Italië - Via Francigena in Toscane


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Italië - Via Francigena in Toscane


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Italië - Via Francigena in Toscane


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Italië - Via Francigena in Toscane


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Italië - Via Francigena in Toscane


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Italië
In het jaar 990 stapte bisschop Sigeric van Canterbury naar Rome en legde met zijn dagboek de basis voor de Via Francigena, de belangrijkste pelgrimsroute in Europa en niet te evenaren qua landschappen en cultuurhistorische rijkdommen. De route in deze reis slingert zich door een mooi stukje Toscane. Op je pad liggen parels als San Gimignano, Siena en Montereggione en passeert een grote verscheidenheid aan landschappen de revue. Van het iconische Toscane met weidse vergezichten, cipressenlanen, wijn- en olijfgaarden trek je door een bosrijk gebied zuidwaarts naar de 'Crete Senesi', met kale kleiheuvels en eindeloze tarwevelden. Hier zeven dagen wandelen doet een mens deugd.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 22IT5VFB
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Zeer goed bewegwijzerde route
 • Iconische Toscaanse landschappen
 • Middeleeuwse skyline van San Gimignano
 • Siena met haar prachtige kathedraal
 • Ontmoetingen met wandelaars uit alle windstreken
 • Aperitivo op grote en kleine pleintjes

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,2

5 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

San Miniato

Aankomst in San Miniato (alto), een hoog gelegen en levendig stadje pal in het midden tussen Pisa en Firenze (het benedenstadje heet San Miniato basso, waar o.a. het station ligt). Door de strategische ligging vervulde het een belangrijke rol op de handelsweg tussen deze grote steden en ook op de pelgrimsweg Via Francigena. Bewonder de mooie kerken en de opmerkelijke façade van het 'Palazzo del Seminario'.  

Hotelovernachting. 

Dag 2

San Miniato - Gambassi Terme

Je waant je een echte pelgrim als je door de grote poort San Miniato uitwandelt. En dat 'pelgrimgevoel' blijft je de hele reis bij, want anders dan bij gewone lange-afstandspaden, is de emotie van onderweg te zijn sterker. De route leidt je zuidwaarts over de flanken van zacht glooiende heuvels die in de lente getooid zijn met wilde bloemen, in de zomer met wuivende graanvelden en in de herfst baden in een gouden gloed. Midden in dit Toscaanse landschap passeer je de twee pelgrimskerken van Pieve di Coiano en Pieve a Chianni. 

Gambassi Terme is het minst toeristische van de stadjes op je pad, en de ‘aperitivo’ op het dorpsplein onder de bomen, samen met de inwoners en pelgrims, is een leuke belevenis.

Tocht van 24 km, hoogteverschil + 400 m / - 220 m.

Hotelovernachting (O, A)
(O = ontbijt en A = avondmaal)

Dag 3

Gambassi Terme - San Gimignano

Op weg naar San Gimignano door alweer een prachtig, typisch Toscaans landschap met verbluffende vergezichten. In Páncole en Pieve di Cellole bevinden zich 2 mooie kerken. Het is uitkijken naar de eerste glimp van San Gimignano, waarvan het silhouet met de 14 hoge torens echt wel uniek is. 

San Gimignano groeide in de vroege middeleeuwen als marktplaats langs de Via Francigena en vanaf de 12de eeuw beleefde het zijn grootste bloei. De 13de-eeuwse ommuring staat er nog steeds en uit deze periode dateren ook de belangrijkste kerken en gebouwen. Als bescherming tegen de hevige strijd tussen Guelfen en Ghibellijnen, verschansten de rijke families zich in hun woontorens, waarvan er destijds 72 waren en nu nog 14 overblijven. Halverwege de 14de eeuw kwam San Gimignano onder Florentijnse overheersing en stopte de ontwikkeling van het stadje. Dat zorgde ervoor dat de structuur en het karakter tot op heden bewaard bleven en dat er van de 12de tot 14de-eeuwse woontorens, huizen en palazzi opmerkelijk veel zijn overgebleven. Het is genieten van al dit moois en van een glaasje 'vernaccia', de lokale witte wijn.

Tocht van 13,5 km, hoogteverschil + 350 m / - 350 m.

Hotelovernachting (O)

Dag 4

San Gimignano - Colle Val d'Elsa 

De officiële volgende etappe is er eentje van 31 km naar Monteriggioni. Wij hebben ze in twee geknipt en bieden je het alternatief aan via Colle (di) Val d’Elsa. Via prachtige olijfgaarden en – mits een ommetje – de 11de-eeuwse abdij van Santa Maria Assunta a Conèo, bereik je je einddoel van vandaag. Ook hier waan je je weer een middeleeuwse pelgrim en wandel je het stadje in via de brug over de Elsa-rivier en door de grote poort. De middeleeuwse bovenstad is erg mooi, maar vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan de oude benedenstad (of er te gaan eten). 

Tocht van 13 km, hoogteverschil + 337 m / - 500 m.

Hotelovernachting (O)

Dag 5

Colle Val d'Elsa - Monteriggioni

Van het open Toscaans landschap van wijn- en olijfgaarden kom je vandaag terecht in de bossen die de vallei van de rivier de Elsa omringen. Kies (indien niet te nat) zeker voor de variant die je het eerste half uur over het pad vlak langs de turkooizen Elsa-rivier leidt. Over desolate heuvels en schaduwrijke bospaden bereik je de Abbadia a Isola, ooit een oude abdij, nu een ontmoetingsplaats voor pelgrims. Maar je bent er nog niet. In de verte zie je de torens en verdedigingswerken van Montereggioni al opduiken, een beeld met een zeer hoog postkaartgehalte. Een korte maar erg steile klim brengt je in dit volledig ommuurd plaatsje op de Monte Ala, een zakdoek groot en een van de best bewaarde versterkte dorpen van heel Italië. 

Tocht van 14 km, hoogteverschil + 320 m / - 215 m.

Hotelovernachting (O, A)

Dag 6

Monteriggioni - Siena

Je pelgrimspad loopt verder zuidoostwaarts. Rood- en okergekleurde gravelpaadjes banen zich een weg richting Siena, na Firenze de tweede kunststad van Toscane, gelegen op een serie steile heuvelruggen, onderbroken door diepe kloven. Een extra-dagje hier is bijna een must. De stad is Romeins van oorsprong, in de middeleeuwen ontwikkelde ze zich vóór Firenze en rond de 14de eeuw was Siena een van de leidende centra van Italië op het gebied van cultuur, kunst en politieke macht. De kathedraal is een indrukwekkend meesterwerk van bouw- en beeldhouwkunst en het interieur is van een verbluffende schoonheid. De Piazza del Campo is een van de mooiste pleinen van Italië: schelpvormig, met rode en witte kleuren en met de gevel van het Palazzo Pubblico. Aperitieven op een van de terrassen is niet goedkoop, maar o zo zalig. Het hartstochtelijke karakter van Siena komt tot uiting in de wereldberoemde ‘palio’ de historische paardenrennen op de Campo op 2/7 en 16/8. Dan wordt de stad gek.

Tocht van 20,5 km, hoogteverschil + 312 m / - 253 m.

Hotelovernachting (O)

Dag 7

Siena - Lucignano d'Arbia

De heuvels van Val d'Arbia zijn genoemd naar de rivier de Arbia en vermeld in Dante's Divina Comedia. Hier strekt zich een gebied uit van geërodeerde kloven, de 'crete senesi', temidden van kale, glooiende heuvels. De witte 'strade bianche' slingeren zich hier als een lint door het landschap. Net buiten Monterioni d'Arbia wandel je voorbij de Grancia di Cuna, een versterkte boerderij waar men destijds de graanreserves van Siena stockeerde. Helaas kom je vandaag ook door een ronduit lelijk, maar niet te vermijden deel, nl. het industriepark en stadje Isola d’Arbia. Dus een uurtje verstand op nul en goed doorstappen. Daarna wordt het weer mooi en overnachten doe je in Lucignano, een piepklein middeleeuws pareltje met de San Francesco-kerk en de 'Boom des Levens'.

Tocht van 20 km, hoogteverschil + 118 m / - 260 m. 

Hotelovernachting (O, A)

Dag 8

Lucignano - Buonconvento

Tijdens deze laatste wandeldag word je ondergedompeld in de natuur van de Valle dell' Ombrone. Deze groene vallei strekt zich uit in de provincie Grosseto en Siena en wordt begrensd door de heuvels van de Chianti in het noorden. De rivier de Ombrone creëerde hier een prachtig wandellandschap rijk aan mediterraan struikgewas. Einde in Buonconvento, een mooie afsluiter. Kunstliefhebbers moeten beslist eens binnenlopen in het Musea d'Arte Sacra, met werken uit de school van Siena. 

Tocht van 11.3 km, 5 uur stappen. Hoogteverschil: + 114 m / - 150 m.

(O)

Hier eindigt het programma. Je vind je bagage op een afgesproken punt en keert per trein en taxi terug naar het hotel in San Miniato of naar de luchthaven.

Via Francigena

Naast deze Via Francigena in Toscane is er ook de Via Francigena tot in Rome. Deze start bij het meer van Bolsena in de provincie Viterbo en loopt over Romeinse heirbanen door bossen, parken en boomgaarden tot bij de eeuwige stad.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2022

Prijs op basis van 2 personen:

 • van 1/04/2022 tot 19/06/2022 en van 30/08/2022 tot 31/10/2022: € 760 per persoon
 • van 20/06/2022 tot 31/07/2022: € 745 per persoon
 • van 01/08/2022 tot 29/08/2022: € 735 per persoon

Prijs op basis van 3 personen:

 • van 1/04/2022 tot 19/06/2022 en van 30/08/2022 tot 31/10/2022: € 685 per persoon
 • van 20/06/2022 tot 31/07/2022: € 670 per persoon
 • van 01/08/2022 tot 29/08/2022: € 660 per persoon

Voorschot: € 266 per persoon

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt
 • 3 x avondmaal 
 • bagagevervoer 
 • informatiepakket met Engelstalige cultuurgids en wandelapp
 • Via Francigena pelgrimspaspoort
 • gps-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis 
 • overige maaltijden
 • dranken
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

 • Toeslag eenpersoonskamer (samenreizend): € 220
 • Toeslag eenpersoonskamer (alleenreizend): € 350

 • Extra overnachting (kamer en ontbijt) in Buonconvento:
  • tweepersoonskamer: € 55 per persoon
  • eenpersoonskamer: € 70 per persoon
  • driepersoonskamer: € 50 per persoon
 • Extra overnachting (kamer en ontbijt) in San Gimignano
  • tweepersoonskamer: € 60 per persoon
  • eenpersoonskamer: € 85 per persoon
  • driepersoonskamer: € 85 per persoon
 • Extra overnachting (kamer en ontbijt) in Siena:
  • tweepersoonskamer: € 80 per persoon
  • eenpersoonskamer: € 105 per persoon
  • driepersoonskamer: € 65 per persoon
 • extra overnachting in Buonconvento in tweepersoonskamer: € 55
 • extra overnachting in Buonconvento in éénpersoonskamer: € 70
 • extra overnachting in Buonconvento in driepersoonskamer: € 50
 • extra overnachting in San Gimignano in tweepersoonskamer: € 60
 • extra overnachting in Buonconvento in tweepersoonskamer: € 55
 • extra overnachting in Buonconvento in éénpersoonskamer: € 70
 • extra overnachting in Buonconvento in driepersoonskamer: € 50
 • extra overnachting in San Gimignano in tweepersoonskamer: € 60

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 april tot/met 31 oktober 2022

Voor- en najaar zijn qua weer de meest aangewezen periodes om te wandelen. De Toscaanse zomer kan erg warm worden. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op  Accuweather.


Heen- en terugreis

Met de wagen

Heenreis: afstand Brussel - San Miniato: 1200 km, best af te leggen in 2 etappes. Je kan parkeren op de bewaakte parking van het hotel in San Miniato. Dit is gratis op de dag(en) dat je er logeert, en kost € 10 per dag dat je er niet logeert. Er is een gratis maar onbewaakte parking aan het station San Miniato-Fucecchio, alsook aan de Via Fonte alle Fate waar de dagjestoeristen parkeren, resp. op 3 en 1,2 km van het hotel.

Voor de terugreis neem je in Buonconvento de trein tot San Miniato-Fucecchio. Er zijn meerdere ritten per dag, met 1 overstap (in Empoli) of 2 overstappen (in Siena en Empoli). Vanaf San Miniato-Fucecchio is het nog 3 km bergop naar het hotel, dus een taxi is aangewezen (te reserveren via het hotel). Makkelijker is de trein tot Empoli nemen en voor het station in een taxi stappen naar het hotel (€ 25 betaald in okt. '21, vooraf afgesproken met de chauffeur), een half uurtje rijden.

Vertrek goed voorbereid op reis met VAB/Europese wegeninfo: toestand van de wegen, buitenlandse verkeersreglementen, wegenwerken, een druktekalender, enz. Check zeker of je voor jouw reisweg en bestemming een milieu-, wegen- of ecovignet nodig hebt (bv. indien je via Zwitserland rijdt). 

Met het vliegtuig*

Heenreis: Tot Pisa of Firenze en verder met de trein tot San Miniato-Fucecchio. Regelmatige verbindingen met overstappen, ritduur ca. 45 min. vanuit luchthaven Pisa en 1u20 à 2 u. vanuit luchthaven Firenze. In San Miniato neem je een taxi (kan geregeld worden via het hotel) of de bus lijn 320 tot San Miniato Alto, ritduur: 20 min. 

Terugreis: Buonconvento-Pisa Aeropuerto: trein met overstappen, 2u45 à 3u10 onderweg.
Buonconvento-Firenze Aeropuerto: bus en trein ca. 1u50 à 2u10' onderweg.

Uurregelingen vind je op CTT (bus) en Trenitalia (trein). In de uurregeling van Trenitalia krijg je ook de bustrajecten te zien. Via Google Maps kan je ook makkelijk trajecten opzoeken. 

* Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:
 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Als het vervoer bij een reis niet is inbegrepen, en je wil een vlucht-, trein- of bootticket reserveren, dan kan dit ook via Anders Reizen. Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Vervoer tijdens de reis

Tijdens de reis zijn er geen transfers nodig.


Wandelniveau

 en . Wandelingen van 11.3 tot 24 km op steeds heuvelend terrein (zie dagschema voor de afstanden en hoogteverschillen per dag). Je wandelt meestal over onverharde paden en gravelwegjes, ook over de beroemde 'strade bianche' of witte kiezelwegjes die zo typisch zijn voor de streek. Sommige stukken lopen ook onvermijdelijk over rustige asfaltwegen en bij het naderen van de stad al eens een eind langs een drukkere baan. Er is regelmatig kans om in de schaduw te wandelen.

De Via Francigena is zeer goed bewegwijzerd. Je krijgt ook een makkelijk te installeren en gebruiksvriendelijke app (in het Engels), alsook GPS-tracks. In de officiële, Engelstalige gids van de Via Francigena staan beknopte wandelbschrijvingen. 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzak tijdens de wandelingen. Je bagage (max 1 stuk per persoon) wordt vervoerd.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

Comfortabele kleinschalige hotels of B&B's, op basis van tweepersoonskamers met private badkamer. Het hotel in Firenze is een mooi en erg goed gelegen klassiek ***hotel.


Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Het ontbijt neem je in het logies.
 • Een picknick kan je zelf aankopen voor je aan de tocht begint
 • Het avondmaal neem je in het hotel in Gambassi Terme, Monteriggioni en Luciano, en op restaurant elders. Er is voldoende keuze aan eetgelegenheden.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen
 • wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief.

Diversen

 • drinkfles of -zak
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • evt. wandelstokken
 • evt. powerbank voor de gps

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je wel steeds wat cash op zak te hebben.


Reisdocumenten

Voor reizen naar Italië volstaat je identiteitskaart. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist.

Als niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: