Spanje - Camino Francés


6 tot 11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Camino Francés


6 tot 11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Camino Francés


6 tot 11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Camino Francés


6 tot 11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Camino Francés


6 tot 11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Spanje
Vanaf de rug van de Pyreneeën loopt de pelgrimsweg bij Roncevalles Spanje binnen. Ze volgt er een boeiende route door de meest verschillende landschappen: door brede rivierdalen, desolate vlakten, bergen en bezienswaardige steden. Er is keuze uit 6 pelgrimsroutes die onderling combineerbaar zijn. Spaans Baskenland. Pamplona, de schilderachtige Rioja-streek, de desolate Spaanse Meseta, spookdorpjes of het oude Galicië...stuk voor stuk karaktervolle landschappen die leiden tot de stad Santiago. Eens je Santiago hebt verlaten kan je nog verder tot de duizelingwekkende kliffen van Cabo Fisterra, het geografische eindpunt van de pelgrimsroute. 
Aantal dagen: 6 tot 11 dagen
Reisnummer: 22ES5PSA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Cultuurhistorische steden: Burgos, Leon, Pamplona
 • Ontmoetingen met andere pelgrims
 • Prachtige streken in Spaans Baskenland
 • Pyreneeën landschap
 • wandelen tussen de wijngaarden van de Rioja-streek

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,4

7 Beoordelingen

Algemene reistips

Algemeen

De keuze voor deze routes werd bepaald door een aantal factoren die bijdragen tot het welslagen van je pelgrimstocht: de kwaliteit van de paden, de kwaliteit van het logies alsook het aantal logiesplaatsen (op sommige routes zijn dit er niet veel!), het klimaat en uiteraard de schoonheid van de route. Zie ook onze pelgrimsroutes in Frankrijk of Portugal.

 

St. Jean Pied de Port – Logroño

Een inspannende klim leidt naar de grens met Spanje en de Cisa-pas (1430 m). Over de Pyreneeën heen trek je nu door Navarra, Spaans Baskenland. Een groen en waterrijk landschap begeleid je richting Pamplona, hoofdstad van het koninkrijk Navarra en bekend omwille van z’n stierengevechten en de wilde week in juli met z’n ‘Fiesta de San Fermin’. Na Puente de la Reina gaat de tocht richting het droge zuiden, de schilderachtige Rioja-streek met z'n voortreffelijke wijnen.

Route: 9 dagen / 7 etappes / 167 km
St Jean Pied de Port – Roncevaux (26 km + 1300 m stijgen!) – Zubiri (22 km) – Pamplona (21 km) – Puente la Reina (24 km) – Estalla (23 km) – Los Arcos (21 km) – Logroño (28 km).

Opgelet: prijs excl. avondmaal in Pamplona en Logrono. 

Tip: je kan de 1ste zware etappe opsplitsen in 2 wandeldagen en een nacht logeren in een berghut onderweg.

Logroño – Burgos

Na Logroño wordt de pelgrim op de proef gesteld: je dwaalt over de eindeloze hoogvlaktes van de bomenloze Spaanse Meseta. Het landschap wordt steeds dorder en de tocht wordt er niet makkelijker op; westenwinden blazen onophoudelijk over de vlakte en de zon brandt onverbiddelijk. Maar de hemel is voor hen die doorzetten, want de Camino is onwaarschijnlijk mooi tussen Belorado en San Juan Ortegua; de groene maar desolate heuvels van de Montes de Oca oftewel ‘de bergen van de gans’ vormen hier het decor. Eeuwenlang werd het landschapsbeeld hier bepaald door enorme schapenkuddes waarvan de wol naar de Lage Landen werd uitgevoerd. De tocht eindigt in het middeleeuwse Burgos met zijn steegjes en pleintjes in de schaduw van de gotische kathedraal.

Route: 7 dagen / 5 etappes / 125 km
Logroño – Najera (28 km) - Santo Domingo Calzeda (22 km) – Belorado (26 km) - Atapuerca (26 km) – Burgos (20 km).

Opgelet: prijs excl. avondmaal in Burgos.

Burgos - Leon

Bij Fromista verandert het Meseta-landschap in landschap van weidse steppevlakten, akkers,  korenvelden en braakliggend land, je wandelt over lemen paden door zeer afgelegen gebieden. Spookdorpjes en kerkruïnes zijn slechts schimmen in dit eindeloze desolate gebied dat hier en daar wordt onderbroken door groene veedrijvers-routes. Het eindpunt van de tocht is Leon,  voormalige hoofdstad van het welvarende en invloedrijke koninkrijk Asturië-Léon. Geplaveide straten en zuilengalerijen leiden er naar de kathedraal van Santa Maria de Regla die beschouwd wordt als het belangrijkste voorbeeld van de gotiek van Spanje. Verder maak je een tochtje langs de stadsmuren, de oude Romeinse thermen, de kerk van San Isidoro, de Casa de los Botines van de architect Gaudi en de vele kleine paleisjes aan de beide kanten van de Rua-straat.

Route: 11 dagen / 9 etappes / 182 km
Burgos – Hornillos del Camino (19 km) - Castrojeriz (19,5 km) – Fromista (25 km) – Carrion de los Condes (19 km) – Calzadilla de la Cueza (16 km) – Sahagun (15 km) – Burgo Ranero (18 km) – Mansilla de las Mulas (18.5 km) – Leon (17 km).

Opgelet: prijs excl. avondmaal in Leon. 

Léon – O Cebreiro

Na de oversteek van de Páramo bereik je de ruige en eenzame Montes de Léon; een zeer imponerende route. Al spoedig wandel je Hospital de Orbigo binnen, een vriendelijke dorpje aan de beroemde brug van ‘Paso Honroso’ (= eervolle weg). Na de oude Romeinse stad Astorga aan de rivier de Tuerto verandert het landschap ingrijpend; het monotone maakt weer plaats voor groen, schapenkuddes, bos en kleine dorpjes. Op dit traject zal je kennismaken met de Monjoies, de door pelgrims opgebouwde steenhoopjes waarop soms een kruis staat dat de weg aangeeft en dat de pelgrim uitnodigt zijn ‘steen bij te dragen’. Ter hoogte van de mijnstad Ponferrada ontwaar je de wijngaarden weer en via het mooie Villafranca, oftewel ‘klein-Santiago’, eindigt de tocht in O Cebreiro, waar de kerk van Santa Maria la Real staat.

Route: 8 dagen / 6 etappes / 158 km
Leon – Villadangos (22 km) – Astorga (26 km) – Rabanal del Camino (22 km) – Ponferrada (33 km) - Villafranca del Bierzo (25 km) – O’ Cebreiro (27 km).

Opgelet: Prijs excl. avondmaal in O'Cebreiro.

O Cebreiro – Santiago de Compostela

Tijdens deze ultieme etappe ontdek je het oudste stukje van Spanje nl. het mooie Galicië. Hier wandel je door een vredig groen en heuvelachtig landschap dat hier en daar onderbroken wordt door prachtige boerendorpjes. Met Palas de Rei en Arzua bereik je het laagland van Galicië, een waterrijke streek doorsneden door diepe dalen; later tref je de eerste eucalyptusbossen die geleidelijk overgaan in loofwoud. De route leidt verder langs fraaie abdijen, pre-romaanse en romaanse heiligdommen en oude pelgrimsherbergen tot aan Lavacolla waar je als volwaardige pelgrim een bad neemt. De traditie wil namelijk dat je je hier van alle onreinheden ontdoet alvorens je Santiago betreedt. Een laatste klim over de ‘Monte del Gozo’ oftewel de ‘heuvel van het genot’ ontwaart de contouren van de stad Santiago de Compostela. Einde bij de zilveren kist met de resten van de apostel Sint Jacobus in de kathedraal.

Route: 9 dagen / 7 etappes / 154 km
O Cebreiro – Triacastela (21 km) – Sarria (18 km) – Portomarín (23 km) – Palas de Rei (25 km) – Arzua (29 km) – Lavacolla (29 km) - Santiago de Compostella (10 km).

Opgelet: Prijs excl. avondmaal in Santiago.

Santiago de Compostela – Cabo Fisterra

Voor een aantal pelgrims is Santiago een eerste einddoel, alvorens verder te stappen naar de kust, waar ze hun beroemde St.-Jacobsschelp zoeken om mee naar huis te nemen. Op deze tocht krijg je bij het verlaten van Compostella een mooi zicht over de hele stad. Je doorkruist verder de prachtige dorpjes Ponte Maceira, Negreira en Cée. Uiteindelijk bereik je de kliffen en de vuurtoren van Cabo Fisterra, of ‘le fin des terres’. Hier heb je niet alleen het eindpunt van een lange tocht bereikt, maar ook geografisch het echte eindpunt.

Route: 6 dagen / 4 etappes / 94 km
Santiago – Negreira (21 km) – Picota (27 km) – Cée (23 km) – Cabo Fisterra (16 km).

Opgelet: Prijs excl. avondmaal in Santiago en de retour naar Santiago met de bus of taxi. Incl. transfers op dag 3 en 4 tussen Maronas en het logies in Negreira.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijs geldig in 2022

Traject basisprijs singletoeslag
 St. Jean Pied de Port - Logroño (9D/8N)     € 850 p.p.     € 245
 Logroño - Burgos (7D/6N)
    € 640 p.p.
    € 175
 Burgos - Léon (11D/10N)
    € 950 p.p.
    € 290
 Léon - O Cebreiro (8D/7N)
    € 730 p.p.
    € 205
 O Cebreiro - Santiago (9D/8N)
    € 790 p.p.
    € 240
 Santiago - Cabo Fisterra (6D/5N)
    € 495 p.p.
    € 145

Voorschot: € 332 per persoon

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt en avondmaal vanaf avondmaal dag 1 tot en met ontbijt laatste dag (tenzij anders vermeld onder excl. bij het dagschema) 
 • bagagevervoer
 • transfers vermeld onder incl. bij het dagschema 
 • informatiepakket met Nederlandstalige wandelgids
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden en dranken
 • evt. overige transfers
 • evt. inkomgelden
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • Extra overnachting (kamer en ontbijt) in Santiago: € 80 per persoon
 • Extra overnachting (kamer en ontbijt) in Logroño: € 90 per persoon
 • Overige extra nachten: prijs op aanvraag.

Kortingen

Zonder bagagevervoer: prijs op aanvraag.


Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 15 april tot/met 31 oktober 2022

De maanden mei, juni, september en oktober zijn qua weer de beste maanden om de pelgrimsweg te wandelen. Doorgaans geniet je van aangename temperaturen en is er matige kans op regen. Juli en augustus zijn de warmste maanden. Hoewel de zon dan vaak van de partij is, blijft wandelen toch prettig dankzij het relatief schaduwrijk traject.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


Heen- en terugreis

Voor informatie op maat contacteer je best ons kantoor, telefonisch op 013/334040 of per mail: koen.somers@andersreizen.be.

* Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Wandelniveau

. Afstand en duur zijn zeer variabel (in functie van logies); van 10 tot 33 km, 4 à 8 uur. Van rotsachtige paden, karresporen en landbouwwegjes tot geasfalteerde wegen. Als je kiest voor de etappe vanuit St Jean Pied de Port moet je er rekening mee houden dat het traject een stuk zwaarder is omdat je hier de Pyreneeën over moet. 

Aangezien er per overnachtingsplaats verschillende logies boekbaar zijn, hangt jouw uiteindelijk aantal dagkilometers af van de ligging van het geboekte logies. Het is dus mogelijk dat je af en toe in meer of mindere mate van het pad moet afwijken om je logies te bereiken, waardoor de aangegeven wandelafstand wat langer wordt. Maar het gaat telkens om kleine afstanden.

Hoewel het weer niet meespeelt als criterium in het bepalen van het niveau, kunnen hoge temperaturen een wandeling wel als zwaarder doen aanvoelen.


Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Je grote bagage wordt vervoerd (max. 13 kg per persoon). Je draagt enkel je dagrugzakje tijdens de wandelingen.


Logies

Overnachting in eenvoudige hotelletjes of pensions. Tweepersoonskamer, meestal met privé sanitair. 

De kwaliteit van de hotels varieert van plaats tot plaats. Welk logies er voor jou geboekt wordt, hangt af van het tijdstip van de boeking en de beschikbaarheid op dat moment. In sommige van de dorpen is slechts één hotel of pensionnetje. Soms heeft dit maar één of twee sterren, in dat geval gaat het vaak om familiale hotels. Bij de reservatie trachten wij waar mogelijk een kamer met privaat sanitair te reserveren. Soms is zo'n kamer niet meer beschikbaar, je maakt dan gebruik van een douche en toilet op de gang.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Maaltijden

 • Ontbijt en avondmaal in het logies zijn inbegrepen (tenzij anders vermeld in het dagschema).
 • Voor de picknick kan je zelf aankopen doen in de dorpen onderweg of door de logiesuitbater een lunchpakket laten klaarmaken (de prijs varieert van  € 4 tot € 8). 

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog

In geval van een vlucht heb je recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen. 

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage.

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
 • wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemkledij
 • evt. handschoenen, muts en sjaal

Diversen

 • handdoek (voor sporadisch gebruik tijdens de wandelingen, in de logies zijn handdoeken aanwezig)
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • evt. wandelstokken

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor reizen naar Spanje volstaat je identiteitskaart.

Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Geld

In Spanje betaal je met euro’s.

Op heel wat grote plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden toch aan best wat cash geld mee te nemen, want je komt misschien niet elke dag in een dorpje waar je geld kan afhalen.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: