Portugal - Via Algarviana


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Portugal - Via Algarviana


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Portugal - Via Algarviana


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Portugal - Via Algarviana


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Portugal - Via Algarviana


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Portugal
De Algarve is geliefd om zijn aangenaam klimaat, mooie witte stranden tussen steile rotskusten en uitgestrekte natuurparken. Deze westelijke route van de Via Algarviana start in Monchique, het hoogste punt van de Algarve. Ze leidt door eenzame boerenlandschappen maar ook door dichte eucalyptus- en kurkeikenbossen, langs rivieren en vogelrijke natuurgebieden naar de duizelingwekkende rotskliffen van Cabo São Vicente.
8 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22PT5VAA

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Afwisselende landschappen
 • Gemarkeerde langeafstandsroute
 • Eindpunt bij Cabo São Vicente
 • Portugese dorpsleven

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,1

12 Beoordelingen

reviews van klanten

Deze reis is een echte aanrader. Zeer mooie en afwisselende wandelingen met een zeer vriendelijke en behulpzame Portugese bevolking.

Luc V. -

Zeer fijne reis met mooie en uitdagende wandelroute. Elke avond heerlijke lokale Portugese keuken! Echt een aanrader.

Elien L. -

Algemene reistips

Dag 1

Caldas de Monchique 

Aankomst in Faro, alom bekende hoofdplaats van de Algarve. Van hieruit word je westwaarts gebracht, naar Caldas de Monchique, een sympathiek kuuroord in de vallei van het gebergte Serra de Monchique. Reeds in de Romeinse tijden was dit oord gekend voor z’n heilzame bronnen, je vindt er een prachtig weelderig groen landschap en hebt er mooie uitzichten over de kust.

Hotelovernachting in een klein thermaal kuuroord met zwembad. (A)

O = ontbijt    L = lunch    A = avondmaal

Dag 2

Caldas de Monchique - Monchique

In schril contrast met de drukke toeristische kustlijn staat de rust en stilte die je ervaart in het achterland van de Algarve. De heuvels rond Monchique zijn begroeid met enorme kurkeiken en mimosa die in het voorjaar in vele geuren en kleuren bloeit. Net voor Monchique bereik je het officiële wandelpad van de Via Algarviana, een mooi extraatje is de klim naar het uitzichtpunt van de Picota, een beboste berg die na de Fóia met z’n 773 m de hoogste berg van de Algarve is.

Tocht van 10,5 km, 3 à 4 uur stappen. Hoogteverschil: + 668 m / - 174 m.

Hotelovernachting. (O, L)

Dag 3

Monchique - Marmelete

Door een regio van kurkeiken en uitgestrekte eucalyptusplantages bereik je de bergstreek rond Fóia en alhoewel deze top  niet meteen op de route ligt raden we toch aan je even aan een klimmetje te wagen, je hebt er een machtig zicht over het ganse achterland en de eindeloze blauwe kustlijn. Via het ravijn de Peneda do Buraco en een mooie uitgerekte vallei met oude landbouwterrassen bereik je Marmelete.

Tocht van 15 km, 4 of 5 uur stappen. Hoogteverschil: + 515 m / - 582 m.

Overnachting in een B&B. (O, L, A)

Dag 4

Marmelete - Corsino - transfer naar Bensafrim

Transfer van het logies naar het centrum van Marmelete waar liefhebbers nog even in het museum van de medronho kunnen binnenlopen; medronho is een straffe borrel die wordt gestookt met de vruchten van de aardbeiboom, een echte streekspecialiteit. De Via Algarviana doorkruist een zeer eenzame, onbewoonde en wilde regio. Je daalt langzaam af door dichte eucalyptus- en dennenwouden naar de vallei van de Vagarosa. Rond lunchtijd kan je even uitrusten op een terrasje in Romeiras. Einde van de wandeling in Corsino waar de taxi je oppikt en naar het logies Bensafrim brengt. Het avondmaal in Bensafrim is niet inbegrepen. In de B&B heb je de mogelijkheid om zelf iets klaar te maken of in het dorpje iets gaan eten (beperkte mogelijkheden: één snackbar en een restaurantje).

Tocht van 15,7 km, 5 à 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 185 m / - 461m.

Overnachting in een B&B. (O, L)

Dag 5

Barão San João - Raposeira - transfer naar Vila do Bispo 

’s Morgens transfer tot bij Barão S. João, een dorpje dat wordt omgeven door een mooi oud dennenwoud,  overgangsgebied tussen het dorp en de omringde heuvels. Eens je dit bos door bent bereik je een regio van dichte mediterrane struikvegetatie, valleien en kleine riviertjes. Naarmate je de kust en Vila do Bispo nadert opent het landschap. In Raposeira word je naar Vila do Bispo oftwel ‘de stad van de bisschop’  gebracht. 

Tocht van 20,5 km, 6 à 7 uur stappen. Hoogteverschil: + 459 m / - 468 m.

Overnachting in een B&B. (O, L)

Dag 6

Vila do Bispo - Cabo São Vicente - transfer naar Sagres

Met een zeebriesje op kop wandel je door een vrij verlaten agrarisch gebied met grazende koeien, graanvelden en vogelrijke gebieden rond de heuvels van Catalão en Vale Santo.  Bij het ‘Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina’ heb je één van de allermooiste natuurgebieden van Portugal bereikt. Deze regio is bezaaid met boerderijen en dorpjes die ieder verantwoordelijk zijn voor het natuurbehoud van het park. Eindpunt bij de steile kliffen van Cabo de São Vicente, de meest zuidwestelijke punt van het Europese continent, getooid met een mooie vuurtoren. Transfer naar Sagres, een aangenaam havenstadje aan de rotsachtige zuidkust.

Tocht van 16,6 km, 4 à 5 uur stappen. Hoogteverschil: + 160 m / - 210 m.

Hotelovernachting. (O, L)

Dag 7

(Praia das Furnas) - Ingrina - Sagres

Vandaag heb je slechts een korte tocht voor de boeg. Na het ontbijt word je naar het startpunt van de wandeling bij de baai van Praia das Furnas (of 3 km korterbij naar Ingrina) gebracht waar er nog tijd is voor een koffie in de strandbar. Van hieruit loop je nu via smalle paadjes, langs de rotsige kustlijn en nu en dan boven de kliffen terug richting de haven van Sagres. Er is zeker tijd om wat te relaxen op een van de strandjes zoals João Vaz en Barranco.

Tocht van 10 km (of 13,5 km vanuit P. de Furnas), ca. 3 à 4 uur. Hoogteverschil: + 244 m / - 278 m.

Hotelovernachting. (O, L)

Dag 8

Einde na het ontbijt. Transfer naar de luchthaven. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijs geldig in 2022

€ 795 per persoon


Voorschot: € 284 per persoon

Inbegrepen

 • logies 
 • maaltijden zoals vermeld bij dag-aan-dag
 • luchthaventransfers (van en naar Faro)
 • transfers in het kader van de wandelingen (zie dagschema)
 • bagagevervoer
 • informatiepakket met beknopte routebeschrijvingen
 • digitale wandelkaarten en wandelapp
 • GPS-tracks (lees hier over wandelen met GPS)
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden 
 • dranken
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. inkomgelden
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • Toeslag eenpersoonskamer samenreizend: € 265
 • Toeslag eenpersoonskamer alleenreizend: € 495

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 januari tot/met 30 juni 2022
van 1 september tot/met 31 december 2022

Mediterraan klimaat met droge, warme zomers en milde, natte winters. Juli en augustus zijn af te raden omwille van de hitte. De aangenaamste  wandeltemperaturen zijn tijdens de lente en de herfst, met regelmatig wat kans op regen. In het vroege voorjaar en late najaar kan de wind al wat steviger waaien en meer regenbuien met zich meebrengen.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Heen- en terugreis

Met het vliegtuig

Vlucht* tot Faro. Hier word je afgehaald en naar Caldas de Monchique gebracht. Op het einde van de reis word je vanuit Sagres ook weer terug naar de luchthaven gebracht.

(*) Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Vervoer tijdens de reis

Tijdens je reis zijn er een aantal transfers voorzien:

Dag 3: Marmelete – logies
Dag 4: twee transfers: logies - centrum van Marmelete en Vale de Lobos - logies in Bensafrim na de wandeling
Dag 5: twee transfers: logies - Barão S. João en Raposeira - Vila do Bispo
Dag 6: Cabo São Vicente - logies in Sagres
Dag 7: logies Sagres - Praia das Furnas of Ingrina.

Wandelniveau

 en . Vrij gemakkelijke wandelingen van 10 km tot max. 20 km, van 3 tot  max. 7 uur stappen per dag.  Hoogteverschillen: zie dagschema. De paden zijn over het algemeen goed begaanbaar. Het merendeel stap je over bospaden en landbouwweggetjes, nu en dan over rotsige paden en onvermijdelijk ook stukken over verharde wegen. Het pad is zeer goed gemarkeerd, bovendien kan je gebruik maken van gps-tracks, een wandelapp en digitale wandelkaarten.

Hoewel het weer niet meespeelt als criterium in het bepalen van het niveau, kan regen of hoge temperaturen een wandeling wel als zwaarder doen aanvoelen.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot  . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

De hoofdbagage wordt vervoerd. Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

Overnachting op basis van een standaard tweepersoonskamer, met privaat sanitair. Je logeert in een mix van kleinschalige hotels, pensions en b&b’s. In Caldas de Monchique overnacht je in een thermaal kuuroordje. In Marmelete logeer je in één van de drie huisjes van een B&B.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is inbegrepen
 • 6 lunchpakketten inbegrepen, soms kan het zijn dat je het lunchpakket zelf kan samenstellen
 • 2 x avondmaal inbegrepen (in Caldas de Monchique, Marmelete), soms eet je in een nabijgelegen restaurant. Het diner bestaat uit een voorgerecht, een hoofdgerecht, dessert, koffie. Dranken betaal je zelf.
 • Als het avondmaal niet inbegrepen is zijn er voldoende restaurants in de buurt. In Bensafrim kan je zelf iets klaarmaken in de B&B, er is een minimarket vlakbij (elke dag open tot 20 uur en op zondag tot 14u30). In het dorp zijn ook enkele cafeetjes, een snackbar en een of twee restaurantjes.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.
Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur. voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.

 • wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage)
 • drinkfles of -zak
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor reizen naar Portugal volstaat je identiteitskaart. 

Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

In Portugal betaal je met euro's.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: