Aantal deelnemers
Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen.
In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.
Beschikbaarheid
De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.
Heen- en terugreis
De afstand Brussel-Lapudden bedraagt 2000 km. Aangezien een wagen noodzakelijk is in het kader van de wandelingen, raden wij aan om naar Stockholm te vliegen en een wagen te huren. Er zijn rechtstreekse vluchten vanuit Brussel naar 1 van de 3 Stockholmse luchthavens met Brussels Airlines, SAS en Ryanair (o.v.).
- SAS (Scandinavian Airlines) vliegt op Arlanda, enkele tientallen kilometers ten noorden van
Stockholm, langs de E4 snelweg, wat voor deze reis handig is aangezien je
via deze E4 noordwaarts naar de Hoge Kust rijdt. Afstand 450 km.
- Brussels Airlines vliegt op Bromma, het dichtst bij het centrum van Stockholm gelegen. De afstand tot het logies bedraagt 472 km.
- Ryanair zou voorlopig niet meer vliegen tussen Charleroi en Skavsta (info 29/5/20).
Je kan naar keuze zelf je
heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval
maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan
genieten van enkele bijkomende garanties:
- bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
- terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).
Wil je een vlucht-, trein- of
bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in
rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per
reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per
persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per
persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit
per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier
aanduiden.
Let
op! Als
je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar
het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of
treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.
Reisperiode
Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 mei tot/met 30 september 2021
De Zweedse schoolvakantie loopt van rondom 'midsommar', 21 juni, tot half augustus. Dan kan het op sommige plaatsen behoorlijk druk zijn, bijv. aan bepaalde stranden aan de kust en op het eiland Ulvön. Er varen dan voldoende boten om een daguitstap naar Ulvön te maken.
Deze bootuitstap is niet meer mogelijk buiten het hoogseizoen, en sommige eet- en drinkgelegenheden zijn dan ook al gesloten. Maar het is wel de rustigste periode, zowel in het verblijf als tijdens de wandelingen. De kans is groot dat je amper andere wandelaars tegenkomt, waardoor je het gevoel krijgt dit prachtige gebied voor jou alleen te hebben.
Qua natuurschoon is einde mei tot einde juni heel mooi wegens de vele bloemen, lange dagen en grote kans op zonnig weer. September biedt dan weer mooie herfstkleuren, paddenstoelen,... Hoe later in het seizoen, hoe warmer de temperatuur van het water in de zee en de meren (je kan tijdens de wandelingen op veel plaatsen zwemmen).
Hou rekening met lange dagen in de zomer. Op 21 juni komt de zon op om 2.40 uur en gaat ze pas onder om 23 u.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather
Vervoer tijdens de reis
- Gebeurt doorgaans met de (huur)wagen.
- Voor 2 doorgaande wandelingen brengen de uitbaters van het logies je naar het beginpunt, tegen een vergoeding van ca. € 25.
- Voor de daguitstap naar het eiland Ulvön laat je de wagen achter op de betaalparking aan de haven. Tickets voor de boot koop je aan het loket (retourticket ca. 150 kronen). Op Ulvön gebeuren alle verplaatsingen te voet.
Wandelniveau

. Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het stappertjessysteem.
Voor de lengte van de wandelingen: zie dagschema. Het terrein gaat op en neer (100 à 200 m stijgen en dalen) en is vaak rotsachtig (ook glibberig) of drassig. Tredzekerheid is vereist.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.
Bagagevervoer
Je draagt enkel je dagrugzak tijdens de
wandelingen.
Op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.
Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:
- Elke dag min. 3 uur wandelen
(of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
- Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
- Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
- Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.
Logies
Het verblijf is idyllisch en rustig gelegen aan de oever van het meer van Nordingrå.
- Je slaapt in een eenvoudige bungalow met 2 stapelbedden (dus met plaats voor max. 4), koelkast en kookplaten. Het sanitair bevindt zich in een apart gebouwtje en is gemeenschappelijk. Bed- en badlinnen en eindschoonmaak zijn inbegrepen.
- Er is een houtgestookte sauna (100 SEK per persoon) en hot tub (2000 SEK per beurt; best te delen met evt. andere gasten die er gebruik van willen maken) aan de oever van het meer. Wil je sauna of hot tub, vraag dit dan best daags tevoren aan (vooral voor de hot tub, die enkele uren opwarmtijd nodig heeft).
- Naast de sauna is er een openlucht zithoek rond een stookplaats. Je mag die vrij gebruiken om een houtvuur te stoken (er is voorgezaagd brandhout).
Maaltijden
In
het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn
inbegrepen: O
= ontbijt, L = lunch, A = avondmaal.
- Het ontbijt komt in de vorm van een buffet.
- In de bungalow heb je beperkte kookfaciliteiten (elektrische kookplaat en koelkast; geen water). In een gemeenschappelijk gebouwtje is er ook een kleine keuken met spoelbakken en microgolfoven ter beschikking van de gasten. Er is een supermarktje in het centrum van Nordingrå waar je elke dag terecht kan.
- Je kan, mits navraag en reservatie de dag voordien, aanschuiven aan de gastentafel. De uitbaatster is een goeie kokkin en gebruikt lokale producten. Voor een tweegangenmaaltijd betaal je 465 SEK (hoofdgerecht en dessert) of 490 SEK (voor- en hoofdgerecht). Water bij het avondmaal is gratis.
- In de ruimere omgeving zijn ook enkele restaurants (verplaatsing per wagen nodig).
Reisuitrusting
We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag
vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als
toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet
vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.
Bagage
- voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
- voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.
Schoenen & kousen
- enkelomsluitende, waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
- lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
- wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
- evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.
Kledij
Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
- wind- en waterdichte jas
- evt. regenbroek
- fleece
- hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
- zwemkledij
Diversen
- drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
- evt. fluitje (handig in noodsituaties)
- lunchbox voor de picknick
- evt. wandelstokken.
EHBO
Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:
- middel
tegen reisziekte
- ontsmettingsmiddel
- middel
tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen*
- pijnstillend
en koortswerend middel
- middel
tegen krampen
- zalf
bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
- wond-
en blarenpleisters van verschillende breedte
- elastisch
verband in geval van verstuiking
- steriel
gaas en kleefband
(*) Zweden heeft op het gebied van muggen een slechte reputatie. Toch is het zo dat het er écht niet een hele zomer door overal wemelt van de muggen. De hoeveelheid muggen varieert per gebied, per tijdstip in het jaar, en hangt af van de hoeveelheid regen die er gevallen is het broedseizoen van de mug (lente en vroege zomer). Eind juni vliegen de eerste muggen uit en tegen het einde van augustus zijn de meeste muggen weer verdwenen. Hoewel je in heel Zweden muggen kunt tegenkomen, is de dichtheid het hoogste in het hoge noorden. In de kuststreken vind je minder muggen dan in het binnenland. Broekspijpen, lange mouwen en een goeie muggenmelk beschermen zowel tegen muggen als tegen teken (er is echter geen gevaar voor tekenencefalitis in dit gebied).
Reisdocumenten
Voor reizen naar Zweden volstaat je identiteitskaart. Indien je een auto huurt, dien je je rijbewijs en een kredietkaart op naam van de hoofdbestuurder mee te nemen.
Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.
Geld
De Zweedse munt is de “krona” (kroon), Je kan in de logiesplaats met de kaart betalen en je kan in het dorp terecht aan de bankautomaat. Betaling met de kaart is de gewoonte, ook voor kleine bedragen. Er zijn steeds meer winkels waar je zelfs niet meer contant kan betalen. Voor de huidige wisselkoersen verwijzen we naar Oanda.
Wijzigingen
Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.
Opzegging van de overeenkomst door de reiziger
De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
- meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
- 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
- 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
- 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
- vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald.
Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.