Frankrijk - De hoge toppen van de Vogezen


4 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - De hoge toppen van de Vogezen


4 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - De hoge toppen van de Vogezen


4 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - De hoge toppen van de Vogezen


4 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - De hoge toppen van de Vogezen


4 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Frankrijk
In het noordoosten van Frankrijk ligt het middelgebergte van de Vogezen. Het natuurgebied van de 'Ballons des Vosges' is een bosrijk massief met diepblauwe, door hoge rotswanden omgeven meren, groene valleien en toppen tot 1400 m. Deze doorgaande tocht volgt een prachtige panoramische  route over de kam die de mooiste toppen met elkaar verbindt. Uitbreiding mogelijk met een extra overnachting zodat je naar de top van de Grand Ballon kan klimmen, één van de hoogtepunten in de Vogezen.
4 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22FR5VOA

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • toegankelijk berglandschap
 • goed gemarkeerde paden
 • zichten tot aan de Alpen 
 • veel naaldbossen, veenland en heide  
 • Franse en Duitse streekproducten   

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,9

24 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Munster

Aankomst in het stadje Munster, bekend van de munsterkaas. Tijdens een wandeling door het centrum zal je al snel de eigenaardige mengeling van de Franse en Duitse cultuur opmerken. Indertijd toen de Elzas nog deel uitmaakte van Duitsland, liep de grens met Frankrijk over de kammen van de Hoge Vogezen. Om hun koopwaar naar het buurland te smokkelen, zochten de bewoners nieuwe, geheime paden door de donkere dennenwouden. Deze paden zal je de komende dagen bewandelen.

Overnachting in Munster. 

Dag 2

Munster - le Haut Fourneau (1288 m) - Col de la Schlucht (1139 m)

Mooie pittige klimuitdaging door een verscheiden landschap naar de Col de la Schlucht, een bergpas die haar Duitse naam dankt aan de nabijgelegen bergkloof.  Voorbij de pittoreske dorpjes Hohrod  en Soultzeren,  die zich nestelden tussen de weelderig groene bossen, bereik je het idyllische Lac Vert (1044 m). Einde bij de Col de la Schlucht, de hoogste bergpas in de Vogezen en vaak een etappe in de Tour de France. 

Tocht van 16 km, 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 990 m / - 270 m.

Overnachting bij de Col de la Schlucht. (O, A)

O = ontbijt     A = avondmaal

Dag 3

Col de la Schlucht -Kastelberg (1350 m) - Markstein (1200 m)

Prachtige etappe langs bergkammen en toppen. Je wandelt op een hoogte tussen 1200 en 1400 m, met zicht op het ganse massief. Je klimt naar de Hohneck (1363 m) en volgt de kam van het massief dat de Vogezen van de Elzasvlakte scheidt. Onderweg passeer je oa. de Kastelberg (1350 m) en de kegelvormige piek van de Rothenback (1316 m) terwijl in de verte beneden de gletsjermeren schitteren tussen de naaldbossen.

Tocht van 18,5 km, 5,5 uur stappen. Hoogteverschil: + 560 m / - 480 m.

Overnachting in Le Markstein. (O, A)

Tip: als je een extra overnachting boekt in Le Markstein (zie toeslagen) kan je de top van de Grand Ballon beklimmen, één van de mooiste wandelingen die je hier kan maken in de Vogezen. Het uitzicht vanaf de top is indrukwekkend. Op een heldere dag reikt het zicht er tot de Alpen. Tocht van 18 km, 5,5 uur wandelen. Hoogteverschil: + 526 m /- 526 m.

Dag 4

Le Markstein - Langenfeldkopf (1290 m) - Petit Ballon (1272 m) - Munster (370 m)

De dag start met een zachte klim naar de oude 'chaumes' (= soort bergweide), je wandelt achtereenvolgens door een afwisselende vegetatie van naaldbomen, heide en jeneverbesstruiken. De Col d' Oberlauchen wuift je nog uit op 1211 meter, waarna je de golvende kam volgt tot aan de Petit Ballon (1272 m). Hierboven word je beloond met een 360° panorama over de Elzas. Van daaruit gaat het in dalende lijn opnieuw naar Munster, waar je eventueel nog een bezoekje kan brengen aan de mooie kerk en abdij.

Tocht van 21 km, 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 660 m / - 1460 m.

Einde van het programma na de wandeling of extra overnachting in Munster. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2022

Op basis van 2 of 3 personen: € 490 per persoon

Op basis van 4 of 5 personen: € 430 per persoon

Op basis van 6 of 7 personen: € 415 per persoon


Voorschot: € 150 per persoon

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt
 • 2 avondmaaltijden (niet de eerste dag)
 • bagagevervoer
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen
 • originele wandelkaart
 • GPS-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • avondmaal de eerste dag en middagmaal
 • dranken
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. andere transfers
 • evt. reisverzekering

Toeslagen

 • Toeslag eenpersoonskamer (samenreizend): € 95
 • Toeslag eenpersoonskamer (alleenreizend): € 170
 • Extra overnachting (kamer en ontbijt) in Munster: € 60 per persoon
 • Extra overnachting (kamer en ontbijt) in Munster in een eenpersoonskamer: € 80
 • Extra overnachting (half pension) in Le Markstein: €100 per persoon

Kortingen

 • Bagage zelf dragen (2 à 3 personen): - € 80 per persoon
 • Bagage zelf dragen (4 à 5 personen): - € 20 per persoon

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 10 mei tot/met 16 oktober 2022

Geen vertrek mogelijk op vrijdag of zaterdag.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


Heen- en terugreis

Met de trein*

TGV tot Colmar via Parijs en Straatsburg. Daarna trein tot Munster (Metzeral). Rit van 20 km, 30 min. Er is ieder uur een treinverbinding. Het hotel bevindt zich kortbij het station van Munster.

Zie sncf of Thetrainline voor de meest recente dienstregelingen.

Met de wagen

Afstand Brussel - Munster: ca. 465 km. Je kan je wagen gratis achterlaten op de afgesloten parking in de tuin van het hotel gedurende de ganse tocht. Prijs: € 5 voor 3 nachten, ter plaatse te betalen. Of je kan hem gratis achterlaten op de parking van de feestzaal op 900 m van het hotel in het centrum van Munster. Het programma eindigt ook weer in Munster waar je wagen staat.

Vertrek goed voorbereid op reis met VAB/Europesewegeninfo: toestand van de wegen, buitenlandse verkeersreglementen, wegenwerken, een druktekalender, enz. Check zeker of je voor jouw reisweg en bestemming een milieu-, wegen- of ecovignet nodig hebt.

 

* Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Wandelniveau

. Wandelingen van gemiddeld 6 uur stappen en met hoogteverschillen van + 990 m tot - 1450 m, zie dagschema voor details. Er zijn geen technische vereisten, het parcours is goed gemarkeerd.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. 


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzakje tijdens de wandelingen. Je bagage wordt vervoerd van het ene logies naar het andere, hetzij door de hoteliers, hetzij door een taximaatschappij. Je kan ook zelf je bagage dragen (zie kortingen).

Logies

Overnachting op basis van een standaard tweepersoonskamer met privaat sanitair. Wifi is meestal beschikbaar.

 • 1 x in een ***-hotel op 800 m van het centrum en vlakbij het station, van Muster. Bij mooi weer wordt het eten in de tuin geserveerd.
 • 1 x in een familiaal gerund chalet-hotel (***) aan de voet van het massief van Hohneck op 1100 m hoogte.
 • 1 x in een rustiek berghotel in chaletstijl bij de skipiste van Le Markstein. Eenvoudige maar nettte kamers met privé sanitair. Hotel met restaurant waar men een dagmenu serveert. Geen wifi op de kamers.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is inbegrepen.
 • Picknicks zijn niet inbegrepen. In de wandelbeschrijvingen staat waar je eventueel kan lunchen tijdens de wandelingen. Je kan ook een lunchpakket in het hotel bestellen (ter plaatse te regelen, prijs ca. € 10).
 • Er zijn twee avondmaaltijden inbegrepen; niet op de eerste dag en ook niet op de laatste wandeldag, dan eindigt het programma na de wandeling.

Honden

Honden zijn niet toegelaten. 


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. 

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten…)
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
 • wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • evt. regenbroek
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemkledij 
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (afhankelijk van het seizoen)

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick 
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. powerbank voor de gps

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte 
 • elastisch verband in geval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor reizen naar Frankrijk volstaat je identiteitskaart.

Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

In Frankrijk betaal je met euro's.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: