Zweden - Avontuur in Jämtland


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zweden - Avontuur in Jämtland


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zweden - Avontuur in Jämtland


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zweden - Avontuur in Jämtland


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zweden - Avontuur in Jämtland


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Zweden
In de bosrijke en verrassend bergachtige regio Jämtland Härjedalen, waar Midden-Zweden noordelijke allures begint te krijgen, ligt het Juvuln-meer. Aan de noordelijke oever ligt een kleinschalig en duurzaam vakantiedomein, een ideale uitvalsbasis voor een gevarieerde en avontuurlijke outdoor-vakantie (en een streepje Sami-cultuur) in een op en top Zweeds landschap met brede rivieren, uitgestrekte veengebieden en dichte dennenbossen. 
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 21SE5MZA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • logeren zonder franjes middenin de natuur
 • natuurreservaat Skäckerfjällen
 • kano, wandelen, boogschieten,vissen...
 • mooie roadtrip langs de 'Panoramavägen’
 • Nederlandstalige ontvangst

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,3

3 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst in Kallsedet, gelegen ongeveer op dezelfde noorderbreedte als de Noorse stad Trondheim, op een 2,5 uur rijden aan de andere kant van de Noors-Zweedse grens.

Verwelkoming door je Nederlandstalige gastheer en -vrouw. Vandaag zijn er geen activiteiten gepland.   

Overnachting op het vakantiedomein (A)
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Dag 2

Verkenning Gråsjön

Vandaag doe je het rustig aan en verken je de mooie omgeving van Kallsedet. Door een uitgestrekt veengebied, een landschap dat zo typisch is voor de Zweedse berggebieden, trek je naar het Gråsjön ('sjön' betekent meer), gelegen aan de voet van de Gråsjöfjället ('fjället' is heuvel). Veengebieden zijn erg kenmerkend voor Zweden; je wandelt door een malse, groene zee van mos, afgewisseld met grassen en glasheldere beekjes. Misschien kruis je wel het pad van een ree of een eland... Veel andere levende zielen zal je hier in ieder geval niet tegenkomen.

Tocht van 12 km, 200 hoogtemeters. Je kan kiezen tussen een makkelijke en sportieve variant.

Overnachting op het vakantiedomein (O, L, A)

Dag 3

Kanovaren

Tijd voor wat actie! Je krijgt een korte inleiding in de kanologie en dan glijd je het Äcklingen-meer op, dat deel uitmaakt van het prachtige natuurgebied Skäckerfjällen. Je ontdekt plekjes die enkel van op het water waar te nemen zijn. Als het het stil kan houden, spot je misschien wel een beverfamilie in actie. Ze bouwen hun burchten en dammen graag langs de berk-rijke waterkanten van meren en rivieren. Vanaf het meer peddel je stilaan de rivier Rutsälven op, zachtjes meanderend tussen de bergen die links en rechts van je oprijzen. Plons even in een van de natuurlijke poelen en neem een douche ‘puur natuur’ onder een waterval. Tijdens de zomermaanden haalt de watertemperatuur soms wel 24°.

Eenvoudige kanotocht, heen en terug ca. 12 km. Rit met de wagen van 20 km.

Overnachting op het vakantiedomein (O, L, A)

Dag 4

Klim Suljätten & boogschieten

Een mooie rit van een klein uurtje brengt je tot aan de voet van de Suljätten, een kale boomloze berg. In de volksmond wordt hij ook wel ‘neus van de reus’ genoemd. In een tweetal uurtjes sta je op de top die 885 m boven zeeniveau oprijst. Boven heb je rustig de tijd voor een picknick met 360° uitzicht over het fantastische merenlandschap.

Pittige klim over een goed gemarkeerd pad van 4 km, + 400 m. Rit met de wagen van 50 km.

In de namiddag leer je de knepen van het boogschieten.

Overnachting op het vakantiedomein (O, L, A)

Dag 5

Roadtrip 

Tijd voor een onvergetelijke roadtrip over de ‘Panoramavägen’ een scenic route om u tegen te zeggen. Geniet van de mooie uitzichten, van de ongerepte en uitgestrekte wildernis, de meren, bergen en bossen en hou even halt bij de watervallen Tännforsen, de grootste van zweden, en Ristafallet. (En je passeert ook de factory outlet van het buitensportmerk Lundhags.)

Trip van ongeveer 240 km. Opgelet voor rendieren en elanden op de baan!

Overnachting op het vakantiedomein (O, L, A)

Dag 6

Rustig keuzedagje

In de voormiddag zijn geen activiteiten gepland. Tijd dus voor een rustig en uitgebreid ontbijt. Geniet van dat extra koffietje in het gezellige café met bibliotheek.

In de namiddag kan je de natuur intrekken en - naar keuze - wandelen of fietsen over de autovrije bospaden rond het Juvuln-meer. Mountainbikes zijn te huur in het logies (echter geen kindermodellen). De meren in Zweden zijn rijk aan zalm- en bergforel, dus wie wil kan vanaf de waterkant of vanuit een bootje een hengeltje uitgooien. De vangst wordt ’s avonds boven het houtvuur in de grillkåta, een houten grillhuisje, voor je klaargemaakt. 

Overnachting op het vakantiedomein (O, L, A)

Dag 7

Historische kopermijn

In deze regio was koperontginning tot in 1919 een belangrijke vorm van inkomsten. De historische kopermijn Fröå Gruva is een erg interessant openluchtmuseum en een rondleiding wordt door jong en oud zeer gesmaakt. Vanop de site zijn ook korte wandelingen mogelijk. Overal kan je picknicken en genieten van de bergwereld om je heen.

Wandelingen van 1 tot 10 km (of meer). Rit met de wagen van 60 km enkele rit, ca. 45’. 

Blijf je vandaag liever in de omgeving van het logies, kunnen we je een mooie tocht over een oud pad langs een riviertje naar het meer Gråsjön voorstellen.

Overnachting op het vakantiedomein (O, L, A)

Dag 8

Einde van je Zweeds avontuur na het ontbijt (O).

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijs geldig in 2021

8 dagen / 7 nachten per persoon in het hostel:

 • Kind t.e.m. 15 jaar: € 
 • Vanaf 16 jaar: € 

Voorschot: € 190 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies (incl. beddegoed & handdoeken)
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 8
 • water, fruitsap, koffie en thee tijdens de maaltijden
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen 
 • weg- en wandelkaarten
 • activiteiten zoals beschreven in het dagschema (incl. begeleiding voor boogschieten, vissen en bbq)
 • begeleiding bij de kanotocht indien gewenst
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige dranken
 • evt. inkomgelden 
 • evt. fietsenhuur
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

 

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 juni tot/met 30 september 2021

Het weer is in de zomer net zo vaak mooi, warm en zonnig, als wisselvallig of regenachtig. 's Nachts kan het fris worden. Hou er rekening mee dat het in de zomer langer licht is dan bij ons. Op 21 juni (midzomer) komt de zon op om 3.30 u. en gaat ze weer onder om 23.13 u. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Heen- en terugreis

Kallsedet ligt op zo'n 2000 km van Brussel. De meest voor de hand liggende reisweg is een vlucht naar Trondheim in Noorwegen en vandaar met een huurwagen de grens over naar Kallsedet. Het is een mooi traject van ongeveer 2,5 à 3 u. rijden - 160 of 200 km, afhankelijk van de gekozen route.

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 
Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Vervoer tijdens de reis

Ter plaatse heb je een huurwagen nodig.

Wandelniveau

 en .

Dit is een gevarieerd programma waarbij eerder passieve activiteiten (boogschieten, vissen) worden afgewisseld met sportieve activiteiten als wandelen, kanovaren en eventueel fietsen. Deze reis is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar en voor grote mensen met een sportieve ingesteldheid.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.²


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzak. De bagage blijft in het logies.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

 • Het domein waar wij verblijven bestaat uit een kleine familiecamping van max. 25 plaatsen, enkele stuga´s, een hostel, een grill- en BBQ-huisje, een kleine supermarkt (met apotheekpunt), een benzinepomp (zeer belangrijk in zo'n afgelegen locatie) en het Fjäll-café.
 • Standaard overnacht je in een eenperoonsbed in het hostel, in een kamer voor max. 4 personen (evt. 1 bijzetbed mogelijk). Je hebt toegang tot de woonkamer en tot de volledig ingerichte keuken met fornuis, oven, koelkasten, microgolfoven. Qua sanitair kan je terecht in de gemeenschappelijke douches en toiletten die je deelt met de campinggasten. Een wasmachine en droogkast staan eveneens ter beschikking.
 • Mits toeslag kan je in een stuga overnachten, een typisch Zweeds, compact vakantiehuisje, allen met eenpersoonsbedden. De huisjes zijn geschikt voor 3, 4 en eventueel 5 personen. Alle stuga´s beschikken over een woonkamer met tafel & stoelen, koelkast, oven, magnetron, koffiezetapparaat, waterkoker en broodrooster, en een badruimte met toilet, wastafel en douche. De 3-persoonsstuga's hebben 1 slaapkamer met 3 bedden, de 4-persoonsstuga´s hebben 1 slaapkamer met 2 stapelbedden. Een van de 4-persoonsstuga's is groter dan de rest en heeft 1 slaapkamer met 2 enkele bedden, 1 slaapkamer met 1 stapelbed en in de woonkamer kan 1 persoon op de slaapbank terecht.
 • Alle stuga´s en het Fjäll-cafe hebben WIFI (niet supersnel, maar het werkt).
 • Beddengoed en handdoeken (1 grote en 1 kleine per persoon) zijn inbegrepen.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Het ontbijt bestaat uit diverse soorten brood/broodjes, beleg (zoet  en hartig), yoghurt met (eventueel) muesli, gekookt ei, fruit, koffie/thee.
 • Het lunchpakketten kan je zelf klaarmaken tijdens het ontbijt.
 • Het avondmaal wordt in buffetvorm geserveerd. Meestal gaat het om typisch Zweedse gerechten. Het avondmaal bestaat uit soep, hoofdgerecht en dessert.
 • Water, fruitsap, koffie en thee zijn gratis tijdens de maaltijden.
 • Frisdranken en bier (tot 3,5%) kan je in het supermarktje kopen.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • enkelomsluitende, waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdichte jas
 • evt. regenbroek
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemkledij

Diversen

 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • lunchbox voor de picknick
 • evt. wandelstokken.

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband in geval van verstuiking
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor reizen naar Zweden volstaat je identiteitskaart. Indien je een wagen huurt: rijbewijs en kredietkaart op naam van de bestuurder.

Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

De munt in Zweden is de kroon. Je kan overal met betaal- of kredietkaart betalen. In het Fjäll-café kan je in euro's betalen.

Voor de huidige wisselkoersen verwijzen we naar currency converterWijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: