Indonesië - Hoogtepunten van Java en Bali


22 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Indonesië - Hoogtepunten van Java en Bali


22 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Indonesië - Hoogtepunten van Java en Bali


22 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Indonesië - Hoogtepunten van Java en Bali


22 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Indonesië - Hoogtepunten van Java en Bali


22 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Indonesië
Een bezoek aan de eilanden Java en Bali vormt een prima kennismaking met de Indonesische archipel die zo verscheiden is dat een mensenleven nog niet zou volstaan om het  te doorgronden. In tegenstelling tot de korte kennismakingsreis (van 16 dagen) trek je bij deze reis ook naar het nationaal park Meru Betiri waar je de zeldzame zeeschildpadden hun eieren op het strand kan zien leggen. Je maakt hier ook een tochtje door één van de laatste jungles van Java, de kans dat je hier een toekan en vele zwarte apen ziet is reëel. Vanuit Yogyakarta bezoek je de Borobodur en wandel je tussen de tempels van Prambanan, je fietst door de sawah’s (rijstvelden) en duikt in het water tijdens een toffe rafting. Verder beleef je de ultieme vulkaanervaring in het oosten van Java alvorens over te steken naar het groene eiland Bali, een naam die tot ieders verbeelding spreekt: een levendige  en kleurrijke hindoe-cultuur, de kunstenstad Ubud, machtige rijstvelden, een dorpjes-fietstocht, dolfijnen spotten, een heerlijke keuken en een deugddoende massage...
prijs binnenkort online
22 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22ID5JBB

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Zeeschildpadden en jungle in Meru Betiri
 • De actieve Bromo-vulkaan
 • Cultuur in Yogyakarta
 • Borobodur en Prambanan-tempels
 • Het kunstzinnige stadje Ubud
 • Te voet en per fiets door de immens groene rijstvelden
 • De lekkere Indonesische keuken
 • Zon, zee en snorkelen

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Internationale vlucht

Dag 2

Aankomst Yogyakarta
Onthaal en transfer naar je logies, een gezellig guesthouse in het centrum van de stad. De rest van de dag ben je vrij om te bekomen van de vlucht en te relaxen aan het zwembad.

Overnachting in een guesthouse met zwembad, Yogyakarta. (-)

Dag 3

Becaktour Yogyakarta
Per becak, de typische fietstaxi, en o.l.v. een lokale gids start je de verkenning van Yogyakarta. Het grote voordeel van de becak is dat je op je eigen ritme de stad kan ontdekken en rustig alle indrukken kunt opnemen. Bovendien kennen de meeste becak chauffeurs de stad op hun duimpje en zullen ze je met plezier naar enkele van de bekendste bezienswaardigheden brengen. Je bezoekt o.a. de Taman Sari, een prachtig lusthof dat eertijds werd aangelegd voor de sultan en zijn familie en het Kraton, een voormalig 18de-eeuws sultanpaleis. Je houdt halt bij de uitgestrekte markt Pasar Beringharo, waar zich ook de 200 jaar oude moskee Mesjid Agung bevindt en ontdekt er heel veel nieuwe producten (waaronder onbekende groenten en fruit). Ook een kennismaking met de beroemde batikcultuur van Yogya (sinds 2009 op de lijst van Unesco-werelderfgoed) mag niet ontbreken. In de namiddag ben je vrij. 

Overnachting in een guesthouse met zwembad, Yogyakarta. (O,L)

Dag 4

Fietstocht op het platteland en bezoek aan Prambanan
In de voormiddag maak je o.l.v. een lokale gids een fietstocht langs dorpjes en tussen rijstvelden en krijg je een mooi beeld van het dagelijks leven op het vruchtbare en kleurrijke Java.  Onderweg bezoek je een lokale markt en enkele kleine traditionele huisnijverheden. In de namiddag breng je op een bezoek aan het hindoeïstisch tempelcomplex van Prambanan, dat gebouwd werd tussen de 8ste en 10de eeuw. Oorspronkelijk telde het 244 tempels en er zijn er slechts enkele gerestaureerd. De tempelsite is nog steeds niet volledig toegankelijk sedert de laatste aardbeving.
Vanaf mei worden er bij de Prambanan-tempel openluchtvoorstellingen gebracht. Je kan ter plaatse beslissen of je deze voorstelling wenst bij te wonen (richtprijs € 40 p.p. inclusief uitgebreid buffet). Voor het bezoek aan Prambanan krijg je van ons een papieren gids met informatie mee, indien je een lokale gids mee wenst, zal de chauffeur deze voor jou regelen aan de inkom (ter plaatse te betalen).

Overnachting in een guesthouse met zwembad, Yogyakarta. (O)

Dag 5

Borobudur en raften
’s Ochtends vroeg breng je een bezoek aan Borobudur (8ste-9de eeuw), het grootste boeddhistische heiligdom én een van de indrukwekkendste bouwwerken ter wereld. Samen met Prambanan, is deze tempel de getuige bij uitstek van de zgd.  Hindoeïstisch-boeddhistische periode die Indonesië heeft gekend van 200 tot 1400.
In de namiddag waag je je aan een niet te moeilijke rafting (type II à III) op de Elo Rivier, die zich hier sierlijk doorheen de tropische plantenweelde kronkelt. Onderweg zie je mooie taferelen uit het dagelijks leven van de Javanen; mensen die leven aan de rivier, kinderen die komen zwemmen, vissers...
Wie niet houdt van rafting, kan kiezen voor een unieke wandeling in de stad waarbij je plekjes ontdekt die normaal voor toeristen verborgen blijven. 

Overnachting in een guesthouse met zwembad, Yogyakarta. (O,L)

Dag 6

Van Yogyakarta naar Tumpang
Na een vroeg ontbijt vertrek je voor een dag vullende rit per wagen oostwaarts naar Tumpang. De rit gaat via de stad Malang, ooit het centrum van de koffie- en suikerteelt. Gedomineerd door Nederlandse en Chinese magnaten omdat de koele heuvels in de omgeving aantrekkelijk waren voor de kolonialen, maar de handel moest uiteraard in de stad gebeuren. Vandaag is het een drukke stad, het establishment Toko Oen herinnert aan deze vervlogen tijden. Aankomst in het kleine dorp Tumpang bij het nationaal park van Bromo-Tengger.

Overnachting in een eenvoudige homestay, Tumpang. (O)

Dag 7

De zee van zand – Bromo
Na het ontbijt vertrek je voor een avontuurlijke rit door het nationaal park.  De Tengger, de op één na kleinste etnische bevolkingsgroep van Java, is een bergvolk dat leeft op de hellingen van de Gunung Bromo, een 2392 m hoge actieve vulkaan met een immense krater die de ‘zee van zand’ wordt genoemd. In Jemplang word je gedropt om doorheen deze vulkanische zandzee en langs een niet toeristische route in een 4-tal uren (vlak terrein, ca. 16 km) naar je logies in Cemoro Lawang te wandelen. Het is een klein dorpje op de kraterrand en op 2360 m hoogte. 

Overnachting in een eenvoudig, maar uniek gelegen hotel met zicht op Mt Bromo, Cemoro Lawang. (O)

Dag 8

Mt Bromo en rit naar Kalibaru
Zeer vroeg uit de veren om doorheen de vulkanische zandzee naar de Bromo vulkaan te wandelen en de trappen naar de kratterand te beklimmen voor een unieke zonsopkomst. Je kan er ook voor kiezen om per jeep (exclusief) naar het uitkijkpunt van de Penanjakan te rijden van waaruit je een prachtig zicht hebt op de vulkanen Bromo, Batok en Semeru, de hoogste vulkaan van Java.
Het is ook een moment om even stil te staan bij de tegelijk verwoestende én leven gevende kracht van de vulkanen. Indonesië ligt immers in de ‘Ring van Vuur’, een vulkanisch erg actief gebied, en kent zo’n 10 vulkaanuitbarstingen per jaar (die overigens vrij accuraat kunnen worden voorspeld door de vele seismografische stations). Het is aan de mineraalrijke vulkaanas, die zich verspreidt over het omringende land en door waterlopen verder wordt meegevoerd, dat Indonesië zijn vruchtbare grond te danken heeft. De nog actieve Bromo (2392 m) is de meest indrukwekkende vulkaan in Oost-Java qua ligging. De Tenggerese beschouwen de Bromo als heilig en houden er jaarlijks een offerfeest (kesada)..
Na het ontbijt reis je verder oostwaarts naar Kalibaru, een aangenaam plaatsje op een berghelling en omringd door plantages van o.a. cacao, peper, nootmuskaat, ananas, …

Overnachting in een guesthouse met zwembad, Kalibaru. (O)

Dag 9 - 10

In het Meru Betiri reservaat op zoek naar schildpadden
Vanuit Kalibaru maak je een tweedaagse uitstap naar Meru Betiri. een reservaat dat in 1992 tot nationaal park werd verklaard en een paradijs voor natuurliefhebbers. Het park vervult een belangrijke rol bij het in stand houden van één van de weinige florerende schildpadstranden van Indonesië. Het hoogtepunt is zeker het bezoek (in het donker) aan het strand waar zeeschildpadden hun eieren komen leggen. Onder leiding van een ervaren lokale gids maak je een wandeling door cacao-, rubber-, koffie- en peperplantages. Ook staat er een bezoek aan een rubberfabriek en een tocht doorheen een stukje ongerept regenwoud op het programma. 
Om deze afgelegen plaats te kunnen bezoeken moet je wat inbinden op het vlak van comfort. Je uitvalsbasis - waar je 2 nachten slaapt - is een zeer eenvoudig logement aan de rand van het regenwoud. Hier is geen stromend water noch elektriciteit. Je kan je wassen met koud water in een mandi-bak.

Overnachting in een zeer eenvoudig guesthouse, Sukamade (O)

Dag 11

Van Meru Betiri naar Kalibaru
Transfer terug naar Kalibaru.

Overnachting in een guesthouse met zwembad, Kalibaru. (O)

Dag 12

Ijen en doorreis naar Bali
Voor de excursie naar het Ijen-kratercomplex moet je opnieuw zeer vroeg opstaan. De rit van bij Bondowoso naar Ijen neemt min. twee uur in beslag. Je klimt in een paar uur naar de rand van de Ijen-krater, van waarop je bij helder weer een haast onwerkelijk schouwspel ziet: boven het turkooizen water verschijnen plotseling slierten gele zwavelstoom, die na enkele seconden weer even onverwacht verdwijnen. Maar er is ook de harde realiteit, nl. die van de zwaveldragers. Deze mannen gaan twee tot drie keer per dag omhoog om in de krater zelf zwavel te kappen, waarbij toxische gassen en vloeistoffen vrijkomen, en zeulen vervolgens 60 tot 80 kg zwavelbrokken weer naar beneden. Zwaveldrager is een stiel die van vader op zoon wordt doorgegeven, ook al heeft dit beroep een serieuze impact op hun levensverwachting…
Na deze lonende inspanning reis je verder naar de oostkust waar je in de haven van Gilimanuk de ferry naar Bali neemt. De overzet duurt ongeveer 45'.  In de vooravond bereik je Lovina, aan de noordkust van Bali. Lovina Beach is de verzamelnaam voor een aantal kustplaatsjes en donkere stranden die het vakantieoord vormen. Je neemt je intrek in een mooi hotel op 150 m van het strand.

Overnachting in een charmehotel met zwembad, Lovina. (O)

Dag 13 - 14

Vrije dagen in Lovina
Een vrije dag in Lovina is makkelijk ingevuld: je kan zwemmen of snorkelen in het heldere water of gewoon relaxen bij het zwembad van het hotel. Wil je het toch actiever dan kan je kiezen voor één van de begeleide wandelingen die het hotel aanbiedt. Dit kan je ter plaatse regelen.
Je hebt ook de keuze tussen twee excursies (inclusief): snorkelen of een prauwtocht op zee bij zonsondergang.

Overnachting in een charmehotel met zwembad, Lovina. (O)

Dag 15

Ongekend Oost-Bali
Oost-Bali was vroeger het gebied van drie vorstendommen: Klungklung, Bangli en Karangasem. Hierdoor vind je er vele oude tempels en paleizen terug, zoals ook het waterpaleis van Tirtagangga waar je kan gaan zwemmen in het heerlijk koele bergwater. Mooie dorpjes liggen er verscholen in een schitterend diepgroen landschap van kunstige rijstterrassen.  Je neemt je intrek in een mooi huis met grote tuin omringd door palmbomen en bamboebossen. Wie van rust, natuurgeluiden (gekko’s, krekels, ...) en een goede keuken houdt zal zich hier zeker op zijn plaats voelen.
Na de lunch neemt je lokale gids, die hier geboren en getogen is, je mee voor een wandeling van ca. 3 uur waarbij je een bezoek brengt aan het waterpaleis van Tirtagangga en veel leert over de bloemen, planten en andere gewassen die hier gedijen. 's Avonds geniet je van een typisch Balinese specialiteit: 'bebek betutu' (= gestoomde eend) of 'ayam betutu' (= gestoomde kip).

Overnachting in een guesthouse, Ababi. (O,A)

Dag 16 -17

Dagtochten op het Balinese platteland
Je  maakt pittige tochten langs Balinese erfjes, schitterende rijstvelden en prachtige uitzichtpunten. Je maakt kennis met de bevolking in de dorpen en op de rijstvelden, je ontmoet schoolkinderen, leert over de natuur en het dagelijks leven van de Balinezen. Avondmaal in het guesthouse waar je van op je terras al de opgedane indrukken rustig kan verwerken.

Overnachting in een guesthouse, Ababi. (O, A)

Dag 18

Fietstocht en transfer naar Ubud
In de voormiddag maak je een mooie fietstocht* in de omgeving van Tirtagangga.
 Na de lunch transfer naar Ubud, het culturele hart van Bali. Hier vind je ongetwijfeld de beste dansers en kunstenaars van heel Bali. Hoewel toeristisch en druk, is men er vrij goed in geslaagd een evenwicht te vinden tussen traditionele cultuur en toerisme. Bovendien kan je hier erg lekker eten. Je hotel ligt in het noorden van de stad, in een oase van groen op een 4-tal km van het centrum. Hier is absolute rust verzekerd.  Bij helder weer kan je ’s morgens maar liefst 3 vulkanen zien! Een mooie wandeling vanuit het hotel brengt je langs typische Balinese wegen en rijstvelden naar het centrum van Ubud.  Het centrum is ook bereikbaar met een gratis shuttledienst of per taxi.
’s Avonds kan je een voorstelling van een kecak (vuur- en trancedans) bijwonen waarvan de naam verwijst naar het ritmische ‘cak’-geluid (excl., ter plaatse te regelen).

*Deze fietstocht kan worden vervangen door een fietstocht 'downhill' van bij Kintamani naar Ubud. Deze fietstocht is geheel niet inspannend aangezien je vooral bergafwaarts fietst. De 'standaard' fietstocht in en rond Tirtagangga is authentieker aangezien ze een minder toeristisch circuit volgt en ook meer 'trapwerk' vereist.

Overnachting in een hotel met zwembad, Ubud. (O,L)

Dag 19-20

Vrije dagen Ubud
Je laatste dag in Indonesië is er eentje van vele mogelijkheden (excl., ter plaatse te regelen). Je kan een workshop Balinees koken volgen, één van de vele kunstgalerijen binnenstappen of een wandeling of fietstocht maken langs de rijstvelden waarbij je de zogenaamde kunstenaarsdorpjes passeert. Ubud is niet alleen het culturele hart van Bali, ook shopping liefhebbers worden hier meer dan verwend. De kunst van het afbieden (‘tawarren’) kan je oefenen op de kleurrijke markt waar je een enorm aanbod aan 'handicrafts' vindt. In de uitgebreide informatiebundel vind je heel wat tips voor uitstappen in en rond Ubud. 

Overnachting in een hotel met zwembad, Ubud. (O)

Dag 21

Vlucht naar België
Vrij tot aan de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht.
(O)

Dag 22

Thuiskomst.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

prijs binnenkort online

Prijs*

€ 2460 per persoon (o.b.v. 2 deelnemers)
€ 2495 per persoon (o.b.v. 3 deelnemers)
€ 2190 per persoon (o.b.v. 4  personen:  2 tweepersoonskamers)
€ 2165 per persoon (o.b.v. 5 personen: 1 tweepersoonskamer en 1 driepersoonskamer)
€ 2155 per persoon (o.b.v. 6 personen, 3 tweepersoonskamers)

* De prijzen zijn geldig voor reizen in 2022. 

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.

Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen zoals vermeld.
 • Alle vermelde transfers.
 • Maaltijden zoals vermeld in het dagschema (O, L, A). 
 • Al de excursies zoals beschreven in het dagschema (inclusief vervoer, inkomgelden en waar vermeld plaatselijke gids).
 • Eén uur traditionele massage in Yogyakarta en in Lovina.
 • Uitgebreid informatiepakket van de reis.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Eventuele binnenlandse vluchten
 • Optionele activiteiten en andere uitstappen.
 • Overige maaltijden (zie dagschema -, O, L, A).
 • Persoonlijke uitgaven en dranken.
 • Fooien.
 • Evt. verzekering.

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer: op aanvraag.

Kortingen

 • Wandeltocht in Yogyakarta ipv rafting: € 15. 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Wandelniveau

 en  . In deze reis zitten geen zware activiteiten. Zowel de wandelingen als de fietstochten zijn geschikt voor iedereen met een normale fysieke conditie. De wandeling naar het logies bij de Bromo vulkaan verloopt over vlak terrein en zandige ondergrond. De zwaarste tocht is die naar de kraterrand van de Ijen vulkaan. Deze is behoorlijk pittig door de steile helling, maar slechts een korte inspanning. 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. Meer uitleg over de stappertjes vind je hier.


Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzak tijdens wandeltochten of fietstochten. Af en toe moet je je bagage misschien over een korte afstand dragen maar nooit verder dan van de wagen naar de receptie of je kamer in het logies.

Logies

Je logeert steeds in verzorgde hotelletjes en guesthouses, regelmatig met zwembad.

Yogyakarta: Zeer goed gelegen en gezellig guesthouse met een mooie kleine tuin en zwembad, eenvoudige maar propere kamers met privé badkamer. 

Tumpang: Eenvoudige en kleine homestay met tuin. Kleine bungalows met privé sanitair en warm water.

Cemoro Lawang: Eenvoudig, maar uniek gelegen hotel aan de rand van de krater. Privé sanitair op de kamer, maar basic comfort.

Kalibaru: Guesthouse met zwembad en tuin.  Alle kamers hebben privé sanitair.

Meru Betiri: Zeer eenvoudige slaapzaal met beperkt sanitair (enkel koud water) en primitief toilet.

Lovina: 
Mooi hotel vlakbij het strand. Sfeervolle kamers in bungalowstijl met privaat sanitair. Twee mooie zwembaden, prachtige tuin en openluchtrestaurant.

Tirtagangga: Charmant huis met prachtig terras en tuin, gelegen in een van de vele dorpjes in de bergachtige streek nabij Tirtagangga in Oost-Bali. Het huis beschikt slechts over twee kamers met elk een eigen badkamer (toilet, wastafel, douche met koud en warm water). 

Ubud: Klein, gezellig hotel in het centrum van Ubud. Het telt slechts 8 kamers en naast een buitenzwembad beschikt het over een restaurant en een bar/lounge. Iedere kamer is voorzien van met airconditioning, een eigen badkamer met toilet en douche met warm water. 

Maaltijden

In het dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Algemeen
De Indonesische keuken is bijzonder lekker en kende in de loop der eeuwen invloeden uit de hele wereld, en niet in het minst uit India en China. Het basisgerecht is rijst, al dan niet met groenten, vis, soms vlees (waaronder de satés) en eieren, en verrijkt met allerlei kruiden en specerijen. In plaats van vlees zal men vaak gerechten op basis van soja aantreffen. Liefhebbers van soepjes en sausen zullen in Indonesië niet op hun honger blijven zitten.

Onze favoriete plekjes
In het infopakket, dat je 2 à 3 weken voor afreis, ontvangt vermelden wij enkele adresjes waar het heerlijk tafelen is. 


Heen- en terugreis

Je vliegt best heen op Yogyakarta en terug vanuit Denpasar. 

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Vervoer tijdens de reis

Tijdens deze reis verplaats je je doorgaans met privé-vervoer tenzij het anders staat vermeld in het dag-aan-dagschema.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Indonesië doorkruist de evenaar en heeft bijgevolg een typisch equatoriaal klimaat met twee jaargetijden: een uitgesproken nat seizoen van november tot april en een heet seizoen van mei tot oktober. Gemiddeld liggen de temperaturen steeds tussen de 24 en de 35°C en schijnt de zon 12 uur per dag. Het is altijd vochtig warm, met een gemiddelde dagtemperatuur van ca. 26° en met weinig temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Om 6u00 komt de zon op en om 18u00 is ze ook weer onder. Het westen is het meest vochtige gedeelte van Indonesië.

In Cemoro Lawang (Oost-Java) is het o.w.v. de hoogte minder warm en koelt het ’s nachts flink af.  Op de bergtoppen is het ’s morgens koud (5°). Het is geen overbodige luxe om hier sjaal, muts en handschoenen mee op tocht te nemen. Voorzie zeker een lange broek en warme trui voor de nachtelijke uitstappen. Ook aan de Ijen-krater kan het nat en koud zijn, voorzie steeds degelijke regenkledij.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Je kiest beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. Een ruime rugzak is uiteraard ook een optie.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief

 • evt. lakenzak/liner: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt).

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne lagen. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief
 • handschoenen, muts en sjaal

Diversen

 • handdoeken
  toiletpapier of hygiënische doekjes
  geldbeugel of heuptasje (om evt. onder de kledij te dragen)
  zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
  drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
  zak- of hoofdlamp
  evt. wandelstokken

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Indonesië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Indonesië. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. 

Een visum is nodig voor een verblijf van minder dan 30 dagen. Je kan ter plaatse een visa-on-arrival kopen (€30). Meer informatie daarover vind je hier.  

Reizen met kinderen:
Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

De munteenheid is de Indonesische rupiah (IDR). Je neemt best Euro’s mee, dollars zijn niet nodig. Geldautomaten vind je in Yogyakarta, Malang, Bondowoso, Lovina, Ubud en Denpasar. Accepteer geen gescheurde of beschadigde biljetten.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Gezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 
Bali