Albanië - De Vallei van Zagoria (Zuid-Albanië)


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Albanië - De Vallei van Zagoria (Zuid-Albanië)


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Albanië - De Vallei van Zagoria (Zuid-Albanië)


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Albanië - De Vallei van Zagoria (Zuid-Albanië)


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Albanië - De Vallei van Zagoria (Zuid-Albanië)


8 dagen

Periode zelf te bepalen


8 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Reisnummer: 23AL5ZGA
Individuele reizen Albanië
Verscholen tussen de bergketens van Gjirokaster en Permet, in het zuiden van Albanië, ligt de Vallei van Zagoria, met zijn afwisselende landschappen en pastorale tradities en die zich enkel via een eenzame karavaanroute laat betreden. Tijdens deze tot in de puntjes geregelde reis, rijg je in 5 wandeldagen een aantal authentieke bergdorpjes aan elkaar, met de oversteek van de Dhembelpas (1450 m) als hoogtepunt. Je overnacht 3 keer bij mensen thuis, waar de ontvangst hartelijk is en het eten lekker! Voeg daar een bezoek aan de mooie stad Gjirokaster en hoofdstad Tirana aan toe, en je hebt een reis om nooit te vergeten.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Gastvrijheid en authenticiteit
 • Verblijf bij de mensen thuis
 • Weinig toeristisch gebied
 • Steden Gjirokaster en Tirana

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,7

7 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst

Je wordt opgewacht in de luchthaven en naar je eerste overnachtingsplaats in het bergdorp Peshtan gebracht. De rit naar het zuiden neemt ca. 3 uur in beslag (210 km) en loopt naar het einde toe langs de wilde Vjosa-rivier.

Overnachting in een guesthouse (A).

Dag 2

Peshtan (565 m) – Limar (687 m)

Start van de trekking. Vlakbij maar goed verscholen achter een keten van hoge bergen ligt de mooie schaduwrijke Zagoria-vallei die zich enkel via een eenzame karavaanroute laat betreden. Je klimt naar een pas en komt uit in Kala, een dorpje waar nog welgeteld één familie leeft… Van daaruit steek je de rivier over naar de overzijde van de canyon en gaat het weer omhoog naar het dorpje Limar. 

Tocht van 11 km, 5 uur, hoogteverschil: + 750 m / - 425 m.

Overnachting in een guesthouse (O,L,A). Je gastheer en gastvrouw (die Engels spreekt) voor vanavond wonen samen met hun ouders en 2 kinderen op een kleine, traditionele boerderij met een paar honderd schapen, een tiental geiten, enkele koeien en muilezels. Geniet van het mooie uitzicht op Mali i Cajupit.

Dag 3

Limar (687 m) – Hoshteve (865 m)

Een netwerk van paden rijgt een aantal dorpjes aan elkaar. De mensen hebben het hier niet bepaald gemakkelijk. Ze leven vooral van hun dieren, bijenhouderij en van het verzamelen van medicinale kruiden. Het harde leven en de magere inkomsten zorgden voor een massale emigratie naar Griekenland in de late jaren negentig. 

Tocht van 12,5 km, 5,5 uur, hoogteverschil: + 575 m / - 425 m. Optionele uitbreiding naar een waterval: 2 km, 1 uur, hoogteverschil: + 150 m / - 150 m.

Overnachting in guesthouse (O,L,A). Ook vandaag word je weer ontvangen bij een gastvrij Albanees gezin.

Dag 4

Hoshteve (865 m) – Sheper (873 m)

Vandaag wandel je langs twee verlaten orthodoxe kerkjes en door de gehuchtjes Konckë en Nivan. Nivan is het administratief centrum van de Zagoria-regio. Je vindt er overblijfselen van militaire installaties en opslagruimten die herinneren aan het communisme. Je daalt nogmaals af naar de rivier, een verlaten klooster en een Ottomaanse stenen brug. Over weiden bereik je Sheper. 

Tocht van 13 km, 5 uur, hoogteverschil: + 600 m / - 550 m.

Overnachting in een eenvoudig guesthouse (O,L,A), bij een familie die afstamt van het nomadische Aroman-Vllach-volk dat hier onderdak vond, toen in de communistische periode de grens met Griekenland werd afgesloten.

Dag 5

Sheper (873 m) – Dhembelpas (1450 m) - Permet (242 m)

De oversteek van de Dhembelpas (1450 m) is het letterlijke hoogtepunt van de reis. Je volgt een oude karavaanroute die ook nu nog door de bewoners van de regio wordt gebruikt. Met prachtige zichten op de Cajupi-berg klim je door een canyon naar uitgestrekte graasgebieden voor paarden en schapen. Op de pas heb je zicht op de oostelijke hooglanden en Griekenland. Een lange, stenige afdaling leidt naar Leuse en toeristische stadje Permet.

Tocht van 12,5 km, 6,5 uur, hoogteverschil: + 625 m / - 1250 m. Bagagevervoer per paard.

Je overnacht vandaag in een net, maar ietwat onpersoonlijk hotel (O,L). Je mist hier mogelijks een beetje de charme en gastvrijheid van de homestays. maar de centrale ligging maakt het tot een goede uitvalsbasis om enkele lekkere restaurantjes en bars op te zoeken.

Dag 6

Permet - transfer Gjirokaster

Rustige dag met bezoekjes aan een aantal mooie plekken in de buurt van Permet. De lichte wandeling naar de Sopot waterval is erg de moeite omwille van de idyllische locatie bij de 650-meter hoge Nemercka-rotswand. 

Tocht van 6 km, 2,5 uur, hoogteverschil: + 350 m / - 350 m.

Je wordt opgepikt en naar Gjirokaster gebracht (110 km). Standaard wordt er op deze rit halt gehouden bij de zwavelbaden van Benje, die zeker in het weekend drukbezocht zijn. Verder naar de sfeervolle oude stad Gjirokaster die op de lijst staat van UNESCO-werelderfgoed. Hier zijn het vooral de prachtige Ottomaanse huizen en het fort op de heuvel die het beeld bepalen. Een ideale plek om souvenirs te shoppen, door de straatjes rond te kuieren of het fort te bezoeken dat ’s avonds mooi verlicht is.

Overnachting in een hotel (O).

Dag 7

Gjirokaster - Tirana 

Loop nog even binnen in het etnografisch museum, voormalig huis van Enver Hoxha, de communistische dictator die vanaf 1944 ruim veertig jaar de plak zwaaide.

’s Middags word je opgepikt en naar Tirana gebracht (235 km), Albanië’s moderne hoofdstad die de afgelopen 20 jaar een radicale metamorfose onderging. Je merkt er een eigenaardige mix van architecturale stijlen. Sinds de grijze communistische tijd zijn er veel nieuwe huizen gebouwd en sommige appartementsgebouwen werden zelfs bont geschilderd. De wijk Blloku, in de communistische jaren bewoond door de politieke elite, is nu een hippe buurt met winkels, café's en restaurants.

Overnachting in een B&B (O).

Dag 8

Transfer naar de luchthaven. (O)

Verlenging

Boek een extra overnachting in Tirana en verken deze stad op je eigen ritme. Zie toeslagen.

Reis je in juni of september? Overweeg dan om deze reis te combineren met onze 8-daagse reis in de Albanese Alpen in het noorden van het land. 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2023:

Op basis van 2 personen: € 905 per persoon
Op basis van 3 personen: € 750 per persoon
Op basis van 4 personen: € 735 per persoon


Op basis van 5 personen en meer: op aanvraag


Voorschot: € 220 per persoon

Inbegrepen

 • logies
 • maaltijden zoals beschreven in het dagschema
 • transfers zoals beschreven in het dagschema
 • informatiepakket met Nederlandstalige wandelbeschrijvingen
 • in bruikleen ter plaatse: gsm met lokale SIM-kaart en lader
 • in bruikleen ter plaatse: gps-toestel (type Garmin) met ingeladen tracks en kaarten 
 • bagagevervoer
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • dranken
 • evt. inkomgelden 
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

 • Extra nacht (kamer met ontbijt) in Tirana en in Permet: € 30 per persoon
 • Extra nacht (kamer met ontbijt) in Gjirokaster: € 25 per persoon
 • Toeslag transfer van en naar de luchthaven tussen 20 en 6 uur: € 12 per wagen per rit
 • Toeslag eenpersoonskamer: € 85 per persoon. Een eenpersoonskamer is enkel mogelijk op dag 1, 5, 6 en 7. Deze reis kan je niet doen als solo-reiziger.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 april tot/met 8 juni 2023
van 1 september tot/met 31 oktober 2023

Albanië heeft een typisch mediterraan klimaat dat wordt gekenmerkt door milde, natte winters en warme, droge zomers. Voor- en najaar zijn de beste periodes om te wandelen. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


Heen- en terugreis

Je vliegt op Tirana.

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:
 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug.


Vervoer tijdens de reis

Volgende privé-transfer zijn voorzien en inbegrepen:

 • Tirana airport – Peshtan
 • Permet – Gjirokastra met met tussenstops
 • Gjirkosaster – Tirana
 • Hotel Tirana – Tirana Airport.

GPS-gebruik

In het infopakket krijg je Nederlandstalige wandelbeschrijvingen. Maar je moet ook kunnen wandelen op GPS, als aanvulling (op sommige punten) op de wandelbeschrijvingen/markeringen. Ter plaatse ontvang je een GPS-toestel (type Garmin) in bruikleen. Uitleg hierover krijg je tijdens een briefing aan het begin van de reis. Op dit toestel staan al de tracks van de wandelingen en de kaarten ingeladen. In het logies liggen eveneens opladers klaar.

Er zijn tot op heden geen goede topografische kaarten verkrijgbaar van het wandelgebied, maar je ontvangt ter plaatse wel een zelfgemaakte en geplastificeerde kaart.

Wandelniveau

. Zie dagschema voor de exacte afstanden en hoogteverschillen. Je moet kunnen wandeln op GPS.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Bagagevervoer

Je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzak. Je bagage wordt vervoerd per auto en te paard. Je mag max. 15 kg bagage meenemen, gepakt in een soepele reistas of duffelbag (geen harde koffer!).


Logies

 • Je overnacht 4 x in een guesthouse, bij de mensen thuis. Je beschikt over een eigen kamer, maar met gedeeld sanitair (mochten er andere gasten zijn maar dit zal niet vaak het geval zijn). Handdoeken en lakens zijn voorzien.
 • Permet: eenvoudig, maar centraal gelegen hotel. Kamers met privé-sanitair.
 • Gjirokaster: comfortabel hotel met uitzicht op de stad en de vallei.
 • Tirana: goed gelegen, kleinschalige B&B met ruime kamers.

Maaltijden

In het dagschema staat vermeld welke maaltijden er zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt neem je in het logies. In Permet is koffie bij het ontbijt niet inbegrepen.
 • 4 lunchpakketten tijdens de tocht kan je zelf kan samenstellen uit het ontbijt. De overige dagen kan je iets kopen in de winkel of iets eten in een restaurant.
 • 4 avondmaaltijden neem je in de homestays. Elders eet je in een restaurant. Aanbevelingen voor restaurants vind je in de wandelbeschrijvingen.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: soepele reistas of duffelbag (max. 15 kg), omdat de bagage over de pas per paard wordt vervoerd. Een regenhoes is nuttig om deze tegen de regen te beschermen.
 • voor de dagwandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Tip: draag je wandelschoenen tijdens de vlucht of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht.

Kledij

Draag meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur. Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.

 • wind- en waterdicht jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief en (bad-)handdoek voor het zwembad in Tepelene en de warme bronnen nabij Permet

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • drinkfles of -zak (min. 1,5 liter)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte 
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor reizen naar Albanië volstaat je identiteitskaart.

Voor kinderen is een kids-ID (tot 12 jaar) of internationaal paspoort vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.iet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

De munteenheid in Albanië is de Lek (ALL). Voor de wisselkoersen verwijzen we naar Currency converter.


Teken

Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je uitzonderlijk oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen in Centraal- en Noord-Europa. Zo ook in de regio waar deze reis plaatsvindt.


Achtergrondinformatie

Ervaringen van onze medewerkers:

Onze ex-collega Linde ging voor Anders Reizen op prospectie, zij beschreef het volgende:

 

LindeIn 4 dagen wandelden we van Peshtan naar Permet door de Zagoria-vallei, door geïsoleerde gehuchtjes met een handvol huizen, 50 tinten groen, met een schitterend panorama vanop de Dhembeli-pas (1450m) en het occasionele gezelschap van een kudde schapen en een stel wilde paarden of de enkele passanten die je zakken volstoppen met noten, vijgen en dikke druiventrossen. Onderweg bij mensen thuis slapen waar de conversaties met tien woorden Albanees en verder vooral veel handen en voetentaal gevuld worden, maar waar de gastvrijheid ongeëvenaard is. Culturele kers op de taart Unesco werelderfgoed in Gjirokastra maakt het plaatje compleet. Authentiek Albanië!

Literatuur:

 • Ismail KADARE Dossier H., een spannende speurtocht door de Albanese bergen, op zoek naar de geheimen van Homerus’ dichtkunst (roman)
 • Els DE GROEN, De bruidskogel. De Kanun, het eeuwenoude wetboek dat nog steeds grote invloed heeft op het leven in grote delen van Albanië, bepaalt dat een vrouw die overspel pleegt door haar man in de rug geschoten mag worden (roman).


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: