Na het ontbijt (O) keer je terug naar Lech om je wagen op te pikken of naar het station.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Geldig in 2023

€ 1085 per persoon voor 8 dagen / 7 nachten
€ 1355 per persoon voor 10 dagen / 9 nachten 


Voorschot: € 380 per persoon

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt
 • avondmaal (niet in Füssen in 10-daagse)
 • busticket Lech-Formarinsee (incl. tol)
 • bustickets Lechleiten-Holzgau-Lechleiten
 • bagagevervoer
 • informatiepakket met  Duitstalige wandelbeschrijvingen
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis 
 • middagmaal
 • avondmaal in Füssen
 • dranken
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering.

Toeslag

Eenpersoonskamer 8 dagen / 7 nachten: € 190
Eenpersoonskamer 10 dagen / 9 nachten: € 250
Taxitransfer Weissenbach-Lech (max. 4 pers): € 185
Taxitransfer Füssen-Lech (max. 4 pers): € 230


Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 20 juni tot/met 26 september 2023

In de zomer mag je je vaak verwachten aan mooi weer. Aangename dagtemperaturen en een stralend blauwe hemel zijn eerder regel dan uitzondering. Maar…in de bergen kan het weer vrij snel omslaan en kan de temperatuur nogal schommelen, met mogelijk grote verschillen tussen dag en nacht, tussen bergflank en dal, tussen wandelen in de zon of in de schaduw. Hevige wind en onweer kunnen altijd voorkomen, zij het eerder meestal in de avond. ’s Avonds en ’s nachts kan het sterk afkoelen. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather

Heen- en terugreis

Met openbaar vervoer *

Je kan met de dag- of nachttrein tot station Langen am Arlberg reizen en verder per bus (30 min.) naar Lech. Of met Flixbus tot Bregenz, gevolgd door de trein naar Langen am Arlberg en verder per bus naar Lech.

Terug vanuit Weißenbach am Lech met de bus (15 min.) naar station Reutte en per dag- of nachttrein naar Brussel. Terug vanuit Füssen per dag- of nachttrein naar Brussel.

Meer info over treinen op The Train LineÖBB, Deutsche BahnFlixbus en Verkehrsverbund Tirol.

Met eigen wagen

De afstand Brussel-Lech bedraagt ongeveer 830 km. Om te parkeren wordt parkeergarage Anger aanbevolen. De terugkeer van Weißenbach am Lech (ca. 1 u.) of Füssen (ca. 3,5 u.) naar je wagen kan met de bus; meer info op Verkehrsverbund Tirol. Of je kan een privé-transfer bijboeken: zie Toeslagen.

* Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 
Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Vervoer tijdens de reis

Op dag 2 neem je bus van Lech naar de Formarinsee, op dag 4 van Lechleiten naar Holzgau en op dag 5 van Holzgau naar Lechleiten. Het gaat om korte trajectjes en de busticketjes liggen klaar in het eerste logies.


Wandelniveau

 en . In het dagschema zijn de afstanden en hoogteverschillen per dag aangegeven. De wandelingen kennen geen technische moeilijkheden. Ervaring met bergwandelen is niet vereist, wel een goede fysieke conditie en het nodige uithoudingsvermogen. De Lechweg staat zeer goed aangeduid.

De vermelde afstanden zijn bemeten op de officiële begin- en eindpunten van de dagtocht. Aangezien er per overnachtingsplaats verschillende logies boekbaar zijn, hangt jouw uiteindelijk aantal dagkilometers af van de ligging van het geboekte logies. Het is dus mogelijk dat je af en toe in meer of mindere mate van het pad moet afwijken om je logies te bereiken, waardoor de aangegeven wandelafstand wat langer wordt. Maar het gaat telkens om kleine afstanden.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzak. Je grote bagage wordt vervoerd.


Logies

Je slaapt in een comfortabel hotel of pension, in een tweepersoonskamer met privé-sanitair. 

Per overnachtingsplaats zijn meestal verschillende logies boekbaar; welk logies er voor jou geboekt wordt, hangt af van het tijdstip van de boeking en de beschikbaarheid op dat moment. De beschrijving van de Lechweg naar je logies en terug krijg je in het Engels.


Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Ontbijtbuffet en avondmaal (vast menu) neem je in het logies. Het middagmaal is een picknick (aan te kopen in het dorp; soms ook te bestellen in het logies).


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • vlot hanteerbare reistas of kleine koffer. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is
 • dagrugzak + regenhoes.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • licht schoeisel (voor ’s avonds)
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor een goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten) 
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

Voor alle kledij die je draagt tijdens de tocht geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van een dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne lagen. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • soepele (wandel)broek (handig is het afritsbare type)
 • wind- en waterdichte jas
 • regenbroek
 • hoed, pet of buff tegen de zon

Verzorging

 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • beschermende lippenstift

Diversen

 • drankfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • lunchbox/broodzak voor de picknick
 • evt. wandelstokken
 • zaklamp.

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband in geval van verstuiking
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Je identiteitskaart volstaat. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist.
 
Als niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

In Oostenrijk betaal je met euro's. Je kan in zowat alle horeca met de kaart betalen.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: