Vietnam - Actieve ontdekking van Noord-Vietnam


16 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Vietnam - Actieve ontdekking van Noord-Vietnam


16 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Vietnam - Actieve ontdekking van Noord-Vietnam


16 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Vietnam - Actieve ontdekking van Noord-Vietnam


16 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Vietnam - Actieve ontdekking van Noord-Vietnam


16 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Vietnam
In Vietnam word je overal getroffen door de schoonheid en gratie van het landschap. Na de ervaring van miljoenenstad Hanoi, komt de rust van het platteland als een verademing. Een stevige dagtocht in de prachtige jungle van Cuc Phuong warmt je op voor het echte werk: een 5-daagse avontuurlijke trekking in het Hoang Lien-gebergte. Je wordt ondergedompeld in een wereld van mooie rijstterrassen, geïsoleerde bergdorpjes en minderhedenstammen, Vietnam in zijn meest pure vorm. Afsluiten doe je met een tweedaagse boottocht in de pittoreske baai van Bai Tu Long dat dezelfde prachtige uitzichten biedt als het nabijgelegen bekende UNESCO werelderfgoed Halong Bay, maar is iets minder toeristisch.
Aantal dagen: 16 dagen
Reisnummer: 21VN5NTA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Een boeiende mix van natuur, cultuur en authenticiteit
 • Een 5-daagse avontuurlijke trekking in het Hoang Lien-gebergte
 • Overnachtingen bij mensen thuis
 • Indrukwekkende rijstterrassen en authentieke bergdorpjes
 • Boeiende stad Hanoi
 • Paradijselijk cruisen op de Unesco werelderfgoedsite Halong Bay of Bai Tu Long
 • De heerlijke Vietnamese keuken

 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 2

Aankomst Hanoi

Op de luchthaven van Hanoi word je opgewacht door een medewerker van ons lokaal agentschap. Vervolgens transfer naar het hotel.

Hotelovernachting, Hanoi (-)

Dag 1

Internationale vlucht

Dag 3

Hanoi 

Na het ontbijt staat er een stadsbezoek met gids op het programma. Je bezoekt het mausoleum waar de gebalsemde nationale volksheld Ho Chi Minh opgebaard ligt (als het open is*), de One Pillar Pagode en de Tempel van de Literatuur uit de 11e eeuw. Het Etnologisch Museum is een must als voorbereiding op de trekking in het noorden. Afsluiten doe je met een bezoekje aan de Ngoc Son Tempel. Maar Hanoi is veel meer dan museums en tempels. De charme van deze stad ligt vooral in het levendige, vaak chaotisch drukke straatleven. Enerzijds zijn er de brede boulevards met grote communistische gebouwen en koloniale villa's; anderzijds is er het oude stadsgedeelte met een wirwar van kleine straatjes, talloze eetstalletjes, gezellige cafeetjes,...
 
Hotelovernachting. (O,L)

Dag 4

Hanoi - Cuc Phuong NP

Je laat Hanoi en de drukte van deze miljoenenstad achter je. Een lange rit (ca. 3 uur rijden) brengt je naar Cuc Phuong NP. Bij aankomst bezoek aan het Endangered Primate Rescue Centre, waarna een wandeling in de omgeving volgt.

Overnachting in een eenvoudig guesthouse. (O)

Dag 5

Trekking in de jungle van Cuc Phuong NP (nationaalpark)

Vandaag staat een pittige wandeltocht op het programma, 14 km dwars door de jungle. Daar waar het pad aanvankelijk nog goed te belopen is, dring je samen met een ranger en een gids steeds dieper het woud binnen en wordt het steeds avontuurlijker. Het vochtig tropisch woud heeft een enorm rijke flora en fauna. Uiteindelijk kom je aan in het dorpje Khanh, waar je te gast bent bij de dorpelingen die deel uitmaken van de Muong-minderheid.

Overnachting bij mensen thuis. (O,L,A)

Dag 6

Cuc Phuong NP - Hoa Lu - Tam Coc – Hanoi

Je neemt afscheid van je gastheer en -vrouw en wordt naar Hoa Lu gebracht. Hier bezoek je de tempels van de Dinh-dynastie (10de eeuw). Daarna volgt een korte transfer naar Tam Coc waar je de fiets neemt en naar Linh Coc fietst. Deze regio wordt ook wel eens het ‘Halong Bay op land’ genoemd. Na de lunch maak je nog een boottochtje door een adembenemend mooi landschap van rijstvelden en rotsformaties vooraleer weer terug te keren naar Hanoi (aankomst rond 18u).

Hotelovernachting. (O,L) 

Dag 7

Hanoi – Trekking naar Sin Chai

Wandeling: ca. 7 km - 3 uur stappen.
Vroeg uit de veren voor de transfer van een vijftal uur in noordwestelijke richting naar het Hoang Lien-gebergte. De komende dagen breng je door in één van de mooiste streken van Vietnam: een landschap van bergtoppen, rijstterrassen en afgelegen dorpjes. Je maak kennis met enkele van de hier levende minderhedenstammen – Rode Dao, Tay en Black H’Mong – en de prachtige natuur waarin ze wonen. Je loopt op soms glibberige en modderige paadjes, op en af langs berghellingen, langs watervallen en een bamboewoud. Af en toe kom je waterbuffels, varkens en geiten tegen die toebehoren aan de dorpsbewoners maar die hier overal vrij rondlopen. 
De meeste toeristen en wandelaars blijven in de dichte nabijheid van Sapa. De trekking die wij aanbieden ligt op ca. 20km van Sapa, waardoor je weinig andere wandelaars onderweg zal tegenkomen en verblijft in dorpjes en bij mensen die minder bezocht zijn. Je wordt door de chauffeur afgezet aan de weg, waar je kennis maakt met je gids en dragers voor de komende dagen en meteen op pad vertrekt. Vandaag wandel je tot Sin Chai, langs een mooie vallei van rijstvelden, een stroompje en dan de hoogte in over een glibberig pad. De mensen die hier wonen zijn vooral Rode Dao. Zij belijden het taoïstisch geloof en de vrouwen moeten, eens gehuwd, hun hoofdhaar afscheren. Eens aangekomen in je homestay, kan je misschien nog een kijkje nemen in het dorp of een bezoekje brengen aan de plaatselijke school. Je overnacht op de bovenverdieping van een dorpshuis bij mensen thuis op matrassen op de grond.

Overnachting bij mensen thuis in een afgelegen gehuchtje in de natuur. (O,L,A)

Dag 8

Trekking naar Nam Cang

Wandeling: ca. 11 km - 5u stappen.
Je verlaat Sin Chai en wandelt verder door Rode Dao-gebied. Het einddoel vandaag is de mooie lodge in Nam Cang aan de rivier middenin de natuur, die gebouwd werd door en uitgebaat wordt door een Red Dao-familie. De namiddag breng je door in of in de omgeving van de lodge. Als het waterniveau het toelaat, kan je gaan zwemmen in de rivier. Ook een wandeling naar de spectaculaire watervallen behoort  tot de mogelijkheden. Wie wil, kan een verkwikkend kruidenbad nemen in de lodge.

Overnachting in een comfortabele lodge aan de rivier middenin de natuur (O,L,A)

Dag 9

Trekking naar Thanh Phu

Wandeling: ca. 15 km - 6u stappen.
Op je pad ligt vandaag het dorpje Nam Ngan, mooi tegen de bergflank aan. Je daalt af  tot bij de rivier, met spectaculair zicht op de vallei. Ook vandaag kom je weer heel wat dieren tegen: buffels, varkens en vooral heel veel kippen! Na de picknick daal je af tot Xa Pho, bewoond door één van de kleinste minderhedenstammen die weer anders zijn dan de Rode Dao. En nóg anders zijn de Tay, die o.a. in het dorpje Thanh Phu, de eindbestemming van vandaag. Het dorpshuis ligt in een meer bebouwde omgeving en is dus minder pittoresk gelegen dan de twee vorige logies, maar de warme ontvangst en het heerlijke avondmaal maken het helemaal goed.

Overnachting bij mensen thuis in het dorpje Thanh Phu (O,L,A)

Dag 10

Trekking naar Ta Trung Ho

Wandeling: ca. 11 km – 5 à 6u stappen.
Wake up call door een van de lokale hanen! Na een ontbijt op z'n Tays ga je weer op pad (met je spullen voor de komende nacht in je dagrugzak, want naar je einddoel vandaag is geen bagagevervoer mogelijk). Een korte afdaling brengt je bij de rivier nabij het dorp My Son, die je oversteekt via een hangbrug. Rijstterrassen wedijveren met elkaar in schoonheid en op en af door de jungle kom je weer in Rode Dao-gebied terecht. Een steile klim brengt je naar je laatste gastgezin in het dorpje Ta Trung Ho. 

Overnachting bij mensen thuis in Ta Trung Ho (O,L,A)

Dag 12

Uitblazen in de ecolodge

Vandaag heb je een vrije dag om een bezoekje te brengen met de bus of met de fiets die je gratis kan lenen naar Sapa (18km). Je kan ook genieten van een welverdiende massage of van het prachtige uitzicht vanuit het zwembad.

Overnachting in een prachtig gelegen ecolodge met zwembad op een heuvel tussen de bergen. (O)

Dag 11

Trekking naar de ecolodge

Wandeling: ca. 17 km – 8u stappen, inkorten mogelijk.
Met aangescherpte conditie begin je aan de laatste trekkingsdag. Eerst daal je af met prachtig zicht op de Ban Ho-vallei, gevolgd door een steile klim op de flank van de berg Ma Quai Ho. Je passeert het dorpje Seo Trung Ho, gelegen in een idyllische vallei met een riviertje en een waterval. Nog een paar keer op en af, langs rijstterrassen, tot aan de rivier en weer omhoog. De laatste stevige klim brengt je tot de prachtig gelegen ecolodge met infinity pool op een heuvel tussen de bergen, waar je met bijna 360° panorama kan genieten van een schitterende zonsondergang.

Overnachting in een prachtig gelegen ecolodge met zwembad op een heuvel tussen de bergen. (O,L)

Dag 13

Marktbezoek – Lao Cai - nachttrein Hanoi

Na het uitchecken in de ecolodge bezoek je een kleurrijk marktje*. De Flower Hmong, Black Zao, Phu La, Nung en Tay komen van kilometers ver naar de markt om te kopen en verkopen. Het is een heel sociale aangelegenheid en omwille van de traditionele klederdracht een zeer kleurrijke bedoening. Welke markt je bezoekt, is afhankelijk van de dag waarop je reist. Op dinsdag kan je rondslenteren op
de markt van Coc Ly, op zaterdag in Can Cau en op zondag in Bac Ha. Al deze marktjes zijn gelegen in een straal van 70 tot 90 km rond Lao Cai. In de late namiddag transfer naar Lao Cai waar je nog een tijd moet wachten (je zoekt best een terrasje of een restaurantje op waar je wat couleur locale op te snuiven of om een boek te lezen) vooraleer de nachttrein terug richting Hanoi te nemen.

* Opgelet: Marktbezoek enkel op dinsdag, zaterdag of zondag!

Overnachting op de nachttrein. (O,L)

Dag 15

Bai Tu Long – Hanoi

In de voormiddag verdere verkenning van de baai en nabijgelegen eilandjes. Na de brunch op de boot brengt de bus je terug naar Hanoi. In de late namiddag kom je terug aan in Hanoi, waar je 's avonds de terugvlucht neemt naar huis. Je beschikt over een hotelkamer tot 21u om je even op te frissen.

(O,L- of brunch)

Tip! Liever nog niet huiswaarts keren? Of wens je het graag iets avontuurlijker? Dat kan! De tweedaagse op Halong Bay kan uitgebreid worden naar een driedaagse waarbij je aanlegt op het prachtige Cat Ba Island. Hier maak je o.l.v. een gids een pittige wandeltocht doorheen de dichtbegroeide jungle en de ochtend nadien baan je je al kayakkend een weg doorheen de nabijgelegen Lan Ha Bay, een magische plek!

Dag 14

Cruisen op Bai Tu Long

Bij aankomst in Hanoi in de vroege ochtend word je opgewacht voor de transfer naar het hotel, waar je kan ontbijten en je even kan opfrissen. Rond 08u30 neem je een shuttlebus richting Bai Tu Long, een rit van ongeveer 3 uur. Meer dan 3000 grillig gevormde rotsformaties steken uit het smaragdgroene water van de Tonkinese Golf omhoog en bieden een magische aanblik. Hier scheep je in op de Chinese jonk (=zeilschip) die je tussen de vele eilandjes, rotsen en grotten voert. Slapen doe je op de boot, maar eerst geniet je van een heerlijke maaltijd met verse vis. Bai Tu Long biedt dezelfde prachtige uitzichten als het bekende UNESCO werelderfoed Halong Bay, maar is iets minder toeristisch, al zal je zeker niet alleen van de rijke sterrenhemel genieten.

Bootovernachting. (O,L,A) 

Dag 16

Thuiskomst.

Uitbreiding

Cat Ba Island: Junglewandeling en kayakken

Wil je het graag iets avontuurlijker? Dat kan! Deze tweedaagse op Halong Bay kan uitgebreid worden tot een driedaagse waarbij je na de brunch op de boot met een kleinere speedboot naar Cat Ba Island wordt gebracht, het grootste eiland van de hele archipel. Bij aankomst op het eiland word je naar het midden van het eiland gebracht en ga je te voet verder doorheen de jungle totdat je Viet Hai bereikt, je overnachtingsplek op enkele kilometers van de kust. Het is een pittige tocht die ca. 5u in beslag neemt waarbij je verschillende toppen van het eiland bedwingt (het niveau van de wandeltocht is echter aanpasbaar). De volgende ochtend fiets je richting de zuidkust van het eiland, waar een kayak op je ligt te wachten voor een mooie tocht tussen de vele rotsformaties, eilandjes en drijvende vissersdorpjes in de rustigere Lan Ha Bay. Ook een duik nemen in het smaragdgroene water behoort tot de mogelijkheden. Je peddelt terug naar Cat Ba, waar een speedboot je rond 14u naar de haven op het vasteland brengt. Hier brengt de bus je terug naar Hanoi.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1640 per persoon (op basis van 2 deelnemers)
€ 1455 per persoon (op basis van 3 deelnemers)
€ 1350 per persoon (op basis van 4 deelnemers)
€ 1290 per persoon (op basis van 5 deelnemers)
€ 1260 per persoon (op basis van 6 deelnemers)

Deze prijzen zijn geldig voor reizen in 2020. De prijzen voor 2021 volgen zo snel mogelijk.

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • Alle logies zoals vermeld (op basis van twee- en/of driepersoonskamers)
 • Alle maaltijden zoals vermeld
 • Alle transport tenzij anders vermeld
 • Transfer per minibus Hanoi- Hoang Lien-gebergte
 • Nachttrein Lao Cai - Hanoi  (softsleeper – 4-persoonscabines met AC)
 • Engelssprekende lokale gids (per regio een andere gids)
 • Gedeelde boot op Halong Bay (sharing  trip, max. 20 personen). Privé-boot mogelijk mits betaling van een toeslag.
 • Alle excursies en inkomgelden volgens programma (tenzij anders vermeld of op vrije dagen)

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Visumkosten.
 • Overige maaltijden.
 • Overige transfers.
 • Excursies op de vrije dagen.
 • Persoonlijke uitgaven en dranken.
 • Fooien.
 • Evt. verzekeringen.

Toeslagen

 • Eénpersoonskamertoeslag: € 445 p.p.
 • Extra overnachting Ecolodge: € 120 p.p. (o.b.v. 2 personen), € 55 voor een derde bed op de kamer
 • Privé-boot op Halong Bay: op aanvraag
 • Cat Ba Island: € 255 p.p. (op basis van 2 personen), € 220 p.p. (op basis van 3 personen), € 190 p.p. (op basis van 4 personen), € 185 p.p. (op basis van 5 personen), € 170 p.p. (op basis van 6 personen). Eénpersoonskamer: € 25 p.p.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Wandelniveau

Dit is een sportieve wandelreis van  à .

De dagtocht in Cuc Phuong is niet zozeer pittig door de afstand (14km) of het hoogteverschil (al gaat het wel voortdurend op en af), maar vooral door de smalle, avontuurlijke en soms gladde paadjes in de jungle.

De vijfdaagse trekking in het noorden gaat over wisselend terrein met af en toe steile hellingen. De afstanden bedragen resp. 7,6 - 11,3 - 14,8 - 10,6 - 17,3 km en je wandelt meestal 5 à 7 uur per dag. Je loopt vaak over de randen van de rijstvelden, over smalle, avontuurlijke paadjes. Zeker bij regenweer kan het erg glibberig worden en zijn wandelstokken geen overbodige luxe om het evenwicht te bewaren. In de zomer is het warmer en is er meer kans op regen wat de trekking zwaarder zou kunnen maken. In overleg met de gids kan de route lichtjes worden aangepast naargelang jullie conditie en wensen, maar een goede basisconditie, enig uithoudingsvermogen en een avontuurlijke instelling is wenselijk.

Indien je kiest voor de uitbreiding op Cat Ba, kan je kiezen uit twee wandeltochten. Ofwel maak je een pittige tocht in de jungle vanuit het midden van het eiland naar je overnachtingsplaats (ca. 5u wandelen en heel wat hoogteverschillen te overbruggen), ofwel maak je een kortere rondwandeling (ca. 1,5u wandelen) naar een mooi uitzichtspunt.


Bagagevervoer

Het hotel in Hanoi zou als uitvalsbasis kunnen dienen voor de trekking in Cuc Phuong, Sapa en Halong Bay: Bai Tu Long. Je keert met andere woorden steeds terug naar hetzelfde hotel. Voor je eigen gemak zou je een deel van je bagage die je niet nodig hebt, kunnen achterlaten in het hotel in Hanoi.

Tijdens de trekking draag je enkel je dagrugzak. De rest van de bagage wordt telkens naar je accommodatie gebracht, meestal per brommer. Tijdens de trekking in het noorden gaan er ook enkele dragers mee die de gids ondersteunen bij de logistieke organisatie.

Enkel naar de homestay in Ta Trung Ho is geen bagagevervoer mogelijk en draag je dus je bagage voor één nacht, maar eventueel kan je in plaats van Ta Trung Ho overnachten in het nabijgelegen dorpje Ban Ho waar je bagage wel naartoe gebracht kan worden, om de trekking zo iets minder zwaar te maken.

Af en toe, tussen boot en logies bijvoorbeeld, moet je je volledige bagage over een korte afstand zelf dragen.


Logies

 • Hanoi: comfortabel middenklasse hotel, centraal gelegen in het centrum, in de wijk Tay Ho. Het hotel telt 60 comfortabele kamers met privaat sanitair. Gratis wifi op de kamer.
 • Cuc Phuong NP: de eerste nacht slaap je in een eenvoudig guesthouse aan de rand van het park. Je beschikt over een eigen, kleine badkamer met douche en toilet. Het guesthouse heeft een eigen eetzaal/restaurantje.
  De tweede nacht slaap je in een authentieke paalwoning bij mensen thuis op matrassen op de grond. Dekens, kussens en muskietennetten zijn aanwezig. Een eigen lakenzak verhoogt het comfort.
 • Tijdens de trekking overnacht je in de dorpen Sin Chai, Thanh Phu en Ta Trung Ho (of Ban Ho) bij mensen thuis. Je slaapt dan gewoonlijk op de bovenverdieping van een dorpshuis, waar matrassen op de grond liggen. Dekens en kussens worden voorzien, net als muskietennetten. Er is ook steeds wasgelegenheid. Ook hier verhoogt een eigen lakenzak het comfort.
  Verder overnacht je één keer in een mooie lodge aan de rivier die de scheidingslijn vormt met het Red Dao-dorp dat vlakbij ligt. De lodge telt 9 comfortabele tweepersoonskamers en 2 ruime familiekamers met eigen badkamers.
 • Je sluit de trekking af met twee overnachtingen in de prachtig gelegen, luxueuze ecolodge met zwembad op een heuvel tussen de bergen. Je overnacht in een van de 33 bungalows die allen een prachtig zicht op de omgeving bieden. Elke bungalow heeft een eigen terrasje, een private badkamer en ac. De bedden zijn voorzien van een muskietennet. Geen internet of wifi op de kamer, wel in het hoofdgebouw.
  Je sluit de trekking af met twee overnachtingen in de prachtig gelegen, luxueuze ecolodge met zwembad op een heuvel tussen de bergen. Je overnacht in een van de 33 bungalows die allen een prachtig zicht op de omgeving bieden. Elke bungalow heeft een eigen terrasje, een private badkamer en ac. De bedden zijn voorzien van een muskietennet. Geen internet of wifi op de kamer, wel in het hoofdgebouw
 • Op de nachttrein van Lao Cai naar Hanoi slaap je in een comfortabele vierpersoonscoupé met airco en echte bedden en lakens.
 • In Bai Tu Long overnacht je in een comfortabele kajuit op een boot. Op het bovendek kan je genieten van het uitzicht op de schitterende rotsformaties of van de zon. Elke kajuit beschikt over een eigen badkamer.
 • Indien je de uitbreiding op Cat Ba boekt, overnacht je in een eenvoudige bungalow midden in de natuur op enkele kilometers van het strand.

Maaltijden

In bovenstaand dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Algemeen
Proeven van de lokale keuken is één van de manieren om een andere cultuur te ontdekken. De Vietnamese keuken is bijzonder lekker en de maaltijden worden vaak erg mooi gepresenteerd. Keuze is er in overvloed. Het basisgerecht is rijst (com) of noedels, steeds aangevuld met verschillende schaaltjes groenten en vlees. 's Middags eten de meeste mensen een ‘Pho’ (een noedelsoep geserveerd met varkensvlees of kip en kruiden). Eten doe je met stokjes; vorken en messen zijn zeldzaam (tenzij in de betere restaurants). Let wel: met eetstokjes spelen of ze loodrecht in de rijst steken wordt als ongepast beschouwd.

Gemiddelde betaal je 75.000 à 150.000 VND (2 à 6 euro) voor een lunch en 150.000 à 250.000 VND (6 à 10 euro) voor een avondmaal.

Heen- en terugreis

Voor deze reis vlieg je best heen en terug op Hanoi.
Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen in de prijs van de reis. Je kan naar keuze zelf je vlucht boeken, of dit via ons doen. Bij boeking van vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Als je de vlucht via ons boekt, maakt deze ook deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van volgende bijkomende garanties:
- bijstand in geval van problemen met de vlucht;
- terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Vervoer tijdens de reis

Voor de transfers en de uitstappen wordt er steeds privévervoer voorzien met uitzondering van de vermelde shuttle-transfers.

De rit op de nachttrein is comfortabel. Je slaapt in een compartiment van 4 personen met AC en echte bedden en lakens.

In Halong Bay of Bai Tu Long ben je op een gedeelde boot met andere passagiers. Een privé-boot is mogelijk mits betaling van een toeslag.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Vietnam heeft een subtropisch tot tropisch klimaat, met een onderscheid tussen de noordelijke en zuidelijke helft van het land. Van mei tot oktober is het in het noorden over het algemeen zeer warm en regenachtig en van november tot april koeler en droger. In de bergen is het van november tot januari uitgesproken fris (tot een occasionele 0° en sneeuw boven op de hoogste bergen) en zijn (mot)regen en mist mogelijk. ’s Nachts koelt het sterk af, soms tot 5° of minder in de bergen (voorzie dus de nodige kledij voor vochtig-koude nachten). Aan de kusten ten noorden van Nha Trang is het meestal zeer warm maar brengen de winden vaak verkoeling. De wintermoesson  zorgt voor koeler en nat weer tussen december en februari. In het zuiden is het het hele jaar door zeer warm en vochtig, met een piek van februari tot mei. De moesson heerst er van mei tot november.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website: www.andersreizen.be/reisuitrusting.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, niet alleen makkelijk te hanteren in functie van het bagagevervoer maar ook voor jezelf.

Schoenen & kousen

 • comfortabele enkelomsluitende wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief

 • lakenzak: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (meestal als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt). Evt. zelf te maken met een gewoon bovenlaken dat je in de lengte dubbel plooit en langs de onder- en zijkant dichtnaait.
 • slaapzak en -matje zijn niet nodig. In de homestays slaap je op een matras op de grond (met eigen muskietennet).

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (afhankelijk van het seizoen)

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • zak- of hoofdlamp
 • adapter voor stopcontacten (zie https://www.wereldstopcontacten.nl/be/vietnam/)
 • evt. wandelstokken

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Reispas:
Voor Vietnam heb je een geldig internationaal paspoort nodig dat minstens een maand langer geldig moet zijn dan het voorziene verblijf/datum van terugkeer/einddatum van het visum. Een reispas vraag je aan bij de administratie van je woonplaats. Dit duurt 10 à 14 dagen.

Visum:
Je hebt eveneens een visum nodig. Je kan het visum vooraf zelf aankopen op de ambassade in Brussel of een e-visum online aanvragen.

Een e-visum vooraf online aanvragen: Sinds 2019 bestaat de mogelijkheid om je visum online te verkrijgen. Hiervoor surf je naar https://evisa.immigration.gov.vn/. Klik vervolgens op “E-visa” en op “Foreigners”. Je vult de gegevens online in, uploadt een pasfoto, betaalt 25 USD (per kredietkaart) en na een 3-tal werkdagen bekom je een registration code waarmee je je visum kan downloaden.

Een visum vooraf aankopen via de ambassade in Brussel: Je betaalt hiervoor 25 à 50 USD per visum (exacte prijs te checken bij de ambassade (tel: +32 (0)2 3792737)) en je geeft je reispas, applicatieformulier en twee pasfoto’s af. Men kan ook je vliegticket en reisbevestiging vragen. Na ca. 5 werkdagen word je opnieuw in Brussel verwacht om je paspoort en visum te komen ophalen.

Reizen met kinderen:
Een ouderlijke toestemming wordt aanbevolen als de kinderen niet reizen met beide ouders.

Check zeker vóór vertrek ook nog even de website van buitenlandse zaken op wijzigingen: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/


Geld

De munteenheid in Vietnam is de Dong. Euro's zijn overal wisselbaar. Er zijn geldautomaten (Maestro) in Hanoi. Met kredietkaarten kan je op slechts weinig plaatsen terecht.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…), maar voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

In de meeste landen kan je vlot met vlot geld uit de automaat halen, doch raden wij aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Nog een tip? Je kan ook meerdere kaarten meenemen, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Hieronder een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Vietnam door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Diepgaandere informatie vind je op www.itg.be (Reisgeneeskunde). Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met het ITG of een bevoegd arts.

Malaria
In Vietnam komt malaria beperkt voor. Malaria is een infectieziekte die verwekt wordt door een parasiet en die wordt overgebracht door de steek van de anopheles-mug. Tracht muggenbeten te vermijden, wetende dat de anopheles-mug steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Je kan ’s avonds zo veel mogelijk dekkende, lichtgekleurde kledij dragen en de niet bedekte lichaamsdelen inwrijven met een sterk muggenwerend middel. Deze maatregelen kunnen worden gecombineerd met medicatie.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist,
ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Dengue, chikungunya en Zika
Het zijn virale infectieziektes overgebracht door de overdag stekende Aedes-mug. Er bestaat geen vaccin op dit ogenblik voor dengue, noch voor chikungunya.of zika. Preventieve, beschermende maatregelen tegen muggenbeten worden aangeraden.

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met volgende (herhalings)vaccinaties:
DTP (difterien tetanus en polio), kinkhoest en mazelen, maar ook hepatitis A, hepatitis B, buiktyfus en hondsdolheid.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: