Nepal - De vallei van Kathmandu vanuit charmelogies


13 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Nepal - De vallei van Kathmandu vanuit charmelogies


13 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Nepal - De vallei van Kathmandu vanuit charmelogies


13 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Nepal - De vallei van Kathmandu vanuit charmelogies


13 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Nepal - De vallei van Kathmandu vanuit charmelogies


13 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Nepal
De Kathmandu-vallei aan de voet van de Himalaya heeft een weelderige plantengroei en is omringd door indrukwekkende bergketens. Als ontmoetingspunt tussen de Indiase en de Tibetaans-Chinese cultuur kent de vallei een grote culturele rijkdom. Tijdens een niet te zware 4-daagse trekking en één dagtocht ontdek je op een rustig tempo de belangrijkste culturele plaatsen, maar evenzeer het mooie landschap en het leven van alledag van de diverse bevolkingsgroepen. En elke avond wacht je een comfortabel logies, gekozen voor zijn bijzondere architectuur, mooie ligging of sfeer.
Aantal dagen: 13 dagen
Reisnummer: 22NP5KTA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • bruisend Kathmandu
 • de oude koningssteden zoals Patan en Bhaktapur
 • boeddhistische en hindoe tempels in Kathmandu
 • kookworkshop
 • mooie, maar niet al te zware trekking

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis naar Kathmandu.

Dag 2

Kathmandu
Aankomst in Kathmandu. Op de luchthaven wacht een medewerker van ons lokaal agentschap je op om je naar het hotel te brengen.
Volgens de legenden is Kathmandu in de 10de eeuw gesticht op vraag van de godin Mahalakshmi, maar het is slechts vanaf de 16de eeuw dat de stad wat belang is gaan krijgen. Van de vele bouwwerken die in de 16de en 17de eeuw zijn neergezet, zijn er tot op heden nog heel wat bewaard gebleven in wat men nu de binnenstad noemt. Ondanks het feit dat mensen van het platteland zich massaal in de stad komen vestigen en ondanks (of is het dankzij) het totale gebrek aan investeringen in moderne infrastructuur, heeft Kathmandu – evenals de andere steden in de Kathmandu-vallei -  haar authenticiteit grotendeels weten te bewaren.

Overnachting in een centraal gelegen eco-vriendelijk boutique hotel met authentieke Nepalese architectuur en gastvrijheid.(-)

Dag 3

Cultuur en kookworkshop in Kathmandu                                                                                                                    In de voormiddag breng je een bezoek aan het architecturaal bijzondere Durbar-plein - UNESCO-werelderfgoed - en de Swayambhunath tempel – ook wel de apentempel genoemd vanwege het groot aantal (heilige) apen die er rondhangen. Het Durbar-plein is het traditionele centrum van Kathmandu, een groots complex van eeuwenoude paleizen, tempels, binnenplaatsen en heiligdommen. Dit was ooit de plek waar koningen en de heersende dynastieën woonden. Bewonder de schitterende bouwwerken, eeuwenoude standbeelden en vele mooie en kleurrijke tempels. De Swayambhunath is een op een heuvel gelegen religieus complex uit de 5e eeuw, iets ten westen van Kathmandu. Voor Indiase en Nepalese Boeddhisten is dit de meest heilige plek. In de namiddag staat er een kookworkshop op het programma waar je de lokale kneepjes van het vak leert kennen.

Overnachting in een centraal gelegen eco-vriendelijk boutique hotel met authentieke Nepalese architectuur en gastvrijheid.(O,A)

Dag 4

Kathmandu – Nagi Gompa - Bodha
Korte transfer naar Budhanilkantha. Hier bevindt zich het 5 m lange standbeeld van Vishnu, gelegen op een bed van slangen en start ook de trekking.
Het pad loopt zigzaggend door bos omhoog. Bij het vrouwenklooster Nagi Gompa houd je halt voor de picknick en heb je zicht op de Kathmandu-vallei die je de volgende dagen zal doorkruisen. Ondanks het feit er zich in de vallei een mengelmoes van volkeren en stammen vestigde, zijn het de Newar die eeuwenlang de meest uitgesproken invloed hebben uitgeoefend in het gebied. Zij ontwikkelden een stedelijke cultuur, maar bleven tegelijkertijd intensief aan landbouw doen. In de laatste tientallen jaren is de Kathmandu-vallei een aantrekkingspool geworden voor ‘economische’ migranten van allerlei etnische origines uit andere delen van het land en is er zich ook een groot aantal Tibetaanse vluchtelingen komen vestigen
Je stapt verder naar Bodha, waar veel gevluchte Tibetanen wonen. Vanaf je hotelterras heb je zicht op het tweede belangrijkste boeddhistische heiligdom van de vallei en je bezoekt deze ‘stupa’ (Sanskriet voor ‘heiligdom’) en enkele Tibetaanse kloosters. Er bevinden zich kloosters van drie van de 4 scholen binnen het Tibetaans boeddhisme, nl. van de gelug, nyngma, en kagyu (de vierde is sakya).
Wandelduur: 5 u.

Overnachting in een deluxe kamer in een rustig gelegen comfortabel guesthouse. Het guesthouse heeft een eigen bibliotheek, tuin en terras. (O,L)

Dag 5

Bodha – Sankhu – Nagarkot
Transfer naar Sankhu (1400 m) en bezoek aan dit mooie dorp met zijn rode huizen met gesculpteerde ramen en hindoeïstische Vishnu-tempels. Je wandelt tot op een pas (1800 m) en vanaf hier heb je de volgende dagen bijna voortdurend zicht op het majestueuze Himalaya-gebergte in de verte. Verder naar het logies bij Nagarkot (2000 m).
Wandelduur: 6u.

Overnachting in een eco-vriendelijk charmant boutique resort met een grote tuin en uitzicht op de bergen. (O,L,A)

Dag 6

Nagarkot – Dhulikel
Je staat vroeg op vandaag om – bij een kop hete thee – de Everest te zien schitteren in het licht van de opgaande zon. Na een stevig ontbijt ga je op pad voor een pittige maar zeer mooie tocht, langs rijstterrassen, maïs- en graanakkers en kleine Tamang-dorpjes met veel wapperende gebedsvlaggetjes. Wandelduur: 6 u.  

Overnachting in een deluxe kamer in een grandioos gelegen hotel met eigen à la carte-restaurant, uitzicht op de bergen en de tuin. Elke kamer is voorzien van een tv, een balkon en zithoek. (O,L,A).

Dag 7 - 8

Dhulikel – Namobuddha
Je klimt naar Namobuddha (1800 m), een heilige plaats voor boeddhisten en een rustplaats voor jezelf. Wandelduur: 4,5u.  De volgende dag kan je hier ‘floaten’ of een sauna nemen, je kan een tochtje maken naar het Newar-dorp Dapcha of een ceremonie bijwonen in het nabijgelegen heiligdom. Het is de plaats waar de Boeddha zijn lichaam aan een stervende tijgerin aanbood als voedsel voor haar welpen en waar zich relikwieën van hem zouden bevinden. 

Overnachting in een pittoreske cottage voor 2 tot 4 personen in traditionele Nepali stijl in een resort dat 13 cottages telt. Het resort heeft een organische boerderij, waardoor de hoogwaardige keuken gebaseerd is op producten die bijna allemaal van eigen bodem komen. Het resort heeft verder ook een sauna, een bibliotheek en biedt een prachtig panoramisch zicht op de omliggende bergen en de tuin. (O,L,A)

Dag 9

Namobuddha – Balthali
Helemaal ontspannen ga je weer op pad voor een dagtocht over beboste heuvels en langs sinaasappelgaarden en landbouwterrassen naar Balthali. Een steile klim van 15 minuten leidt naar het  logies, gelegen op een plateau dat de vallei overziet. Wandelduur: 5u

Overnachting in een deluxe kamer in een eerder eenvoudig hotel. (O,L,A).

Dag 10

Balthali – Bhaktapur
Transfer naar Bhaktapur en bezoek aan de stad. De stad was van de 14de tot de 16de  eeuw de hoofdstad van de Kathmandu-vallei, met oude straten en pleinen, tempels en pagodes. Vandaag is het de tweede grootste stad in de vallei die, dankzij een Nepalees-Duits project, van een minimum aan moderne infrastructuur werd voorzien en toch haar middeleeuws karakter wist te bewaren.


Overnachting in een charmant en gezellig guesthouse met een eigen balkon en restaurant, niet ver van het Durbar-plein gelegen. (O,L).

Dag 11

Bhaktapur - Patan
Het ochtendgloren is een prima tijdstip voor een wandeling door de stad, dit is immers het tijdstip van de offerandes in de tempels en ook het uur dat de boeren naar het veld vertrekken.  Na het ontbijt volgt de transfer naar het boeddhistische Patan,  waarvan de 150 voormalige boeddhistische kloosters getuigen. Je bezoekt er de Kva Bahal of de ‘gouden tempel’ met z’n drie vergulde daken, het museum van het koninklijk paleis en de tempel van de duizend boeddha’s.

Overnachting in een deluxe kamer van het prachtige hotel opgebouwd vanuit een traditioneel Newari huis met een binnenplaats die werelderfgoed ademt. (O, L)

Dag 12

Patan - internationale vlucht
Vrije tijd tot aan de transfer, rechtstreeks naar de luchthaven voor de reis huiswaarts. (O)

Dag 13

Aankomst thuis

Uitbreiding

Verleng je verblijf met één of meerdere (avontuurlijke) activiteiten.

Prijzen op basis van 2 personen:

 • Rafting vanuit Kathmandu (incl. lunch en transfer): € 120 p.p.
 • Mountainbike in de vallei van Kathmandu met gids: € 110 p.p.
 • Chitwan Nationaal park (4D/3N of 3D/2N): op aanvraag

Chitwan was het eerste nationaal park van Nepal en behoort sinds 1984 ook tot de Unesco World Heritage Sites. Volgende activiteiten zijn mogelijk:

 • Kanotocht op de rivier en wandeling naar het Elephant Breading Center.
 • Bezoek aan het plaatselijke museum en wandeling naar het dorp om de zonsondergang bij de rivier te zien.
 • Vroege wandeling door de uitgestrekte graslanden en langs de randen van het subtropisch woud. Je maakt kennis met de laatste resten van de ondoordringbare jungle die eens de hele Gangesvallei heeft gevuld en waar nog neushoorns, olifanten en enkele Bengaalse tijgers leven.
 • Extra overnachting Kathmandu: € 35 p.p.

In Kathmandu kan je verder o.a. een bezoek brengen aan Pashupatinath.

Pashupatinath is de belangrijkste Hindoetempel in Nepal, ter ere van Pashupati, één van de verschijningsvormen van Shiva. Het heiligdom ligt aan de oever van de Bagmati-rivier. Vlakbij liggen rituele wasplaatsen en hier vinden ook de lijkverbrandingen plaats.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2022:

€ 1705 per persoon op basis van 2 deelnemers
€ 1605 per persoon op basis van 3 deelnemers
€ 1555 per persoon op basis van 4 deelnemers
€ 1520 per persoon op basis van 5 deelnemers
€ 1490 per persoon op basis van 6 deelnemers

Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen. Wij kunnen uiteraard vrijblijvend een voorstel doen. Bij boeking van de vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Let wel: het volledige saldo van deze vluchten dient te worden betaald alvorens wij deze vluchten voor je boeken. 


De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 •  Alle logies
 •  Maaltijden zoals aangegeven (O=Ontbijt, L=Lunch, A=Avondmaal). 
 •  Transfers volgens programma
 •  Engelssprekende gids.
 •  Dragers tijdens de trekking.
 •  Inkomgelden voor de nationale parken.

Niet inbegrepen

 •  Internationale vluchten
 •  Evt. inkomgelden van musea, bezienswaardigheden in en rond Kathmandu (ca. € 35 per persoon)
 •  Dranken en overige maaltijden.
 •  Fooien
 •  Persoonlijk uitgaven
 •  Visumkosten (40 USD voor 30 dagen, 25 USD voor 15 dagen of het equivalent in euro voor het visum voor Nepal).
 •  Evt. verzekering.

 


Toeslagen

 • Eenpersoonskamertoeslag: € 380 
 • Rafting vanuit Kathmandu (incl. lunch en transfer): € 120 per persoon
 • Mountainbike in de vallei van Kathmandu met gids: € 110 per persoon
 • Chitwan Nationaal park (4D/3N of 3D/2N): op aanvraag
 • Extra overnachting Kathmandu: € 35 per persoon

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Niveau

 een 4-daagse trekking van 4,5 tot 6u wandelen per dag en één dagtocht van 5u stappen. Beperkte hoogteverschillen per dag.


Bagage

Jij draagt enkel je dagrugzak. De bagage wordt vervoerd of gedragen door dragers.

 


Logies

Je overnacht in charmelogies, gekozen omwille van de bijzondere architectuur, sfeer of bijzondere ligging. De kamers beschikken steeds over privé-sanitair en hebben vaak een eigen balkon.

Hou er rekening mee dat in enkele logiesplaatsen de energievoorziening afhankelijk is van de zon. Als er overdag onvoldoende zon is geweest, is er weinig of geen warm water. Elektriciteit is er overal, maar soms afhankelijk van een generator die ’s nachts wordt afgezet. Er is nergens centrale verwarming; in de gemeenschappelijke ruimtes wel kacheltjes, verwarmingstoestelletjes of open haarden. Op de kamers is zelden verwarming, wel steeds voldoende warm beddengoed.

In Kathmandu overnacht je in een eco-vriendelijk boutique hotel met authentieke Nepalese architectuur en gastvrijheid. Vanaf het dakterras van het centraal gelegen hotel heb je een panoramisch zicht op Kathmandu en de omringende heuvels.

In Bodha overnacht je in een deluxe kamer in een rustig gelegen comfortabel guesthouse. Het guesthouse heeft een eigen bibliotheek, tuin en terras.

In Nagarkot overnacht je in een eco-vriendelijk charmant boutique resort met een grote tuin en uitzicht op de bergen.

In Dhulikel overnacht je in een deluxe kamer in een grandioos gelegen hotel met eigen à la carte-restaurant, uitzicht op de bergen en de tuin. Elke kamer is voorzien van een tv, een balkon en zithoek.

In Namo Buddha overnacht je in een pittoreske cottage voor 2 tot 4 personen in traditionele Nepali stijl in een resort dat 13 cottages telt. Het resort heeft een organische boerderij, waardoor de hoogwaardige keuken gebaseerd is op producten die bijna allemaal van eigen bodem komen. Het resort heeft verder ook een sauna, een bibliotheek en biedt een prachtig panoramisch zicht op de omliggende bergen en de tuin.

In Balthali overnacht je in een deluxe kamer in een eerder eenvoudig hotel.

In Bhaktapur overnacht je in een deluxe kamer in een charmant en gezellig guesthouse dat een architecturaal pareltje is met een eigen tuin, balkon en restaurant niet ver van het Durbar-plein ligt.

In Patan overnacht je in een deluxe kamer van het prachtige hotel opgebouwd vanuit een traditioneel Newari huis met een binnenplaats die werelderfgoed ademt. 


Maaltijden

De Nepalese keuken is niet meteen de meest verfijnde, maar ze is over het algemeen zeer smakelijk en er wordt ruimschoots gebruik gemaakt van kruiden en specerijen. In een groot land als Nepal kan je de keuken ook niet onder één noemer vatten, maar is ze even divers als het land zelf. 
De basisgerechten in veruit het hele land zijn ‘dal’, ‘bhat’ en ‘tarkari’. Dal is een linzensoep van witte, rode of zwarte linzen, die wordt gegeten met bhat, gekookte of gestoomde witte rijst. Tarkari is een currie van één of meerdere groenten die wordt klaargemaakt op diverse manieren. In gebieden waar rijst schaars is of helemaal niet voorkomt (bv. in hooggelegen streken), eet men ‘thiro’, gekookte granen of gierst.

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden inbegrepen zijn.
O = ontbijt
L = lunch
A = avondmaal


Vervoer ter plaatse

Tijdens deze reis verplaats je je met privé-vervoer. 


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Reisperiode en klimaat

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Algemeen
Het weer in Nepal is over het algemeen vrij stabiel en voorspelbaar. Het westen en noorden van Nepal zijn droog. Elders vallen de moessonregens in regel van eind juni tot half september, met als regel: hoe hoger in de bergen, hoe minder moessonregen. De rest van het jaar valt er sowieso bijna geen regen.
In Kathmandu, op 1310 m, heerst een subtropisch klimaat met een gemiddelde dagtemperatuur van 16° in januari tot 27° in juli. Het lagere gebergte kent een gematigd klimaat met warme zomers en koele winters, waarbij de temperatuur zelfs ’s winters zelden onder nul gaat. Vanaf 4000 m kunnen we spreken van een hooggebergteklimaat. Je mag ervan uitgaan dat, naarmate je hoger gaat, de temperatuur ongeveer 0,7° per 100 m daalt in vergelijking met Kathmandu. Je houdt best rekening met lage tot zeer lage temperaturen ’s nachts.
De Terai heeft een (sub)tropisch klimaat; het is er (zeer) warm en vochtig en de moesson valt hier met volle kracht.

Lente
Dit is de periode waarin de wilde bloemen (o.a. rododendron) bloeien. Begin maart is nog koud, met veel sneeuw op de hogere passen. 's Ochtends en 's avonds is de lucht helder; overdag vaak betrokken. Vanaf deze periode kunnen trekkings naar hoger gelegen gebieden aangevat worden. Het is warmer in april; mei is al behoorlijk warm. In de lager gelegen gebieden is het warm en vochtig. De luchtvochtigheid is in het voorjaar beduidend hoger dan in het najaar waardoor de lucht soms minder helder is.

Zomer
De moessonregens vangen aan rond half juni, met een hoogtepunt in juli. Enkel de gebieden als Shey (Dolpo), Mustang en enkele andere zijn droog in deze periode. Ook geschikt is het noordelijke gedeelte van de trekking rond de Annapurna.

Herfst
De moessonregens eindigen normaal gezien half september, soms de eerste week of uitzonderlijk de tweede week van oktober. Het weer in oktober en november is droog; de lucht is helder en de bergzichten zijn fantastisch. Hogere passen zijn in oktober en november het makkelijkst te overschrijden. Begin november brengt vaak hevige sneeuwval op grotere hoogte, die kan duren tot half november. Binnenlandse vluchten naar afgelegen vliegvelden kunnen dan vertraging oplopen. Van half november tot half december betrekt de lucht overdag; de temperatuur ligt heel wat lager.

Winter
Gewoonlijk valt er sneeuw tussen kerstmis en begin januari. Hoewel het in de winter kouder is dan in de herfst, is dit een geschikte periode voor kortere trekkings beneden 4000 m. Langere trekkings in gebieden boven 4000 m zijn afgeraden.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Breng een label met je naam aan op elk stuk bagage.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • voor meerdaagse trekkings in het gebergte: hoge trekkingschoenen.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief
 • evt. handschoenen, muts en sjaal
 • evt. thermisch ondergoed

Tip: buff: multifunctioneel kledingstuk dat je kan dragen als sjaal, monddoek, hoofddoek, muts,…

Diversen

 • een handdoek
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • reisstekker type A https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/soorten-stekkers/
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Nepal heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  6 maanden geldig zijn.Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Visum:
Je hebt eveneens een visum nodig, zijnde een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven. Bij reizen naar Nepal hoeft hiervoor vooraf niets te worden geregeld. Bij aankomst in de luchthaven van Kathmandu koop je voor 40 euro voor een visum van 15 dagen of  voor 50 euro voor een visum van 30 dagen. Ook een pasfoto is nodig.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Ben je van plan een auto te huren, denk er dan aan je (internationaal) rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is in dat geval vereist.

Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/

Geld

De Nepalese munt is de roepie (NPR.) Het invoeren ervan is verboden. Je mag onbeperkt buitenland­se valuta binnenbrengen, maar moet deze aangeven bij aankomst. Geld wisselen doe je best in Kathmandu. Zowel euro’s als dollars, cash of  reischeques, zijn goed. In Kathmandu kan je eveneens met betaalkaarten terecht aan geldautomaten. 

In de meeste landen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.
Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.
Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Ook wanneer je vreemde deviezen moet aankopen, doe je dit best ter plaatse aan een automaat (met je betaalkaart) of bij een bank. De koers is doorgaans minstens even voordelig of voordeliger dan wanneer je ze op voorhand in België via de bank besteld (indien dit al mogelijk is). Door meerdere keren kleine bedragen af te halen, vermijd je bovendien dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Nepal door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A
Iedereen die naar Azië/Afrika/Latijns-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank. 

Hepatitis B
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Buiktyfus
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Hoogteziekte
Kan optreden vanaf 2000 m en is een reëel gevaar tijdens trekkings is Nepal. Het treedt op ten gevolge van een slechte aanpassing van je lichaam aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Het heeft niets te maken met de graad van fysieke training, noch met het aantal keren dat je al op grote hoogte verbleef. Wie er in het verleden al last van had, loopt grote kans er blijvend last van te ondervinden. Het geneesmiddel Diamox (enkel te verkrijgen op doktersvoorschrift) zorgt voor een snellere acclimatisatie en kan evt. worden meegenomen op trekking (zeker aangeraden indien je al hoogteziek bent geweest). Onze Nepalese gidsen, zijn op de hoogte van de gevaren van hoogteziekte. Ze geven raad op het vlak van preventie en weten ook wat te doen in geval hoogteziekte de kop opsteekt.


Diepgaandere informatie kan je vinden op: www.itg.be (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.

 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: