Polen - Tatragebergte


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Polen - Tatragebergte


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Polen - Tatragebergte


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Polen - Tatragebergte


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Polen - Tatragebergte


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Polen
In het zuidoosten  van Polen wordt de grens met Slowakije en Oekraïne getekend door enkele schilderachtige bergketens.  Mooie tochten in de Tatra-, Pieniny en Beskidy-bergen laten je kennismaken met een wilde natuur die elders in Europa zeldzaam wordt. Je verblijft in comfortabele hotels, vaak met spa en zwembad, waar het heerlijk relaxen is na een deugddoende wandeling. Op dag 6 ben je te gast in een mooie bergchalet in het schilderachtige Beskidy gebergte. Starten en eindigen doe je in het historische Krakau.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 21PL5TTA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Tatra, Beskidy en Pieniny-bergen
 • Krakau
 • Poolse gastvrijheid
 • wellness-hotels

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Jouw laatst bekeken reizen:

Mail me deze reizen

Dag 1

Krakau 

Aankomst in Krakau, één van de weinige Poolse steden die grotendeels gespaard zijn gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als je op tijd bent kan je alvast een bezoek brengen aan de oude stad, het bekende marktplein en het Joodse kwartier. 

Hotelovernachting.

Dag 2

Zakopane: verkenning van de Tatra 

's Ochtends is er een briefing gepland met onze lokale partner. Vanuit het culturele Krakow is het daarna slechts 100 km tot een gans andere wereld, de bergwereld van de Hoge Tatra in de Karpaten. Er is een transfer voorzien naar Zakopane. Met haar ligging op de grens tussen de bergweiden en de Tatra-toppen is Zakopane het ideale vertrekpunt voor het maken van mooie tochten in het Tatra-gebergte. Op een betrekkelijk kleine oppervlakte zijn hier granietmassieven omhoog geperst tot 2500 m. In de namiddag kan je al een eerste verkennende wandeling maken in de Tatra-vallei. 's Avonds kan je genieten in een vrij luxueus berghotel met zwembad en spa-centrum.

Vandaag heb je de keuze uit twee tochten: 16 km, hoogteverschil: + 726 m / - 726 m of een kortere variant van 8,2 km, hoogteverschil: + 347 m / - 347 m. 

Hotelovernachting. (O)

O = ontbijt

Dag 3

Zakopane: Kopa Kondracka (2005 m) of Swinica (2301 m)

Vandaag dompel je je de ganse dag onder in de mooie bergnatuur van het granieten Tatra‑gebergte. Gisteren was een opwarmertje, vandaag begin het echte werk. Er is keuze uit verschillende wandelingen, waarvan twee met ochtendtransfer vanuit Zakopane per bus (€ 1,25) of wagen (€ 15 p.p.):

 • Naar de top Kopa Kondracka (2005 m): 19,3 km, hoogteverschil: + 1190 m / - 1190 m.
 • Of via de Gasienicowa-vallei naar de Swinica-top (2301 m): 22 km, hoogteverschil: + 1484 m / - 1484 m. Deze route is hoogtevreesgevoelig maar beveiligd met kabels.
 • Een 'softere' route naar de minder hoge maar zeker niet minder mooie top Gesia Szyja met einde in Zakopane. Tocht van 18 km, hoogteverschil: + 576 m / - 832 m. Transfer nodig.
 • Door de Koscieliska-vallei en naar de schilderachtige pas Przylup Mietusi en terug naar Zakopane. Tocht van 15,5 km, hoogteverschil: + 870 m / - 950 m. Transfer nodig.
 • Luswandeling vanuit Zakopane: 18,6 km, hoogteverschil: + 990 m / - 990 m.

Hotelovernachting. (O)

Dag 4

Pieniny Nationaal Park

Transfer naar de Slovaakse zijde van de Pieniny-bergen. Door een open landschap en langs enkele bergdorpjes trek je naar de Poolse kant van de Dunajec-kloof. Overnachting in het rustige dorpje Sromowce Nizne, in een hotel met zwembad en spa nabij het Sromowieckie-meer.

Tocht van 11 km, hoogteverschil: + 479 m / - 600 m.

Hotelovernachting. (O)

Dag 5

Pieniny Nationaal Park

Het Pieniny Nationaal Park is een beschermd natuurgebied om het behoud van de kalkstenen rotsformaties en kloven te garanderen die door de Dunajec en andere rivieren werden uitgeslepen. Je vindt er een unieke vegetatie van naald- en beukenbosen en een rijke flora met zeldzame vlinders. Vanaf de nauwe Dunajec-kloof volg je ‘Pieniny Way’ naar het spa-stadje Szczawnica.

Tocht van 13 km, hoogteverschil: + 434 m / - 385 m langs de rivier. Je kan deze afstand ook afleggen in een groepje van max. 12 personen op een houten vlot (te regelen in het hotel in Sromowce Nizne de avond voordien, prijs € 10 p.p.). In plaats hiervan kan je ook naar de top van de Trzy Korony of de 'drie kronen' klimmen. Tocht van 19 km, hoogteverschil: + 885 m / - 836 m.

Hotelovernachting. (O)

Dag 6

Beskidy 

De Beskiden, in de centrale Karpaten, zijn met hun meer dan 600 kilometer de langste bergstrook van Polen. In deze schilderachtige streek vind je maar liefst 11 nationale parken. De wandeling die je maakt start in het dorpje Jaworki om vervolgens langs de Homole-kloof naar de Przehyba-piek (1175 m) te klimmen. 

Tocht van 13,4 km, hoogteverschil: + 873 m / - 260 m.

Overnachting in een bergchalet (O)

Dag 7

Poprad-vallei en Krakau

Van bij de Przehyba-piek daal je weer af naar de vallei van Poprad, naar het stadje Rytro. Van hieruit word je in de namiddag weer naar Krakow gebracht voor een laatste Poolse nacht.

Tocht van 8,2 km, hoogteverschil: + 90 m / - 831 m.

Hotelovernachting. (O)

Dag 8

Einde van de reis na het ontbijt. (O)

Je reist per bus (niet inbegrepen) naar de luchthaven van Krakau of je boekt een luchthaventransfer (zie toeslagen). 

Verlenging

Vanuit Krakau zijn een aantal interessante uitstappen te maken. Je kan dan één of meerdere nachten in Krakau verblijven op het einde (zie toeslagen).

 • Daguitstap  (ca. 7 uur) inclusief transport (ca. 1u20' rijden, enkele rit), inkom en Engelstalige gids naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau (bezoek in groep).
 • Halve daguitstap inclusief transport, inkom en Engelstalige gids naar de zoutmijnen van Wieliczka op een 20-tal minuten rijden buiten Krakau. Het 'witte goud' dat er werd gewonnen bezorgde de stad haar rijkdom. Niet alleen de ondergrondse zoutmeren maar ook de indrukwekkende kunstwerken uit zout zijn uniek (bezoek in groep).

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Jouw laatst bekeken reizen:

Mail me deze reizen

Prijs

Prijzen geldig in 2021:

€ 650 p.p. (o.b.v. 2 tot 4 deelnemers)

€ 570 p.p. (o.b.v. 5 tot 8 deelnemers)

 


Voorschot: € 195 totale reissom

Inbegrepen

 • logies
 • ontbijt
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen
 • briefing in het begin van de reis door onze lokale partner
 • transfers met de wagen zoals beschreven in het dagschema
 • kaarten
 • gps-tracks
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • dranken
 • inkomgelden van musea, nationaal park (ca. € 1), bezienswaardigheden, ...
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. reisverzekering

Toeslagen

 • transfer luchthaven Krakau - hotel - luchthaven Krakau (€ 60 per wagen h/t tot 4 personen)
 • huur van een GPS-toestel waarop de routes zijn ingeladen: € 60 (ter plaatse te betalen)
 • extra nacht Krakau (kamer en ontbijt): € 50 p.p.
 • excursie Auschwitz-Birkenau (volledige dag) in groep: incl. inkom, transfers en Engelstalige gids: € 50 p.p.
 • excursie zoutmijnen van Wieliczka (halve dag) in groep: incl. inkom, transfers en Engelstalige gids: € 50 p.p.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Jouw laatst bekeken reizen:

Mail me deze reizen

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 mei tot/met 31 oktober 2021

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.


Heen- en terugreis

Met het vliegtuig*

Tot Krakau. De transfers van de luchthaven naar het hotel bij aankomst en op het einde van de reis van het hotel naar de luchthaven zijn niet inbegrepen. Je kan deze transfers op voorhand boeken (zie toeslagen).

* Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:
 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Vervoer tijdens de reis

Er zijn een aantal transfers inbegrepen, respectievelijk:

 • dag 2: Krakau - Zakopane, 100 km, ca. 2 à 2,5 uur
 • dag 3: enkel transfers nodig voor wandelingen naar de top Gesia Szyja of voor de wandeling door de Koscieliska-vallei (niet inbegrepen, kan met de bus of per taxi)
 • dag 4: Zakopane - Velky Lipnik, 60 km
 • dag 6: Velky Lipnik - Jaworki, 15 min.
 • dag 7: Rytro - Krakau, 100 km, ca. 2 à 2,5 uur.

Wandelniveau

 en . Wandelingen van uiteenlopend niveau waarbij het zwaarteniveau in stijgende lijn gaat naarmate de reis vordert. Het zwaartepunt zit in het midden van de reis met nog een steile afdaling op het einde. Je maakt wandelingen van 8 km tot max. 22 km en overbrugt hoogteverschillen tot max. 1484 m stijgen en dalen (zie dagschema voor details). Op de meeste dagen zijn er verschillende wandelingen mogelijk. Je bepaalt dus eigenlijk zelf het niveau van de reis. De paden zijn over het algemeen goed gemarkeerd.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Je bagage wordt vervoerd van het éne logies naar het andere. Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje. 


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

Je overnacht in comfortabele hotels op basis van een tweepersoonskamer met eigen sanitair.  Daarvan breng je vier nachten door in een hotel met zwembad en wellness.

 • 2 x in Krakau: eenvoudig maar comfortabel stadshotelletje in de Joodse wijk, net ten zuiden van het oude stadscentrum en bekend omwille van haar gezellige cafés en restaurantjes.
 • 2 x in Zakopane: stijlvol 4*-bergresort bestaande uit verschillende gebouwen opgetrokken in chalet-stijl. Groot zwembad, fitness- en wellness.
 • 1 x in  Sromowce Nizne: hotel dat mooi geïntegreerd is in de omliggende natuur aan de oevers van de rivier de Dunajec. Gebouwd in chalet-stijl met veel houtaccenten en klassiek interieur. Er is een zwembad en wellness. Je hebt uitzicht op het Trzy Korony-gebergte en de rivier. In de winter kan je gebruik maken van de ijsbaan (schaatsen ter beschikking in het logies tegen betaling).
 • 1 x in Szczawnica: mooi gelegen modern hotel op wandelafstand van het centrum. De grootte van dit hotel doet geen afbreuk aan de sfeer, aangenaam licht interieur. 
 • 1 x in Przehyba: mooie bergchalet op 1173 m hoogte. Je slaapt in privé-kamers, meestal met sanitair op de kamer maar mogelijks met gedeeld sanitair (afhankelijk van beschikbaarheid).

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt in het logies is inbegrepen. Het wordt gewoonlijk geserveerd vanaf 7u30.
 • Het middagmaal is niet inbegrepen. Lunchpakketten kan je in het logies bestellen (ca. € 5 à € 6 p.p.). Ook kan je lunchen onderweg in bergchalets, behalve op dag 4. Op deze dag neem je dus best zeker een lunchpakket mee.
 • Het avondmaal is niet inbegrepen. Half pension is eventueel mogelijk (zie toeslagen). In elk hotel kan je avondeten, maar er zijn ook voldoende eetgelegenheden in de buurt. Een verblijf op basis van kamer en ontbijt is aangeraden.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog. Zorg ook dat je je sneeuwschoenen aan je rugzak kan bevestigen.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage.

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
 • wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief (sommige hotels hebben een zwembad en sauna)
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (vroeg op het seizoen en in het najaar)

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. powerbank voor de gps

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor reizen naar Polen volstaat je identiteitskaart.

Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Geld

De Poolse munt is de złoty (uitspraak: zwoty).

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden

Wisselkoersen: Currency converter


Teken

Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je uitzonderlijk oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen in Centraal- en Noord-Europa. Tekenencefalitis komt vooral voor in het noordoosten van het land. Tijdens deze reis in het zuiden komt tekenencefalitis voor maar in beperktere mate.


Achtergrondinformatie

Literatuur

 • L. Vos en I. Goddeeris, De strijd van de witte adelaar, geschiedenis van Polen 966-2004
 • J. De Boose, Alle dromen van de wereld, een sentimentele reis door Polen.


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Jouw laatst bekeken reizen:

Mail me deze reizen