Marokko - Naar de top van de Toebkal


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Marokko - Naar de top van de Toebkal


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Marokko - Naar de top van de Toebkal


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Marokko - Naar de top van de Toebkal


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Marokko - Naar de top van de Toebkal


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Marokko
Na een bezoek aan het drukke Marrakech, beland je plots in de rust van de Hoge Atlas. Je wandelt door dorpen en over passen en ziet gaandeweg het landschap veranderen van glooiende heuvels in hooggebergte. Je doel is niet min: de top van de Toebkal (4167 m), de hoogste berg van Noord-Afrika. De route die je volgt, doet je geleidelijk wennen aan de hoogte en staat ons toe muilezels voor de bagage mee te sturen. 
9 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22MA5TKA

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Decennialange expertise in deze regio
 • Zeer ervaren lokaal team
 • Prachtige landschappen
 • Intense topbeklimming
 • Bezoek aan Marrakech

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,3

6 Beoordelingen

reviews van klanten

Bijzonder professionele ondersteuning vanwege het team in België en ook van de lokale partners (gids, chauffeurs, hotel-eigenaars, ....).

Sonja B. -

Heel goed geholpen geweest door Anders Reizen om te kijken welke toch ons best zou liggen. Men deed ook goeie suggesties ivm vluchten, planning etc.

Eline D. -

Algemene reistips

Dag 1

Internationale vlucht

Vlucht naar Marrakech. Je wordt opgehaald in de luchthaven en naar je logies gebracht, een mooie riad in de medina, het oude stadsgedeelte. (Een riad is een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats.) Afhankelijk van je,aankomstuur kan je een eerste verkenning doen van het oude stadsdeel van Marrakech. Ga ’s avonds zeker naar het centrale stadsplein Jemaa El Fnaa. Dat is één groot openluchtrestaurant en een plein vol entertainment. Verhalenvertellers, zangers en muzikanten rekenen op applaus (en een zakcentje) van de omstanders.

Overnachting in een riad in Marrakech.

Dag 2

Begeleide stadswandeling

In de voormiddag ga je onder begeleiding van een lokale gids op ontdekking in de medina. De wandeling brengt je langs de markt van de joodse wijk Mellah, het Bahia-paleis, de soeks, de Koranschool, het Jemaa Al Fna-plein, de Koutoubia-moskee, en via de Kasba wandel je terug naar de ViaVia. Er zit een bezoek met gids inbegrepen aan hetzij het Bahia-paleis, een sprookjesachtig paleis-met-tuinen, hetzij de Ben Youssef Medersa, een van de grootste Koranscholen van Marokko. (Je kan je keuze ter plaatse doorgeven.) Je sluit de wandeling af met een heerlijke lunch in het ViaVia Reiscafé.

Na de lunch kan je er zelf op uit trekken. Je kan relaxen op een van de vele dakterrassen en/of nog dieper in de soeks verdwalen. Daar zijn honderden ambachtslui aan het werk en je kan een kijkje nemen in hun atelier en zien met welke passie en know-how traditioneel houtwerk, lederbewerking of schilderwerk gedaan wordt.  

Overnachting in een riad in Marrakech (O, L)

Dag 3

Transfer naar Oukaimden en start trekking

In de vroege ochtend reis je vanuit Marrakech naar Oukaimden, met 2600 m het hoogst gelegen skistation van Afrika. Daar ontmoet je het lokale team dat je zal vergezellen. Na het laden van de muilezels, begin je aan de tocht naar de Imnane-vallei. Je trekt over de Tizi n’Eddi-pas (2900 m) en bereikt na een lange afdaling Ouanskra, waar de tenten worden opgezet.

Kamperen (O, L, A)

Dag 4

Over de pas Tizi n’Likem

Een lange, stevige klim brengt je tot op de pas Tizi n’Likem (3600 m) vanwaar je een mooi, panoramisch uitzicht over de zuidkant van het Toebkal-massief krijgt. Vervolgens een lange afdaling naar de kampplaats in de kloof Azib Likemt, langs een riviertje op 2534 m.
 
Kamperen (O, L, A)

Dag 5

Berg in zicht

Een zware dag vandaag. Door een dal trek je naar de pas Tizi n' Ourai (3110 m), gevolgd door een lange afdaling tot het volgende dorp.  Van hieruit kan je voor het eerst ook de top van de Toebkal zien. Je bent hier in het brongebied van de Sous, de enige rivier ten zuiden van de Hoge Atlas die de Oceaan bereikt. Enkele kilometers verder, loopt al het water verloren in de eindeloze Sahara. Een lange afdaling brengt je naar Amsouzart, waar je overnacht in een gîte.

Overnachting gîte (O, L, A)

Dag 6

Een rustigere dag

Een korte tocht brengt je langs een sliert van dorpjes naar het hoge Ifni-meer (2295 m), een na­tuurlijk meer waar het heerlijk vertoeven is. De rest van de dag is vrij: zwemmen (koud!), zonnen­­,...

Kamperen (O, L ,A)

Dag 7

Naar de voet van de Toebkal

Via de Tizi n' Ouanoums (3600 m) trek je verder naar de voet van de Toebkal-top, bijna een hele dag stijgen. Na de pas daal je af naar de Neltnerhut, gelegen op 3200 m. Het kan er druk zijn, want van overal komen ze om de hoogste berg van Marokko te beklimmen. Je kampeert in de nabijheid van de hut.

Kamperen (O, L, A)

Dag 8

Topbeklimming en terug naar Marrakech

Vroeg uit de veren voor de koninginnewandeling naar de Toebkal-top (4167 m), een drietal uur klimmen. Het uitzicht op dit hoogste punt van Noord-Afrika is overweldigend en alle inspanningen zijn snel vergeten. Na 2 uur dalen ben je rond 13 uur terug aan de Neltner-hut. Hier neem je een uur rust en wordt er gegeten en dan vertrek je opnieuw voor de 4 uur durende afdaling naar Tamatert. Daar zit de tocht erop en neem je afscheid van het team. De chauffeur wacht je op om je terug naar Marrakech te brengen (ca. 1,5 uur rijden).

Overnachting in een riad in Marrakech (O, L)

Dag 9

Internationale vlucht

Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar huis. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2022:

€ 1015 per persoon op basis van 2 personen
€ 795 per persoon op basis van 4 personen
€ 740 per persoon op basis van 6 personen


Inbegrepen

 • logies
 • maaltijden zoals aangegeven in dagschema
 • alle vermelde transfers
 • begeleide stadswandeling, incl. toegang Bahia-paleis of koranschool
 • diensten van lokale gids, kok en drijvers.
 • huur van muilezels voor de bagage. 
 • kampeermateriaal.

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • overige maaltijden
 • dranken, behalve koffie of thee bij het ontbijt
 • inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d.
 • fooien
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

 • Hoogseizoenstoeslag 8 tot 24 april 2022: € 48 per persoon
 • Hoogseizoenstoeslag Kerstvakantie 2022: op aanvraag
 • Extra nacht Marrakech (kamer & ontbijt): € 70 per persoon in hoogseizoen en € 55 per persoon daarbuiten.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 mei tot/met 15 oktober 2022

In voor- en najaar is het in Marrakech warm en tijdens de zomermaanden lopen de temperaturen vaak op tot boven 30°. In de bergen is het overdag meestal aangenaam en zonnig wandelweer maar koelt het, eens de zon onder is, sterk af. Regen is mogelijk. Aan de Neltner-hut en op de top is het koud en vaak zeer winderig.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op:accuweather.com


Heen- en terugreis

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht boeken via Anders Reizen, worden de volgende eenmalige dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. 

Het volledige saldo van de vluchten dient betaald te zijn alvorens wij tot boeking overgaan.


Vervoer tijdens de reis

Privé vervoer. 

Wandelniveau

 voor de dagtochten van 5 tot 7 uur per dag met aanzienlijke hoogteverschillen. De paden lopen vaak over rotsen of losse stenen of door een bergrivier. De topbeklimming neigt naar  en wordt gevolgd door een lange afdaling. 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. 


Logies

In Marrakech slaap je in een riad, een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats. Vele oude riads werden de laatste jaren smaakvol gerestaureerd en heringericht als gastverblijf. De riad is centraal gelegen in de medina, het oude stadsgedeelte en op wandelafstand van het Jemaa Al Fna-plein. 

Tijdens de tocht in de Hoge Atlas slaap je 1 nacht in een sobere gîte/dorpshuis, in ruime kamers, waar matrassen aanwezig zijn. Er is een Frans toilet en een wastafel met koud water. Er is geen verwarming. De overige nachten slaap je in een tweepersoonstent die wordt meegenomen op de muilezels en die ‘in het wild’ wordt opgezet. Er zijn dan geen sanitaire voorzieningen.

Maaltijden

In het dagschema staat vermeld welke maaltijden inbegrepen zijn. O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Tijdens de trekking wordt het eten klaargemaakt door een kok. Tenminste eens per dag eet je warm (doorgaans 's avonds); het middagmaal is gewoonlijk een slaschotel en fruit. Er worden zoveel mogelijk verse groenten en fruit gebruikt. Er wordt sterk gelet op de hygiëne. Alcohol is tijdens de tocht niet verkrijgbaar. 


Bagagevervoer

Tijdens de trekking wordt de bagage door muilezels gedragen. Jij draagt enkel je dagrugzak.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reistas. Je kiest beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.
 • tasje om de zaken in te steken die je niet meeneemt op trekking en die je in het hotel in Marrakech kan achterlaten

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • bergwandelschoenen
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…) 

Tip: trek bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage.

Slaapgerief

 • slaapzak
 • evt. slaapmatje, indien je graag je eigen matje meeneemt (er worden eenvoudige matjes voorzien)

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen, en je draagt best meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemkleding
 • handschoenen, muts en sjaal (voor de topbeklimming).

Diversen

 • handdoek
 • toiletpapier
 • hygiënische doekjes
 • drinkfles of -zak (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • breedspectrum antibioticum
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

 • Voor Marokko heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer bij je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.
 • Als niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Geld

De Marokkaanse munt is de dirham. Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen in een bank en in grotere steden kan je met een gewone Maestro-betaalkaart geld afhalen bij een bankautomaat. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: