Noorwegen - Huttentocht in Jotunheimen


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Noorwegen - Huttentocht in Jotunheimen


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Noorwegen - Huttentocht in Jotunheimen


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Noorwegen - Huttentocht in Jotunheimen


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Noorwegen - Huttentocht in Jotunheimen


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Noorwegen
Een wildernisgebied zonder weerga, maar met een alpien karakter, dat is Jotunheimen. Met zijn besneeuwde toppen, massieve gletsjers en fjordachtige dalen is dit wellicht het mooiste nationaal park van Noorwegen. De streek heeft altijd al tot de verbeelding gesproken, ook van de Noren, voor wie Jotunheimen steeds het woongebied van trollen en reuzen is geweest. De wandelingen - met enkel dagrugzak - worden qua zwaarte geleidelijk aan zwaarder, om te eindigen met de parel op Jotunheimens kroon: de tocht over de Besseggen-graat. Logeren en eten doe je in de prachtig gelegen en zeer goed uitgeruste hutten van de Noorse Wandelvereniging (DNT).
8 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22NO5JHA

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Ongerepte natuur
 • Eindeloze landschappen
 • Geleidelijk in zwaarte opgaande tochten
 • Enkel dagrugzak
 • Goede hutten van de Noorse Wandelvereniging (DNT)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,7

6 Beoordelingen

reviews van klanten

Zeer fijne sfeer in de berghutten.

Petra H. -

Sommige tochten waren wel uitdagend, maar de tienerzonen vonden dit fijn. De stijgingen zijn wel steeds pittig, direct omhoog de berg op.

Petra H. -

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst in Oslo en transfer naar het busstation in het centrum. In 4 uur brengt de bus je naar Bygdin (1065 m) in de regio Valdres. Nadat je de drukte van de hoofdstad hebt verlaten, kom je al snel op landelijke wegen, door kleine steden, omringd door meren en velden. Nog verder duiken in de verte de bergen op en voor je het weet zit je op de steile wegen die je rechtstreeks naar het nationale park Jotunheimen voeren. Goed om weten: de bus heeft verstelbare stoelen, gratis WiFi, stopcontacten met USB-oplaadpoorten en toiletfaciliteiten aan boord.

Jotunheimen —in het Noors ‘land der reuzen’— mag dan al geen echte reuzen herbergen, de bergen zijn reusachtig genoeg. Het is een onbewoond gebied met sneeuwvelden, morenes en diepe dalen. Hier ook liggen de hoogste toppen van het land, in het midden van wat beslist de indrukwekkendste bergketen van Noorwegen is. Er zijn honderden steile toppen en eindeloze gletsjers, ravijnen duikelen omlaag, watervallen donderen de diepte in en heuvels in ontelbare tinten van groen golven eindeloos naar de horizon. 

Overnachting in een berghut (A)
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Dag 2

Luswandeling Bitihorn

De top van de Bitihorn (1607 m) is een van de klassieke wandelingen, geschikt om de omgeving te leren kennen. De route begint en eindigt voor de deur van het hotel en brengt je naar een fantastisch panoramisch uitzicht over Valdres. Het is mogelijk om de wandeling uit te breiden met de Skyrifjellet (1467 m), waardoor ze een tweetal uur langer wordt. 

7 km - 550 m stijgen.

Overnachting in een berghut (O, L, A)

Dag 3

Boottocht en wandeling Fondsbu

De dag begint met een boottocht van 1 uur en 45 minuten over het meer van Bygdin naar Eidsbugarden met de M/B Bitihorn. De wandeling staat garant voor een spectaculair uitzicht over Jotunheimen en leidt je naar Fondsbu.

5,5 km - 400 m stijgen.

Overnachting in een berghut (O, L, A)

Dag 4

Wandeling naar Gjendebu

De wandeling vandaag voert je van het Bygdin-meer en Eidsbugard naar het Gjende-meer en Gjendebu (995 m). Het grootste deel van het pad is zachte grond, aangenaam wandelen dus, en onderweg word je alweer getrakteerd op uitzichten op de hoogste toppen van Jotunheimen.

15,8 km - 500 m stijgen.

Overnachting in een berghut (O, L, A)

Dag 5

Keuzedag vanuit Gjendebu

Je kan een dagje rusten (maar waarom zou je dat doen?) of kiezen uit twee wandelingen:

 • pittige luswandeling in een van de mooiste valleien van Noorwegen, Svartdalen.
  24 km - 1050 m stijgen.
 • makkelijker wandeling naar de top van de Gjendetunga (1516 m), waar je kan picknicken met uitzicht op Gjende en de omliggende bergen.
  10 km - 520 m stijgen. 

Overnachting in een berghut (O, L, A)

Dag 6

Wandeling Bukkelægret

De wandeling naar de bergkam Bukkelægret (1450 m) neemt je mee door een indrukwekkend landschap met duizend-en-een kleurschakeringen en langs prachtige meren, die afhankelijk van het licht, van dreigend donkergrijs naar diepturkoois kunnen evolueren. De hoge bergkam biedt een geweldig uitzicht op Gjende en op de Memuru-vallei waarin je afdaalt tot in Memurubu (1008 m).

10 km, hoogteverschil 760 m, – de steilste passages zijn beveiligd met kettingen en touwen – niet geschikt voor wie hoogtevrees heeft.

Overnachting in een berghut (O, L, A)

Dag 7

Besseggen-graat

Sinds de 19de eeuw is Memurubu door zijn onze centrale ligging in het midden van Gjende en aan de voet van de Besseggen een start/eindpunt voor een van Noorwegens bekendste tochten: de alpiene wandeling over de Bessegen-graat. Ze neemt je mee over spectaculaire, steile en op sommige plaatsen erg smalle paden, maar is nooit halsbrekend of gevaarlijk. Met het donkerblauwe meer Bessvatn aan de ene en het smaragdgroene Gjende-meer aan de andere kant, en omgeven door de ruige, gevarieerde en prachtige wildernis van Jotunheimen, is deze tocht landschappelijk erg lonend en al de inspanning meer dan waard. Eindpunt is Gjendesheim (1000 m).

13,1 km, 1300 m stijgen - niet geschikt voor wie hoogtevrees heeft.

Overnachting in een berghut (O, L, A)

Dag 8

Na het ontbijt (O) keer je met de bus terug naar Oslo, ca. 4,5 u. rijden.

Terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2022

op basis van 2 personen in een tweepersoonskamer: € 1250 per persoon
op basis van 1 persoon in meerpersoonskamers: € 1265 per persoon


Voorschot: € 375 per persoon

Inbegrepen

 • bus Oslo-Bygdin en Gjendesheim-Oslo
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 8
 • boottickets volgens programma
 • bagagevervoer waar nodig
 • informatiepakket met Engelstalige wandelbeschrijvingen
 • GPS-tracks (lees hier over wandelen met GPS)
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis Oslo
 • dranken
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 29 juni tot/met 2 september 2022

Het weer in Noorwegen is wispelturig. In de zomermaanden kan het er net zo goed heerlijk warm met een stralende zon en een staalblauwe hemel als fris, druilerig en grijs zijn. Of alles van het voorgaande op twee dagen. In Jotuheimen, een alpien gebied, krijg je hetzelfde weer als tijdens een vakantie in pakweg de Oostenrijkse Alpen. Voorzie je dus op alle weertypes, ook wat kledij betreft.

Hou er rekening mee dat het in de weken voor en na 21 juni (midzomer) lang licht is. Op 21 juni komt de zon op rond om 3.30 u. en gaat ze pas onder om 23.30 u. Voorzie evt. een slaapmasker als je niet goed met licht kan slapen.


Heen- en terugreis

Vlucht Brussel-Oslo en transfer naar het busstation in het centrum (niet inbegrepen). In 4 uur brengt de bus je naar Bygdin in de regio Valdres (inbegrepen). De bus heeft verstelbare stoelen, gratis WiFi, stopcontacten met USB-oplaadpoorten en toiletfaciliteiten aan boord.

Belangrijke info: tijdens de corona-crisis werd deze busdienst sterk gereduceerd en tot op heden nog niet volledig teruggebracht naar de pre-corona frequentie. Daarom dien je, zeker indien je zelf je vluchten wenst te boeken, bij Anders Reizen te checken wat de mogelijkheden zijn op jouw specifieke reisdata.

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 
Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Wandelniveau

De wandelingen op de eerste dagen zijn gevarieerd qua niveau (zie dagschema) en worden geleidelijk aan zwaarder:

 •  en  op de eerste 3 dagen.
 • Op dag 5 kan je kiezen tussen wandeling van niveau  en .
 • De tocht op dag 6 is  en 
 • De toch op dag 7 is  en heeft een alpien karakter. Niet geschikt indien je hoogtevrees hebt. 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Op dagen 4, 6 en 7 wordt je bagage vervoerd. Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.

Opgelet: Je moet je bagage op dag 4 zelf zo’n 400 m over een onverharde weg naar de berghut dragen.


Logies

Je slaapt in bemande hutten van de DNT (Noorse wandelvereniging):

2 x berghut in Bygdin: het biedt een spectaculair uitzicht op het Jotunheimen Nationaal Park. Dit familiaal uitgebaat berghotel dateert uit 1912 en heeft het meeste van zijn historische interieur behouden. Je logeert er in tweepersoonskamers met eigen badkamer of een slaapzaal met gemeenschappelijk sanitair.

1 x in berghut Fondsbu, schilderachtig gelegen aan het Bygdin-meer. Er zijn kamers met 2, 4 en 26 stapelbedden in 2 gebouwen, elk met gemeenschappelijk toiletten, douches en een droogruimte. De kamers met twee stapelbedden in het hoofdgebouw hebben wastafels met warm en koud water.

2 x in berghut Gjendebu, gelegen aan het meer van Gjende, omringd door pieken en gletsjers in alle richtingen. Het is de oudste toeristenhut van de DNT, gebouwd in 1871 en meerdere keren uitgebreid en gerenoveerd. Gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen.

1 x in berghut Memurubu, in tweepersoonskamers met wastafel of met douche & WC of in slaapzalen met 4 tot 6 of 8 tot 14 bedden en gemeenschappelijk sanitair.

1 x in berghut Gjendesheim, in een-, twee- of vierpersoonskamers of in slaapzalen, allen met gemeenschappelijk sanitair.

Bed- en badlinnen is overal aanwezig en hoef je dus niet mee te nemen.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal.

De 'service'-hutten van de DNT bieden ontbijt en avondmaal en je kunt je eigen lunchpakket aan de ontbijttafel klaarmaken.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reistas of rugzak. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer en voor je eigen comfort best voor een niet te groot formaat dat makkelijk vervoer- en stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt, incluis een picknick. Een inhoud van ca. 25 liter volstaat meestal. Zorg ook voor een regenhoes.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdichte jas
 • regenbroek
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemkledij
 • handschoenen, muts en sjaal/buff

Diversen

 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • lunchbox voor de picknick
 • evt. wandelstokken.

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen*
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband in geval van verstuiking
 • steriel gaas en kleefband
(*) Noorwegen is vrij oké wat muggen betreft, met uitzondering van het noorden in de zomer. Net zoals bij ons, kom je ze weinig tegen aan de kust, maar wel bij meren of waterpoelen of in warm-vochtige omstandigheden. Zorg voor een anti-muggenmiddel op basis van DEET.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Noorwegen volstaat je identiteitskaart. 

Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Geld

Noorwegen behoort niet tot de Eurozone. Je hoeft geen Noorse kronen van hieruit mee te nemen. Veel contant geld heb je niet nodig, want het is in Noorwegen heel gebruikelijk om met je betaal- of kredietkaart te betalen, zelfs voor kleine bedragen. Voor de huidige wisselkoers kan je terecht op  currency converter. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 
Huttentocht in Jotunheimen