Duitsland - Rheinsteig: wijnbergen en burchten


5 of 8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Duitsland - Rheinsteig: wijnbergen en burchten


5 of 8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Duitsland - Rheinsteig: wijnbergen en burchten


5 of 8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Duitsland - Rheinsteig: wijnbergen en burchten


5 of 8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Duitsland - Rheinsteig: wijnbergen en burchten


5 of 8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Duitsland
De 'Rheinsteig' is Duitslands meest geliefde lange-afstandspad dat de loop van de machtige Rijn volgt, 320 km lang, tussen Wiesbaden en Bonn. Het mooiste traject is dat tussen Rüdesheim-am-Rhein en Koblenz in het midden-Rijndal. De Rijn baant zich hier een - soms erg versmalde - weg tussen hoog oprijzende rotsen, wat een buitengewoon schilderachtig landschap oplevert. Historische stadjes, kastelen en burchten tooien de met wijnranken beplante hellingen en wouden van het Sieben-gebergte. Wij bieden jou dit 8-daagse traject graag aan. Wie minder tijd heeft, kan kiezen voor het kortere traject tussen Rüdesheim-am-Rhein en Sankt Goarshausen.
Aantal dagen: 5 of 8 dagen
Reisnummer: 22DE5RSA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Mooiste etappe van de Rheinsteig
 • Rijn- en wijnstadjes
 • Burchten en kastelen
 • Goed gemarkeerde paden
 • Mooie picknickplaatsen met indrukwekkende zichten
 • De bekende rots 'Lorelei'

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9

26 Beoordelingen

reviews van klanten

Topvakantie. Voor herhaling vatbaar.

Stijn V. -

Het was voor ons de eerste keer met Anders Reizen, en wij zijn zeer tevreden van de organisatie. Voor ons is dit een heel fijne manier van reizen.

Machteld V. -

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst in Rüdesheim am Rhein (niet te verwarren met het Rüdesheim dat 70 km zuidwestwaarts ligt) met z’n vermaarde muziek- en wijnstraat ‘Drosselgasse’ en het wijnmuseum in de Brömserburg.

Overnachting in hotel of pension 

Dag 2

Rüdesheim - Lorch

De kabelbaan voert je tot bij het beroemde 19de-eeuwse monument in het Niederwald, waar de vrouwenfiguur Germania, symbool voor de broederschap tussen de Germaanse stammen, de wacht houdt over de Rijn. Geen betere plaats om je tocht te beginnen.

Een eerste panoramawandeling brengt je naar  Assmannshausen en verderop naar Lorch, een levendig plaatsje van vakwerkhuizen en middeleeuwse steegjes. In Lorch is er mogelijkheid tot een wijnproeverij (inbegrepen).

21 km - 660 m stijgen en 680 m dalen.

Overnachting in hotel of pension (O).

Dag 3

Lorch - Dörscheid

Over afwisselende paden en met mooie vergezichten over het Rijndal wandel je vandaag naar Dörscheid. Op je pad liggen de burchtruïne Nollig, kasteel Gutenfels en tot de verbeelding sprekende  tolburcht Pfalzgrafenstein, gelegen op een eilandje in de Rijn en gebouwd door de illustere koning Ludwig van Beieren. Het is ook een plaats van groot historisch belang; in 1813 stak de Pruisische veldmaarschalk Blücher hier de Rijn over, hetgeen de val van Napoleon inluidde. Loop zeker eens binnen in het Blüchermuseum in Kaub voor wat meer info of neem de veerpont naar de burcht voor een interessante rondleiding.

13 km - 460 m stijgen en 460 m dalen.

Overnachting in hotel of pension (O).

Dag 4

Dörscheid - St Goarshausen

De Rheinsteig doet zijn benaming alle eer aan tijdens deze boeiende etappe naar St. Goarshausen. Je wandelt veel op en neer door bossen en open vlaktes met onderweg mooie uitzichtpunten en rustplaatsen.

De beroemde rots 'Loreley’ op het gelijknamige plateau, is het hoogtepunt van de Rheinsteig. Op deze gevaarlijke plaats op de Rijn, waar de rivier slechts 113 m breed is, zijn in de loop der eeuwen talrijke schepen op elkaar gebotst en ten onder gegaan. De legende wil dat het allemaal de schuld was van de nimf Loreley die boven op de rots met haar gezang de schepen in de val lokte (klik hier voor het prachtige gedicht van Heinrich Heine over Loreley). Ook vandaag nog worden schepen door middel van lichtsignalen verwittigd van tegemoetkomend verkeer.

Even verder word je nog getrakteerd op een 'Dreiburgenblick', het uitzicht op de burchten Katz, Maus en Rheinfels.

19 km - + 590 m stijgen en 620 m dalen.

Overnachting in hotel of pension (O).

Dag 5

St Goarshausen - Kamp-Bornhofen

Over een smal en steil zigzaggend pad wandel je in de richting van de adelaars- en valkenburcht Maus en het plaatsje Wellmich. Even voorbij het traditierijke fruitstadje Kestert bereikt het wandelpad alweer een hoogtepunt bij het uitzichtpunt Hindenburghöhe, een prima plek om wat uit te blazen. Voor aankomst in Kamp-Bornhofen, leer je de 'Feindlichen Brüder' (Vijandige Broers) nog kennen, hoofdpersonages in een 16-eeuwse legende met als decor de naast elkaar gelegen burchten Sterrenberg en Liebenstein. Tegenwoordig zijn er gastronomische restaurants in ondergebracht.

21 km - 690 m stijgen en 700 m dalen.

Overnachting in hotel of pension (O).

Dag 6

Kamp-Bornhofen - Braubach

Je blijft nog een tijdje ‘op hoogte’ en volgt het natuurleerpad 'Mittelrhein’ door het natuurpark van Nassau om daarna af te dalen tot op rivierniveau. Vanaf hier, bij de plaatsjes Filsen en Osterpai, kronkelt de Rijn zich in spectaculaire bochten richting Braubach. In Osterpai slingert het pad het bos in om er net voor Braubach weer uit te komen. Voor je de stad binnenloopt, passeer je nog de Marksburg, een volledig intacte middeleeuwse vesting uit de 14de eeuw die een bezoekje waard is. Braubach is een prachtig middeleeuws stadje.

17 km - 620 m stijgen en 620 m dalen.

Overnachting in hotel of pension (O).

Dag 7

Braubach - Koblenz

Ter hoogte van Braubach voert de Rheinsteig verder van de rivier vandaan richting de Lahn, een zijrivier van de Rijn. Hier klim je door het wilde en rotsachtige ravijn van de Ruppertsklamm naar het uitzichtpunt Lichterkopf. Je steekt de Rijn over via de indrukwekkende Pfaffendorfer-brug en eindigt je wandelweek aan de 'Deutsches Eck'. De oprichting van de Teutoonse Orde aan de samenvloeiing van de Rijn en de Moezel in 1216 gaf deze historische site de naam Duitse Hoek en het is niet voor niets de grote trekpleister van de stad Koblenz. 

20 km - 690 m stijgen en 680 m dalen.

Overnachting in hotel of pension (O).

Dag 8

Einde van het programma na het ontbijt (O).

5-daags programma

Wil of kan je er geen 8 dagen tussenuit, dan raden we je aan het traject tussen Rüdesheim am Rhein en St Goarshausen te boeken. 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2022

Van 2/4 tot 1/5 en 26/9 tot 9/10 (laagseizoen): 
8 dagen / 7 nachten: € 645 per persoon
5 dagen / 4 nachten: € 390 per persoon

Van 2/5 tot 5/6 en 15/8 tot 4/9 (middenseizoen):
8 dagen / 7 nachten: € 710 per persoon
5 dagen / 4 nachten: € 440 per persoon

Van 3/6 tot 14/8 en 5/9 tot 25/9 (hoogseizoen):
8 dagen / 7 nachten: € 750 per persoon
5 dagen / 4 nachten: € 470 per persoon


Voorschot: € 249 per persoon

Inbegrepen

 • logies
 • ontbijt
 • bagagevervoer
 • infopakket met Duitstalige wandelbeschrijvingen
 • GPS-tracks (lees hier meer over wandelen met GPS)
 • wijnproeverij in Lorch
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis 
 • overige maaltijden 
 • zetellift op dag 1 
 • toeristentaks
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

Eenpersoonskamer:
8 dagen / 7 nachten: € 235
5 dagen / 4 nachten: € 125


Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 3 april tot/met 10 oktober 2022


Heen- en terugreis

Met de trein

Met de trein van Brussel naar Rüdesheim (Rhein), ca. 4,5 u. onderweg. De terugreis vanuit Koblenz of St Goarshausen neemt resp. een kleine 3.5 en 5 u. in beslag. Meer info op Deutsche Bahn.

Met de wagen

De afstand Brussel-Rüdesheim-am-Rhein bedraagt ca. 360 km. De hotels waar wij in Rüdesheim mee samenwerken, hebben meestal voldoende parkeerplaats (tenzij het erg druk is). Een aantal parkeerplaatsen is gratis, maar dit kan niet worden gegarandeerd. Sowieso kunnen parkeerplaatsen nooit worden gereserveerd. Er zijn ook publieke parkings: Parkings P5 en P7 'Auf der Lach'.

Na afloop van het wandelprogramma, neem je in Koblenz of St Goarshausen een rechtstreekse trein terug naar Rüdesheim, met een duur van resp. 58 en 25 min. Meer info op Deutsche Bahn. Je kan ook met de boot terugkeren (reservatie aangeraden). Het traject Koblenz-Rüdesheim neemt 5 u. in beslag, dat vanuit St Goarshausen 3 u. Meer info op Deutsche Rheinschiffahrt


Vervoer tijdens de reis

Met uitzondering van een zetellift tijdens de eerste wandeling, is er binnen het standaard-wandelprogramma geen lokaal vervoer nodig. Het efficiënte openbaar vervoer en de vele bootverbindingen maken dat het altijd mogelijk is om de wandelingen in te korten.


Wandelniveau

 en 

Het pad is zeer goed gemarkeerd met het logo van de Rheinsteig. Je wandelt over goed begaanbare paden en onderneemt regelmatig een stevige klim en steile afdaling, soms over trappen. Je hebt best geen hoogtevrees.

Voor de exacte afstanden en hoogteverschillen per dag: zie dagschema. De vermelde afstanden zijn bemeten op de officiële begin- en eindpunten van de dagtocht. Aangezien er per overnachtingsplaats verschillende logies boekbaar zijn, hangt jouw uiteindelijk aantal dagkilometers af van de ligging van het geboekte logies. Het is dus mogelijk dat je af en toe in meer of mindere mate van het pad moet afwijken om je logies te bereiken, waardoor de aangegeven wandelafstand wat langer wordt. Maar het gaat telkens om kleine afstanden.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd tijdens de wandelingen, max. 20 kg per persoon. Jij draagt enkel je dagrugzak.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

Je logeert in degelijke en comfortabele hotels of pensions op basis van een standaard tweepersoonskamer met privé-sanitair. Kamers met 2 aparte bedden zijn eerder schaars en kunnen niet specifiek aangevraagd worden. Wel hebben de tweepersoonsbedden meestal 2 aparte matrassen en apart bedlinnen. Maar indien je echt geen bed wenst te delen met je reispartner, boek je best twee single-kamers.

Per overnachtingsplaats kunnen meerdere logies boekbaar zijn; welk logies er voor jou geboekt wordt, hangt af van het tijdstip van de boeking en de beschikbaarheid op dat moment.


Honden

Honden zijn toegelaten mits reservatie. Ter plaatse te betalen.

Hou rekening met de kosten voor het meenemen van de hond op het openbaar vervoer, nl. € 2 à 3 per reis (tickets ter plaatse te kopen) voor honden die "groter zijn dan een kat". Belangrijk: deze honden moeten op het openbaar vervoer een muilkorf dragen en aangelijnd zijn. Kleinere honden mogen gratis en ongemuilkorfd mee mits ze in een box of tas zitten.


Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Meestal zijn de ontbijten royaal met verschillende soorten brood, ruime keuze van beleg, eieren, yoghurt, granen,... 
 • Voor de lunch zijn er onderweg voldoende mogelijkheden en/of je kan ‘s ochtends ingrediënten voor een picknick aankopen in een winkel of in het logies. In het infopakket krijg je hierover gedetailleerde informatie.
 • Voor het avondmaal kan je terecht in het logies en/of in een restaurant in de buurt. 

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • schoenen voor 's avonds en binnen 
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten…)
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

Voor alle kledij die je draagt tijdens de tocht geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne lagen. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur. En hoe zonnig het ook is op het ogenblik van je vertrek, neem altijd je regenjas mee.

 • wind- en waterdichte jas
 • regenbroek
  zhoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. muts, sjaal, handschoenen (afhankelijk van het seizoen)

Diversen

 • drankfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. lunchbox voor de picknick
 • evt. wandelstokken

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • blarenpleisters
 • elastisch verband
 • steriel gaas en kleefband.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Duitsland volstaat je identiteitskaart. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist.

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Inreisvoorwaarden
Op de website van Buitenlands Zaken vind je de richtlijnen in verband met covid19 die de bestemming oplegt aan reizigers aan het buitenland. Lees deze zeker na.


Geld

In Duitsland betaal je met euro's. Je kan in de meeste plaatsen aan geldautomaten terecht en je kan in horeca en winkels ook vaak met de kaart betalen. 


Teken

Voor het gebied ten oosten van de Rijn wordt op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen van Centraal- en Noord-Europa. Zo ook in Duitsland. Het gebied tussen Koblenz en Rüdesheim-am-Rhein echter is een laag-risico-gebied. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: