Nederland - Langs het 'Noaberpad' van Enschede tot Winterswijk


6 dagen

Periode zelf te bepalen


niet meer boekbaar

Nederland - Langs het 'Noaberpad' van Enschede tot Winterswijk


6 dagen

Periode zelf te bepalen


niet meer boekbaar

Nederland - Langs het 'Noaberpad' van Enschede tot Winterswijk


6 dagen

Periode zelf te bepalen


niet meer boekbaar

Nederland - Langs het 'Noaberpad' van Enschede tot Winterswijk


6 dagen

Periode zelf te bepalen


niet meer boekbaar

Nederland - Langs het 'Noaberpad' van Enschede tot Winterswijk


6 dagen

Periode zelf te bepalen


niet meer boekbaar
Individuele reizen Nederland
Je buur bijstaan met raad en daad, dat is de betekenis van het 'noaberschap' waarnaar dit pad werd vernoemd. In de afgelegen streken van de Achterhoek, in  Gelderland en Twente was het 'buurschap' van levensbelang. Tussen Enschede en Winterswijk verken je het Gelderse en Twentse hoevenlandschap dat eens in handen was van rijke textielbaronnen en nu een reeks fraaie natuurgebieden tentoonspreidt. Een wandelpad met een rijke cultuurhistorische achtergrond waarin hoogveengebieden, heide, beekjes en bossen de toon aanvoeren.
Aantal dagen: 6 dagen
Reisnummer: 21NL5NPA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • grensoverschrijdend pad
 • hoog natuurgehalte
 • zeldzame hoogveengebieden
 • cultuurhistorische achtergrond
 • goed gemarkeerd pad

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Aanlooproutes

Hou er rekening mee dat het logies zich zelden bij het begin en/of eindpunt van het wandelpad bevindt. Dat maakt dat er een aantal kilometers extra moeten worden afgelegd naar of van het Noaberpad. Deze extra kilometers lopen soms over asfalt en zijn minder aantrekkelijk. We voorzien in je informatiepakket extra beschrijvingen en gps-tracks van de aanlooproutes en geven tevens informatie over busdiensten.

De afstanden in onderstaand dagschema zijn de effectieve afstanden over het Noaberpad. 

Dag 1

Enschede

Gelegen in Twente, in het oosten van de provincie Overijssel, is Enschede met haar 160.000 zielen best wel een grote stad.  Je vindt er dan ook alles om een gezellige namiddag te spenderen. Wie niet meteen de horeca wil induiken kan alvast wat aan cultuur doen in het Rijksmuseum Twenthe of tijdens een Grolsch brouwerijtour checken of dit bier de smaaktest doorstaat.

Overnachting.

Dag 2

Enschede - Haaksbergen

Je verruilt de stad voor het platteland. Ten zuiden van Enschede wandel je voorbij het fraaie landgoed Smalenbroek dat wordt omgeven door bos met vele Engelse invloeden en een opmerkelijke mammoetboom. Al snel loop je het Witte Veen Natuurreservaat in en verken je het landschap dat zo typisch is voor de streek; ruige graslanden, poelen, heide, bos en hoogveen. In het voorjaar staan de lavendelheide in bloei. Een tweede groene long is het Buurserzand met z'n eeuwenoude jeneverbesstruiken, bossen en vennetjes. 

Tocht van 18,6 km.

Overnachting. (O, L)

O = ontbijt     L = lunch

Dag 3

Haaksbergen - Zwillbrock

Op de grens met Duitsland strekt zich over een gebied van ruim 600 ha het Haaksbergerveen uit. Volgens kenners is het een van de mooiste hoogveengebieden van Nederland. Eeuwenlang vormde dit veen een natuurlijke grens met Duitsland. Vele vogels, waaronder de boomleeuwerik maar ook boomkikkers, adders en libellen voelen zich hier thuis. Overnachten doe je bij de buren, in Duitsland.

Tocht van 18,7 km.

Overnachting. (O, L)

Dag 4

Zwillbrock - Vreden - Winterswijk

Aan de andere zijde van landsgrens, op het grondgebied Noordrijn-Westfalen in Duitsland, duikt de route weer  het ven in. Hier ligt immers het Zwillbrocker Venn waar er naast een omvangrijke kolonie meeuwen ieder jaar ook een kolonie flamingo's komt broeden. Hierna wandel je naar Vreden aan de meanderende rivier de Berkel. Aan het eind van de wandeldag word je opgepikt door een taxi en naar Winterswijk gebracht waar je tweemaal overnacht.

Tocht van 20 km.

Overnachting. (O, L)

Dag 5

Winterswijk

Men zet je af bij het beginpunt van de laatste tocht  die terug richting Winterswijk loopt. Tot voorbij Oeding steek je vaak de grens over, je wandelt er door een rustig landschap van kleine perceeltjes, akkers, weilanden, bosjes en beken. Het land van Winterwijk is één van de Nationale Landschappen van Nederland. Zeker de zogenoemde 'Scholtenboerderijen' zullen je daarbij opvallen. Ze zijn ontstaan in de tijd dat de bisschop van Münster het hier voor het zeggen had en er een systeem van rijke landheren en pachtboeren ontstond. 

Tocht van 23 km.

Overnachting. (O, L)

Dag 6

Einde na het ontbijt of je kan nog genieten van een dagje in Winterswijk en bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan  de museumwerkplaats Transit Oost of het museum Villa Mondriaan.

(O)


Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2021

6 dagen / 5 nachten: € 605 p.p.


Voorschot: € 180 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt 
 • lunchpakket op wandeldagen
 • bagagevervoer
 • informatiepakket met gids van het Noaberpad 
 • gps-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden en dranken
 • evt. inkomgelden
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • transfer retour 1 tot 3 personen: € 85
 • transfer retour 4 tot 8 personen: € 105
 • éénpersoonskamer alleenreizende: op aanvraag
 • éénpersoonskamer samenreizende: op aanvraag

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

 


Heen- en terugreis

Met de trein* 

Brussel-Zuid via Breda - Zutphen - Hengelo - Enschede, ca. 4u40 - verschillende verbindingen zijn mogelijk. Ook een verbinding met slechts één overstap via Schiphol (Amsterdam) is mogelijk. Voor de terugreis neem je in Winterswijk terug de trein via Zutphen, Breda en Antwerpen, ca. 4u20.

Zie Thetrainline en de Nederlandse Spoorwegen voor treindienstregelingen.

Met de wagen

Afstand Brussel – Enschede: ca. 305 km. Je kan de wagen best achterlaten in een betaalparking (ca. €7,50 / dag), parkeren bij het hotel is vaak duurder. Om je wagen terug op te halen op het einde neem je de trein van Winterswijk naar Enschede via Zutphen en Hengelo, ca. 1u36. Regelmatige verbinding. Je kan ook een transfer boeken bij reservatie (zie toeslagen).

Vertrek goed voorbereid op reis met VAB/Europese wegeninfo: toestand van de wegen, buitenlandse verkeersreglementen, wegenwerken, een druktekalender, enz. Check zeker of je voor jouw reisweg en bestemming een milieu-, wegen- of ecovignet nodig hebt.

 

* Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:
 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).
Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.

 


Vervoer tijdens de reis

Tijdens de reis zijn er twee transfers inbegrepen:

 • dag 4: aan het eind van de wandeldag word je opgepikt en naar het logies in Winterswijk gebracht
 • dag 5: 's ochtends na het ontbijt word je naar het startpunt van de wandeling gebracht

Soms kan je ook best de bus nemen van het logies naar het startpunt van de tocht. Zie informatie onder 'aanlooproutes' in het dagschema bovenaan.


Wandelniveau

 en . Wandelingen van min. 18 km tot max. 23 km. Deze afstanden houden geen rekening met de eventuele extra kilometers die zijn af te leggen tussen het logies en de start van het Noaberpad. Er zijn nagenoeg geen hoogteverschillen. Het Noaberpad is goed gemarkeerd en volgt grotendeels onverharde paden. Soms zijn stukken over asfalt echter onvermijdelijk, meestal dan over rustige wegen.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd, je draagt enkel je dagrugzakje.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

Verblijf in tweepersoonskamers met eigen sanitair in driesterrenhotels of in B&B's. 

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • ontbijt is inbegrepen
 • 4 x lunchpakket is inbegrepen op wandeldagen
 • het avondmaal is niet inbegrepen maar in de meeste hotels is er een restaurant en heb je de mogelijkheid om het diner te reserveren

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.
Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
 • wind- en waterdicht jas
 • regenkleding
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (afhankelijk van het seizoen)

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick        
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. wandelstokken
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. powerbank voor de gps

 

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor reizen naar Nederland volstaat je identiteitskaart.

Voor kinderen  tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

 


Geld

In Nederland betaal je met euro's.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: