Oostenrijk - Huttentocht rond de Dachstein


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Oostenrijk - Huttentocht rond de Dachstein


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Oostenrijk - Huttentocht rond de Dachstein


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Oostenrijk - Huttentocht rond de Dachstein


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Oostenrijk - Huttentocht rond de Dachstein


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Oostenrijk
Het imposante Dachsteinmassief is met recht een van onze lievelingsregio's in Oostenrijk. Hoewel de 2996 m hoge Dachstein net geen 'drieduizender' is, is hij dankzij zijn opvallende zuidwand een van de bekendste bergen van de Alpen. Deze 5-daagse rugzaktocht rond de Dachstein laat je als ervaren en fitte wandelaar proeven van het hooggebergte en brengt je naar 4 indrukwekkend gelegen berghutten (hoewel het woord hut hier een understatement is). 3 etappes volgen de 'Dachstein Rundwanderweg'. Daarna buig je af naar het noorden en wandel je in 2 etappes naar het idyllische Hallstatt. 
7 dagen
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag
Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 22AT5DTA

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Indrukwekkende zuidwand
 • Ruige rotsen en bizarre pieken
 • Groene alpenweiden en gletsjerijs
 • Bergmeren en karstbronnen
 • Gemoedelijke berghutten
 • Einde in het idyllische Hallstatt

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,7

3 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst in Gosau am Dachstein.

Overnachting in een hotel of pension (A).
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Dag 2

Gosau - Hofpürglhütte

Transfer per bus (ca. 12 min.) naar het startpunt van de tocht, bij het dalstation van de Gosaukammbahn (kabelbaan) aan het Gosau-meer (937 m). Daar neem je de kabelbaan naar de Zwieselalm. Hier, bij de Gablonzer Hut (1550 m), start de Dachstein Rundwanderweg die je gedurende 3 dagen in tegenwijzerszin volgt.

Je begint te wandelen langs de Gosaukamm.  Je passeert de Donnerkogel, populair bij alpinisten en liefhebbers van 'klettersteig', en de 2458 m hoge Bischofsmütze. De Hofpürglhütte, je overnachtingsplaats op 1705 m, biedt vol uitzicht op deze opvallende dubbele top.

10 km, 850 m stijgen / 860 m dalen.

Mogelijke verlengingen: 

 • Te voet langs de ‘Panorama-Weg’ van Gosau naar het dalstation van de Gosaukammbahn aan het meer (i.p.v. met de bus)  - 7 km, 400 m stijgen / 200 m dalen.
 • Te voet van het Gosaumeer naar de Zwieselalm (i.p.v. met de kabelbaan) - ca. 1.5 uur, 582 m stijgen.

Overnachting in een berghut (O-A)

Dag 3

Hofpürglhütte - Südwandhütte

Vandaag wandel je in het gebied tussen de boomgrens en het ruige kalksteenlandschap. Het hoge pad brengt je rond het dal boven Filzmoos naar de Dachstein Südwandhütte, op 1910 m. Deze berghut heeft haar naam niet gestolen. Op het terras geniet je van een welverdiend drankje, met zicht op de ronduit adembenemende zuidwand.

11 km, 762 m stijgen / 586 m dalen.

Overnachting in een berghut (O-A)

Dag 4

Südwandhütte - Guttenberghaus

2 opties:

 • Vanaf de hut wandel je onder de zuidwand naar beneden tot aan het Dachstein-dalstation en neem je de kabelbaan die je 1000 m hoger brengt, helemaal over de Schladming-gletsjer. Op zich is deze rit al de moeite waard (best enkele dagen vooraf online reserveren). Het pad nr. 674 gaat door hoogalpien terrein met geen enkele beschutting, dus afgeraden in geval van mist of slecht weer.
  9,5 km, 264 m stijgen / 861 m dalen.
 • Deze route is ook mogelijk bij minder goed weer: vanaf de hut wandel je onder de zuidwand naar beneden tot aan het Dachstein-dalstation, en verder naar het dorp Ramsau, heel de tijd met uitzicht op het Dachstein-massief. Hier vervoeg je de 'Anton Baum Weg' (pad nr. 616), een pad dat je meer dan 1000 m de hoogte invoert naar het ruig gelegen Guttenberghaus (2164 m).
  15 km, 1048 m stijgen / 785 m dalen.

Overnachting in een berghut (O-A)

Dag 5

Guttenberghaus - Wiesberghaus

Vandaag verlaat je de Dachstein Rundwanderweg en buig je af naar het noorden. Decor voor de tocht is de Am Stein-hoogvlakte, een schoolvoorbeeld van een alpien plateau. Door een grillig en uitgestrekt karstlandschap wandel je richting Krippenegg en uiteindelijk naar het grote en gemoedelijke Wiesberghaus (1884 m).

13 km, 241 m stijgen / 585 m dalen.

Overnachting in een berghut (O-A)

Dag 6

Wiesberghaus - Hallstatt

Vanaf het Wiesberghaus wandel je in de richting van de berg Plassen (1953 m) en passeer je de naar verluidt oudste zoutmijn ter wereld en de Rudolfsturm. Het pad slingert naar beneden tot je in het idyllische Hallstatt terechtkomt, aan het gelijknamige meer. En hier zit de tocht erop! Je kan wat rondkuieren in het centrum om vervolgens de bus te nemen naar Gosau.

12 km, 278 m stijgen / 1614 m dalen.

Overnachting in een hotel of pension (O-A)

Dag 7

Einde van het programma na het ontbijt (O).

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Geldig in 2022

€ 565 per persoon


Voorschot: € 198 per persoon

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt
 • avondmaal
 • 1 x kabelbaan Zwieselalm
 • busrit Hallstatt-Gosau   
 • informatiepakket met deels Duits- of Engelstalige en deels Nederlandstalige wandelbeschrijvingen
 • originele wandelkaart
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis 
 • busrit dag 2
 • middagmaal
 • dranken
 • bagagevervoer
 • verblijfstaks: € 1 à 3 per persoon en nacht ter plaatse te betalen
 • evt. Dachstein-kabelbaan
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering.

Toeslag

Eenpersoonskamer (2 nachten in Gosau): € 90
Extra nacht in Gosau in een tweeperoonskamer in half pension: € 85 per persoon
Extra nacht in Hallstatt in een tweepersoonskamer met ontbijt: € 75 per persoon


Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 juli tot/met 2 oktober 2022

In de zomer mag je je vaak verwachten aan mooi weer. Aangename dagtemperaturen en een stralend blauwe hemel zijn eerder regel dan uitzondering. Maar…in de bergen kan het weer vrij snel omslaan en kan de temperatuur nogal schommelen, met mogelijk grote verschillen tussen dag en nacht, tussen bergflank en dal, tussen wandelen in de zon of in de schaduw. Hevige wind en onweer kunnen altijd voorkomen, zij het eerder meestal in de avond. ’s Avonds en ’s nachts kan het sterk afkoelen. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather

Heen- en terugreis

Met openbaar vervoer

Je kan met de dag- of nachttrein tot Steeg-Gosau reizen en verder per bus (20 min.) naar Gosau. Meer info over treinen op The Train Line of ÖBB of Deutsche Bahn.

Met eigen wagen

De afstand vanuit Brussel bedraagt ongeveer 940 km. Je kan parkeren bij het logies in Gosau of op een publieke parking. Vertrek goed voorbereid op reis met VAB/Europesewegeninfo: toestand van de wegen, buitenlandse verkeersreglementen, wegenwerken, een druktekalender, enz. In Oostenrijk is een vignet verplicht voor het gebruik van snelwegen.

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 
Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Vervoer tijdens de reis

Op dag 2 neem je bus van Gosau naar de Gosaukammbahn (niet-inbegrepen) en vervolgens de kabelbaan naar de Zwieselalm (inbegrepen). Op het einde van de tocht neem je de bus van Hallstatt naar Gosau (inbegrepen).

Op dag 4 kan je optioneel van de Dachstein-kabelbaan gebruik maken. In de zomervakantie kan het daar druk zijn en is het aangeraden om enkele dagen vooraf je rit te boeken. Je kan hier online reserveren. Betalen gebeurt niet online, maar te plaatse bij vertrek (en hier is het soms ook nog wat aanschuiven geblazen).


Wandelniveau

Wandelingen van niveau  en . Het zelf dragen van je rugzak is geen criterium in het bepalen van het zwaarteniveau van de reis, maar het kan het wandelen uiteraard wel zwaarder maken.

In het dagschema zijn de afstanden en hoogteverschillen per dag aangegeven. Je wandelt in alpien terrein, dus ervaring met bergwandelen is aangewezen. Je kan deze tocht als alleenreizende ondernemen.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Tijdens de huttentocht draag je je eigen rugzak met persoonlijke bagage voor 4 nachten + een lakenzak + lunchpakket & drank voor 1 tocht. 


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

Je slaapt 2 x in een comfortabel hotel of pension in Gosau, in een tweepersoonskamer met privé-sanitair. 

4 nachten slaap je in vrij grote berghutten in slaapzaaltjes. Het sanitair is gemeenschappelijk. Een lakenzak/liner en evt. een kussensloop dien je zelf mee te brengen. 


Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Ontbijt neem je in het logies. Je kan een lunchpakket kopen in het logies. Het avondmaal neem je in een restaurant op dag 1 en 6 en in het logies tijdens de huttentocht (vast menu).


Honden

Op aanvraag. In de hutten slapen honden in een aparte ruimte.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • trekkingrugzak met een volume tussen 70 en 100 liter

Schoenen & kousen

 • bergwandelschoenen - zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • licht schoeisel (voor ’s avonds en binnen)
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor een goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten) 
 • getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt

Kledij

Voor alle kledij die je draagt tijdens de tocht geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van een dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne lagen. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • soepele (wandel)broek (handig is het afritsbare type)
 • wind- en waterdichte jas
 • regenbroek
 • hoed, pet of buff tegen de zon
 • handschoenen & muts 

Verzorging

 •  sneldrogende handdoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • beschermende lippenstift

Diversen

 • lakenzak/liner
 • kussensloop
 • drankfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • lunchbox voor de picknick
 • evt. wandelstokken
 • wc-papier
 • zaklamp
 • evt. energierijke tussendoortjes (kan je ook in de hutten bijkopen)
 • evt. oorstoppen
 • evt. verduisterend oogmasker

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband in geval van verstuiking
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Je identiteitskaart volstaat. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist.
 
Als niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

In Oostenrijk betaal je met euro's. Je kan in de regio van het hotel terecht aan bankautomaten. In het hotel kan je enkel cash betalen maar in andere horeca-zaken en winkels vaak ook met de kaart. In de berghutten kan je niet altijd met de kaart betalen.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: