Oostenrijk - De Ötztaler Urweg


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Oostenrijk - De Ötztaler Urweg


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Oostenrijk - De Ötztaler Urweg


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Oostenrijk - De Ötztaler Urweg


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Oostenrijk - De Ötztaler Urweg


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Oostenrijk
Het 65 km lange Ötztal scheidt de Stubaier Alpen in het oosten van de Ötztaler Alpen in het westen en is een van de mooiste valleien van Tirol. Van noord naar zuid loopt de ‘Ötztaler Urweg’, een nieuw lange-afstandspad van 200 km in 12 etappes. In deze reis combineer je de landschappelijk 5 mooiste etappes van dit pad, met overnachting in - zelfs naar Oostenrijkse maatstaven - zeer degelijke hotels. Het beste van twee werelden.
7 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22AT5OUA

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Glinsterende bergmeren, de juwelen van de Ötztaler Alpen
 • Grote variëteit: van boomgaarden tot bergtoppen
 • Wandeling op hoogalpien terrein
 • Spectaculaire Stuiben-waterval
 • Comfortabel logeren met wellness

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,3

4 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst in Oetz, een typisch (sneeuw)vakantiedorp dat niet meteen overloopt van charme. 

Overnachting in een hotel met wellness, tuin en zonneterras.

Dag 2

Oetz - Niederthai

Via de Kalvariebergkapel kom je op een kronkelend bospad dat je omhoog naar het uitzichtpunt Ebele brengt en vandaar neerwaarts naar het kleine maar fotogenieke en ijskoude meer Habicher See. Hier bevindt zich een natuurlijke ijskelder, een rotsplaat met een ondergronds kanalensysteem waar ijskoude lucht doorheen stroomt. Het Ötztal opent zich bij Tumpen, met een landschap van alpenweiden omlijst door steile rotswanden. Je kan een kaarsje branden in het pittoreske kerkje van Maria Schnee. En dan wordt het wat pittiger richting Stuibenfall, de grootste waterval van Tirol. Via een zeer goed beveiligd trappenpad klim je vlak naast de bruisende watermassa omhoog, een bijzondere ervaring (zie laatste foto). Door alpenweiden daal je af naar het idyllische bergdorp Niederthai.

15.3 km - 5.5 uur - 1069 m stijgen en 305 m dalen.

Overnachting in een hotel (O) met wellness, tuin en zonneterras
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal 

Dag 3

Niederthai - Längenfeld

Je wandelt een eindje naar buurdorpje Lehn, vanwaar een breed bospad je omhoog leidt tot op de Mauslesattel (1671 m). Je loop wat vlak en daalt dan weer door dicht bos af naar een idyllische bergweide omringd door bomen. En weer gaat het door bos omhoog om terecht te komen op de wild-romantische alpenweiden van de Hemerachalmen. Het pad gaat de berghelling af naar Längenfeld en beneden in het dal, bij het dorp Espan, bereik je de rivier de Oetztaler Ache. Deze volg je tot je Längenfeld bereikt. 

11,2 km - 4 uur - 440 m stijgen en 807 m dalen.

Indien je kiest voor de upgrade, wordt de wandeling zo'n 3 km korter en heb je alle tijd om te genieten van de wellness-faciliteiten in het hotel.

Overnachting in een hotel (O)

Dag 4

Sölden - Obergurgl

Met de bus (ca. 30 min. niet inbegrepen) of privé-transfer (ca. 15 min. zie toeslagen) naar Sölden. Je verlaat Sölden en wandelt steil omhoog tot op een plateau met panoramisch uitzicht. Je daalt af naar Windau, waar de al bekende Oetztaler Ache doorheen stroomt. Dan wandel je een eindje over het Mooserstegle, een 'Waalweg' of wandelpad langs een oud irrigatiekanaal, en via het gehucht Platte kom je op de Moosalm terecht. Langs de bergflank brengt een lichte bocht je over de Kühtrain-kloof naar het dorp Zwieselstein. Op en neer, langs een waterval en de rivier de Gurgler Ache stap je via Poschach naar het centrum van Obergurgl.

14,2 km – 5 uur - 800 m stijgen en 242 m dalen.

Overnachting in een hotel (O) met wellness, tuin en zonneterras.

Dag 5

Obergurgl – Zwieselstein

Voor je aan de eigenlijke etappe begint, kan je een luswandeling maken, nl. de themaroute ‘Obergurgler Zirbenwald’, dat begint en eindigt bij het dalstation van de Hohe Mutbahn. Het idyllische traject leidt in anderhalf uur door een prachtig, 300 jaar oud dennenbos. 
De wandeling van vandaag brengt je langs een andere weg terug naar Zwieselstein, waar je gisteren ook al was. Op je pad ligt de adembenemende ‘Seenplatte’, of merenhoogvlakte op 2500 m hoogte, met de grote Soomsee en verder de schilderachtige Nedersee, vlak onder de Nederkogel. Hier kan je genieten van een uniek gletsjerpanorama, omringd door majestueuze toppen van 3000 m. Een kronkelig pad over een bosrijke helling leidt naar de Lenzenalm en zo ga je verder naar beneden tot Zwieselstein.

11 km - 4.5 uur - 648 m stijgen en 1092 m dalen.

Overnachting in een hotel**** (O-A) met wellness, tuin en zonneterras

Dag 6

Vent - Gaislach

Met de bus (20 min. niet inbegrepen) of privé-transfer (zie toeslagen) naar Vent. Een kronkelend bospad voert je omhoog naar de Sonnenberg en tot aan het begin van een hoogalpien panoramapad. In het begin gaat het vrij steil omhoog, daarna wandel je wandel je panoramisch langs de hellingen van de Weißkar en Mutboden. Tijdens de hele wandeling geniet je van een prachtig uitzicht over het dal dat omgeven is door indrukwekkende bergreuzen. Bij het dalstation van de Tiefenbachbahn, gelegen op 2800 m aan de voet van de Tiefenbachgletsjer, heb je het hoogste punt van de reis bereikt. Je verlaat het hoogalpiene terrein en wandelt over een panoramisch pad met prachtig uitzicht over het Vent-dal tot Gaislach.

14.9 km - 6 uur - 1040 m stijgen en 973 m dalen. 

Overnachting in een familiepension ('Gasthof') (O) met wellness, tuin en zonneterras.

Dag 7

Na het ontbijt (O) is er een privé-transfer voorzien naar Ötz-dorp of -station. 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijs geldig in 2022

€ 820 per persoon


Voorschot: € 287 per persoon

Inbegrepen

 • logies 
 • 6 x ontbijt
 • 1 x avondmaal
 • bagagevervoer
 • transfer Gaislachalm - Ötz waar je auto staat of Ötz treinstation
 • informatiepakket met Nederlandstalige wandelbeschrijvingen + uitgebreide Duits- of Engelstalige digitale  ondersteuning
 • originele kaart
 • GPS-tracks
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis 
 • overige maaltijden
 • toeristentaks
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer samenreizend: € 90
 • Eenpersoonskamer alleenreizend: € 280
 • Upgrade naar hotel**** in Langenfeld (incl. diner): € 50 per persoon
 • Extra nacht in hotel**** in Langenfeld (incl. diner): € 115 per persoon
 • Privé transfers op dag 4 en 6: € 22 per persoon

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 3 juli tot/met 11 september 2022

In de zomer mag je je vaak verwachten aan mooi weer. Aangename dagtemperaturen en een stralend blauwe hemel zijn eerder regel dan uitzondering. Maar…in de bergen kan het weer vrij snel omslaan en kan de temperatuur nogal schommelen, met mogelijk grote verschillen tussen dag en nacht, tussen bergflank en dal, tussen wandelen in de zon of in de schaduw. Hevige wind en onweer kunnen altijd voorkomen, zij het eerder meestal in de avond. ’s Avonds en ’s nachts kan het sterk afkoelen.

Heen- en terugreis

Met het openbaar vervoer

Met dag- of nachttrein naar Ötztal Bahnhof, gevolgd door een busrit van een tiental minuten naar het dorp Ötz. Meer info over treinen op The Train Line of Deutsche Bahn. Op dag 7 is een privé-transfer  voorzien naar Ötztal Bahnhof.

Met de wagen

De afstand van Brussel naar Ötz bedraagt ongeveer 850 km. Je kan je auto voor een week parkeren bij het eerste hotel of op een parking op 300 m. Beide zijn gratis. Op dag 7 is een privé-transfer  voorzien naar Ötz.

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 
Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Vervoer tijdens de reis

 • Transfer Längenfeld-Solden op dag 4 en transfer Zwieselstein-Vent op dag 6: met de bus (ter plaatse te betalen) of met privé-transfer (mits toeslag)
 • Transfer Gaislachalm-Ötz/Ötztal Bahnhof op dag 7: met privé-transfer (inbegrepen).

Wandelniveau

 en . In het dagschema zijn de afstanden en hoogteverschillen per dag aangegeven.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd. Jij draagt enkel je dagrugzak.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

Je slaapt in comfortabele hotels in tweepersoonskamers met privé-sanitair. Meer details in het dagschema.

Op dag 3 overnacht je in Längenfeld en is een ticket van 3 uur voor de nabijgelegen Aquadome inbegrepen. Je kan die dag ook kiezen voor een upgrade naar een hotel**** met uitgebreide wellness en binnenzwembad.


Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal.

 • Ontbijten doe je in het hotel.
 • Je kan de avond voordien een lunchpakket bestellen of zelf iets gaan kopen in de supermarkt.
 • ’s Avonds eet je in het hotel of in een restaurant in de buurt.

Honden

Op aanvraag.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • enkelomsluitende, waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdichte jas
 • evt. regenbroek
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemkledij

Diversen

 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • lunchbox voor de picknick
 • evt. wandelstokken.

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband in geval van verstuiking
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Je identiteitskaart volstaat. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist.
 
Als niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

In Oostenrijk betaal je met euro's. Je kan in de regio makkelijk terecht aan bankautomaten en in de horeca en winkels kan je met de kaart betalen.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: