Zwitserland - Wandelreis langs de historische Albula- en Berninaspoorlijn


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zwitserland - Wandelreis langs de historische Albula- en Berninaspoorlijn


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zwitserland - Wandelreis langs de historische Albula- en Berninaspoorlijn


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zwitserland - Wandelreis langs de historische Albula- en Berninaspoorlijn


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zwitserland - Wandelreis langs de historische Albula- en Berninaspoorlijn


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Zwitserland
Deze wandelroute volgt de spectaculaire spoorlijn van de Albula Alpenbaan en de Bernina Express, een iconisch staaltje vakmanschap van treiningenieurs uit het begin van de 20ste eeuw. Door een intens groen berglandschap banen de rode bergtreinen van de Rhätische Bahn zich een weg over ravijnen, galerijen en hoge viaducten. De tocht vereist veel klimmen en dalen maar biedt ook een onwaarschijnlijke mix aan landschappen; over bergpassen en alpenweiden, besneeuwde bergen en de gletsjers van het Bernina-massief naar het mediterrane Tirano in Italië. Techniek en natuur in perfecte harmonie!  
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 22CH5BNA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • historische spoorlijn Unesco Erfgoed
 • gletsjers Bernina-massief
 • treinpas inbegrepen: inkorten etappes mogelijk
 • prachtige bruggen, tunnels en viaducten

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Thusis

De reis start in Thusis, een handelsstadje in Graubünden in Oost-Zwitserland. Het ligt op de route naar de San Bernardinopas die de verbinding maakt met Ticino, het Italiaanse deel van Zwitserland. Verder is het de poort naar het Albula-dal, waar de Hinterrhein en de Albula-rivier samenvloeien.

Hotelovernachting.

Dag 2

Thusis - Tiefencastel

Via Sils im Domleschg betreed je het prachtige Albuladal. De tocht naar Tiefencastel is op z'n minst spectaculair te noemen; je trekt door de diepe Schin-kloof gevolgd door een mooie klim naar het gehuchtje Muldain. Ter hoogte van het dorp Solis overspant de spoorlijn een diep ravijn, de Solisbrücke is een ontzagwekkend staaltje techniek en architectuur. 

Wandeling van 20 km, 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 925 m / - 770 m.

Hotelovernachting. (O)

O = ontbijt   

Dag 3

Tiefencastel - Bergün

Het huzarenstukje van de Rhätische Bahn is het 'Landwasserviadukt' waar de smalspoorbaan over een 65-meter hoge brug loopt die steunt op vijf boogpijlers. Dit is het beeld dat het Rhätische spoorwegviaduct wereldberoemd maakte.  Langs het piepkleine Filisur met zijn historisch dorpskerntje en voorbij het blijkbaar behekste mijnwerkersdorpje Bellaluna gaat het naar het historische treinstation van Stugl. Eindpunt is het bergdorp Bergün (1376 m) waar kunstig versierde Engadiner huizen de show stelen. Het spoorwegmuseum van Bergün is een walhalla voor liefhebbers van treinen. 

Wandeling van 21 km, ca. 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 1035 m / - 530 m.

Hotelovernachting. (O)

Dag 4

Bergün – Spinas

> trein St. Moritz (1822 m)

De dag start met een bergwandeling langs de Albula rivier waarbij je de spoorlijn kriskrast. Evenwijdig met het spoor loopt de 'Bahnerlebnisweg ' een leerpad dat de honderd jaar oude spoorwegtechniek illustreert.  Preda ligt aan de Albulatunnel die de vallei met Engadin verbindt, hier voorbij bereik je het kristalheldere bergmeer van Palpuogna. De dromerige omgeving van het blauwgroene meer waarin het omliggende landschap haarscherp wordt weerspiegeld, spreekt tot de verbeelding. Door het ongerepte decor van de Weissenstein Alp gaat het pittig omhoog naar de Fuorcla Crap Alv  (2466 m) om dan weer steil af te dalen naar het idyllische plaatsje Spinas. Van hieruit  reis je met de trein naar St. Moritz.

Wandeling van 18 km, ca. 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 1320 m / - 880 m.

Hotelovernachting. (O)

Dag 5

> trein Morteratsch 

Morteratsch - Alp Grüm

Van bij het stationnetje van Morteratsch trek je over alpenweiden naar de Berninapas (2328 m ) in het gelijknamige massief, hetgeen een sterk vergletsjerd gebied is. Daarna rijg je een reeks highlights aan elkaar; het Stazerwald, Pontresina, de Morteratsch-gletsjer en de hoogste berg van Graubünden, de Piz Bernina. Na het sprookjesachtige witte meer Lago Bianco klim je naar het uitzichtpunt van de Sassal Mason (2355 m).  Daarboven heb je een adembenemend zicht op de gletsjer Piz Palü, die vanaf dit punt wel heel dichtbij lijkt.

Wandeling van 16 km, 4,5 uur stappen. Hoogteverschil: + 680 m / - 435 m.

Hotelovernachting. (O)

Dag 6

Alp Grüm – Poschiavo

In Cavaglia, aan de voet van het Berninamassief en de Piz Palü, maak je een omweg naar de Glacier Garden. In de loop van duizenden jaren hebben tollende stenen, grind en puin hier metersdiepe putten uitgesleten in het gesteente, sommigen tot wel 15 m diep. Afdaling in de mooie Poschiavo-vallei.

Wandeling van 10 km, 3 uur stappen. Hoogteverschil: + 30 m / - 1155 m.

Hotelovernachting. (O)

Dag 7

Poschiavo - Tirano

Naar het einde van je reis toe maken bergen plaats voor boomgaarden, kastanjewouden en wijngaarden.  Het wordt een heel afwisselende tocht waarbij vooral het gigantische spiraalviaduct van Brusio indruk maakt.   Overnachting in San Perpetua in Tirano, een aangename stad met adellijke palazzi en mediterrane allures.

Wandeling van 19 km, 4,5 uur stappen. Hoogteverschil: + 380 m / - 950 m.

Hotelovernachting. (O)

Dag 8

Einde na het ontbijt. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijs geldig in 2022

Vanaf 18/06 tot 9/09 (hoogseizoen):  € 1010 per persoon
Vanaf 10/09 tot 25/09 (laagseizoen): € 950 per persoon

 


Voorschot: € 354 totale reissom

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt 
 • bagagevervoer 
 • treinpas voor de lijn Thusis - Tirano - Thusis (2de klasse - geldig voor de meeste reguliere treinritten onderweg - niet voor het ganse netwerk met de Rhätische Bahn - check dit best op voorhand) 
 • inkom Albula museum in Bergün
 • informatiepakket met Engelstalige achtergrondinformatie over de dorpjes en stadjes die je passeert (er zijn GEEN wandelbeschrijvingen, gezien de goede markeringen zijn deze overbodig)
 • gratis te downloaden app met kaarten
 • gps-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden en dranken
 • evt. inkomgelden
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • Toeslag eenpersoonskamer: € 240 voor 8 dagen / 7 nachten
 • Extra overnachting (kamer en ontbijt) in Thusis: € 75 per persoon
 • Extra overnachting (kamer en ontbijt) in Tirano: € 65 per persoon
 • Toeslag eenpersoonskamer extra overnachting (kamer met ontbijt): € 40


Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 18 juni tot/met 25 september 2022

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

 


Heen- en terugreis

Met de trein* 

Thusis is bereikbaar per trein, vanuit Brussel via Frankfurt/Parijs – Basel – Zürich – Chur, in 9 à 10 uur treinen.
De terugkeer vanuit Tirano naar Thusis kan enkel met de trein, reken hier op 3 à 4 uur reizen. Een extra nacht in Thusis is dan aangeraden (zie toeslagen). 

Zie Thetrainline en SBB (Swiss Federal Railways) voor treindienstregelingen.

Met de wagen

Afstand Brussel – Thusis: ca. 770 km. De eerste nacht mag je gratis parkeren bij het hotel in Thusis. De rest van de week moet je betalend parkeren bij het station op 2 min. van het hotel. Je kan dit ter plaatse regelen of online. Voor de terugreis neem je in Tirano de trein via Sankt Moritz tot Thusis, ca. 3 à 4 uur. Een extra nacht in Thusis is aangeraden (zie toeslagen).

Vertrek goed voorbereid op reis met VAB/Europese wegeninfo: toestand van de wegen, buitenlandse verkeersreglementen, wegenwerken, een druktekalender, enz. Check zeker of je voor jouw reisweg en bestemming een milieu-, wegen- of ecovignet nodig hebt.

 

* Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:
 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).
Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.

 


Vervoer tijdens de reis

Tijdens deze reis zijn twee treinritten voorzien, respectievelijk:

 • dag 4: Spinas - Sankt Moritz na de wandeling
 • dag 5: Sankt Moritz - Morteratsch 's ochtends voor de wandeling

Je ontvangt een treinpas voor het traject Thusis - Tirano waarmee je gratis met de trein kan reizen (enkel geldig voor reguliere treinen in beide richtingen - 2de klasse).


Wandelniveau

 en . Wandelingen van 10 tot 21 km, 4,5 tot 6 uur stappen per dag. Sterk uiteenlopende hoogteverschillen, tussen 380 m en 1320 m stijgen en tussen 435 m en 1155 m dalen. De lange etappes kan je eventueel inkorten per trein. Soms zijn de paden smal en rotsachtig, een goede fysieke conditie en tredzekerheid is vereist. Goede wegmarkeringen.

Je kan gebruik maken van een gratis te downloaden app met kaarten, er zijn GEEN wandelbeschrijvingen.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd, je draagt enkel je dagrugzakje.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

Je verblijft op basis van tweepersoonskamers met eigen sanitair in degelijke ***-hotels.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • ontbijt is inbegrepen
 • middagmaal is niet inbegrepen maar je kan in het hotel een lunchpakket laten klaarmaken (ca. 10 à 15 CHF) of in de meeste dorpjes kan je ook zelf je aankopen doen in een lokale supermarkt. Op sommige etappes kan er ook onderweg iets gegeten worden, meer informatie hierover vind je in het informatiepakket
 • avondmaal is niet inbegrepen, in de meeste hotels is een restaurant waar je desgewenst kan dineren.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • hoge trekkingschoenen
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

 

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur. Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen

 • wind- en waterdichte jas
 • evt. regenbroek
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (vroeg in het voorjaar en in het late najaar)

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick
 • drinkfles of -zak
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. (telescopische) wandelstokken
 • evt. powerbank voor de gps
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. adapter, de stopcontacten in Zwitserland zijn anders dan bij ons, zie reisstekker

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

In Zwitserland betaal je met Zwitserse franken. In Italië betaal je met euro's.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Wisselkoersen: Currency converter


Reisdocumenten

Voor reizen naar Zwitserland en Italië volstaat je identiteitskaart.

Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Teken

Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen van Centraal- en Noord-Europa. Zo ook in de regio waar deze reis plaatsvindt.


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: