België - De Vallei van de Zwarte Beek en het mijnerfgoed


3 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

België - De Vallei van de Zwarte Beek en het mijnerfgoed


3 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

België - De Vallei van de Zwarte Beek en het mijnerfgoed


3 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

België - De Vallei van de Zwarte Beek en het mijnerfgoed


3 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

België - De Vallei van de Zwarte Beek en het mijnerfgoed


3 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen België
Vanuit een comfortabele B&B middenin de natuur, verken je de mooie Vallei van de Zwarte Beek. Via de blauwbessenvelden en de heidevlaktes bereik je het beroemde Koersel Kapelleke. Onvermijdelijk in deze regio, duik je eveneens het beladen Limburgs mijnverleden in. Je beklimt de twee terrils met indrukwekkende vergezichten en wandelt door het knap gerestaureerd industrieel erfgoed van be-MINE. Bovendien zijn er enkele activiteiten mogelijk die zowel de geschiedenis- als sportliefhebber zullen bekoren.
Aantal dagen: 3 dagen
Reisnummer: 22BE5BGA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • panorama's vanop de mijnterrils
 • vallei van de Zwarte Beek
 • Blueberry Fields
 • mijnverleden met Mijnmuseum
 • multiculturele Beringse wijk
 • Groenste stad van Europa

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,5

4 Beoordelingen

reviews van klanten

Zeer goede informatie over de wandelingen aangeleverd door team van Anders Reizen !

Bruno D. -

Een heel fijne formule om in eigen land op eigen tempo de natuur in te trekken.

Noor W. -

Algemene reistips

Dag 1

Voor je gaat inchecken, hebben we alvast een pittoreske wandeling in petto die vertrekt aan de kerk van Schaffen-Vleugt (enkel mogelijk als je met de wagen bent).  Na de wandeling rijd je naar de B&B, een mooie landelijke hoeve, in Beringen, dat in 2020 gekozen werd tot Europa's groenste stad. Wie vandaag geen tijd heeft voor een lange wandeling, kan een verkennende wandeling maken door Bosland, dat zichzelf aanprijst als het grootste 'avonturenbos' van Vlaanderen. De wandeling eindigt bij het Landerhuys waar je eventueel lekker kan dineren.

Tocht van 13 km, ca. 4 uur stappen of tochtje van 3,5 km, ca. 1 uur stappen.

Overnachting in een B&B. 

Dag 2

Vandaag wandel je door uitgestrekte bossen, langs de heide en door de Vallei van de Zwarte Beek, een prachtig natuurgebied van turfputten, trilveen en holle wegen. Daarna bezoek je Koersel Kapelleke, met zijn heilige bron al sinds 1826 hét Limburgse bedevaartsoord. Vanop de 30 m hoge uitkijktoren heb je een geweldig uitzicht. Via de zandduinen en bospaden rond het Kapelleke kom je bij Blueberry Fields, waar je mooi kan wandelen door de blauwbessenplantages én uniek kan lunchen met een karrenmaaltijd (zomer) of bottenmaaltijd (winter). Vlonderpaden brengen je daarna door het moerasgebied van de Zwarte Beek met zijn specifieke fauna en flora weer naar Bosland en zo terug naar je B&B. 

Tocht van 16 of 20 km, ca. 6 uur stappen. Optionele lus naar de Blueberry Fields = 4 km extra.

Overnachting in een B&B. (O)

Dag 3

Om het mijnverleden kan je in Limburg niet heen. De mijnindustrie heeft voor veel voorspoed en ook veel ellende gezorgd en hoewel de laatste mijn in 1992 is dichtgegaan, blijft het vele zielen beroeren. Je wandelt - totaal 11 km vandaag - naar de twee terrils van Beringen, gevolgd door een klim van 100 hoogtemeters met uiteraard mooie uitzichten. Je komt aan bij de Avonturenberg, een recreatieve ontwikkeling van de kleine terril. Bezoek zeker even de Todi-duiktoren en ontdek al wandelend het lokale industriële erfgoed van be-MINE. Lunchen kan in de multiculturele mijnwerkerswijk.

Tocht van 12 km, ca. 4,5 à 5 uur stappen.

De namiddag kan je invullen met een (erg aangeraden) bezoek aan het Mijnmuseum (inclusief ondergronds simulatie), de Fatih-moskee en de tuinwijk met de statige ingenieurshuizen (met onze audio-app). Sportievelingen kunnen zelfs klimmen, duiken of mountainbiken. De wandeling terug naar het logies brengt je langs het voormalige treinstation en de Vosseberg.

(O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2022

€ 180 per persoon op basis van een tweepersoonskamer en bij verblijf van 4 personen in een studio 


Voorschot: gelijk aan de volledige reissom

Inbegrepen

 • logies
 • ontbijt op dagen 2 en 3
 • toegang Koersel Kapelleke, uitkijktoren, mijnterrils
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen en kaartjes
 • een originele wandelkaart
 • audio-app met luisterverhalen
 • GPS-tracks
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden en dranken
 • evt. optionele activiteiten
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. reisverzekering

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer samenreizend: € 40 per nacht
 • Extra overnachting (kamer met ontbijt) in een tweepersoonskamer: € 60 per persoon
 • Toeslag bij verblijf in een studio bij 2 personen: € 90 per persoon
 • Toeslag bij verblijf in een studio bij 3 personen: € 18 per persoon

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 januari tot/met 31 december 2022

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op:  Accuweather

Heen- en terugreis

Met de trein

Tot het station van Beverlo. Vandaar is het een half uurtje te voet naar de B&B. In overleg met het logies kan je worden afgehaald aan het station van Beverlo, deze afspraken maak je best zelf nadat je het reisinformatiepakket hebt ontvangen. Hou er ook rekening mee dat je de wandeling bij vertrek aan de kerk van Vleugt-Schaffen dan niet kan doen als je met het openbaar vervoer reist.

Zie www.belgianrail.be en www.delijn.be voor de meest recente dienstregelingen.

Met de wagen

Deze kan je achterlaten bij het logies. De wandelingen vertrekken bij het logies, je hebt ter plaatse geen wagen nodig in het kader van het wandelprogramma. 


Wandelniveau

. Wandelingen van over vrij vlak terrein van 3,5 tot 20 km. De langste wandeling kan je inkorten met 4 km. De beklimming van de terril is kort maar krachtig.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

Tweepersoonskamers in een boerderij uit de jaren 50 die verbouwd werd tot een gezellige Bed en Breakfast met een landelijke sfeer. De B&B beschikt over 4 tweepersoonskamers met eigen sanitair en 4 studios met telkens 2 tweepersoonskamers en een badkamer.


Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • 2 x ontbijt in de B&B inbegrepen
 • Lunch niet inbegrepen: wij bevelen de 'karrenmaaltijd' bij Blueberry Fields van harte aan tijdens de zomermaanden. In de herfst en winter kan je genieten van een 'bottenmaaltijd'. Je kan ook de lunch nemen bij de uitkijktoren. Rondom be-MINE ligt de multiculturele wijk van Beringen waar je lekker en goedkoop kan lunchen. Of je kan eigen picknick meenemen.
 • Avondmaal niet inbegrepen: Je kan zelf koken in de B&B; er is een grote keuken en eetruimte. Er bevinden zich 2 goeie restaurants op 15 min. wandelen van de B&B. Op de eerste dag komt de wandeling voorbij restaurant Landerhuys. 

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
 • wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon

Diversen

 • drinkbus of -zak
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. wandelstokken
 • evt. powerbank voor de gps
 • zakmes voor de picknick

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband.

Honden

Niet toegelaten.


Reisdocumenten

Voor reizen in België volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 is een kids-ID vereist.

Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Inreisvoorwaarden
Op de website van Buitenlands Zaken vind je de richtlijnen in verband met covid19 die de bestemming oplegt aan reizigers aan het buitenland. Lees deze zeker na.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 
Anders Reizen in Beringen