Zweden - De vele gezichten van Zuidwest-Zweden


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zweden - De vele gezichten van Zuidwest-Zweden


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zweden - De vele gezichten van Zuidwest-Zweden


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zweden - De vele gezichten van Zuidwest-Zweden


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zweden - De vele gezichten van Zuidwest-Zweden


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Zweden
Op een steenworp van Göteborg ligt het land uit de misdaadthrillers van Camilla Läckberg: de Zweedse westkust met zijn rotseilanden en scheren, schilderachtige vissersdorpen en naar verluidt de beste schaaldieren ter wereld. Kennen vakantiegangers deze veelgeprezen regio al lang, ze gaan voorbij aan het binnenland achter deze kust. Je vindt er uitgestrekte bossen, spiegelende meren, verstilde dorpen; hier heerst rust. We combineren beide contrastrijke landschappen tijdens een week wandelen in Zuidwest-Zweden.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 22SE5WZA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Grootste oppervlakte aan meren van Zweden
 • Scherenkust met vissershavens en eilanden
 • Prehistorische rotsgravures
 • Daguitstap Kostereilanden
 • Kleinschalige verblijfplaatsen
 • Optionele uitbreiding in Göteborg

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,8

11 Beoordelingen

reviews van klanten

Ik ga al 20 jaar met Anders Reizen op groepsreis, zowel stadsreizen als natuurwandelreizen. Dit was de eerste keer dat ik een reis deed op individuele basis en dit was een echte meevaller. Zowel wat betreft de keuze van de logies als van de wandelingen en we werden zeer goed geïnformeerd. Voor herhaling vatbaar dus !

Rita V. -

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst in de loop van de namiddag in Skållerud, een klein dorp aan de rand van een meer, gelegen op ca. 2 uur rijden van Göteborg. De eerste 2 nachten vind je hier onderkomen in een historisch landhuis dat werd omgevormd tot een B&B met een ruime tuin. Het ligt naast de dorpskerk: niet zomaar een kerk, maar één van de mooiste voorbeelden van oude houten kerken waarvan het interieur volledig beschilderd is. Het stemmige kerkhof loopt zachtjes af naar de oever van het meer.

Indien je tijdig ter plaatse bent, kan je meteen een korte inloopwandeling maken in het bos achter de B&B. Heb je wat meer tijd, dan loont de korte rit (ca. 15 min.) naar het Vänern, na het Ladoga-meer in Rusland het grootste meer van Europa. Een wandeling brengt je langs en  over de scherenkust, van het ene (schier)eiland naar  het andere. Het uitzicht  over  het  meer is prachtig. Je gaat door en over rotsen begroeid met dennen, heide, mossen, maar even goed door moerassen met planten als wollegras en waterlelies en een grote vogelrijkdom. Bij mooi weer kan je aan één van de strandjes baden.
Tocht van 8 km. 2,5 à 3 uur.

Overnachting in Skållerud (A)
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal 

Dag 2

Keuze uit meerdere wandelingen vandaag.

Hou je van een rustige start en heb je de wandeling aan het Vänern (zie dag 1) nog niet gedaan, dan is dit een goede optie. Je hebt ruim de tijd om te genieten van de mooie plaatsen en strandjes aan het meer, en je kan ook een bezoekje brengen aan de kerk van Skållerud.

Een pittiger alternatief vind je in Sörknatten, gelegen op een klein halfuur rijden. Deze wandeling voert je door een natuurreservaat dat zich uitstrekt over een langgerechte heuvelkam met meerdere lage toppen, die je één na één 'bedwingt'. De hoogste is de Sörknatten zelf. Hij is slechts 142 m hoog, maar toch lijk je hoog boven de omringende bossen en meren te staan. De ondergrond is erg rotsachtig, wat het wandelen vooral bij nat weer bemoeilijkt. Dat verklaart ook wat ruiger aandoende begroeiing. Hier werd in 1984 de Zweedse film Ranja de Roversdochter gedraaid. Tocht van ca. 14 km. Ca. 5 uur. Uitbreiding mogelijk tot 18 km, ca. 6 uur. 

Een derde optie voert je langs het Pelgrimspad en het Dalslands Kanaal. Dit kanaal vormt de verbinding tussen het Vänern-meer en de provincie Värmland. Het werd ingehuldigd in 1868. Bij de aanleg werd maximaal gebruik gemaakt van de vele lange meren die in deze streek voorkomen, zodat voor een bevaarbare waterweg van 250 km lang slechts 12 km kanaal (en 31 sluizen) moesten aangelegd worden! In Håverud werd een aquaduct over een stroomversnelling heen gebouwd, om toegang te geven tot een sluis. Een verbazingwekkend staaltje van techniek uit de 19de eeuw, en vandaag de dag een toeristische attractie. Hier begint en eindigt de wandeling (je kan eventueel het Kanalmuseet bezoeken). Ze neemt je mee langs enkele meren en veengebied, over stille wegen en paden, waaronder een stukje van het Pilgrimsleden of Pelgrimspad (zie uitleg bij dag 3).
Tocht van 13 km. 4 uur stappen.

Overnachting in Skållerud (O, L, A)

Dag 3

Vandaag rijd je met de wagen naar Edsleskog (ca. 30 min.), waar het hotelletje gelegen is waar je de volgende 2 nachten doorbrengt. Voorafgaand aan of tijdens deze verplaatsing kan je opnieuw kiezen uit een aantal wandelingen.

Naast één van de keuzewandelingen van de vorige dagen, is er ook een bijkomende lusvormige wandeling mogelijk langs het Pilgrimsleden. In Zweden werden tussen 1050 en 1550 veel pelgrimstochten ondernomen. Zo ook door Dalsland, waar de pelgrims doorheen trokken naar hun eindbestemming bij Trondheim. Edsleskog (je overnachtingsplaats van vandaag en morgen) was op deze route een belangrijke halte, omdat er ooit een wonder had plaatsgevonden en er een heilige bron was.
Deze wandeling loopt eerst over een rotsplateau om dan langs meren, beken en door ogenschijnlijk ongerept bos en via het gehucht Högelund weer naar het beginpunt, het dorp Tisselskog, te voeren.
Tocht van ca. 13 km. Ca. 4 uur.

Overnachting in Edsleskog (O, L, A)

Dag 4

Vandaag maak je een rondwandeling vanuit het hotel in Edsleskog. Een mooie wandeling met gevarieerde landschappen en als bijkomend voordeel dat je ze op verschillende plaatsen kan inkorten. 
Het eerste deel is makkelijk en 'bucolisch': weidse uitzichten met boerderijen en weiden, meren, naaldwoud. Aan het eind ervan kan je uitblazen aan een mooi meertje waar je ook kan zwemmen. Het tweede deel leidt naar de hoogste toppen van Dalsland. Dit gedeelte is uitdagender, met passages over rotstreden, boomwortels, regelmatig op en neer. Je wordt beloond met enkele prachtige uitzichten, en staat op de Baljåsen, met zijn 301 m de hoogste top van Dalsland.
Tocht variërend van 12 tot 20 km, 4 tot 6 uur.

Overnachting in Edsleskog (O, L, A)

Dag 5

Verplaatsing met eigen wagen naar Tresticklan Nationaal Park (ca. 1 uur).

Tresticklan NP is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Zuid-Zweden. Het woud in Tresticklan is een oerbos, dat wil zeggen dat de mens er slechts heel weinig heeft ingegrepen. Het grootste deel van het park is ontoegankelijk. Deze wandeling is dan ook de enige luswandeling die je hier mag maken. Ze voert door een ongerept boslandschap met veel meertjes en beekjes, die haast allemaal in dezelfde richting geöriënteerd zijn. 
Tocht van 9 km. Ca. 3 uur.

Na de wandeling verplaatsing met eigen wagen naar Gerlesborg (ca. 2 uur), waar je je intrek neemt in het verblijf voor de volgende 3 nachten.

Overnachting in Gerlesborg (O, L)

Dag 6

Een rustige en gevarieerde dag.

Je begint met een bezoek aan Tanumshede, op een half uurtje rijden van het verblijf. De streek van Tanum is rijk aan graven en gravures uit de Bronstijd (1800 tot 500 voor Christus). Ze behoren tot de grootste verzameling rotsgravures van Europa en vormen Unesco Werelderfgoed.
Er is een boeiend museum, gewijd aan de rotskunst uit de streek. Je vindt er ook een reconstructie van 2 woningen uit de Bronstijd, alsook een tuin met kruiden en planten die toen geteeld werden.
Na dit bezoek kan je in open lucht op diverse naburige locaties de gravures zelf bewonderen. Een aantal ervan krijg je te zien tijdens een makkelijke lusvormige wandeling van 5 km lengte.

In de namiddag rijd je naar Fjällbacka. Dit bekende badplaatsje was de favoriete vakantiestek van Ingrid Bergman. De populaire misdaadsromans van Camilla Läckberg spelen zich hier ook af; ze werden verfilmd voor televisie als 'Fjällbacka Murders'. Je kan een klim maken naar de top van de gigantische rots die het dorp domineert, en van daar genieten van het wijdse uitzicht over de kust met zijn scheren en eilanden. Verder genieten kan je dan na afloop, op één van de terrasjes aan het water.

Overnachting in Gerlesborg (O)

Dag 7

Verplaatsing met de wagen naar Strömstadt (ca. 1 uur) en aansluitend overzet naar de Kostereilanden (ca. 40 min.).

De Kostereilanden worden van het vasteland gescheiden door de Kosterfjorden, een zeegeul van bijna 250 m diep. De wateren en scheren rondom de 2 hoofdeilanden vormen Kosterhavets Nationaal Park. Zo'n 6.000 diersoorten leven hier onder en boven het zeeoppervlak, net als Zwedens grootste zeehondenkolonie. Deze zal je echter niet te zien krijgen, want ze leven op de kleine eilandjes en scheren waar je niet komt.

De wandeling bestaat uit 2 delen:

 • Wandeling op Noord-Koster, ca. 6,5 km, 2 à 2,5 uur inclusief pauzes.
  Noord-Koster is - op een wijk vakantiehuizen na - vrijwel onbebouwd. De wandeling voert je langs zand- en rotsstranden en over open grasland waar schapen rondwerven. De wind heeft in dit open landschap vrij spel en dat merk je aan de vegetatie. 
 • Wandeling op Zuid-Koster; je kan die zo lang maken als je wil, een mooie route is ca. 8 km, reken op 2 uur. Bij voldoende tijd kan je die met 3 km uitbreiden (1 uur). 
  Zuid-Koster is lieflijker en meer bebost, je treft er weilanden aan, een echte kerk en ook heel veel kust met prachtige stranden. Er is overigens zo goed als geen verkeer op geen van beide eilanden; enkel kleine driewielerbrommertjes om waren te vervoeren en wat golfkarretjes. Een kleine veerdienst verzorgt de verbinding tussen de 2 eilanden.

Terugkeer per ferry naar Strömstadt en met de wagen weer terug naar Gerlesborg. 

Overnachting in Gerlesborg (O)

Dag 8 Einde

Na het ontbijt loopt het programma ten einde (O).

Indien je voldoende tijd hebt, kan je langs de kust nog een aantal vissersdorpen bezoeken, zoals Smögen en Fiskebacksil. Hoewel er nog aan visvangst wordt gedaan, zijn het toch vooral Zweden van elders die de schilderachtige houten huisjes - vaak wit of pastelkleurig geverfd - hebben opgekocht en als vakantiewoning gebruiken. Waardoor je er ook gezellige restaurantjes en winkeltjes aantreft.
Een bijkomende mogelijkheid is het aquarium van Lysekil, waar je kennismaakt met de fauna en flora die hier langs deze kust onder de waterspiegel leven.

Verlenging Göteborg

Voor of na dit programma kan je een nacht in Göteborg bijboeken. Deze tweede grootste stad van Zweden ligt aan de Göta-rivier en heeft een klein maar aantrekkelijk historisch centrum. Het is de grootste haven van het land, en Volvo heeft er zijn zetel (en museum).

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2022

Laagseizoen (eerste reisdag op 1/5 t.e.m. 22/6 en 14/8 t.e.m. 30/9): € 620 per persoon
Hoogseizoen (eerste reisdag op 23/6 t.e.m. 13/8): € 660 per persoon

Eerste en tweede kind t.e.m. 11 jaar op kamer met 2 volwassenen:
Laagseizoen: € 385 per persoon
Hoogseizoen: € 400 per persoon


Voorschot: € 200 per persoon

Inbegrepen

 • logies
 • 7 ontbijten
 • 4 lunchpakketten
 • 4 avondmalen
 • informatiepakket met Nederlandstalige wandelbeschrijvingen
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden 
 • ferryticket dag 7 (ca. € 15)
 • evt. inkomgelden (museum Tanumshede, aquarium,...)
 • dranken
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

Eenpersoonskamer:
Laagseizoen: € 320
Hoogseizoen: € 360

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 mei tot/met 30 september 2022

De beste - want rustigste - periodes zijn half mei tot half juni en half augustus tot eind september. Van ca. 20 juni tot half augustus loopt de Zweedse schoolvakantie en dan kan het vooral aan de kust behoorlijk druk zijn.

Het weer is in de zomer vaak verrassend warm en zonnig. Maar hou evenzeer rekening met wisselvallige weersomstandigheden. 's Nachts kan het fris worden. Hou er rekening mee dat het in de zomer langer licht is dan bij ons. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


Heen- en terugreis

Voor deze reis heb je ter plaatse een auto nodig.

Met de auto + nachtboot

Met de auto naar Kiel in het noorden van Duitsland, gevolgd door de nachtboot (vooraf reserveren) naar het Zweedse Götenborg (12 uur varen) en verder naar Dalsland. je bent dan ca. 850 km onderweg.

Met de auto + ferry

Met de auto naar Puttgarden in het noorden van Duitsland, boven Lübeck (ca. 730 km), gevolgd door de 'hop on-hop off' ferry naar Rødby. Je koopt vanuit de wagen een ticket en om het half uur is er een boot (dus het langst dat je moet wachten is een half uur). Alles verloop erg vlot en efficiënt en de boottocht duurt 45 min. Verder naar Dalsland. Het traject wordt ‘gebroken’ door de overtocht op de grote overzetboot (met café en restaurant aan boord) en de spectaculaire rit over de brug ("The Bridge"). je bent ca. 1360 km onderweg. Indien je het traject in 2 stukken wil doen, kan je bv. overnachten in Lübeck of er een bezoek aan Kopenhagen aan vasthangen. 

Vliegtuig + huurwagen

Vanuit Brussel kan je met Brussels Airlines rechtstreeks naar Göteborg vliegen. Vandaar reis je verder per huurwagen.. Een wagen is noodzakelijk in het kader van de wandelingen ter plaatse. Reken op een 2-tal uur (ca. 160 km) van de luchthaven tot het eerste verblijf.
Vanaf het laatste verblijf is het eveneens een kleine 2 uur (ca. 150 km) tot de luchthaven van Göteborg.

Nuttige websites

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 
Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Vervoer tijdens de reis

Ter plaatse heb je een wagen nodig.


Wandelniveau

, soms neigend naar .

Wandelingen van 3 tot 5 u, soms met mogelijkheid tot verlenging. Er zijn heel weinig niveauverschillen maar het terrein is vaak oneffen door de rotsachtige bodem en boomwortels en soms drassig. Tredzekerheid is op bepaalde stukken vereist, zeker bij nat weer.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Blijft in het logies. 

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

 • Skallerud (2x): B&B in een landhuis met tuin, gerund door Nederlandse uitbaters. Sympathiek ingericht. Tweepersoonskamers met een eenvoudige badkamer (lavabo, douche, wc); voor gezinnen zijn er ook familiekamers met 2 gewone bedden en een stapelbed.
 • Edsleskog (2x): comfortabel hotel, ook hier in handen van een Nederlands gezin. De tuin grenst aan een meer waarin je kan zwemmen. Tweepersoonskamers met privaat sanitair, alsook enkele familiekamers. De meeste kamers hebben een terras en uitzicht op het meer. 
 • Gerlesborg (3x): charmante B&B gerund door een Zweeds echtpaar, op enkele minuten wandelen van de zee (geen zeezicht). Het is met smaak ingericht en beschikt over een grote sauna en een mooie tuin. De 8 kamers beschikken niet over eigen sanitair (ook geen lavabo). Er  zijn 3 toiletten en 3 douches, verspreid over 2 etages. 

Het is nergens mogelijk om met 3 of 4 volwassenen een kamer te delen. 1 of 2 kinderen kunnen wel op de kamer van de ouders logeren.


Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • In Skallerud (2x) en Edsleskog (2x) vol pension.
 • Je krijgt een lunchpakket mee voor onderweg.
 • In Gerlesborg (3x) enkel ontbijt.

Er zijn in de omgeving diverse goede eetgelegenheden, vaak aan zee. 


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van ca. 25 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdichte jas
 • evt. regenbroek
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemkledij

Diversen

 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • lunchbox voor de picknick
 • evt. wandelstokken.

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen*
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband in geval van verstuiking
 • steriel gaas en kleefband

(*) Zweden heeft op het gebied van muggen een slechte reputatie. Toch is het zo dat het er écht niet een hele zomer door overal wemelt van de muggen. De hoeveelheid muggen varieert per gebied, per tijdstip in het jaar, en hangt af van de hoeveelheid regen die er gevallen is het broedseizoen van de mug (lente en vroege zomer). Eind juni vliegen de eerste muggen uit en tegen het einde van augustus zijn de meeste muggen weer verdwenen. Hoewel je in heel Zweden muggen kunt tegenkomen, is de dichtheid het hoogste in het hoge noorden. In de kuststreken vind je minder muggen dan in het binnenland. Broekspijpen, lange mouwen en een goeie muggenmelk beschermen zowel tegen muggen als tegen teken.


Reisdocumenten

Voor reizen naar Zweden volstaat je identiteitskaart. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist.

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

De Zweedse munteenheid is de Kroon (SEK). Betaling met de kaart is heel wijd verspreid, ook voor kleine bedragen. Er zijn steeds meer winkels waar je zelfs niet meer contant kan betalen.


Teken

Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je uitzonderlijk oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen in Centraal- en Noord-Europa. Zo ook in de regio waar deze reis plaatsvindt.


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: