België - Tussen Lesse en Lomme


5 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

België - Tussen Lesse en Lomme


5 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

België - Tussen Lesse en Lomme


5 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

België - Tussen Lesse en Lomme


5 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

België - Tussen Lesse en Lomme


5 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen België
‘Tussen Lesse en Lomme’ is een ongewoon mooie wandelroute door één van de fraaiste stukjes van de Belgische Ardennen. Gedurende vijf heerlijke wandeldagen dool je rond tussen de machtige beuken en sparren van het Grote Woud van Saint-Hubert. De bosbewoners en het bruisende water van de Ardense rivieren de Lesse en de Lomme zijn je enige metgezellen. Na dit eenzame avontuur zal je de kunst van het 'bosbaden' zonder twijfel onder de knie hebben.
Aantal dagen: 5 dagen
Reisnummer: 22BE5LLA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Grote Woud van Saint-Hubert
 • pure bosbeleving
 • prima markering
 • 95 % onverharde paden

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9

26 Beoordelingen

reviews van klanten

Alles is heel vlot verlopen, je hoeft echt aan niks te denken. De wandelingen zijn goed aangeduid, alles is perfect geregeld.

Christine D. -

Algemene reistips

Dag 1

Daverdisse

Aankomst in Daverdisse, een mooi Ardens dorpje. Hier zal je de eerste nacht verblijven.

Overnachting. (A)

O = ontbijt     A = avondmaal

Dag 2

Lesse - Redu

Na het ontbijt rijd je met je wagen naar het startpunt van de route waar je je wagen gratis kan achterlaten.   Van hieruit is het nog 1,5 kilometer stappen tot het eigenlijke startpunt van de tocht. Lesse is een piepkleine deelgemeente van Libin in de provincie Luxemburg, in het hartje van de Belgische Ardennen. Ter hoogte van Redu en Daverdisse is de Lesse op haar mooist, de rivier wordt hier heel wat onstuimiger doordat ze vervoegd wordt door de bijrivier de Our.

Tocht van ca. 19 km. Hoogteverschil: + 664 m / - 620 m.

Overnachting. (O, A)

Dag 3

Redu - Poix-Saint-Hubert

Ten noorden van Smuid kronkelt de route oostwaarts richting Saint-Hubert en het dal van de rivier de Lomme, de belangrijkste zijrivier van de Lesse. Het Grote Woud van Saint-Hubert strekt zich maar liefst uit over 10 gemeenten, al eeuwenlang is dit de veilige thuishaven voor klein en groot wild, waarvan het hert het symbool is.   Het is een eenzame tocht door bossen met af en toe een flinke klim.

Tocht van ca. 18 km. Hoogteverschil: + 437 m / - 475 m.

Overnachting. (O, A)

Dag 4

Poix-Saint-Hubert - Ochamps + transfer naar Poix-Saint-Hubert

Deze regio is zeer gevarieerd met mooie vergezichten, dichte naald- en loofbossen en het eenzame plateau van Contranhez. Bij het reservaat Les Troufferies tref je een uniek stukje natuur dat werd gecreëerd door oude turfgroeven. Je wandelt door veengebied waar moerassen, bloemen- en heidevelden afwisselen met berkenbosjes. Heel wat vlinders en libellen zijn hier in hun sas. Ter hoogte van het prachtige loofbos Bois de Bané sta je met 480 m op het hoogste punt van de wandelroute en voor je er acht in hebt ben je ook de minuscule bron van de Lesse gepasseerd. Transfer naar Poix-Saint-Hubert voor een tweede overnachting.

Tocht van 21 km. Hoogteverschil: + 640 m / - 537 m.

Overnachting. (O, A)

Dag 5

Ochamps - Lesse

Transfer tot Ochamps. Door een zacht golvend landschap van weiden en akkerland, van gemengde bossen en met hier en daar een eenzame hoeve zet je terug koers richting Lesse. Bij de mooie brug ‘Pont de la Justice’ bereik je de vallei van de Lesse terug.  Soms kruis je een verkeersweg waarna je echter ook weer snel weer het bos kan induiken. Einde in Lesse waar je terug naar je wagen wandelt en daarna je bagage weer gaat ophalen in het laatste hotel.

Tocht van 26,5 km.  Hoogteverschil: + 578 m / - 670 m. Inkortbaar met 3 km als je je 's ochtends iets verder op de route laat afzetten.

Einde na de wandeling of extra overnachting. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2022

€ 560 per persoon op basis van een twee- of een driepersoonskamer

 


Voorschot: € 170 per persoon

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt en avondmaal vanaf het avondmaal op dag 1 t.e.m. het ontbijt van de laatste dag
 • bagagevervoer 
 • transfers naar het startpunt van de tocht als dit te ver van de wandelroute ligt
 • infopakket met topografische wandelkaart op schaal 1:25000 (ter plaatse)
 • gps-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • middageten en dranken
 • verplaatsing naar het startpunt van de tocht op dag 2
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • eenpersoonskamer samenreizend / alleenreizend: € 210


Kortingen

 • zonder bagagevervoer: - € 50 per persoon

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 januari tot/met 30 september 2022

Geen vertrek op zondag en maandag. Verder is het arrangement niet boekbaar tijdens het jachtseizoen (1/10 – 31/12). Veel paden zijn dan afgesloten.

In vergelijking met de rest van ons land zijn de Ardennen over het algemeen een stuk natter. Door de vele hoogteverschillen blijven de wolken soms hangen tussen de heuvels. Daardoor kunnen bossen en paden er soms modderig bijliggen, voorzie aangepast schoeisel. In de wintermaanden valt er vaak sneeuw.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


Heen- en terugreis

Met de wagen

Een wagen is nodig. Afstand vanuit Brussel tot Daverdisse: ca. 120 à 130 km.


Vervoer tijdens de reis

Op dag twee rijd je naar het startpunt van de tocht waar je de laatste dag de wandeling ook eindigt. Je kan hier gratis parkeren gedurende de ganse periode van de tocht.

Als het logies te ver van de wandelroute gelegen is om te voet te doen dan zal er een transfer geregeld worden na de wandeling, deze is inbegrepen en wordt verzorgd door de logiesuitbater.

 


Wandelniveau

.  Dagtrajecten van 18 tot 21 km over grotendeels onverharde paden en grindpaadjes.  De langste wandeling is 26,5 km maar deze kan je inkorten met 3 km. Maximum 664 m stijgen en 670 m dalen. Opgelet: de vermelde afstanden zijn bemeten op de officiële begin- en eindpunten van de dagtocht. Aangezien er per overnachtingsplaats verschillende logies boekbaar zijn, hangt jouw uiteindelijk aantal dagkilometers af van de ligging van het geboekte logies. Het is dus mogelijk dat je af en toe in meer of mindere mate van het pad moet afwijken en soms een stuk langs asfaltwegen moet lopen om je logies te bereiken, waardoor de aangegeven wandelafstand wat langer wordt.

Maak zeker ook gebruik van de gps-tracks en de wandelkaart. Er zijn geen wandelbeschrijvingen voor deze tocht. De route is wel zeer goed gemarkeerd. 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. 

 


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzakje tijdens de wandelingen. De hoofdbagage wordt vervoerd, daarbij geldt een beperking van max. 1 stuk bagage per persoon van max. 20 kg. Je kan ook zelf je bagage dragen, hiervoor ontvang je een korting.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

Overnachting in hotels of gastenkamers op basis van tweepersoonskamers, meestal met eigen sanitair. Het aantal onderkomens langs de route is zeer beperkt. Dit zal af en toe onvermijdelijk zorgen voor contrast op het vlak van comfort, gaande van eenvoudig tot zeer comfortabel.

De overnachtingsplaatsen zijn afhankelijk van beschikbaarheid in één van de dorpjes die gelinkt zijn aan de route. 


Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • ontbijt is inbegrepen
 • de picknick is niet inbegrepen, deze kan je bestellen in het logies voor € 8 à € 10. Tijdens de wandelingen kom je geen bevoorradingspunten tegen, ook geen eetgelegenheden noch cafés
 • avondmaal is inbegrepen 

Honden

Niet toegelaten.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,.. die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 30 tot 35 liter volstaat meestal (min. 25 l). Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • stevige wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Aangezien de route meestal door het bos loopt kan het zijn dat sommige paden in het voorjaar en tijdens de zomer overgroeid geraken, bereid je hierop voor: draag stevige wandelschoenen en voorzie een wandelbroek.

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
 • wind- en waterdicht jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief

Diversen

 • toiletpapier en hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick
 • drinkbus of -zak 
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

 


Reisdocumenten

Je identiteitskaart volstaat. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist.

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Inreisvoorwaarden
Op de website van Buitenlands Zaken vind je de richtlijnen in verband met covid19 die de bestemming oplegt aan reizigers aan het buitenland. Lees deze zeker na.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: