Montenegro - Van de bergen naar de Baai van Kotor


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Montenegro - Van de bergen naar de Baai van Kotor


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Montenegro - Van de bergen naar de Baai van Kotor


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Montenegro - Van de bergen naar de Baai van Kotor


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Montenegro - Van de bergen naar de Baai van Kotor


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Montenegro
Montenegro combineert al het goede van de Balkan op een kleine oppervlakte. De ongerepte natuur die je hier vindt is uniek in Europa. Van zuid naar noord doorkruis je het wilde binnenland, je wandelt door hooggebergte met grillige rotsen en ruige toppen, groene zomerweiden en oerbos. Van de vijf nationale parken die het land telt bezoek je er tijdens deze reis maar liefst drie. De laatste dagen spendeer je in het mooie Perast aan de baai van Kotor. Ook een verlenging aan het mooie Meer van Skadar is mogelijk.
11 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22ME5BKB

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • De mooie Grbaja-vallei
 • Alpiene Nat. Park van Durmitor
 • Tarakloof, diepste van Europa
 • Idyllische oerbossen
 • Pittoreske baai van Kotor
 • Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   

  Deze reis scoort

  9

  22 Beoordelingen

  reviews van klanten

  Leuke combinatie van trekken en eindigen aan de baai van Kotor.

  Jef F. -

  Waauw. Wat we bijzonder waardeerden is de afwisseling. Ook al waren het allemaal berghutten of lodges. Ieder verblijf had z'n eigen aanpak en stijl. Dat maakte het zeer boeiend.

  Lydie D. -

  Niks op aan te merken. Van "typisch Montenegrijns" tot "eenvoudig maar correct". Dit is de manier waarop we de keuken waarderen als we met vakantie zijn.

  Lydie D. -

  Algemene reistips

  Dag 1

  Vusanje

  Aankomst in Podgorica. Van daaruit reis je met een huurwagen verder naar het meer van Biogradsko (100 km, 2 uur). Hier laat je de wagen achter terwijl jij naar Vusanje wordt gebracht (inbegrepen transfer: 115 km, 2,5 uur).

  Tip: indien je naar Tivat vliegt of enkele dagen aan je reis wil toevoegen, kan je kiezen voor de uitbreiding aan het Meer van Skadar (3 d. / 2 n.). Op die manier wordt deze eerste reisdag niet te lang. 

  Overnachting in een nieuw, houten pension met panoramisch uitzicht in Vusanje. (A)

  O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

  Dag 2

  Vusanje

  Achter het stadje Gusinje ligt de spectaculaire Grbaja-vallei die doodloopt tegen de Prokletije, een wand van quasi ontoegankelijke bergpieken die de grens met Albanië vormen. Er is een ruime keuze aan wandelingen in het nationaal park Prokletije. De allermooiste tochten zijn zonder twijfel die in de Taljanka-bergen vanuit Grbaja, met best wel wat stevige hoogteverschillen. Ook lichtere tochten zijn mogelijk, bijvoorbeeld naar het Hridsko-meer.

  Tochten van verschillende lengte gaande van 9,5 km tot 17 km, 4 uur tot 6,5 uur stappen. Niveauverschil van + / - 500 m tot + / - 1400 m. Transfers heen en terug inbegrepen.

  Overnachting in een nieuw, houten pension met panoramisch uitzicht in Vusanje. (O, L, A)

  Dag 3

  Stavna

  's Ochtends word je naar Andrijevica gebracht (50 km, 40'). Van hieruit wandel je langzaam omhoog door beuken- en dennenbossen. Wellicht kom je vandaag ook herders tegen die gedurende de zomermaanden in de bergen verblijven in ‘katuni’, primitieve herdershutten zonder elektriciteit of stromend water. Als de boomgrens nadert en het bos zich opent, wordt de route zeer panoramisch. Halverwege de tocht kan je het logies al zien liggen; hutjes verspreid over een zomerweide pal onder de drie pieken van de Komovi en op een majestueuze hoogte van 1800 m. 

  Tocht van 14 km, 4,5 uur. Niveauverschil: + 989 m / - 69 m.

  Overnachting in een houten chalet in Stavna. (O, L, A)

  Dag 4

  Stavna

  Steile klim door de prachtige vallei van de Medjukomlje naar de top van de  Kom Vasojevicki (2460 m), inclusief een hoogtevreesgevoelig stukje. Een lichtere variante maakt een rondje om de top heen.

  Tocht van 4,2 km, 3 uur stappen. Niveauverschil: + 766 m / - 11 m.
  Tocht van 17,5 km, 7 uur stappen. Niveauverschil: + / - 850 m.

  Overnachting in een houten chalet in Stavna. (O, L, A)

  Dag 5

  Vranjak

  De wandeling van vandaag leidt boven de boomgrens door bloemenrijke weiden, langs enkele bergbeekjes  en herdersdorpjes. Onderweg kan je in een cafeetje of een berghut terecht voor wat versnaperingen. Vannacht verblijf je op een unieke locatie in authentieke herdershutten in Vranjak. Je draagt je bagage voor één nacht zelf.

  Tocht van 21 km, 6,5 uur. Niveauverschil: + 750 m  / - 650 m. Inkortbaar met 5 km door het nemen van een transfer (excl.).  

  Overnachting in een authentieke herdershut in Vranjak. (O, L, A)

  Dag 6

  Meer van Biogradsko

  Door een uniek oerbos wandel je van bij de hutten van Vranjak terug naar het meer van Biogradsko.  De korte tocht behelst een erg steile afdaling waarbij ook wat klauterwerk komt kijken (af te raden bij nat weer). Het alternatief is een lange route die de mooiste plekjes van de Biogradska Gora-regio passeert. Op het menu staan twee fraaie bergmeren, een pas en de hoge piek van de Crna Glava (2139 m) om daarna af te dalen door het machtige oerbos.

  Tocht van 11,7 km, 5 uur stappen. Niveauverschil: + 550 m / - 1100 m. Of  23,3 km, 8,5 uur. Niveauverschil: + 800 m / - 1250 m.

  Na afloop neem je het treintje (excl.) van het meer naar je wagen en rijd je via de diepste kloof van Europa, die van de rivier de Tara, verder naar het Nationaal Park van Durmitor. Bij de fameuze brug over de Tara-rivier kan je je via een zipline naar de overkant van de rivier wagen (richtprijs € 15 à 20, niet inbegrepen). In Zabljak neem je je intrek in één van de zeven oergezellige houten logdes met een schitterend uitzicht op de bergen. Elke lodge heeft 2 slaapkamers, een eigen badkamer, een zithoek en je kan er je eigen potje koken. 

  Overnachting in lodges in Zabljak, Durmitor. (O, L, A)

  Dag 7-8

  Nationaal Park Durmitor

  Gedurende deze twee dagen ontdek je het uitzonderlijk natuurschoon van dit berggebied. Ook hier heb je weer de keuze tussen een paar stevige tochten.

  • Tocht over Terzin Bogaz  met een lange klim naar de Alpinksi Bivak, een schuilhutje in een afgelegen deel van Durmitor. De naaldbossen gaan over in lage begroeiing om ter hoogte van een immens glaciaal dal helemaal te verdwijnen. Je steekt dit dal over, omringd door toppen met prachtige namen als Savin Kuk, Terzin Bogaz, Medjed en Sljeme. Vanaf de pas kan je de Terzin Bogaz beklimmen (optioneel, hoogtevrees-gevoelig, niet aan te raden bij regenweer). Tocht van 13 km, 6 uur stappen. Niveauverschil: + / - 1050 m. 27 km rijden tot Crno Jezero begin- en eindpunt van deze tocht. Opgelet: deze wandeling heeft hoogtevreesgevoelige stukken.
  • Beklimming van de Bobotov kuk, de hoogste berg van Montenegro. Omdat die piek tot enkele jaren geleden verboden terrein was, heeft men Bobotov kuk verkozen als de ultieme piek van Montenegro. Tocht van 13,2 km, 7,15 uur stappen. Niveauverschil: + 800 m / - 1200 m. 27 km rijden naar startpunt in Urdeni Do, taxi terug op het einde vanuit Zabljak (excl.). 
  • Wandeling door de Komarnica-kloof. Tocht van 11,5 km, 4 uur, + 4 m / - 887 m. Voor deze tocht moet men een transfer bij boeken vanaf het einde van de kloof naar het startpunt van de wandeling bij de Sedlo pas.  (prijs transfer: € 50-60).
  • Beklimming van Prutas met prachtig uitzicht over het hele Durmitor-massief en steile afdaling tot het meer van Susicko. Tocht van 14,6 km, 6 uur stappen. Niveauverschil: + 650 m / - 650 m. 28 km rijden naar het vertrekpunt in Sarban. Vanaf het meer van Susicko neem je een taxi terug naar het vertrekpunt (excl.).

  Eventueel ter plaatse te boeken excursies: 

  • Rafting op de Tara-rivier, traject van Brstanovica naar Scepan Polje, niet ver van de grens met Bosnië en Herzegovina. Rit tot Scepan Polje en transfer met jeeps naar het beginpunt van de rafting in Brstanovica. Afhankelijk van de waterstand en de hoeveelheid stops die je maakt ben je 3 à 4 uur onderweg over een traject van 18 km. In de zomer kan het waterpeil laag zijn waardoor de adrenaline-factor beperkt is, maar de landschappen in de kloof zijn in alle omstandigheden de moeite waard. Richtprijs: 35 euro p.p. 95 km rijden tot Scepan Polje.
  • Canyoning in de Nevidio-kloof: een spannende afdaling in wetsuit langs watervallen (enkele flinke sprongen te maken) door een zeer smalle kloof. Richtprijs: 100 euro per persoon, vanaf 16 jaar, hoogtevreesgevoelig.

  2 x overnachting in lodges in Zabljak, Durmitor (O, L, A)

  Dag 9-10

  Perast

  In de prachtige Baai van Kotor sluit je de reis af (120 km, 2 u. rijden). De natuurlijke en culturele schoonheid die je hier omringt zorgde ervoor dat deze unieke plek werd uitgeroepen tot werelderfgoed. Je verblijft in Perast, een charmant en verkeersluw stadje aan de baai. Extra nachten zijn aan te bevelen (zie 'verlenging'). 

  Een mogelijke tocht leidt vanuit Ledinice (transfer eventueel vooraf te reserveren en ter plaatse te betalen - ca. € 30 € / wagen) naar het Habsburgse Fort Sveti Anrija wandelen, waar je één van de beste uitzichtpunten hebt over de baai van Kotor. Vanaf het fort wacht je een schaduwrijke afdaling terug naar Perast.

  Tocht van 11,4 km, 3,5 uur, Niveauverschil: + 200 m / - 775 m.

  2 x overnachting in een comfortabel hotel in Perast met toegang tot het nabijgelegen buitenzwembad. (O)

  Dag 11

  Einde na het ontbijt. (O)

  Mogelijke verlengingen

  Uitbreiding van 3 dagen / 2 nachten aan het Meer van Skadar

  Dit is zeker aan te bevelen bij aankomst in Tivat en om alzo de eerste reisdag wat in te korten. Als grootste meer van de Balkan geniet Skadar de status van beschermd nationaal park, de totale oppervlakte bedraagt maar liefst 400 vierkante kilometer. Een boottocht op het Skadar-meer is zeer bijzonder, aan boord van een houten vissersboot vaar je tussen duizenden waterlelies, waardoor je op een drijvend weiland lijkt te varen. Een paradijs voor vogelliefhebbers die er misschien wel de Dalmatische pelikaan spotten. 

  De rit van Tivat naar het Meer van Skadar is 65 km (ca. 1,5). Ook bij aankomst in Podgorica mogelijk, de rit is dan een stuk korter, nl. 25 km (ca. 30').

  Dag 1: Limljana

  Rit naar Limljana, een klein dorpje op een 10-tal minuten rijden van het Meer van Skadar.

  Overnachting op een appartement in Limljana. Hier zijn geen maaltijden inbegrepen.

  Dag 2: Wandeling en boottocht

  Over oude paden en langs mooie dorpjes trek je naar Rijeka Crnojevica. In Poseljani kan je een lange pauze inlassen om een duikje te nemen in de frisse rotspoelen onder de kleine waterval. Rond 17 uur word je met een houten vissersbootje via de rivier terug naar je wagen in Virpazar gebracht. Tocht van 22 km, ca. 8 uur stappen. Niveauverschil: + 800 m / - 800 m. In te korten met 6 km per taxi tot Dupilo, (excl., richtprijs: € 15 à € 20).

  Overnachting op een appartement in Limljana. Geen maaltijden inbegrepen.

  Dag 3: Vusanje
  In de voormiddag kan je nog een wandeling maken in of rond het dorp. Daarna rijd je naar het Meer van Biogradsko (120 km, 2,5 uur). Hier laat je de wagen achter terwijl jij naar Vusanje wordt gebracht (115 km, 2,5 uur). 

  Overnachting in een nieuw, houten pension met panoramisch uitzicht in Vusanje. (A)

  A= avondmaal

  Vervolg: idem als hierboven vanaf dag 2.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   

  Algemene reistips

  Prijs

  Prijzen geldig in 2022

  € 825 per persoon

  Verlenging van 3 dagen / 2 nachten aan het Meer van Skadar: € 175 per persoon


  Voorschot: € 228 per persoon

  Inbegrepen

  • logies 
  • alle maaltijden vanaf het avondmaal op dag 1 tot en met het ontbijt van de laatste dag (niet in Perast en niet bij een eventuele verlenging aan het Meer van Skadar)
  • informatiepakket met wandelbeschrijvingen
  • digitale topo-kaarten
  • transfers:
   • transfer Biogradska – Vusanje
   • transfer Vusanje - Grbaja en terug
   • transfer Vusanje - Andrijevica
  • bagagevervoer Vusanje - Stavna  en Stavna - Biogradsko
  • gps-tracks
  • BTW

  Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis 
  • overige transfers
  • huurwagen
  • inkom nationale parken (€ 3 / park p.p.) 
  • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
  • evt. andere inkomgelden 
  • evt. reisverzekering

  Toeslagen

  • Extra overnachting (half pension + lunchpakket) in Vusanje: € 52 per persoon
  • Extra overnachting (half pension + lunchpakket) in Stavna: € 58 per persoon
  • Extra overnachting (half pension + lunchpakket) in Vranjak: € 46 per persoon
  • Extra overnachting (half pension + lunchpakket) in Durmitor: € 52 per persoon


  Betalingsvoorwaarden

  1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
  2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
  3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
  4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
  5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   

  Aantal deelnemers

  Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
  Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

  Beschikbaarheid

  De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

  Reisperiode

  Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
  van 15 juni tot/met 15 oktober 2022

  Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


  Heen- en terugreis

  Met het vliegtuig* + huurwagen

  Tot Podgorica (binnenland) of Tivat (aan de kust). Vandaar gaat het verder per huurwagen naar het meer van Biogradsko. Afstand Biogradsko vanuit Podgorica = 100 km, ca. 2,5 uur. Vanuit Tivat = 180 km, ca. 3,5 uur.

  Je laat je wagen achter aan het meer en wordt naar het eerste logies in Vusanje gebracht, een rit van 115 km, ca. 2,5 uur rijden. 

  Op het einde van je reis rijd je vanuit Perast terug naar de luchthaven, hetzij Podgorica (97 km, 2 uur) of Tivat (23 km, 30 min.).

  Snelwegen zijn er in Montenegro (nog) niet. Je rijdt meestal over slingerende één of twee-vaksbanen. De meeste wegen zijn in goede staat, maar bochtig en met veel hoogteverschillen, dus snelheden boven 80 km/u zijn zelden wettelijk en ook zelden veilig. De snelheidsgrens bedraagt 80 km/u op de open weg, tenzij anders aangegeven.

  Vertrek goed voorbereid op reis met VAB/Europese wegeninfo: toestand van de wegen, buitenlandse verkeersreglementen, wegenwerken, een druktekalender, enz. Check zeker of je voor jouw reisweg en bestemming een milieu-, wegen- of ecovignet nodig hebt.

   

  * Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

  • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
  • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

  Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

  Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


  Vervoer tijdens de reis

  Tijdens deze reis zijn er een aantal verplaatsingen voorzien.

  De transfers van dagen 2 en 3 in het kader van de wandelingen zijn inbegrepen. 

  • dag 2: transfer heen en terug naar Grbaja (20 min.)
  • dag 3: ochtendtransfer naar Andrijevica (50 km, 40 min.

  Het treintje op dag 6 van het meer van Biogradsko naar je wagen is niet inbegrepen.

  Vanaf dan rijd je zelf met de wagen en zijn er geen transfers meer inbegrepen:

  dag 6: van het meer van Biogradsko naar het logies bij Nevidio (100 km, 2 uur)

  dag 7 en 8 in Nationaal Park Durmitor

  • rit naar Crno Jezero (27 km, 30 min.)
  • rit naar Urdeni Do (27 km, 40 min.)
  • Komarnica-kloof (20 min.)

  dag 9 en 10 in de baai van Kotor (120 km, 2 uur)

  Voor sommige wandelingen moet er ter plaatse een bijkomende transfer worden geboekt, meestal van het eindpunt van de wandeling terug naar je wagen of in het kader van optionele activiteiten. Deze transfers zijn nooit inbegrepen.

   

   

   


  Wandelniveau

   en . Dagtochten van 10 à 25 km, hoogteverschillen van 300 tot 1000 m. De langste tochten zijn in te korten. De wandelingen in het Nationaal Park van Durmitor zijn .

  Aangezien de paden niet overal even duidelijk zijn, is het gebruik van een GPS-applicatie op je smartphone of wandel-gps noodzakelijk.

  Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


  Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

  Bagagevervoer

  • Je draagt tijdens de wandelingen enkel een dagrukzak.
  • Tijdens de tocht naar Vranjak draag je zelf je bagage met de spullen die je nodig hebt voor één nacht. Beddengoed is aanwezig.
  • De grote bagage blijft in het hotel of in de wagen.

  Op goede voet

  op goede voet

  'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

  Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

  • Elke dag min. 3 uur wandelen
   (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
  • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
   Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
  • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
   Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
  • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

  Kinderen

  Deze reis is geschikt voor sportieve kinderen vanaf 14 jaar.

  Logies

  • 2 x Vusanje: hagelnieuw pension, volledig in hout, met mooi terras dat zicht biedt op de vallei van Ropojana. Nette en ruime kamers voorzien van eigen sanitair. Vusanje is een gehucht net buiten Gusinje, de uitvalsbasis om de bergen van Prokletije te ontdekken.
  • 2 x Stavna: onder de pieken van Komovi liggen een tiental losstaande chalets in het groen, geïnspireerd op de authentieke herdershutten van vroeger. De chalets zijn sober maar proper en sfeervol ingericht met veel hout. Benden is er een kleine keuken, kachel, dubbel bed en een kleine badkamer met douche en toilet. Boven zijn er enkele bedden en een balkon. In de gemeenschappelijke ruimte wordt diner en ontbijt geserveerd en heb je het gevoel in een alpenhut te zijn verzeild.
  • 1 x in Vranjak: in een sfeervolle authentieke herdershut met prachtig zicht op de bergen en de vallei (1 per gezin).  De hutten zijn compact maar erg gezellig, er staan enkele bedden, een tafel en een houtkachel. Verder is er een centrale eetruimte, zowel buiten (overdekt) als binnen, een kampvuurplaats en gemeenschappelijk sanitair met warme douches. Er zijn kleinere hutten (voor koppels) en grotere hutten voor gezinnen tot 5 personen.
  • 3 x in Zabljak, Durmitor: sfeervolle houten lodges met 2 slaapkamers, een eigen badkamer, een zithoek en je kan er je eigen potje koken. Er is een centraal restaurant met panoramisch terras.
  • 2 x in Perast / Baai van Kotor: comfortabel hotel, vlak aan het water. Er is geen zwembad in het hotel, maar je hebt wel toegang tot een buitenzwembad op wandelafstand, of je kan een duikje nemen in de baai. Het hotel beschikt over een gerenommeerd restaurant met fantastisch zicht op de baai.

  Maaltijden

  In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: 
  O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

  • Ontbijt is inbegrepen.
  • Lunchpakketten zijn inbegrepen.
  • Avondmaal in het logies is inbegrepen behalve in Perast aan de baai van Kotor. In de herdershutten eet je gewoonlijk wat de pot schaft.

  Reisuitrusting

  We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,.. die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

  Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

  Bagage

  • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
  • voor de wandelingen: comfortabel zittende rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandelingen tijdens een trekking met één overnachting nodig hebt. Voorzie een rugzak van ca. 30 l. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

  Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen. 

  Schoenen & kousen

  • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
  • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
  • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

  Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

   

  Kledij

  In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

  • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
  • wind- en waterdicht jack
  • fleece
  • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
  • zwemgerief
  • evt. handschoenen, muts en sjaal 

  Diversen

  • toiletpapier of hygiënische doekjes
  • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
  • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
  • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
  • evt. wandelstokken

  Beddengoed en handdoeken zijn aanwezig in de chalets.

  EHBO

  Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

  • middel tegen reisziekte
  • ontsmettingsmiddel
  • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
  • pijnstillend en koortswerend middel
  • middel tegen krampen
  • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
  • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte 
  • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
  • steriel gaas en kleefband

  Reisdocumenten

  Voor reizen naar Montenegro volstaat je identiteitskaart.

  Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

  Huurwagen: denk er aan je rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is vereist.


  Geld

  De munteenheid in Montenegro is de euro, ook al is dit land geen lid van de eurozone.

  Bankautomaten vind je in stadjes waar je voorbij komt met de auto (vb. in Zabljak onderweg van Biogradsko naar de Nevidio-kloof) of aan de baai van Kotor op het einde van de reis. Bij de herdershutten moet je steeds cash betalen. Enkel op het einde aan de baai van Kotor kan je met de kaart betalen, of indien je de uitbreiding aan het Meer van Skadar boekte ook in Virpazar. We raden aan om je reisbudget grotendeels in contacten mee te nemen of om geld af te halen in de luchthaven bij aankomst, voor je naar de bergen gaat in Prokletije.


  Teken

  Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je uitzonderlijk oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen in Centraal- en Noord-Europa. In Montenegro komt tekenencefalitis voor aan de Adriatische kust.  Wijzigingen

  Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

  Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

  De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
  • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
  • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
  • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
  • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
  • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
  Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief: