Groot-Brittannië - Hadrian's Wall Path


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Groot-Brittannië - Hadrian's Wall Path


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Groot-Brittannië - Hadrian's Wall Path


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Groot-Brittannië - Hadrian's Wall Path


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Groot-Brittannië - Hadrian's Wall Path


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Groot-Brittannië
In dit mooi stukje Noord-Engeland trek je langs de Hadrian’s Wall, die bijna 300 jaar lang de noordwestelijke grens van het Romeinse Rijk vormde. Van de oorspronkelijk muur is niet zoveel meer over, maar enkele tot de verbeelding sprekende ruïnes en interessante musea brengen de tijd van weleer tot leven. Je trekt van de Solway-fjord in het westen naar Newcastle in het oosten. Verwacht geen reis puur natuur, wel een aangename combinatie van lieflijk platteland, heuvelende heide, groene riviervalleien, gezellige dorpen en gastvrije B&B's. Alles samen  vormen ze de perfecte ingrediënten voor een pittige wandelreis doorheen de geschiedenis. 
8 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22GB5HWA

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Wandelen doorheen de geschiedenis
 • Romeinse forten in prachtige landschappen
 • 'Solway Coast Area of Outstanding Natural Beauty
 • Northumberland National Park 
 • Steden Newcastle en Carlisle
 • Een goeie pub is nooit ver weg ;-)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,8

19 Beoordelingen

reviews van klanten

Bedankt om deze mooie reis aan te bieden. Ook een dikke pluim voor jullie organisatie. Wij zijn nu fan van het eerste uur en keren zeker nog met veel plezier naar jullie aanbod terug :-).

Marijke T. -

Zeer tevreden over mijn reiservaring met ANDERS REIZEN, aan te raden en voor herhaling vatbaar!

Erik D. -

Algemene reistips

Dag 1

Je wordt voor de eerste overnachting verwacht in Bowness-on-Solway, een klein kustdorpje met minder dan 100 huizen gelegen aan de zeearm Solway Firth, het estuarium dat met zijn kustduinen, zoutmoerassen en stranden de 'Solway Coast Area of Outstanding Natural Beauty' vormt. Geen slechte plaats om te starten dus. Het huidige dorp Bowness werd gebouwd op de plaats waar het Romeinse fort Maia stond, het meest westelijke fort van de Muur.

Overnachting in een B&B, guesthouse of hotel 

Dag 2

Bowness - Carlisle

De start van het Wall Path ligt bij het Path Pavilion. En daar ga je, door het waterlandschap van de prachtige Eden-rivier met overweldigende zichten op de 'fells' (bergtoppen) van het Lake District. Je doorkruist de vlakke draslanden van de Solway Firth en bereikt via Grinsdale Carlisle, de ‘hoofdstad’ van Cumbria. Het is niet meteen de mooiste Engelse stad, maar met zijn strategische ligging bij de Schotse grens wel rijk aan geschiedenis. De imposante kathedraal en het middeleeuws gildehuis van Carlisle zijn een bezoek meer dan waard. 

Tocht van 24 km.

Overnachting in een B&B, guesthouse of hotel (O)
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Dag 3

Carlisle - Banks

Je volgt nog even de meanders van de Eden-rivier en laat dan Carlisle achter je. Enkele kilometers voorbij het schilderachtige dorpje Walton moet je even van het pad afwijken om een bezoekje te brengen aan Lanercost Priory. De muren ervan werden opgetrokken uit de stenen van de Wall. Het is nog even klimmen door een zeer landelijk gebied tot het kleine Banks.

Tocht van 21 km.

Overnachting in een B&B, guesthouse of hotel (O)

Dag 4

Banks - Twice Brewed

Je blijft nog even op hoogte wandelen vandaag. Je passeert de forten van Housesteads en Birdoswald. Housesteads Wood is de enige plek waar je effectief óver de Wall mag stappen. Het pad biedt spectaculaire zichten op het noordelijk gelegen heideland. Je verlaat Cumbria bij het mooie plaatsje Gilsland aan de rivier de Irthing, met resten van een Romeinse brug, en passeert de ruïnes van Thirlwall Castle, Magnis Forts en Great Chesters Fort. Bij Winshields Crags, op 345 m hoogte, heb je het hoogste punt van de route bereikt. 

Tocht van 21 km.

Overnachting in een B&B, guesthouse of hotel (O)

Aanrader: boek hier een extra nacht voor een uitgebreid bezoek aan de Romeinse site en het museum van Vindolanda, waar oude verhalen over Romeinse soldaten, gezinnen en handelaars tot leven komen. 

Dag 5

Twice Brewed - Chollerford

Het gedeelte van de route door het Northumberland National Park is bijzonder indrukwekkend. Het pad slingert over een kam langs ruige kliffen en mooie meren. Bij Whin Sill bijvoorbeeld werd de muur langs de top van de klif gebouwd om ten volle te profiteren van de natuurlijke contouren van de rotswand. Je wandelt voorbij de blootgelegde restanten van Brocolitia Fort en het heiligdom van de Romeinse God Mithras. Eindpunt vandaag is Chollerford, een vredig plaatsje aan de rivier Tyne. 

Tocht van 19 km.

Overnachting in een B&B, guesthouse of hotel (O)

Dag 6

Chollerford - Heddon-on-the-Wall

Door een open landschap blijf je de Wall volgen. In dit gedeelte is de Romeinse gracht (‘vallum’ in het Latijn) beter zichtbaar dan de muur zelf, omdat de stenen als bouwmateriaal werden gebruikt voor de fundamenten van de Military Road die voor een groot gedeelte gelijk loopt met de Wall. Je slaapt in  Heddon-on-the-Wall, dat zijn naam te danken heeft aan de ligging op de site van de Muur.

Tocht van 24 km.

Overnachting in een B&B, guesthouse of hotel (O)

Dag 7

Heddon-on-the-Wall - Wallsend (Newcastle)

Langs de spoorbaan die ooit Tyne en Blyth met elkaar verbond bereik je de oevers van de rivier de Tyne bij Newcastle, waar Victoriaanse elegantie en een verleden van zware industrie hand in hand gaan. Het officiële pad loopt door tot in de buitenwijk Wallsend en eindigt bij het Segedunum-fort.

Tocht van 24 km.

Overnachting in een B&B, guesthouse of hotel (O)
N
iet noodzakelijk in het stadsgedeelte Wallsend. Het kan ook in het centrum of in Jesmond zijn.

Dag 8

Einde programma na het ontbijt (O).

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijs geldig in 2022

€ 855 per persoon


Voorschot: € 257 per persoon

Inbegrepen

 • logies
 • ontbijt 
 • bagagevervoer 
 • informatiepakket met Engelstalige wandelbeschrijvingen
 • jouw persoonlijke digitale wandelroute
 • waterbestendige wandelkaart 
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • lokale transfers
 • middag -en avondmaal  
 • evt. inkomgelden
 • dranken
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

Eenpersoonskamer en extra nachten: prijs op aanvraag.


Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 april tot/met 30 september 2022
niet meer beschikbaar van 15 juli tot/met 23 september 2022

Voor vertrekken in juni, juli en augustus raden wij aan om vroeg te boeken omdat het aantal overnachtingsplaatsen langs de route beperkt is.

De temperaturen zijn vergelijkbaar met die van België. Het weer kan er snel omslaan: zowel van goed naar mistig en regenachtig, als omgekeerd. De vaak snel opkomende mist kan hinderlijk zijn, en het wandelen bemoeilijken. Evenzeer kan het weer sterke plaatselijke verschillen vertonen. Maar: "there is no such thing as bad weather, only unsuitable clothing". Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.

Heen- en terugreis

Met openbaar vervoer

Eurostar naar Londen St-Pancras (2 u.). In het station neem je de metro of ga je te voet (allebei 10-12 min.) naar station Euston. Er vertrekken meerdere treinen per uur naar Carlisle (ca. 3.30 u. onderweg). Vanaf het station van Carlisle is het enkele minuten wandelen naar het busstation Bay 4. Daar neem je de bus van lijn 71 of 93 naar Bowness-on-Solway (ca. 1 u., beperktere verbindingen op zondag).
Voor de terugreis zijn er vanuit Newcastle station rechtstreekse treinen (3 u.) naar London King’s Cross, vanwaar het enkele minuten wandelen is naar St-Pancras.

Met eigen wagen

Ferry IJmuiden (NL)-Newcastle met DFDS; vertrek ca. 17.30 u. in IJmuiden en aankomst rond 9.30 u. in Newcastle. Of ferry Calais-Dover (90 min., vanaf € 50 heen en terug) en vanuit Dover naar Newcastle (565 km over snelwegen). Bij boeking krijg je de nodige info over waar te parkeren. Of met de autotrein (Eurotunnel) tot Folkestone (35 min.)en verder naar Newcastle (550 km). 

Met het vliegtuig

Vucht naar Newcastle Airport en metro naar Newcastle Central Station (ca. 25 min.). Hier vertrekt ieder uur een trein naar Carlisle (ca. 1,5 u.). Vanaf het station van Carlisle is het enkele minuten wandelen naar het busstation Bay 4. Daar neem je de bus van lijn 93 naar Bowness-on-Solway (ca. 1 u., beperktere verbindingen op zondag). Je kan vanaf Newcastle Airport ook de metro nemen naar Eldon Square Bus Station (ca. 22 min.), gevolgd door bus 685 naar Carlisle.
Voor de terugreis neem je in Jesmond/Newcastle de rechtstreekse metrolijn naar Newcastle Airport (ca. 20 min.).  

Reizen met de trein - enkele tips

 • De website van National Rail geeft je een overzicht van alle beschikbare tarieven op de door jou gekozen datum en uur en rekent enkel het treinticket aan, dus geen boekingskosten e.d. 
 • Reservaties voor de trein op het vasteland zijn niet nodig, maar soms levert de aankoop van een treinticket op voorhand via de website wel een goedkoper tarief op dan aan het loket.
 • Indien mogelijk koop je best meteen een retour-kaartje = goedkoper dan twee one-way tickets.
 • 'Super off peak‘ tickets zijn het goedkoopst maar bieden geen flexibiliteit. (Indien je echter een ticket koopt voor een reis met overstap en je mist je overstap omwille van vertraging, mag je wel kostenloos de volgende trein nemen.)
 • Reizen tijdens de spitsuren (vóór 10 u. en tussen 15 en 17 u.) van maandag tot vrijdag is duurder dan daarbuiten.
 • Er rijden minder treinen op zon- en feestdagen.

Nuttige websites

Metro van en naar Newcastle Airport.
Travel and transport info in Cumbria 
Travel northeast info
Northern Railway
Traveline: routes en tijden voor alle vormen van openbaar vervoer in Groot-Brittannië.

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 
Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Wandelniveau

 en  met wandelingen van 19 tot 24 km met max. 300 m hoogteverschillen per dag.

Voor de exacte afstanden en hoogteverschillen per dag: zie dagschema. De vermelde afstanden zijn bemeten op de officiële begin- en eindpunten van de dagtocht. Aangezien er per overnachtingsplaats verschillende logies boekbaar zijn, hangt jouw uiteindelijk aantal dagkilometers af van de ligging van het geboekte logies. Het is dus mogelijk dat je af en toe in meer of mindere mate van het pad moet afwijken om je logies te bereiken, waardoor de aangegeven wandelafstand wat langer wordt. Maar het gaat telkens om kleine afstanden.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd - 1 stuk van max. 18 kg per persoon. Je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzak.

Logies

 • Je logeert in meestal in B&B’s, soms in een guesthouse of klein hotel, in tweepersoonskamers met privé sanitair. Zoals dat bij alle lange-afstandspaden het geval is, is het ook hier mogelijk dat je logies niet exact op het eind/startpunt van elke etappe ligt. 
 • Per overnachtingsplaats kunnen meerdere logies boekbaar zijn; welk logies er voor jou geboekt wordt, hangt af van het tijdstip van de boeking en de beschikbaarheid op dat moment.
 • Je houdt er best rekening mee dat in de meeste logiesplaatsen de ruimte eerder beperkt is. Dat heeft te maken met de eigenheid van de accommodatie op het Britse platteland. Wanneer je de grote (en dure) hotels wil vermijden, kom je automatisch terecht in een categorie van B&B’s, guesthouses of kleine hotels die, behalve betaalbaar, ook een familiaal karakter hebben en vaak gevestigd zijn in 'gewone' huizen. Op comfort wordt niet ingeboet (goeie bedden, voldoende handdoeken, zeepjes & shampoo à volonté), maar qua ruimte is het vaak een maatje kleiner.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Maaltijden

In het dagschema staat vermeld welke maaltijden er die dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal.

Het ontbijt neem je in het logies. Je hebt meestal de keuze, gaande van een 'full English' (een warm ontbijt met spek, eieren, bonen, pens, enz.) tot ontbijtgranen en yoghurt. Informatie over het middag- en avondmaal krijg je in het informatiepakket.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • enkelomsluitende, waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdichte jas
 • evt. regenbroek
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemkledij

Diversen

 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • lunchbox voor de picknick
 • evt. wandelstokken.

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen*
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband in geval van verstuiking
 • steriel gaas en kleefband

(*) In Schotland kan je 's zomers last hebben van enkele vervelende beesten, nl. muggen en 'midges' (knutten in het Nederlands). Het gezegde ging dat de Wall ook de midges tegenhield. Maar het laatste decennium zijn ze ook steeds vaker te vinden in Noord-Engeland en Wales. De mate waarin de midges voorkomen is afhankelijk van de omstandigheden: ze hebben stilstaand water nodig, ze komen zelden voor boven 700 m en houden niet van wind en zon. Dus op een donkere, windstille dag in de buurt van een poel, hou je maar beter een goeie spray/créme bij de hand. 


Reisdocumenten

Een internationaal paspoort (reispas) is vereist. Een reispas vraag je aan bij de dienst burgerzaken van je woonplaats; reken hiervoor op een tiental kalenderdagen. De reispas moet geldig zijn voor de duur van de reis.

Indien je met je kinderen reist en niet beide ouders reizen mee, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

In Groot-Brittannië betaal je met ponden (Great Britain Pond Sterling - GBP). Je kan op vele plaatsen terecht aan bankautomaten en in vele horeca-zaken en winkels met de kaart betalen. Zorg er toch voor altijd wat cash op zake te hebben onderweg.. Voor de wisselkoers verwijzen we naar Currency Converter.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: