Denemarken - Het Gendarmenpad: kustwandelen langs de Deens-Duitse grens


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Denemarken - Het Gendarmenpad: kustwandelen langs de Deens-Duitse grens


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Denemarken - Het Gendarmenpad: kustwandelen langs de Deens-Duitse grens


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Denemarken - Het Gendarmenpad: kustwandelen langs de Deens-Duitse grens


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Denemarken - Het Gendarmenpad: kustwandelen langs de Deens-Duitse grens


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Denemarken
Het Gendarmenpad is een 84 km lange kustwandelroute langs de Deens-Duitse grens. Het is een deel van een historisch pad waar vanaf midden 19de eeuw zo'n 100 jaar lang grensgendarmen patrouilleerden die de smokkel aan banden moesten leggen. In 5 dagtochten wandel je van west naar oost langs de kust van de mooie Flensburger-baai door een afwisselend landschap van heuvelachtig kustbos, veengebieden en weilanden. Een kleine week heerlijk uitwaaien met zicht op zee in een mooi stukje zuid-Jutland.
Aantal dagen: 7 dagen
Reisnummer: 22DK5GPA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • het mooie grensgebied van Zuid-Jutland
 • de rijke geschiedenis van de wandelroute
 • het uitzicht over de Flensburger Fjord en de Okseoerne-eilandjes
 • het schiereiland Broagerland met zijn vuurtoren en jachthaven
 • het gezellig terrassen in de havenstad Sønderborg

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,6

4 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst in Padborg, een klein stadje op de Deens-Duitse grens. 

Overnachting in een hotel.

Dag 2

Padborg-Rinkenæs

Het hotel, gelegen in het noorden van Padborg, ligt vlak bij het pad dus je bent meteen vertrokken. Deze eerste etappe wordt de 'bergetappe' genoemd. Relatief natuurlijk, met als hoogste berg eentje van 45 m. Maar het gaat in het eerste deel wel voortdurend op en neer. 
Tussen Padborg en Kruså passeer je het 'Tunneldal', een diepe kloof waar enorme hoeveelheden smeltwater aan het einde van de laatste ijstijd een bijzondere landschap vormden. Vanaf Kruså ga je verder door een heuvelachtig gemengd loof- en dennenbos naar Kollund. Hier bereik je het water, met uitzicht over de Flensburger Fjord en de Okseoerne-eilandjes. Via Sønderhav, met zicht op de baai en langs mooie huizen die gebouwd werden voor de gendarmes, bereik je Rinkenæs.

Tocht van 19 km, ca. 5 uur stappen. 
Het hotel ligt 4.5 km verwijderd van het ‘officiële’ startpunt, in het zuiden van Padborg. Indien je daar wil starten (5 min. met de bus), wordt de tocht 23.5 km. 

Overnachting in een hotel (O, L, A)
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Dag 3

Rinkenæs-Broager

Je vervoegt het pad en wandelt in noordoostelijke richting langs het water richting het schiereiland Broagerland. Op je pad liggen een vuurtoren, een mooie jachthaventje, verlaten steigertjes... In Egernsund is de rode zeemanskerk uiteraard opgetrokken uit de baksteen waardoor deze regio eeuwenlang economisch floreerde. De steenfabriek Cathrinesminde, nu museum, geeft inzicht in de geschiedenis van het steenbakken en het leven van de arbeiders die uit Duitsland, Polen en Zweden kwamen om hier te werken. In Broager staat de Sankt-Georgkerk met dubbele gotische spits.

Tocht van 16.8 km, 3.5 à 4 uur stappen.

Overnachting in een hotel (O, L, A) 

Dag 4

Broager-Gammelmark

De etappe vandaag leidt je langs smalle kuststroken met steile hellingen, prachtige beukenbossen, kleine dorpjes en nog meer inzicht in de geschiedenis van de vele steenfabrieken die hier werden opgetrokken. In Overballe passeer je een goed bewaard heuvelfort en een hunebed (of langgraf) waarin skeletten, vuurstenen, bijlen en barnsteenjuwelen werden gevonden. De rietvelden van Skeldevig zijn niet alleen een streling voor het oog, je kan er ook talloze vogelsoorten spotten. Je logiesplaats Gammelmark is een vakantiedomein aan de kust met een camping en een kleine B&B.

Tocht van 20.3 km, ca. 5 uur stappen.

Overnachting in een B&B (O, L)

Dag 5

Gammelmark-Sønderborg

Als het een warme dag is vandaag heb je geluk want je komt al gauw in Vemmingbund, een oud vissersdorp met het beste strand van de regio. Vanaf Vemmingbund ga je omhoog richting Dybbøl Mark, met prachtige uitzichten over de Sønderborg-baai. In het historisch centrum van Dybbøl Banke leer je alles over de veldslag in april 1864, toen de Denen tragisch verloren van de Pruisen. Verderop wordt het weer wat vrolijker, wanneer je de brug overgaat en zicht krijgt op de pittoreske havenstad Sønderborg.

Tocht van 14.1 km, ca. 4 uur stappen.

Overnachting in een hotel (O, L)

Dag 6

Sønderborg-Skovby-Sønderborg

Je wandelt langs het water en daarna omhoog, met zicht op de Sønderborg-baai en Broager Land in het westen. Het pad leidt verder naar steile kliffen met de 'Zeven Zusters', zes grote dennen die op de rand van het klif balanceren (de zevende is naar beneden gestort). Verder wandel je met schitterende vergezichten over velden en weilanden. Even voor Høruphav ligt het natuurgebied Trillen, een moerasgebied met een zeer rijk vogel- en plantenleven. De verdere wandeling gaat voornamelijk langs de kust, maar op enkele plaatsen leidt de route je ook het achterland in. Na Mintebjerghav kan je een kleine omweg maken langs de idyllische Vibæk-watermolen. Via Kobbertoft bereik je Skovby, waar je de bus terug naar Sønderborg neemt voor een tweede overnachting. 

Je kan ook de bus nemen naar Skovby en in omgekeerde richting terugwandelen. Of je kan enkel het traject Sønderborg-Høruphav wandelen (8 km) en de rest van de dag besteden in het aangename en historisch interessante Sønderborg. Goed om weten is dat het traject tussen Høruphav en Skovby als minder mooi wordt beschouwd. 

Tocht van 18.1 km, ca. 4.5 uur stappen.

Overnachting in een hotel (O)

Dag 7

Einde van het programma na het ontbijt (O).

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijs geldig in 2022

€ 815 per persoon


Voorschot: € 245 per persoon

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt 
 • 4 middagmalen
 • 2 avondmalen
 • bagagevervoer 
 • Nederlandstalig informatiepakket
 • GPS-tracks
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • evt. lokale transfers
 • overige maaltijden en dranken
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

Eenpersoonskamer alleenreizend: € 360

Eenpersoonskamer samenreizend: € 280


Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 april tot/met 30 september 2022

De reis kan niet aanvangen op een zondag. 


Heen- en terugreis

Met het openbaar vervoer

Met de trein van Brussel naar Padborg, 8.5 à 9.5 u. onderweg. Met de trein van Sønderborg naar Brussel ben je ca. 11.5 u. onderweg. Dienstregelingen van bussen en treinen kan je vinden op de website van Deutsche Bahn

Met de wagen

De afstand Brussel-Padborg bedraagt ca. 750 km. Naast het hotel is een grote parking waar je de hele week gratis kan parkeren; reserveren is niet nodig. Vanuit Sønderborg neem je de bus (nr. 110) terug naar Padborg met overstap in Krusa, ofwel de trein met overstap in Tinglev. 

Vertrek goed voorbereid op reis met VAB/Europese wegeninfo: toestand van de wegen, buitenlandse verkeersreglementen, wegenwerken, een druktekalender, enz. Check zeker of je voor jouw reisweg en bestemming een milieu-, wegen- of ecovignet nodig hebt.’

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 
Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Vervoer tijdens de reis

Op dag 1 en 6 kan je gebruik maken van het openbaar vervoer. Je vindt hier een uurregeling van de busdienst. Je houdt er best rekening mee dat tijdens schoolvakanties, in weekends en op feestdagen de bussen minder frequent rijden. 


Wandelniveau

 en .

Het officiële pad is 84 km lang en zeer goed bewegwijzerd. Voor deze tocht geven wij geen wandelbeschrijvingen mee, wel een uitgebreid document met een schat aan achtergrondinformatie en deelkaartjes op schaal 1:30.000.

Je wandelt op licht golvend terrein met weinig hoogteverschillen. Voor de exacte afstanden en hoogteverschillen per dag: zie dagschema. De afstand die jij aflegt is 92.7 / 88.2 km, want is gerekend van hotel tot hotel. Heel af en toe gebeurt het dat een standaard-hotels is volgeboekt en er moet uitgeweken worden naar een ander logies, waardoor de aangegeven wandelafstand wat langer of korter wordt. Maar het gaat telkens om kleine afstanden.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het stappertjessysteem van  tot .


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Je bagage wordt vervoerd (1 stuk van max. 20 kg per persoon), jij draagt enkel je dagrugzak tijdens de tocht.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

Je overnacht 5 x in comfortabele middenklassehotels, in tweepersoonkamers met privé-sanitair. Op dag 4 slaap je in een eenvoudige B&B op een campingsite. Deze heeft 3 tweepersoonskamers, een gedeelde badkamer en een keuken. 

Standaard worden steeds dezelfde logies geboekt. In erg drukke periodes is het echter mogelijk dat hiervan moet worden afgeweken. Welk logies er dan voor jou geboekt wordt, hangt af van het tijdstip van de boeking en de beschikbaarheid op dat moment.


Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Het ontbijt neem je in het logies.
 • 4 x krijg je een lunchpakket mee en op de laatste wandeldag kan je zelf een picknick kopen of in Sønderborg of Hørup gaan lunchen.
 • Het avondmaal neem je 2 x in het hotel en de overige avonden ga je eten in een restaurant in de buurt. In de B&B kan je zelf koken (er is een winkeltje op de camping).

Hond

Niet toegelaten.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • enkelomsluitende, waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdichte jas
 • evt. regenbroek
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemkledij

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • evt. wandelstokken

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband in geval van verstuiking
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor reizen naar Denemarken volstaat je identiteitskaart. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist.

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

In Denemarken betaal je met Deense kronen. Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: