Nepal - Everest en Gokyo Ri


16 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Nepal - Everest en Gokyo Ri


16 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Nepal - Everest en Gokyo Ri


16 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Nepal - Everest en Gokyo Ri


16 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Nepal - Everest en Gokyo Ri


16 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Nepal
Deze ‘korte’ versie van de Everest trekking is zonder twijfel een fascinerend avontuur. Je stapt door steeds kleiner wordende Sherpadorpen en naarmate je stijgt, raak je steeds meer in de ban van de majestueuze bergketens die je omringen. Het absoluut hoogtepunt is de beklimming van de Gokyo Ri (5360 m), met adembenemend uitzicht op het Everest-massief in het Himalaya gebergte.
Aantal dagen: 16 dagen
Reisnummer: 22NP5EVA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Sta oog in oog met Everest
 • Staar naar vijf 8000-ers vanop Gokyo Ri
 • De Nepalese sfeer en gastvrijheid
 • Kleurrijk Kathmandu

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

reviews van klanten

Anders Reizen heeft mij een unieke ervaring aangeboden. Als niet ervaren reizigers voor dit type van reis was de goede ondersteuning op praktisch vlak noodzakelijk en geruststellend.

2440 2. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Kathmandu.  

Dag 2

Kathmandu
Aankomst in Kathmandu. Op de luchthaven wacht een medewerker van ons lokaal agentschap je op om je naar het hotel te brengen. 
Volgens de legenden is Kathmandu in de 10de eeuw gesticht op vraag van de godin Mahalakshmi, maar het is slechts vanaf de 16de eeuw dat de stad wat belang is gaan krijgen. Van de vele bouwwerken die in de 16de en 17de eeuw zijn neergezet, zijn er tot op heden nog heel wat bewaard gebleven in wat men nu de binnenstad noemt. Ondanks het feit dat mensen van het platteland zich massaal in de stad komen vestigen en ondanks (of is het dankzij) het totale gebrek aan investeringen in moderne infrastructuur, heeft Kathmandu – evenals de andere steden in de Kathmandu-vallei -  haar authenticiteit grotendeels weten te bewaren.

Overnachting in comfortabel en verzorgd hotel. (-)

Dag 3

Kathmandu – Vlucht Lukla – Trekking: Phakding
Vroege transfer naar de luchthaven voor de spectaculaire vlucht  naar Lukla (2827 m). Je maakt kennis met de ploeg die je zal vergezellen en gaat dan meteen op pad, rustig dalend om te beginnen en de loop van de Dudh Kosi (rivier) volgend. Je eerste halte­plaats is Phakding.
Gelegen op 2652 m - Wandelduur: 4 u – Hoogteverschil: + 50 m / - 240 m.  

Overnachting in een lodge. (O,L,A)

Dag 4

Phakding – Namche Bazar
Door een bebost gebied gaat het bijna onmerkbaar naar boven. Nadat je de Dudh Kosi over een hangende kettingbrug bent overgestoken, volg je een steil zigzag-pad omhoog en passeert verschillende Sherpa-dorpen.
Na een stevige klim van zowat anderhalf uur – met halverwege een fantastisch zicht op de Everest, Lhotse en Nuptse – bereik je Namche Bazar (3446 m), het belangrijkste dorp voor de Sherpa's.
De Sherpa’s, die aanhangers zijn van het boeddhistische geloof (i.t.t. de meerderheid van de Nepalezen die hindoe zijn), leven voornamelijk in dit gebied, genaamd Solu Khumbu, aan de voet van de Everest. Dank zij hun taai karakter en doorzettingsvermogen worden ze reeds lang ingezet als dragers bij hooggebergte-expedities; de benaming 'sherpa' is dan ook haast synoniem voor 'drager' geworden, hoewel lang niet alle Nepalese sherpa's (met kleine beginletter) Sherpa's (met hoofdletter) zijn.
Talrijke winkeltjes en kleine eet- en drankgelegenheden maken van Namche Bazar een aangename plaats om te verblijven.
Gelegen op 3440 m - Wandelduur: 6 u – Hoogteverschil: + 930 m / - 100 m.  

Overnachting in een lodge. (O,L,A)

Dag 5

Namche
Acclimatisatiedag om te wennen aan de hoogte. Je kan een wandeling maken naar het mooie uitzichtpunt Everest View Hotel en naar Khumjung (3790 m), het grootste dorp van Solu Khumbu, waar zich een klooster bevindt dat een yetiscalp bezit die je misschien wel te zien krijgt. 
Je passeert een school waar het borstbeeld staat van Sir Edmund Hillary die samen met de Nepalees Norgay Tensing als eerste de top van de Everest bereikte, alsook een waterproject dat in samenwerking met de Belgische organisatie Bikas werd opgericht.
Wandelduur: 1.5 u – Hoogteverschil: + 320 m.

Overnachting in een lodge. (O,L,A)

Dag 6

Namche – Thangboche
Je klimt omhoog naar Thangboche. Hier bevond zich vroeger een prachtig boeddhistisch klooster dat in 1988 afbrandde en herbouwd werd. Hoewel het zijn oude karakter bij de brand verloren heeft, is het nog steeds prachtig gelegen aan de voet van de Kantege en Thamserku, met de Ama Dablam op de achtergrond. Het is het grootste en belangrijkste klooster van Solu Khumbu.
Gelegen op 3860 m - Wandelduur: 5 u – Hoogteverschil: + 480 m  /- 380 m.

Overnachting in een lodge.(O,L,A)

Dag 7

Thangboche – Pangboche – Phortse 
Langs rododendronbossen daal je af naar de rivier om terug naar Pangboche (3958 m) te klimmen. Voor je torenen de statige hoge Himalayatoppen uit en je passeert geregeld stupa’s en gebedsmuren, tekenen van het alom aanwezige boeddhisme. In de namiddag klim je langs een smal pad verder naar Phortse (3800 m) en kom je in de minder belopen Gokyo-vallei terecht.
Gelegen op 3800 m.  

Wandelduur: 7u

Overnachting in een lodge. (O,L,A)

Dag 8 - 9

Phortse – Thare – Na – Gokyo
Via Na bereik je de prachtige, smaragdgroene meren van Gokyo op 4780 m, in kleuren variërend van smaragdgroen tot kobaltblauw. In het (vroege) voorjaar kunnen de meren echter nog bevroren zijn. Ze worden omringd door enkele Himalaya-reuzen en geflankeerd door de grootste gletsjer van Nepal. Het derde meer aan de voet van de sneeuwvrije Gokyo Ri is de eindbestemming voor dag 9.

Wandelduur: 2x 5u30

Overnachting in een lodge. (O,L,A)

Dag 10

Gokyo - Gokyo Ri - Machermo
Vroeg uit de veren voor de pittige klim naar de top van de Gokyo Ri (5360 m), met de reputatie het beste uitzicht te geven op het Everest-massief: Cho Oyu (8201 m), Makalu (8463 m), Lhotse (8516 m), Cholatse (6501 m) en natuurlijk Mount Everest (8848 m) himself. In de verte kan je zelfs de top van de Tibetaanse Shishapagma (8027 m) ontwaren. In de namiddag begin je aan de afdaling, vandaag tot Machermo (4470 m).  

Wandelduur: 7u

Overnachting in een lodge.(O,L,A)

Dag 11 - 12

Macharmo – Dole – Namche Bazar – Lukla 
Via Namche Bazaar kom je opnieuw in Lukla terecht. Hier eindigt de trekking en neem je afscheid van je gids en dragers.

Wandelduur dag 11: 6u30

Wandelduur dag 12: 7 u – Hoogteverschil: + 300 m / - 940 m.  

Overnachting in een lodge. (O,L,A)

Dag 13

Lukla – Vlucht Kathmandu 
Vroege vlucht van Lukla naar Kathmandu. Transfer naar het hotel in Kathmandu.  

Overnachting in comfortabel en verzorgd hotel. (O)

Dag 14

Kathmandu
Vrije dag.  Een bezoek aan Pashupatinath en Swayambunath is zeker aan te raden (niet inclusief).
Pashupatinath is de belangrijkste Hindoetempel in Nepal, ter ere van Pashupati, één van de verschijningsvormen van Shiva. Het heiligdom ligt aan de oever van de Bagmati-rivier. Vlakbij liggen rituele wasplaatsen en hier vinden ook de lijkverbrandingen plaats.
Swayambunath, ook wel de apentempel genoemd is één van de oudste religieuze plaatsen van de vallei. De legende verhaalt hoe de vallei bewoonbaar werd dankzij een heilige vlam op een lotus te midden van de uitgestrekte wateren die de vallei bedekten. De vlam, een teken van Boeddha, deed de wateren wijken en creëerde zo ruimte voor menselijke bewoning. De stupa van Swayambunath werd gebouwd over de vlam die nog steeds brandt. De gelovigen lopen cirkelgewijs rond de stupa terwijl ze gebedsmolens - en daardoor het rad van het leven - doen draaien.

Overnachting in comfortabel en verzorgd hotel. (O)

Dag 15

Kathmandu – Internationale vlucht
Transfer naar de luchthaven voor de reis huiswaarts.

(O)

Dag 16

Aankomst in Brussel.

Uitbreiding

Verleng je verblijf met één of meerdere (avontuurlijke) activiteiten.

Prijzen op basis van 2 personen:

 • Rafting vanuit Kathmandu (incl. lunch en transfer): € 120 p.p.
 • Mountainbike in de vallei van Kathmandu met gids: € 110 p.p.
 • Chitwan Nationaal park (4D/3N of 3D/2N): prijs op aanvraag

  Chitwan was het eerste nationaal park van Nepal en behoort sinds 1984 ook tot de Unesco World Heritage Sites. Volgende activiteiten zijn mogelijk:
 • Kanotocht op de rivier en wandeling naar het Elephant Breading Center.
 • Bezoek aan het plaatselijke museum en wandeling naar het dorp om de zonsondergang bij de rivier te zien.
 • Vroege wandeling door de uitgestrekte graslanden en langs de randen van het subtropisch woud. Je maakt kennis met de laatste resten van de ondoordringbare jungle die eens de hele Gangesvallei heeft gevuld en waar nog neushoorns, olifanten en enkele Bengaalse tijgers leven.
 • Extra overnachting Kathmandu: € 35 p.p.

  In Kathmandu kan je o.a. een bezoek brengen aan Pashupatinath en Swayambunath.
  Pashupatinath is de belangrijkste Hindoetempel in Nepal, ter ere van Pashupati, één van de verschijningsvormen van Shiva. Het heiligdom ligt aan de oever van de Bagmati-rivier. Vlakbij liggen rituele wasplaatsen en hier vinden ook de lijkverbrandingen plaats. Swayambunath, ook wel de apentempel genoemd is één van de oudste religieuze plaatsen van de vallei. De legende verhaalt hoe de vallei bewoonbaar werd dankzij een heilige vlam op een lotus te midden van de uitgestrekte wateren die de vallei bedekten. De vlam, een teken van Boeddha, deed de wateren wijken en creëerde zo ruimte voor menselijke bewoning. De stupa van Swayambunath werd gebouwd over de vlam die nog steeds brandt. De gelovigen lopen cirkelgewijs rond de stupa terwijl ze gebedsmolens - en daardoor het rad van het leven - doen draaien.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2022:

€ 2000 per persoon op basis van 2 deelnemers
€ 1960 per persoon op basis van 3 deelnemers
€ 1935 per persoon op basis van 4 deelnemers
€ 1855 per persoon op basis van 5 deelnemers
€ 1820 per persoon op basis van 6 deelnemers

Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen. Wij kunnen uiteraard vrijblijvend een voorstel doen. Bij boeking van de vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Let wel: het volledige saldo van deze vluchten dient te worden betaald alvorens wij deze vluchten voor je boeken. 

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 •  Alle overnachtingen
 •  Maaltijden zoals aangegeven
 •  Transfers zoals beschreven en 2 binnenlandse vluchten (Kathmandu-Lukla-Kathmandu).
 •  Engelssprekende gids.
 •  Dragers tijdens de trekking.
 •  Inkomgelden voor de nationale parken.
 •  Trekking permit.
 •  Registratie TIMS (Trekkers' Information Management System).

Niet inbegrepen

 •  Internationale vluchten.
 •  Evt. inkomgelden van musea, bezienswaardigheden in en rond Kathmandu
 •  Vervoer op dag 14 (voor bezoek aan Pashupatinath en Swayambunath).
 •  Dranken en overige maaltijden.
 •  Kosten van persoonlijke aard.
 •  Fooien.
 •  Visumkosten (40 USD voor 30 dagen, 25 USD voor 15 dagen of het  equivalent in euro voor het visum voor Nepal).
 •  Evt. verzekering (die redding en opsporing per helikopter dekt).

Toeslagen

 • Eenpersoonskamertoeslag: € 75 
 • Rafting vanuit Kathmandu (incl. lunch en transfer): € 120 per persoon
 • Mountainbike in de vallei van Kathmandu met gids: € 110 per persoon
 • Chitwan Nationaal park: prijs op aanvraag
 • Extra overnachting Kathmandu: € 35 per persoon

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Niveau

. De trekking brengt je over goede paden die geen technische klimervaring vereisen en geleidelijk aan naar grote hoogte. De beklimming van Gokyo Ri is pittig en facultatief. De koude en hoogte hebben een grote impact op het niveau van deze trekking.

Bagage

Je draagt enkel je dagrugzak.

Logies

In Kathmandu logeer je in een degelijk middenklassehotel.

Tijdens de trekking overnacht je in lodges (= teahouses). Lodges zijn een soort van berghutten of kleine pensionnetjes waar, al naargelang de plaats, in twee- of meerpersoonskamers overnacht wordt. Sommige lodges zijn goed uitgerust, andere zijn dan weer primitief (met bv. dunne matrasjes). Vaak wordt er gewerkt met eenvoudige zonnepanelen, dus als er geen zon is, is er ook geen warm water. Het sanitair is eerder primitief en douchen is niet overal mogelijk (of apart te betalen, ca. €3). Als er al sanitair is wordt dat doorgaans gemeenschappelijk gebruikt.


Maaltijden

De Nepalese keuken is niet meteen de meest verfijnde, maar ze is over het algemeen zeer smakelijk en er wordt ruimschoots gebruik gemaakt van kruiden en specerijen. In een groot land als Nepal kan je de keuken ook niet onder één noemer vatten, maar is ze even divers als het land zelf. De basisgerechten in veruit het hele land zijn ‘dal’, ‘bhat’ en ‘tarkari’. Dal is een linzensoep van witte, rode of zwarte linzen, die wordt gegeten met bhat, gekookte of gestoomde witte rijst. Tarkari is een currie van één of meerdere groenten die wordt klaargemaakt op diverse manieren. In gebieden waar rijst schaars is of helemaal niet voorkomt (bv. in hooggelegen streken), eet men ‘thiro’, gekookte granen of gierst.

Tijdens de trekking neem je ontbijt en avondmaal in de lodge. ’s Middags wordt de picknick buiten gegeten of in een ‘tea house’.


Vervoer ter plaatse

Privévervoer + 2 binnenlandse vluchten.

Wij wijzen de reiziger die zich inschrijft voor een reis naar Nepal met Anders Reizen erop dat de maatschappijen die binnenlandse vluchten in Nepal uitvoeren (zoals Tara Air, Yeti,..) niet voldoen aan alle vereisten die de Europese Unie stelt voor vluchten binnen het Europese luchtruim. De reiziger verklaart door zijn inschrijving hiervan kennis genomen te hebben.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Reisperiode en klimaat

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 januari tot/met 1 juni 2022
van 31 augustus tot/met 31 december 2022

Algemeen
Het weer in Nepal is over het algemeen vrij stabiel en voorspelbaar. Het westen en noorden van Nepal zijn droog. Elders vallen de moessonregens in regel van eind juni tot half september, met als regel: hoe hoger in de bergen, hoe minder moessonregen. De rest van het jaar valt er sowieso bijna geen regen. 
In Kathmandu, op 1310 m, heerst een subtropisch klimaat met een gemiddelde dagtemperatuur van 16° in januari tot 27° in juli. Het lagere gebergte kent een gematigd klimaat met warme zomers en koele winters, waarbij de temperatuur zelfs ’s winters zelden onder nul gaat. Vanaf 4000 m kunnen we spreken van een hooggebergteklimaat. Je mag ervan uitgaan dat, naarmate je hoger gaat, de temperatuur ongeveer 0,7° per 100 m daalt in vergelijking met Kathmandu. Je houdt best rekening met lage tot zeer lage temperaturen ’s nachts.
De Terai heeft een (sub)tropisch klimaat; het is er (zeer) warm en vochtig en de moesson valt hier met volle kracht.

Lente
Dit is de periode waarin de wilde bloemen (o.a. rododendron) bloeien. Begin maart is nog koud, met veel sneeuw op de hogere passen. 's Ochtends en 's avonds is de lucht helder; overdag vaak betrokken. Vanaf deze periode kunnen trekkings naar hoger gelegen gebieden aangevat worden. Het is warmer in april; mei is al behoorlijk warm. In de lager gelegen gebieden is het warm en vochtig. De luchtvochtigheid is in het voorjaar beduidend hoger dan in het najaar waardoor de lucht soms minder helder is.

Zomer
De moessonregens vangen aan rond half juni, met een hoogtepunt in juli. Enkel de gebieden als Shey (Dolpo), Mustang en enkele andere zijn droog in deze periode. Ook geschikt is het noordelijke gedeelte van de trekking rond de Annapurna.

Herfst
De moessonregens eindigen normaal gezien half september, soms de eerste week of uitzonderlijk de tweede week van oktober. Het weer in oktober en november is droog; de lucht is helder en de bergzichten zijn fantastisch. Hogere passen zijn in oktober en november het makkelijkst te overschrijden. Begin november brengt vaak hevige sneeuwval op grotere hoogte, die kan duren tot half november. Binnenlandse vluchten naar afgelegen vliegvelden kunnen dan vertraging oplopen. Van half november tot half december betrekt de lucht overdag; de temperatuur ligt heel wat lager.

Winter
Gewoonlijk valt er sneeuw tussen kerstmis en begin januari. Hoewel het in de winter kouder is dan in de herfst, is dit een geschikte periode voor kortere trekkings beneden 4000 m. Langere trekkings in gebieden boven 4000 m zijn afgeraden.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.
 • voor trekkings waarbij je zelf al je bagage draagt: trekkingrugzak met een volume tussen 70 en 100 liter.rugzak of trolley (een reiskoffer is niet zo handig).

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Breng een label met je naam aan op elk stuk bagage.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • voor meerdaagse trekkings in het gebergte: hoge trekkingschoenen.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief

 • evt. lakenzak: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (meestal als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt). Evt. zelf te maken met een gewoon bovenlaken dat je in de lengte dubbel plooit en langs de onder- en zijkant dichtnaait.

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief
 • evt. handschoenen, muts en sjaal
 • evt. thermisch ondergoed

Tip: buff: multifunctioneel kledingstuk dat je kan dragen als sjaal, monddoek, hoofddoek, muts,…

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • reisstekker type A https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/soorten-stekkers/
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Reispas:
Voor Nepal heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  6 maanden geldig zijn.Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Visum:
Je hebt eveneens een visum nodig, zijnde een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven. Bij reizen naar Nepal hoeft hiervoor vooraf niets te worden geregeld. Bij aankomst in de luchthaven van Kathmandu koop je voor 40 euro voor een visum van 15 dagen of  voor 50 euro voor een visum voor 30 dagen. Ook een pasfoto is nodig.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Ben je van plan een auto te huren, denk er dan aan je (internationaal) rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is in dat geval vereist.

Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.

Geld

De Nepalese munt is de roepie (NPR.) Het invoeren ervan is verboden. Je mag onbeperkt buitenland­se valuta binnenbrengen, maar moet deze aangeven bij aankomst. Geld wisselen doe je best in Kathmandu. Zowel euro’s als dollars, cash of  reischeques, zijn goed. In Kathmandu kan je eveneens met betaalkaarten terecht aan geldautomaten. 

In de meeste landen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.
Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.
Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Ook wanneer je vreemde deviezen moet aankopen, doe je dit best ter plaatse aan een automaat (met je betaalkaart) of bij een bank. De koers is doorgaans minstens even voordelig of voordeliger dan wanneer je ze op voorhand in België via de bank besteld (indien dit al mogelijk is). Door meerdere keren kleine bedragen af te halen, vermijd je bovendien dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Nepal door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A
Iedereen die naar Azië/Afrika/Latijns-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank. 

Hepatitis B
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Buiktyfus
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Hoogteziekte
Kan optreden vanaf 2000 m en is een reëel gevaar tijdens trekkings is Nepal. Het treedt op ten gevolge van een slechte aanpassing van je lichaam aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Het heeft niets te maken met de graad van fysieke training, noch met het aantal keren dat je al op grote hoogte verbleef. Wie er in het verleden al last van had, loopt grote kans er blijvend last van te ondervinden. Het geneesmiddel Diamox (enkel te verkrijgen op doktersvoorschrift) zorgt voor een snellere acclimatisatie en kan evt. worden meegenomen op trekking (zeker aangeraden indien je al hoogteziek bent geweest). Onze Nepalese gidsen, zijn op de hoogte van de gevaren van hoogteziekte. Ze geven raad op het vlak van preventie en weten ook wat te doen in geval hoogteziekte de kop opsteekt.

Malaria
In Nepal komt malaria voor, een infectieziekte die verwekt wordt door een parasiet en die wordt overgebracht door de steek van de anopheles-mug. Tracht muggenbeten te vermijden, wetende dat de anopheles-mug steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Je kan ’s avonds zo veel mogelijk dekkende, lichtgekleurde kledij dragen en de niet bedekte lichaamsdelen inwrijven met een sterk muggenwerend middel. Deze maatregelen kunnen worden gecombineerd met medicatie.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: www.itg.be (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: