Marokko - Door de kloven van het M’Goun-massief


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Marokko - Door de kloven van het M’Goun-massief


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Marokko - Door de kloven van het M’Goun-massief


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Marokko - Door de kloven van het M’Goun-massief


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Marokko - Door de kloven van het M’Goun-massief


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Marokko
Deze reis combineert een dagwandeling in de Rozenvallei met een zesdaagse doorgaande tocht in een prachtig stuk van het massief van de M'Goun, dat net iets lieflijker en toegankelijker is dan de omliggende massieven. Je wandelt grotendeels langs (en soms door) het water van de M’Goun-rivier en over hoge paden, rijgt enkele indrukwekkende kloven aaneen en steekt een bergpas over. De warme aardekleuren, de gelaagde structuur van het gesteente en de vruchtbare valleien maken dit tot een avontuur van hoog esthetisch gehalte.
9 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22MA5MGK

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Genieten in een schilderachtig gelegen kasba 
 • Trekking met muilezels door een spectaculair landschap
 • Stappen langs en door rivieren in diepe kloven
 • Kennismaking met het Berberleven

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis

Heenreis naar Ouarzazate. Je wordt opgewacht en naar El Qal’at M’Gouna gebracht, op 75 km van Ouarzazate. Hier ben je te gast in de sobere maar stijlvolle kasba van Mohammed en zijn broers. De kasba is hoog gelegen aan de rand van El Qal’at M’Gouna en kijkt uit over de Rozenvallei, met in de verte de (besneeuwde) toppen van het M’Goun-massief. De Rozenvallei, die een stukje is van de Dadèsvallei, is zo genoemd naar het geurige water dat gedistilleerd wordt uit de blaadjes van de Damasceense rozen.

Overnachting in een kasba in El Qal’at M’Gouna

Dag 2

Rozenvallei

Je maakt kennis met je lokale gids, die je vandaag en de volgende dagen zal begeleiden. Na een rustige ochtend maak je vanuit de kasba een wandeling in de Rozenvallei, waar het groen van de dadelpalmbossen fel contrasteert met de bruinrode muren van de lemen kasba’s. 
Bij terugkomst geniet je van de traditionele thee op een van de prachtige terrassen van de kasba.

Overnachting in een kasba in El Qal’at M’Gouna (O, A)

Dag 3

Naar Hdida en start trekking

Hdida ligt op een half uurtje rijden van kasba. Daar staat de rest van de ploeg al klaar: de kok en de muilezeldrijvers met hun dieren. Je wandelt langs veldjes en al gauw volgt een eerste, flinke klim. Door de smalle, indrukwekkende kloof van Alemdoun bereik je het dorp Amajgag (1860 m).

Overnachting in een gîte (O,L,A)

Dag 4

Door dorpjes naar Tickki

Na een kloofdoorsteek volgt een rist van kasbadorpen. Deze kasba’s zijn, hoe primitief ook, juweeltjes van harmonie tussen cultuur en natuur, prachtig ingeplant in het landschap. Achter de metershoge muren gaat het leven traag zijn. Even voorbij de kasba van Tichki zit het erop voor vandaag.

Overnachting in een gîte of kamperen (O, L, A)

Dag 5

Over de Tounza-pas naar Aflafal

Vandaag is de zwaarste dag met een klim van 800 m voor de oversteek van de Tounza-pas. Boven op de pas, op een hoogte van 2960 m, heb je bij helder weer een prachtig uitzicht. Je overnacht in Aflafal (2336 m) op een prachtige kampplaats bij een rivier die gevoed wordt door ijskoud bronwater.

Kamperen (O, L, A)

Dag 6

Naar Imi Nirgt 

Vanaf de kampeerplaats volg je de vallei richting de M’Goun-kloof. Hier zijn het appelbomen en notelaren die het landschap bepalen. Je bereikt de M’Goun-kloof en steekt verschillende keren de rivier over. Je passeert alweer wat dorpjes tot einddoel Imi Nirgt (1990 m).

Overnachting in een gîte of kamperen (O, L, A)

Dag 7

Door de kloof

Net voorbij Tarzout wordt de kloof ronduit indrukwekkend, met een diepte van 1500 m en op sommige plaatsen niet breder dan enkele meters. Je geniet de hele dag door van prachtige landschappen en komt langs dorpen die enkel via muilezelpaden bereikbaar zijn. Je loopt vandaag een groot stuk door het water (wat allesbehalve onaangenaam is in de warme zomermaanden). De kampeerplaats ligt op een idyllische plek midden in de kloof.

Kamperen (O, L, A) 

Dag 8

Laatste trekkingdag

Vandaag loop je de laatste uren door de kloof die langzaam aan terug breder wordt. Dan bereik je opnieuw bebouwd gebied, met mooie terrassen en met rozenstruiken afgezoomde akkertjes. Na de picknick word je opgepikt en weer naar El Qal’at M’Gouna gebracht.
  
Na de thee in de kasba is er tijd voor een bezoekje in de stad aan de plaatselijke hammam, of een scheerbeurt bij de barbier of wat flaneren langs de winkeltjes met producten uit de Rozenvallei.

Overnachting in een kasba in El Qal’at M’Gouna (O,L,A)

Dag 9

Naar Ouarzarzate en terugreis

Transfer naar Ouarzazate voor de terugvlucht naar huis.(O)

Tip: start of beëindig deze reis met een bezoek aan de keizerlijke stad Marrakech. Baan je een weg doorheen de wirwar aan straatjes, ontdek de Medina en geniet van de bedrijvigheid op het Djemaa el Fna-plein. Ook een begeleid stadsbezoek behoort tot de mogelijkheden. We werken er samen met een charmante en sfeervolle riad, gelegen in de medina (prijs op aanvraag). 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2022

€ 965 per persoon op basis van 2 personen
€ 780 per persoon op basis van 4 personen
€ 745 per persoon op basis van 6 personen


Inbegrepen

 • logies
 • maaltijden zoals aangegeven in het dagschema
 • alle vermelde transfers
 • diensten van lokale gids, kok en drijvers
 • huur van muilezels voor de bagage
 • kampeermateriaal.

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • overige maaltijden
 • dranken, behalve koffie of thee bij het ontbijt
 • inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d.
 • fooien
 • evt. reisverzekering.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 mei tot/met 15 oktober 2022

In de valleien is het warm tot (in de zomermaanden) zéér warm. In de kloven is er echter schaduw en je kan je vaak verfrissen in het water. Eens boven 1500 m, wordt het gaandeweg minder warm en kan het ’s nachts fris tot koud worden. Regen is  mogelijk. 
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: accuweather.com.


Heen- en terugreis

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht boeken via Anders Reizen, worden de volgende eenmalige dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. 

Het volledige saldo van de vluchten dient betaald te zijn alvorens wij tot boeking overgaan.


Vervoer tijdens de reis

Privé vervoer.

Wandelniveau

 Je wandelt tijdens de trekking ca. 15 tot 22 km of 5 à 7 uur per dag. De hoogteverschillen beperkt, behalve op dag 5 met een klim van 800 m voor de oversteek van de Tounza-pas.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. 


Logies

In El Qal’at M’Gouna overnacht je een eenvoudige, maar mooi gelegen en sfeervolle kasba.  

Tijdens de tocht slaap je in tweepersoonstenten en/of in basic gîtes/dorpshuizen: ruime, niet-verwarmde  meerpersoonskamers met matrassen op de grond. Er is meestal een Frans toilet en een wastafel met koud water.


Maaltijden

In het dagschema staat vermeld welke maaltijden inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

In El Qal’at M’Gouna eet je 's avonds in de kasba. Tijdens de trekking wordt het eten klaargemaakt door een kok. Tenminste eens per dag eet je warm (doorgaans 's avonds); het middagmaal is gewoonlijk een slaschotel en fruit. Er worden zoveel mogelijk verse groenten en fruit gebruikt. Er wordt sterk gelet op de hygiëne. Alcohol is tijdens de tocht niet verkrijgbaar. 


Bagagevervoer

Tijdens de trekking wordt de bagage door muilezels gedragen. Jij draagt enkel je dagrugzak.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reistas. Je kiest beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • watersandalen of oude sportschoenen om door het ondiepe water te waden (geen slippers)
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…) 

Tip: Trek bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief

 • slaapzak
 • slaapmatje

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen, en je draagt best meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemkleding

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • drinkfles of -zak (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • breedspectrum antibioticum
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

 • Voor Marokko heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer bij je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.
 • Als niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Geld

De Marokkaanse munt is de dirham. Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen in een bank en in grotere steden kan je met een gewone Maestro-betaalkaart geld afhalen bij een bankautomaat. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: