Albanië - De Albanese Alpen (Noord-Albanië)


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Albanië - De Albanese Alpen (Noord-Albanië)


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Albanië - De Albanese Alpen (Noord-Albanië)


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Albanië - De Albanese Alpen (Noord-Albanië)


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Albanië - De Albanese Alpen (Noord-Albanië)


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Albanië
Deze wandelreis neemt je mee naar het noorden van Albanië, richting grens met Montenegro. De landschappen hier in de Albanese Alpen zijn ongewoon schilderachtig en de jongste jaren trekt dit deel van Albanië dan ook een aanzienlijk aantal wandelliefhebbers. Het grootste deel van deze reis voltrekt zich in het Valbona Nationaal Park met als hoogtepunten de trekking over de Valbona-pas, het wondermooie bergdorpje Teth en het Koman Meer. 
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 22AL5AAA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • boottocht op het Komanmeer
 • trekking in Thethi Nationaal Park
 • Valbona-pas (1811m)
 • traditionele Albanese bergleven

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,3

25 Beoordelingen

reviews van klanten

Een dikke pluim voor de plaatselijke organisatie. Alle afspraken perfect nagekomen.

Patrick P. -

Deze reis is een aanrader voor al wie wil gaan wandelen in een prachtig natuurgebied dat nog niet ontdekt is door massatoerisme.

Jos P. -

Wij hebben een bijzonder geslaagde tocht gehad waarbij alles liep zoals afgesproken.

Roelof K. -

Fantastische reis gehad, mooie natuur, vriendelijke mensen. Echt een pittige tocht maar met goede douche en goede maaltijden mooi in balans.

Marischka z. -

Algemene reistips

Dag 1

Shkodra

Bij je aankomst in Tirana volgt een rit naar het stadje Shkodra of Skhodër, sterk Italiaans van sfeer. Interessant zijn de drukke bazaar en het Rozafa-fort vanwaar je een mooi zicht krijgt op het Skhodra-meer. Voor de liefhebbers is er het steengoede Marubi-fotografiemuseum. 

Hotelovernachting.

Dag 2

Shkodra - Koman Lake – Valbona 

Vroeg vertrek voor een mooie rit met de openbare bus (55 km, ca. 90') naar de Koman- stuwmeer. Hier maak je een boottocht door de diepe fjordachtige canyon naar het plaatsje Fierze. De tocht is een onvergetelijk schouwspel: in het groene water weerspiegelen zich steile bergflanken waartegen witte huisjes zijn gebouwd. Na de lunch reis je via traditionele dorpjes zoals Bajram Curri richting hoogland en het Valbona Nationaal Park (35 km, ca. 75’). Langs het kristalheldere water van de rivier maak je een tochtje naar het Xhemes-meer (mogelijkheid tot zwemmen). Einde bij je accommodatie in het kleine gehuchtje Valbona. Vanaf het terras kan je de toppen van de Albanese Alpen al zien.

Boottocht van 3 uur. Wandeling van 7 km, 3 uur stappen. + 250 m / - 50 m.

Overnachting in een guesthouse of berghotel (O, L, A)

O = ontbijt        L = lunch          A = avondmaal

Dag 3

Verkenning van de Valbona-vallei

Naar het geïsoleerde plaatsje Kukaj waar slechts twee families leven. Eerst wandel je over een pad door weiden die vol staan met kleurige bloemen naar een herdersnederzetting op 1650 m. In de communistische periode was dit verboden gebied en werden de hutten gebruikt voor militaire doeleinden. Je trekt nog wat hoger door tot ongeveer 2000 m. Daar krijg je adembenemende zichten over het meest dramatische gedeelte van de Montenegrijnse Prokletije.  Wandeling tot Rragam met overnachting in Valbona*. Morgenochtend word je ook terug naar het startpunt van de tocht gebracht.

Tocht van 13 km, 6 uur stappen. + 800 m / - 650 m.

Overnachting in een guesthouse of berghotel (O, L, A)

*afhankelijk van beschikbaarheid kan het zijn dat een alternatieve overnachtingsplaats wordt geboekt, in de buurt van Valbona

Dag 4

Oversteek van de Valbona-pas (1811 m) naar Theth 

Ongetwijfeld één van de hoogtepunten van deze reis is deze trekking over de mooie Valbona-pas. In een uurtje wandel je tot de laatste nederzetting (kan met transfer, + € 25) om daarna de pas over te steken terwijl je bagage door lastdieren wordt gedragen.  Van op de hoger gelegen terrassen krijg je stilaan zicht op Theth. De landschappen in deze Albanese Alpen zijn ongewoon schilderachtig: oude huizen met houten pannen, watervallen, meren, prachtig loofwoud en bovendien af en toe zicht op Albanië’s hoogste top, de Jezerca, 2695 m.

Tocht van 13 km, 6 à 7 uur stappen. + 700 m / - 1125 m.

Overnachting in een guesthouse of berghotel (O, L, A)

Dag 5

Theth

Theth is zonder twijfel het mooiste bergdorp van de Noord-Albanese Alpen. Ofwel verken je het dorpje op eigen tempo en geniet je van een rustdagje ofwel bind je terug de wandelschoenen aan. Er is keuze uit twee tochten:

 • Van bij de rivier Thethi over een oude caravaanroute naar de Peja-pas (1711 m). Herdershutten en hier en daar een vervallen militaire barak zijn de enige tekenen van menselijke aanwezigheid hier in het hart van de Albanese Alpen.  Tocht van 8, 12 of 16 km, 5, 6 of 7 uur stappen. + / - 950 m. Eventueel met transfer (€ 20 heen, € 30 heen en terug) naar de start van het pad en terug naar het logies op het einde.
 • Mooie panoramische kliffenwandeling die start bij het guesthouse naar de weiden van Denelli (1620 m) en een eenzame herdershut. Tocht van 15 km, 6,5 uur stappen. + / - 875m.

Overnachting in een guesthouse of berghotel  (O, L, A)

Dag 6

Teth - Nderlysa

Vanochtend verlaat je Teth maar eerst kan je nog een bezoekje brengen aan de kerk en de ‘kulla’, een verdedigingstoren waar een familie die in een bloedwraakvete betrokken was enkele maanden kon verblijven. Mannen die volgens de wetten van de bloedwraak iemand hadden gedood, waren tot hun proces vogelvrij maar konden hier met hun familieleden bescherming vinden. De Nederlandse ambassade in Albanië heeft de restauratie van deze meer dan 150 jaar oude 'kulla' op verzoek van de bewoners gefinancierd. Het gebouw wordt gelukkig niet meer gebruikt voor zijn oorspronkelijke doel. Bloedwraakmoorden komen in heel Albanië helaas nog al te vaak voor, maar in Theth zijn ze al vele jaren geleden gestopt. Het bezoek is ook het perfecte moment om in te gaan op de zogenaamde 'kanun', een eeuwenoude reeks wetten die alle aspecten van het dagelijks leven regelt, en zijn relevantie en impact op de hedendaagse Albanese maatschappij.

De tocht gaat richting de hoogste waterval van Albanië, een prehistorische archeologische site en naar de rand van de 50 m diepe Grunas-canyon. Afdaling naar het dorpje Nderlysa, waar je te gast bent bij een boerenfamilie en waar je je tijd kan doorbrengen in de heerlijke fruittuin of waar je mee kan helpen in de keuken bij de bereiding van het avondmaal.

Tocht van 9 km, 3,5 uur stappen. + 150 m / - 300 m.

Overnachting in een authentiek guesthouse. (O, L, A) 

Dag 7

Wandeling naar de karstbron 'Syri i Kalter' - terugkeer naar Tirana  

Langs de oevers van de rivier wandel je naar het ‘Blauwe Oog’, een turkooizen bron in een idyllische omgeving.

Tocht van 10 km, 3 à 4 uur stappen. + / - 150 m. Je geniet nog van de lunch en wordt vervolgens via het Edith Durham Memorial en over de Thoria-pas (1650 m) via Shkodra terug naar Tirana gebracht.

Tirana heeft de afgelopen 20 jaar een radicale metamorfose ondergaan, je merkt er een eigenaardige mix van architecturale stijlen. Sinds de grijze communistische tijd zijn er veel nieuwe huizen gebouwd, sommige appartementsgebouwen werden sindsdien bont geschilderd. De wijk Blloku, in de communistische jaren bewoond door de politieke elite, is nu een hippe buurt met winkels, café's en restaurants.

Als je Tirana wenst te bezoeken boek je best één of meer extra nachten want de transfer ernaartoe duurt vrij lang waardoor waardoor er weinig of geen tijd is om de stad te verkennen, zeker tijdens het hoogseizoen. 

Hotelovernachting. (O, L)

 

Dag 8

Einde na het ontbijt. Transfer naar de luchthaven. (O)

Verlenging Tirana en /of Shkodra

 • Shkodra is een kleine stad, wat Italiaans van sfeer, mooi gelegen aan de samenvloeiing van rivieren, het Shkodra-meer en met vizier op de Albanese Alpen. Er zijn een paar interessante uitstappen te maken zoals een bezoek aan de bazar, het fotografiemuseum en het fort. Leuke stad om per fiets te verkennen, in het hotel staan fietsen ter beschikking.
 • De afgelopen jaren heeft Tirana een vrij radicale metamorfose ondergaan; na de val van het communisme werden veel grijze wijken omgevormd tot levendige, vaak hippe wijken. Vanuit Tirana kan je bovendien een uitstap maken naar de historische stad Kruja (prijs op aanvraag). Zie toeslagen voor extra nachten.
 • Reis je in juni of september? Overweeg dan om deze reis te combineren met de 'Vallei van Zagoria' in het zuiden van het land tot een 15-daagse reis.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2022:

Op basis van 2 personen: € 705 per persoon

Op basis van 3 personen: € 615 per persoon

Op basis van 4 personen: € 595 per persoon

Op basis van 5 personen of meer: prijs op aanvraag.

 


Voorschot: € 215 per deelnemer

Inbegrepen

 • transfer van Tirana luchthaven naar Shkodra bij aankomst
 • transfer van Tirana naar de luchthaven op het einde van de reis
 • logies en ontbijt
 • overige maaltijden zoals vermeld in het dagschema, meestal inclusief lunch en avondmaal
 • uitgebreid informatiepakket met wandelbeschrijvingen 
 • transfers binnen Albanië en zoals beschreven in het dagschema, in een minibusje van onze plaatselijke agent (kan privé of met andere klanten) of met publieke bus
 • bagagevervoer (met de wagen of met paarden tijdens de trekking over de pas)
 • boottocht
 • wandelapp
 • ter plaatse ontvang je in bruikleen:
  • geplastificeerde topografische wandelkaart
  • een gsm met lokale SIM-kaart en lader
  • een Garmin GPS-toestel met de reeds gedownloade tracks en kaarten
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden en dranken
 • evt. inkomgelden
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. verzekering.

Toeslagen

 • Extra nacht (kamer met ontbijt) in Tirana: € 30 per persoon
 • Extra nacht (kamer met ontbijt) in Skhodra: € 35 per persoon
 • Toeslag transfer van en naar de luchthaven tussen 20u00 en 06u00 : € 12 per wagen / rit
 • Toeslag eenpersoonskamer samenreizend (enkel voor de eerste en laatste nacht): € 35 per persoon 

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 juni tot/met 15 oktober 2022

In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk dat er vroeg op het seizoen of in het late najaar sneeuw ligt op de Valbona-pas waardoor de route mogelijk moet worden omgeleid (zowel voor wandelaars als voor het bagagevervoer) of waardoor er een lokale gids noodzakelijk is. De extra kosten hiervoor worden aangerekend aan de klant, uiteraard na onderling overleg.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op  Accuweather

 


Heen- en terugreis

Met het vliegtuig

Tot Tirana (Mother Teresa Airport) en privé transfer noordwaarts naar Shkodra, een rit van ca. 2 uur, 100 km.

De laatste dag word je naar de luchthaven van Tirana gebracht, een rit van 20’ tot 45’.

 

* Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:
 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.

 


Vervoer tijdens de reis

Het vervoer ter plaatse is een mix van privé transfers (minibus) en verplaatsingen met een openbare minibus. Deze ritjes met het openbaar vervoer geven inzicht in het dagelijks leven van de plaatselijke bevolking en voegen een dosis ‘couleur locale’ toe aan deze reis. Hou er rekening mee dat ook de private transfers eventueel samen kunnen zijn met andere klanten van onze lokale partner. 

 • dag 2: rit van het hotel naar Koman-meer met openbare bus: 55 km, 90 min. Rit met de wagen van 35 km, 75 min. Boottrip van 3 uur.
 • dag 3: afhankelijk van het logies korte transfer naar startpunt tocht
 • dag 4: korte transfer naar Rrogam, het startpunt van de tocht
 • dag 7: transfer via Shkodra naar Tirana. Een rit van een vijftal uur met de openbare bus.  Je zal dus pas in de vooravond terug in Tirana zijn en bijgevolg de stad niet meer kunnen bezoeken als je s'anderdaags 's ochtends al moet vertrekken. Een extra nacht is in dat geval aanbevolen.

 

 

Wandelniveau

 en . Drie wandeldagen van 5 à 7 uur en drie wandeldagen van ca. 3 uur wandelen. Max. 950 m stijgen  en 1125 m dalen. Soms wandel je heen en terug via dezelfde route. Luswandelingen zijn vaak niet mogelijk, ofwel te kort ofwel te zwaar vanwege het terrein. Hoogtevreesgevoelig gedeelte van een 10-tal min. op dag 4, net voor je de Valbona-pas bereikt. Hou ook rekening met een graad van ‘ongereptheid’ van de paden die niet altijd even makkelijk begaanbaar zijn (losse stenen). 

Er zijn tot op heden geen goede topografische kaarten verkrijgbaar van het wandelgebied, maar je ontvangt ter plaatse wel een geplastificeerde kaart.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzakje. Je bagage wordt vervoerd per auto. Tijdens de trekking over de Valbona-pas op dag 4 wordt ze vervoerd door paarden. Je mag op deze reis max. 15 kg bagage meenemen gepakt in een soepele reistas of rugzak (geen harde koffers!).

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

Overnachting op basis van tweepersoonskamers met eigen sanitair.

 • 1 x overnachting in Shkodra. Traditioneel hotel met eigen restaurant gekend voor de typische Albanese keuken.
 • 1 x overnachting in Tirana: stads- en zakenhotel.
 • 4 x in een mix van eenvoudige maar nette familiaal gerunde guesthouses of berghotels op basis van twee- of driepersoonskamers met privé-sanitair. 
 • 1 x in een authentiek guesthouse (in Nderlysa). Mogelijks gedeeld sanitair. Deze overnachting is het meest authentiek en laat je kennismaken met het traditionele leven van een boerenfamilie.
 • Eenpersoonskamers zijn enkel  mogelijk in Tirana en Shkodra.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt in het logies is inbegrepen
 • 5 x lunchpakket inbegrepen en 1 x lunch
 • Avondmaal is inbegrepen behalve in Shkodra en in Tirana.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen
 • wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (vroeg in het voorjaar en in het late najaar)

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkfles of -zak
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken
 • evt. powerbank voor de gps

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor reizen naar Albanië volstaat je identiteitskaart. 

Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

De munteenheid is de Lek. Je kan tijdens deze reis in grotere plaatsen met je Maestrokaart terecht aan bankautomaten.
 
Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Voor de wisselkoersen verwijzen we naar http://www.oanda.com/currency/converter/

Achtergrondinformatie

Els DE GROEN, De bruidskogel. De Kanun, het eeuwenoude wetboek dat nog steeds grote invloed heeft op het leven in grote delen van Albanië, bepaalt dat een vrouw die overspel pleegt door haar man in de rug geschoten mag worden (roman). 2001.

Abele KAMMINGA, Europa's laatste Geheim, Een glimp van het andere Albanië. Verhaal van de auteur die vijf maanden op de Nederlandse ambassade in Tirana werkte. 2008.

 Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: