Zuid-Afrika - Van Johannesburg tot Kaapstad met 4-daagse trekking


22 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zuid-Afrika - Van Johannesburg tot Kaapstad met 4-daagse trekking


22 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zuid-Afrika - Van Johannesburg tot Kaapstad met 4-daagse trekking


22 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zuid-Afrika - Van Johannesburg tot Kaapstad met 4-daagse trekking


22 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zuid-Afrika - Van Johannesburg tot Kaapstad met 4-daagse trekking


22 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Zuid-Afrika
Zuid-Afrika spreekt tot de verbeelding en een reis naar dit land is voor velen dan ook de vervulling van een levensdroom. Terecht want Zuid-Afrika heeft dan ook zoveel troeven in handen die het voor jong en oud een ideaal vakantieland maakt: een aangenaam klimaat, een goede toeristische infrastructuur en een intrigerende mengelmoes aan culturen. De schitterende stranden van Chintsa en de Wild Coast, het bergachtig koninkrijkje Lesotho en olifanten in Addo NP: op twee weken tijd krijg je met dit programma gegarandeerd heel wat afwisseling. Kers op de taart is een vierdaagse trekking onder begeleiding van een gids in het overweldigende decor van de Drakensbergen. Afsluiten doe je met de Westkaap, dat op korte afstand sterk van elkaar uiteenlopende landschappen biedt: de mooie kust met zijn turkooizen wateren, , de elegante wijnstreek rond Stellenbosch en niet te vergeten het bruisende Kaapstad.
Aantal dagen: 22 dagen
Reisnummer: 21ZA5AAG
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Grote variatie in landschappen
 • Op zoek naar olifanten in Addo wildpark
 • Unieke 4-daagse trekking Drakensbergen
 • Koninkrijk Lesotho
 • De indrukwekkende Wild Coast
 • Stellenbosch en de wijnstreek
 • Kaapstad
 • Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   

  reviews van klanten

  Het was een fantastische reis, we hebben er enorm van genoten.

  Sofie J. -

  Algemene reistips

  Programma

  Het hieronder voorgestelde programma biedt veel afwisseling in activiteiten. Als wandelreisspecialist kozen wij voor locaties waar veel wandelmogelijkheden zijn. Dit zijn doorgaans uitgestippelde paden van diverse lengte waaruit je ter plaatse een keuze kan maken.  Daarnaast bieden de parken en ook de overnachtingsplaatsen optionele activiteiten aan, zoals wild spotten tijdens game drives of boottochten, fietstochten, paardrijden,… Om je zoveel mogelijk vrijheid en flexibiliteit te geven, hebben we die activiteiten niet altijd standaard in het programma gestoken. Je kan ter plaatse dus nog volop kiezen in functie van waar je op dat moment zin in hebt.

  Dag 1

  Brussel – Johannesburg
  Bij aankomst in Johannesburg word je opgewacht door een medewerker van het lokaal agentschap en word je naar je eerste logies gebracht, dichtbij de luchthaven.
  Johannesburg biedt een aantal interesse mogelijkheden voor een activiteit, die je afhankelijk van het tijdstip van aankomst kan boeken: een van de begeleide tours, een bezoek aan Soweto per fiets,…

  Overnachting in een rustig gelegen hotel, Johannesburg (-) 

  Dag 2-3

  Johannesburg - Drakensberg
  ’s Ochtends wordt de huurwagen aan je hotel afgeleverd en krijg je een briefing. Daarna reis je door naar het Royal Natal National Park. Hier liggen de Drakensbergen, die de grens vormen met het kleine koninkrijk Lesotho. Het is een schitterend groen berglandschap, door de Zoeloe’s ‘Ukhahlamba’ of ‘muur van speren’ genoemd en waarvan een deel als Unesco Werelderfgoed werd geklasseerd. Heel het gebied lijkt wel gecreëerd om er te wandelen, met zijn bergrivieren, watervallen, steile rotswanden,…Dat het al duizenden jaren bewoond is bewijzen de rotstekeningen van de San, beter bekend als de bosjesmannen.
  Het nationaalpark biedt heel wat wandelmogelijkheden, de onderstaande twee behoren ongetwijfeld tot de mooiste tochten:
  De Gudu Falls walk:  een zeer afwisselende rondwandeling van een  halve dag waarbij je onder meer langs de Cascades en de Look out Rock komt. Het gedeelte naar de Gudu Falls brengt je door een prachtig woud. (wandelduur: ca. 4 uur, hoogteverschil: 500 m.)
  De Tugela Gorge walk: de gekendste wandeling van het park (of zelfs van de hele Drakensbergen), waarbij je de rivier blijft volgen tot je vlakbij het amfitheater komt. Wie geen hoogtevrees heeft, kan de omgeving nog wat verder verkennen via een paar spectaculaire ladders op de rotsen. (wandelduur: ca. 6 uur, hoogteverschil: 400 m.)

  Overnachting in een cottage in Thendele Camp, in het uKahlamba Drakensberg Park met prachtig zicht op het amfitheater (O op dag 2, - op dag 3) 


  Dag 4

  Golden Gate NP
  In de voormiddag rijd je door een prachtig landschap, het lijkt wel alsof je op een highway doorheen de staat Arizona in de VS cruist. Na een tweetal uren rijden kom je aan bij het Golden Gate Nationaalpark, een waar wandelparadijs. Het park heeft verschillende wandelingen uitgezet op terrein, gaande van een half uur tot 2 dagen, maar onze topper om de namiddag te vullen is ongetwijfeld de Woodhouse trail die je vanuit het Glen Reenen Restcamp via een aantal mooie uitkijkpunten naar de top van de bergkam leidt. Hier word je beloond met een eindeloos zicht. Via een andere pas en de Mushroom Rock daal je weer af tot bij de weg. (wandelduur: ca. 5u en hoogteverschil: 650 m.) Aangekomen in je hotel werpt de avondzon bijzondere kleurschakeringen op de nabijgelegen rotsen, een mooie afsluiter van deze dag.

  Overnachting in een chalet van het luxueuze Golden Gate Hotel, in Golden Gate. (-)

  Dag 5+6

  Golden Gate - Lesotho
  Opnieuw een flinke rit van zo'n 200 km om naar Lesotho te rijden dat bekend staat als het ‘mountain kingdom’. De laatste 7 km van de weg naar het logies gaan over een grindweg vol stenen en putten en zijn dus zwaar. De natuur rondom maken heel veel goed, vergeet dus niet om af en toe te stoppen en te genieten van de adembenemende zichten op de Maloti Mountains.
  De komende twee dagen zijn ter vrije besteding. Er valt echter heel wat te beleven: een tocht langs traditionele dorpjes waarbij je kennismaakt met de lokale Basotho-bevolking, een gecombineerde wandeling naar de Batsoeloe watervallen waar er een frisse duik kan genomen worden en de Bushmens rotsschilderingen (wandelduur: ca. 5u, hoogteverschil: 500 m), begeleide MTB-tochten of een rit te paard. Je hebt de keuze uit heel wat wandeltochten, gaande van 1u tot 6u waarbij er telkens een lokale gids mee stapt.

  Overnachting in een lodge, in de Makhomalong Valley. (O)

  Dag 7

  Naar Masakala – Motseng
  Na het ontbijt rijd je ca. 260 km door het ruige binnenland van Lesotho en steek je de grens weer over naar Zuid-Afrika, het grensgebied tussen Kwazulu Natal en de Oostkaap. 40 km verder kom je dan in het dorpje Matatiele waar je de auto en een deel van de bagage achterlaat bij een guesthouse. Hier maak je kennis met de gids en vervolgens transfer naar een verborgen plekje nabij Motseng waar de start wordt genomen van een mooi 4-daags avontuur doorheen het Ukhahlamba/Drakensberg National Park. Dit gebergte vormt de westelijke grens van Zuid-Afrika met Lesotho en is  een echt wandelparadijs (niet zonder reden tot Unesco Werelderfgoed verklaard). Onderweg ontdek je San grotschilderingen, proteabloemen, oerbossen en zeldzame vogels. Je wandelt door landelijke dorpjes en leert het warme welkom van de Xhosa, Sotho en Phuti culturen kennen. En je komt ogen tekort om het schitterende berglandschap in je op te nemen!

  Overnachting in een eenvoudige hut, nabij Motseng op 1591m. (O,A)

  Dag 8

  Trekking
  Na het ontbijt bind je je stapschoenen aan en ga je samen met de gids op pad richting Mpharane. Je steekt de Jordan rivier over en ontdekt verschillende rotstekeningen langs de oevers. Een korte, stevige klim brengt je tot op een mooie kam waarna je terug afdaalt tot bij het dorp Masupha. Daarna gaat het in stijgende en uiteindelijk weer dalende lijn naar je overnachtingsplaats. Onderweg kan je genieten van prachtige zichten en maak je kennis met de inwoners van het dorp Mpharane.
  Wandelduur: 14 km.

  Overnachting in een hut op 1560m. (O,L,A)

  Dag 9

  Trekking
  Je daalt af naar Mpharane village en steekt de Seeta river over. Daarna volgt een steile klim. De paden meanderen door open grasland met beken en valleien. Na een laatste klim kom je aan onder de Twin Sisters en de Makalane bergtoppen. Daarna daal je weer af doorheen prachtige wouden richting de rivier. Hou je ogen onderweg zeker open, want tijdens dit laatste stuk kleuren authentieke rotsschilderingen opnieuw je pad. De chalet waar je overnacht ligt wat afgelegen, maar biedt een prachtig zicht op de omgeving. Na deze inspannende dag is nagenieten op je terras met zicht op de bergen dan ook een heel mooie beloning.
  Wandelduur: 20 km.

  Overnachting in een hut op 1663m. (O,L,A)

  Dag 10

  Trekking
  Je klimt langs steile paden en fascinerende zandsteenformaties. Je daalt af naar de Kinira rivier en via golvend terrein trek je door de Goxe en Pepela dorpjes. Je steekt ook de Cross Makomoring over.
  Wandelduur: 14 km.

  Overnachting in een hut op 1685m. (O,L,A)

  Dag 11

  Trekking
  De laatste dag van de trekking gaat door een oerbos, langs eigenaardige zandsteen en door weidse graslanden. Afhankelijk van het seizoen kom je vele variëteiten van wilde bloemen en vogels tegen. De trekking eindigt bij  Qacha’s Nek, waar je wordt opgewacht voor de transfer naar de wagen. De rest van de dag kan je rustig nagenieten en uitrusten van de trektocht.
  Wandelduur: 13 km.

  Overnachting in Masakala Guesthouse, Matatiele (O,L,A)

  Dag 12-13

  Matatiele - Port St Johns  
  Vandaag is het einddoel de Indische Oceaan, met name Port St. Johns. Je kan kiezen voor de korte route van ca. 240 km, of een langere route van ca. 300 km via Umtata (Mthatha). Hier kan je een bezoek aan het Nelson Mandela Museum brengen. Port St. Johns ligt aan de Wild Coast, een mooie plek voor strandwandelingen, paardrijden, dolfijnen kijken,…

  Overnachting in een mooie lodge met zwembad, in Port St. Johns. (O,A)

  Dag 14

  Port St Johns – Chintsa
  Langs de Wild Coast, die bekend staat vanwege zijn langgerekte en ongeschonden stranden, reis je zo'n 300 km zuidwaarts naar een van Zuid-Afrika’s geheime paradijzen: Chintsa. Een eindeloos strand, tropische pool, kano’s om op de lagune te peddelen,… een heerlijke plek om tot rust te komen na een kleine 2 weken rondreizen.

  Overnachting in een prachtig gelegen lodge met zwembad en langs het strand, in Chintsa. (O)

  Dag 15

  Chintsa – Addo Elephant Park
  Je verlaat de Wild Coast en reist in de richting van Port Elizabeth (ritduur: ca. 340 km). Net ervoor sla je af naar het beroemde Addo Elephant National Park. Hier ga je op safari. Naast de olifanten huist Addo natuurlijk nog veel meer dieren zoals de zebra en neushoorn. Deze safari kan je met je eigen wagen doen, of je kunt een 4x4 safari boeken met een ervaren ranger.

  Overnachting in Addo Elephant Main Rest Camp, in Addo Elephant NP (O)

  Dag 16

  Addo Elephant Park
  Vandaag staat er wandelen op het programma. Het 'Tree Dassie Trail' is genoemd naar de boomdas. Dit koddig wezentje leeft veelal in bomen, is een nachtdier en erg verlegen. De kans dat je er eentje te zien krijgt is dus klein, maar zijn schelle roep kan goed gehoord worden in de schemering. De lusvormige wandeling is zo'n 7 km lang en leidt door schaduwrijk bos- en grasland. Op je route kan je veel vogels spotten, zoals de olijfspecht en de neushoornvogel.

  Overnachting in Addo Elephant Main Rest Camp, in Addo Elephant NP (-)

  Dag 17

  Addo Elephant Park – Tsitsikamma NP
  Je rijdt verder naar Tsitsikamma National Park, ca. 210 km. Hier beukt de Indische Oceaan tegen de rotsachtige kusten, terwijl de bergen achter de kust bedekt zijn met woud. De moeite is de ‘Storms River Mouth’ (niet te verwarren met het gelijknamige dorp): een grote uitmonding van de rivier waarover een lange touwbrug hangt. Het park is een paradijs voor wandelaars, je kan er tochten van enkele uren tot meerdere dagen maken. Het bekende Otter Trail situeert zich hier.
  Daarnaast zijn er activiteiten die je adrenaline omhoog jagen: van walvissen spotten over kajak en tubing tot bungee springen.

  Overnachting in een cottage aan de zee in een restcamp in Tsitsikamma NP.  (-)

  Dag 18

  Tsitsikamma NP – Knysna
  Via de beroemde tuinroute rijd je ca. 85 km naar Knysna. Het ligt rond een buitengewoon mooie lagune (bekend om de oesters) en is omringd door oude wouden waarin je prachtige wandelingen kan maken. Andere optionele activiteiten zijn dolfijnen en walvissen spotten vanop een boot.

  Overnachting in een B&B met zwembad, in het centrum van Knysna. (-)

  Dag 19

  Knysna – Stellenbosch
  Een lange rit vandaag: ca. 450 km tot Stellenbosch. Je bent nu in het beroemde Kaapse wijnland aanbeland. Stellenbosch is meer dan het centrum van de wijn. Het heeft een lang verleden, waarvan prachtige gebouwen in Hollandse, Georgiaanse en Victoriaanse stijl getuigen. Er zijn interessante musea, goede restaurants en natuurlijk een keur van wijnhuizen om te bezoeken!

  Overnachting in een charmante en gezellige B&B met zwembad in het centrum van Stellenbosch. (O)

  Dag 20-21

  Stellenbosch – Kaapstad
  Kaapstad is slechts 53 km van Stellenbosch verwijderd. Vandaag en morgen heb je de gelegenheid om de stad te verkennen. Voor de wandelaar is de beklimming van de befaamde Tafelberg een must. Als je dit onder begeleiding van een gecertificeerde, lokale gids doet, krijg je onderweg verhalen over de tradities en gebruiken van de Afrikaanse Xhosa gemeenschap te horen.
  Je kan een dagtrip maken via Hout Bay (waar je vele handwerkprojecten kan bezoeken) en via de prachtige Chapmans Peak naar Cape Point Nationaal Park. Hier kan je kiezen uit verschillende wandelroutes en bezoek je Cape Point en Kaap de Goede Hoop. Op de terugweg naar Kaapstad kan je nog even stoppen in Boulders Beach, de thuis van de Zuid-Afrikaanse pinguin.
  Kaapstad biedt nog meer: het kasteel, het Two Oceans Aquarium, Robben Island (waar Mandela gevangen zat) en het Victoria & Alfred Waterfront, beroemd vanwege zijn vele winkels, restaurants en terrasjes.

  Overnachting in hotel met zwembad, in Kaapstad. (O)

  Dag 22

  Op de luchthaven van Kaapstad lever je de huurauto weer in. Vervolgens terugvlucht naar België. Afhankelijk van de vluchturen land je de avond van dag 22 of op dag 23 in België. (O)

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   

  Algemene reistips

  Prijs

  € 2025 per persoon (o.b.v. 2 personen)

  De prijzen zijn geldig tot 31/10/2020. Prijs 2021 volgt weldra.
  Bovendien is de prijs onder voorbehoud van beschikbaarheid van de vermelde huurwagen en logies op het moment van de boeking.


   De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.

  Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


  Voorschot

  30% van de reissom

  Inbegrepen

  • Onthaal bij aankomst op de luchthaven in Johannesburg
  • Autohuur 22d, Klasse B met superdekking, (airbag, airconditioning, powersteering, radio/cd speler)
  • Logies zoals vermeld (onder voorbehoud van beschikbaarheid).
  • Maaltijden zoals vermeld.
  • Trekking zoals vermeld, inclusief lokale gids
  • Inkomgelden en conservation fees: Golden Gate NP (1 dag), Addo Elephant NP (2 dagen) en Tsitsikamma NP (1 dag)
  • Uitgebreid infopakket (met Nederlandstalige wandelbeschrijvingen voor de tochten in de Drakensbergen en het Golden Gate NP en met Nederlandstalige autoroutebeschrijvingen)
  • BTW.

  Niet inbegrepen

  • Internationale vluchten
  • Huurwagen Crossborder fees + one way fee
  • Overige maaltijden.
  • Bagagevervoer tijdens de trekking
  • Taksen
  • Brandstof voor de huurwagen
  • Excursies
  • Overige inkomgelden en conservation fees.
  • Persoonlijke uitgaven en fooien.
  • Verzekeringen.

  Toeslagen

  • Eenpersoonskamer (samenreizend): €535
  • Extra overnachting in Johannesburg: € 35 per persoon (o.b.v. kamer met ontbijt).
  • Bagagevervoer tijdens de trekking: ca. € 57 per persoon.
  • Meerprijs upgrade huurwagen 2x4, klasse K: op aanvraag.

  Kortingen

  • Kind jonger dan 12 (op kamer van 2 volbetalende): op aanvraag.

  Vluchten

  Heenvlucht op Johannesburg en terugvlucht vanuit Kaapstad.

  Je kan naar keuze zelf je vlucht boeken, of dit via ons doen. In het laatste geval maakt de vlucht deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van volgende bijkomende garanties:
  - bijstand in geval van problemen met de vlucht;
  - terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).


  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   


  Beschikbaarheid

  De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

  Niveau

   a   voor de wandelingen;  in de Drakensbergen ook zwaardere tochten mogelijk.
  De trekking is  . Je maakt tochten tussen de 12 en 20km. De hoogteverschillen zijn gering.
  Voor de optionele activiteiten is geen ervaring nodig. De langere verplaatsingen vereisen een soepele ingesteldheid. 

  Bagage

  Je draagt enkel je dagrugzakje. Tijdens de trekking draag je je bagage voor 4 nachten (je hoofdbagage blijft achter in de wagen). Je kan deze, mits toeslag, ook laten vervoeren per 4x4 (zie toeslagen).

  Logies

  Hieronder een beschrijving van de accommodaties waarmee wij samenwerken voor deze reis. Deze zijn echter steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid! Wanneer een accommodatie op het ogenblik van boeking niet meer beschikbaar is, wordt een alternatief voorgesteld. Dit kan invloed hebben op de volgorde van het programma, alsook op de pakketprijs

  Johannesburg: Een mooie en comfortabele tweepersoonskamer met privaat sanitair in een lodge met mooie tuin en niet zover van de luchthaven.

  Royal Natal Park: een stenen, self catering chalet op de kampplaats Thendele, die schitterend gelegen is in het noorden van de Drakensbergen. De chalet is uitgerust met een eigen badkamer en een keuken.

  Golden Gate Highlands NP:
  een comfortabele tweepersoonskamer met privaat sanitair, in een hotel op 18 km van Clarens. Gratis wifi in de openbare ruimtes.

  Lesotho: in een tweepersoonshut of -kamer met privaat sanitair, gelegen op een terrein van een lodge die op een duurzame manier gerund wordt. Men tracht zich in te zetten voor de lokale gemeenschap en het behoud van de natuur .

  Tijdens de trekking: slaap je in chalets of rondavels die bestaan uit aparte slaapkamers (linnen en handdoeken zijn voorzien) met gemeenschappelijk sanitair. Op elke locatie is er ofwel in de chalet of in een apart gebouw een gemeenschappelijke zit- en eetruimte en een keuken voorzien. De chalets of rondavels zijn vaak prachtig gelegen en bieden vanop je terras een adembenemend uitzicht. Bovendien liggen ze de meeste kortbij een of meerdere dorpjes waardoor je kort bij de lokale bevolking staat. De trekking kadert ook in een duurzaam project. Het runnen van de chalets is in handen van de lokale gemeenschap en biedt werkgelegenheid voor de mensen die in de omgeving wonen. De opbrengst van de trekking naar een Community Tourism Trust die opgericht werd in 2002 en de belangen van de lokale gemeenschap behartigt.

  Port St Johns en Chintsa: tweepersoonskamer met privaat sanitair in een grote, comfortabele lodge met zwembad. Beide lodges zijn prachtig gelegen.

  Addo Elephant NP: je overnacht in een forest cabin, een eenvoudige houten chalet die slaapgelegenheid biedt voor max. 4 personen. Verder is de chalet uitgerust met een eigen badkamer, een tafel, stoelen en een kleine koelkast. Op het terrein vind je een gemeenschappelijke keuken.

  Tsitsikamma NP: je slaapt in een volledig uitgeruste, losstaande bungalow aan de rand van de oceaan. De bungalow is voorzien van 3 of 4 bedden en biedt privaat sanitair. Het uitzicht op de wilde oceaan is prachtig.

  Knysna: een B&B met kleinere, maar propere kamers met privaat sanitair. De B&B is gelegen in het centrum van Knysna en biedt ook een mooi uitzicht op de stad. Er is een zwembad op het terrein.

  Stellenbosch:
  een prachtig gelegen guesthouse, met ruime en comfortabele kamers met privaat sanitair. Het guesthouse maakt deel uit van een wijnboerderij.

  Kaapstad: een klassiek stadshotel met comfortabele kamer en privaat sanitair. In het hotel zijn heel wat faciliteiten aanwezig waaronder een zwembad, fitnessruimte, restaurant en bar.

  Maaltijden

  In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op die dag inbegrepen zijn.
  O = ontbijt
  L = lunch
  A = avondmaal

  In Royal Natal beschik je over een selfcatering chalet met goed uitgeruste keuken. Er is geen restaurant in het park. Je doet dus best inkopen in een supermarkt onderweg (het winkeltje op de camping sluit reeds rond 16u30).

  Op culinair vlak is Zuid-Afrika niet meteen een topper. De culinaire tradities stammen er af van veel landen en culturen. Typisch Zuid-Afrikaans is de ‘braai’. Dit is een barbecue met veel vlees. Daarnaast vind je ook meer internationale gerechten zoals Grieks, Duits, Spaans, Hongaars, Engels (fish en chips), Maleis, Indisch en Chinees. Ook fast food tref je aan op vele plaatsen.
  Hieronder enkele gekende, typische Zuid-Afrikaanse gerechten:
  ­
  Biltong: gedroogde en gekruide reepjes vlees
  Sosatie: kebab.
  Bobotie: gehaktschotel.
  Bredie: stoofpotje met groenten, amandelen en rozijnen.
  Boerewors: worst met speciale kruidenmix
  Koeksisters: gebak gedrengd in siroop

  Zuid-Afrika produceert zelf wijnen, sherry’s en brandy’s. De wijnen worden gezien als één van de beste ter wereld. De meest gekende zijn Klein Constantia, Rustenberg, Buiten Verwachting Boschendal, Neethlingshof, Vergelegen, Nederburg and Delheim. Wijn kan in tegenstelling tot bier ook in de supermarkt worden aangekocht (behalve op zondag). Als je zin hebt in een biertje, dan stap je best een liquor store binnen.
  Verder is Zuid-Afrika het land van de rooibos thee, gemaakt van blaadjes van de fijnbosstruik. Het drankje zou een kalmerend en reinigend effect hebben.
  Normaal gezien in de steden water van de kraan kunnen drinken, maar toch geven wij het advies om flessen water aan te kopen in de supermarkt. 


  Vervoer ter plaatse

  Dit gebeurt met een huurwagen. Wij voorzien standaard een gewone wagen klasse B, doch op sommige trajecten zou een 2x4 of zelfs een 4x4 van pas kunnen komen, nl.:
  - Thendele Upper Camp: eens van de hoofdbaan af nog 14 km erbarmelijke weg
  - Malealea Lodge: minstens 14 km = grensovergang naar Lesotho
  - Grensovergang van Lesotho en minstens 30 km tot Qacha’s Nek
  - Vanaf hoofdbaan in Matatiele tot in dorp van Masakala guesthouse
  - Laatste 30 km tot Mbotyl River Lodge
  - Eens van de betonnen banen af in het Addo Elephant park

  Verder zuidwaarts zijn de wegen goed berijdbaar en is een 2x4 of 4x4 overbodig.
  Het huren van een 2x4 of 4x4 is duurder en optioneel. Meerprijs zie toeslagen.

  Op goede voet

  op goede voet

  'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

  Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

  • Elke dag min. 3 uur wandelen
   (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
  • Geen minitrips
   De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
  • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
   Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
  • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

  Klimaat

  Omwille van de uitgestrektheid van het land, heersen er verschillende klimaattypes, gaande van tropisch in het noordoosten (Krugerpark) tot mediterraan in het zuidwesten (Kaapstad).
  Het klimaat in Zuid-Afrika wordt bepaald door de afstand tot de zee, de luchtstromingen, de zeestromen, de hoogteligging en de richting van de bergreeksen. Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor het in oktober-november volop lente is en de gemiddelde dagtemperaturen tussen 19 en 24° liggen.

  Over het algemeen is het klimaat vrij mild en zonnig. Het land heeft de meeste uren zon ter wereld. Maar doordat het land voor driekwart omgeven wordt door zee zijn de temperaturen vrijwel nooit extreem hoog. In een groot deel van het land valt weinig regen. De meeste neerslag valt in het oosten en in de zomer, behalve in de streek rond Kaapstad. Daar valt de meeste neerslag van juni t.e.m. september. Regen en sneeuw zijn vrij normaal in juni, juli en augustus in de West- en Oostkaap, de Drakensbergen en Lesotho.

  Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com 
  Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com

  Reisuitrusting

  We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. 

  Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

  Bagage

  • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
  • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.
  • voor trekkings waarbij je zelf al je bagage draagt: trekkingrugzak met een volume tussen 70 en 100 liter.rugzak of trolley

  Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij. 

  Schoenen & kousen

  • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
  • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
  • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

  Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

  Slaapgerief

  • evt. lakenzak: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (meestal als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt). Evt. zelf te maken met een gewoon bovenlaken dat je in de lengte dubbel plooit en langs de onder- en zijkant dichtnaait.

  Kledij

  • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
  • wind- en waterdicht jack
  • fleece
  • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
  • zwemgerief
  • handschoenen, muts en sjaal (zeker wanneer je tijdens onze zomermaanden reist
  • evt. thermisch ondergoed (wanneer je tijdens onze zomermaanden reist)

  Diversen

  • handdoeken (voor tijdens de trekking en/of de overnachtingen bij mensen thuis)
  • toiletpapier of hygiënische doekjes
  • verrekijker
  • geldbeugel of heuptasje (om evt. onder de kledij te dragen)
  • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
  • drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
  • adapter voor stopcontacten: Zuid-Afrika
  • evt. wandelstokken
  • zak- of hoofdlamp

  EHBO

  In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

  Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

  • middel tegen reisziekte
  • ontsmettingsmiddel
  • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
  • pijnstillend en koortswerend middel
  • middel tegen krampen
  • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
  • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
  • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
  • steriel gaas en kleefband

  Reisdocumenten

  Reispas:
  Voor Zuid-Afrika heb je een internationaal paspoort (reispas) nodig dat ten minste 30 dagen langer geldig is dan dag voor terugkeer, met minstens 2 lege bladzijden. Een reispas vraag je aan bij de administratie van je woonplaats en dit duurt 10 tot 15 dagen.

  Visum:
  Voor Zuid-Afrika heb je geen visum nodig (voor een verblijf van minder dan 90 dagen).

  Reizen met kinderen:
  Zuid-Afrika controleert in het bijzonder of volwassenen en kinderen familie van elkaar zijn en of die reis gebeurt met toestemming van de ouder(s). Ouders die met kinderen jonger dan 18 jaar naar Zuid-Afrika reizen moeten een kopie van het geboortecertificaat van het kind in het Engels bij zich hebben. Vraag je gemeentebestuur een meertalig geboortecertificaat, dat ook in het Engels is opgesteld. Voor kinderen jonger dan 12 jaar aanvaarden de Zuid-Afrikaanse overheden de Kids-ID als vervangend document. Een aantal (buitenlandse) luchtvaartmaatschappijen is echter niet vertrouwd met de Kids-ID en zou dit kunnen weigeren. Contacteer daarom de luchtvaartmaatschappij of ze de Kids-ID aanvaarden.

  Indien niet beide ouders meereizen, is ook een schriftelijke toestemming (in het Engels) van de niet aanwezige ouder nodig. Ook dit document kan je bij het gemeentebestuur verkrijgen. De handtekening kan je laten legaliseren bij de gemeente.

  Internationaal rijbewijs:
  Ben je van plan een auto te huren, denk er dan aan je rijbewijs mee te nemen. Naast je gewone rijbewijs dien je voor een self-drive in Zuid-Afrika en Lesotho ook over een internationaal rijbewijs  te beschikken (ook al vermelden sommige instanties dat een Belgisch rijbewijs volstaat). Voor de aanvraag hiervan en voor meer informatie verwijzen we je door naar je gemeente. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is in dat geval vereist.

  Opgelet: Voor je bezoek aan Lesotho heb je een internationaal paspoort nodig dat minstens 6 maanden geldig is na datum van terugkeer. Je hebt geen visum nodig (tenzij je langer dan 14 dagen zou blijven).

  Check zeker vóór vertrek ook nog even de website van buitenlandse zaken op wijzigingen: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

  Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

  Tip: Laat weten waar je bent!
  In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.


  Geld

  Je kan in principe Zuid-Afrikaanse Rand afhalen aan geldautomaten (in de luchthaven) of cash euro’s ter plaatse wisselen, sommige banken rekenen hiervoor extra kosten aan. Je kan ook op voorhand Zuid-Afrikaanse Rand aankopen. Je informeert best bij je bank waar je de voordeligste koers bekomt en wat voor jou het voordeligst uitkomt.

  In Lesotho wordt de Zuid-Afrikaanse Rand aanvaard net als de meeste kredietkaarten.

  In de meeste landen kan je vlot met de kredietkaart uit de automaat halen, doch raden wij aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

  Mocht je ter plaatse vreemde deviezen aankopen aan een automaat (met je betaalkaart) of bij een bank, dan zou je in meerdere keren kleine bedragen kunnen afhalen. Zo vermijd je dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

  Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…), maar voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

  Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

  Nog een tip? Je kan ook meerdere kaarten meenemen, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

  Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
  www.oanda.com/currency/converter/


  Gezondheid

  Hieronder een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Zuid-Afrika door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Diepgaandere informatie vind je op www.itg.be (Reisgeneeskunde). Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met het ITG of een bevoegd arts.

  Gele koorts
  Er is geen gele koorts-risico, maar vaccinatie is officieel vereist vanaf de leeftijd van 1 jaar als je vanuit een land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen of langer dan 12u in transit bent geweest in een luchthaven in een land waar gele koorts voorkomt/

  Malaria
  In principe is er een laag risico op malaria in het droog seizoen in het noorden aan de grens met Mozambique en Zimbabwe, het Krüger Park inbegrepen, net als in het noordoostelijke deel van KwaZula/Natal. Omdat het risico laag is, is een adequate bescherming tegen muggen voldoende. Tracht muggenbeten te vermijden, wetende dat de anopheles-mug steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Je kan ’s avonds zo veel mogelijk dekkende, lichtgekleurde kledij dragen en de niet bedekte lichaamsdelen inwrijven met een sterk muggenwerend middel. Deze maatregelen kunnen, indien gewenst, worden gecombineerd met medicatie.

  Diarree
  Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

  Schistosomiase of bilharzia 
  Men kan besmet geraken met deze parasiet door contact met zoet water. We raden dan ook af om te gaan zwemmen of baden in zoet water. In zout water of zwembaden is er geen gevaar.

  Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met volgende (herhalings)vaccinaties:
  DTP (difterien tetanus en polio), kinkhoest en mazelen, maar ook hepatitis A, hepatitis B, buiktyfus en hondsdolheid.  Wijzigingen

  Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

  Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

  De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
  • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
  • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
  • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
  • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
  • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
  Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief: