Sri Lanka - Exotisch eiland


18 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Sri Lanka - Exotisch eiland


18 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Sri Lanka - Exotisch eiland


18 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Sri Lanka - Exotisch eiland


18 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Sri Lanka - Exotisch eiland


18 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Sri Lanka
Jazeker, Sri Lanka is een uitstekende keuze voor een goede mix tussen actie, ontspanning, natuur, cultuur en zon, zee & strand! Je maakt spannende fietstochten tussen tempels, paleizen en beelden, je beklimt de ‘leeuwenrots’ van Sigiriya en maakt een gave junglesafari in Yala of Udawalawe nationaal park op zoek naar olifanten en andere wilde dieren. In Nuwara Eliya bezoek je een theeplantage en je maakt een tocht op de schitterende hoogvlakte van de Horton Plains. Bij Kitulgala kan je je wagen aan een 'wildwater rafting' en zowel in het midden als op het einde van de reis is er tijd voor zon, zee en strand en ga je snorkelen. Ook qua slapen brengt deze reis afwisseling, de ene avond overnacht je een comfortabel hotel met zwembad, de andere doe je aan glamping in het midden van de jungle. Kortom, voor ieder wat wils dus. 
Aantal dagen: 18 dagen
Reisnummer: 21LK5AAE
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Overweldigende natuur
 • Fietsen langs ruïnes en oude tempelcomplexen
 • Spectaculaire treinrit naar Nuwara Eliya 
 • leuke dagtocht op het platteland rond Kandy
 • Chillen aan de kust 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Internationale vlucht.

Dag 2

Aankomst Colombo – evt. boottocht Negombo
Bij aankomst in Colombo word je opgewacht door een vertegenwoordiger van onze plaatselijke agent. Onthaal en transfer naar Negombo, aan de kust, om even rustig uit te blazen van de lange reis. Negombo is van oudsher een vissersdorpje en ook nu nog speelt de visvangst naast het toerisme een belangrijke rol. Afhankelijk van het tijdstip van aankomst, kan je een boottocht maken van een tweetal uur op Negombo Lagoon (zie toeslagen). Bij een late aankomst in Colombo raden we aan om een extra nacht in Negombo te blijven en op dag 3 de boottocht te maken.  

Overnachting in een guesthouse met zwembad (-)

Dag 3

Negombo - Anuradhapura
Na een bezoek aan de kleurrijke vismarkt van Negombo ga je op weg naar Anuradhapura. Onderweg maak je een stop in Munneswaram, een belangrijke hindoeïstische tempel in deze streek. Om meteen van de ene godsdienst in de andere te duikelen, ga je ook even langs bij de moskee van Puttalam, het centrum van de Srilankaanse islam. 

Overnachting in een hotel met zwembad (O,A)

Dag 4

Fietsen in Anuradhapura
Anuradhapura was de eerste hoofdstad van Sri Lank en 'geboorteplaats' van het Srilankaanse boeddhisme. Daarom is het nog steeds één van de belangrijkste bedevaartsoorden van het land.  De ruïnes van deze oude hoofdstad zijn echt prachtig. Om je bezoek de nodige vaart te geven, spring je op de fiets en trap je jezelf het verleden in. Over verleden gesproken…  al 23 eeuwen lang wordt hier de bodhiboom (een soort vijgenboom) aanbeden.
(Fietstocht van een paar uur, max. ½ dag).

Overnachting in een hotel met zwembad. (O,A)

Dag 5

Fietsen in Polonaruwa - Giritale
Polonaruwa was in een ver verleden ook eens de hoofdstad van het eiland, na Anuradhapura. Hier zie je aan de goed bewaarde monumenten hoe een hoofdstad er vele eeuwen geleden moet hebben uitgezien. En opnieuw ga je per fiets op verkenning tussen de vele tempels, paleizen en beelden. Transfer naar je logies in Giritale.
(Fietstocht van een paar uur, max. ½ dag).

Overnachting in een hotel met zwembad. (O,A)

Dag 6

Giritale - Sigirya - Trincomalee
De ‘leeuwenrots’ van Sigirya, dat klinkt behoorlijk ontzagwekkend. Een majestueuze rots die maar liefst 180 m oprijst met bovenop een paleis dat reeds 15 eeuwen waakt over de omgeving. In het paleis vind je enkele prachtige bezienswaardigheden. De ‘maagden van Sigiriya’ zijn kleurige muurschilderingen van sierlijke dames uit de 8ste eeuw. Je moet er wel wat voor over hebben, want om de rots te beklimmen moet je langs een stelsel van spannende stenen trappen. Maar laat je niet ontmoedigen, want boven heb je een adembenemend uitzicht op de omgeving. De reis gaat verder naar Trincomalee aan de kust. Paradijselijke stranden, het warme water van de Indische Oceaan… we hoeven er geen tekening bij te maken.

Overnachting in een hotel met zwembad (O,A)

Dag 7-8

Snorkelen bij Pigeon Island aan de oostkust
In Trincomalee heb je twee dagen vrij om te relaxen aan het strand. De eerste dag maak je een snorkelexcursie naar Pigeon Island (ca. 3 uur), een nationaal park met een schitterend koraalrif.

Overnachting in een hotel met zwembad (O,A)

Dag 9

Trincomalee - Dambulla - Kandy
Op weg naar Kandy bezoek je het tempelcomplex van Dambulla. Het tempelcomplex bestaat uit vijf grotten die elk een hele collectie aan Boeddhabeelden bezitten. De plafonds en muren van de vijf grotten zijn versierd met wel duizenden Boeddha’s en met prachtige schilderingen die ruim 2000 jaar oud zijn. Het zijn de meest indrukwekkende rotstempels van Sri Lanka. Daarna zet je verder koers naar Kandy dat in het centrale bergland rond een kunstmatig meer ligt. Hier kwam het laatste onafhankelijk Singalees koninkrijk in 1815 onder Brits gezag en het is bovendien één van de belangrijkste religieuze centra in Sri Lanka. Dat uit zich helemaal in de Tempel van de Tand, aan de rand van het meer. Hier wordt de tand van Boeddha bewaard. Naast de tand is de tempel een veilige haven voor tal van andere religieuze schatten. De tand krijg je dan waarschijnlijk niet te zien, maar wie wil kan wel vandaag of morgen de avondlijke offerdienst bijwonen in de ‘Zaal van de Zalige Aanschouwing’. Ook woon je een traditionele dansvoorstelling bij met luide trommels en vuurspuwers, spektakel verzekerd!

Overnachting in een eenvoudig guesthouse met een heerlijke keuken (O,A)

Dag 10

Dagtocht door het platteland rond Kandy
Een tuktuk brengt je naar het vertrekpunt voor een originele wandeling door het platteland rond Kandy. Je krijgt het gezelschap van onze lokale gids Sumane die alles weet van vogels en die al jaren Anders Reizen-reizigers mee op sleeptouw neemt. Geen toeristische tocht dus, maar wel 8 km kleine paadjes die  je langs drie van de interessantste 14de-eeuwse tempels leiden die je kan vinden op een boogscheut van Kandy.

Overnachting in een eenvoudig guesthouse met een heerlijke keuken (O,A)

Tip! Echte wandelliefhebbers raden wij een tweedaagse trekking in de centrale Hooglanden van Sri Lanka, waartoe de Knuckles behoort, aan. Deze bergketen werd in 2010 op de lijst van UNESCO World Heritage Site geplaatst. In deze “hotspot van biodiversiteit” maak je een mooie tweedaagse, die je over smalle, soms rotsachtige paden brengt, door een prachtig landschap van theeplantages, nevel- en bamboewoud.

Dag 11

Raften in Kitulgala
Per trein reis je naar Hatton. De trein kronkelt zich een weg tussen groene, met theestruiken bezaaide berghellingen tot  Hatton. In Hatton word je opgepikt en naar Kitulgala gebracht. Kitulgala is een klein dorpje aan de Kelani rivier en ligt midden in het tropisch regenwoud. Je kunt er uitstekend vogels spotten. Kitulgala staat vooral bekend vanwege de film “Bridge on the River Kwai”. De film speelt zich af in Kanchanaburi (Thailand), maar is voor het grootste gedeelte gefilmd op de Kelani rivier. Deze namiddag trotseer je dan ook de rivier tijdens een echte wild water rafting. Na ongeveer 1u op de rivier zet je weer voet aan wal  en word je naar een prachtig gelegen ecolodge gebracht waar je in alle comfort kampeert. Een unieke ervaring.

Glamping in een bijzonder sfeervolle ecolodge in de jungle aan de rivier (O,A)

Dag 12

Theeplantages in Nuwara Eliya

Transfer terug naar Hatton waar je opnieuw de trein neemt, dit keer naar Nanu Oya. In een klein uur overbrug je de afstand tussen Hatton en Nanu Oya. Ondanks het feit dat deze rit een minder toeristisch stuk is, is het een heel mooi stuk. Je zoeft langs zeer mooie theeplantages die de berghellingen bedekken en zoals het elke treinrit in Sri Lanka betaamt is de rit een ware beleving. Bij aankomst in Nanu Oya word je opgewacht door je chauffeur en naar Nuwara Eliya gebracht, een bekend 'hill station’ waar de Britten in de koloniale periode hun weekends doorbrachten. Ook nu is het nog steeds populair omwille van zijn koelere temperaturen en prachtige theeplantages. Een bezoek aan één van de plantages staat dan ook op het programma. Ook een wandeling maken in de prachtige omgeving behoort tot de mogelijkheden.

Hotelovernachting (O)

Dag 13

Horton Plains - Tissamaharama (Yala)
De volgende dag heel vroeg uit de veren voor een 4-uur-durende wandeling over de schitterende Horton Plains tot aan World’s End. Horton Plains is een verlaten en geheimzinnige hoogvlakte op een 2134 m hoge bergrug. De heenrit is ronduit betoverend. Panorama’s wisselen elkaar af, en je ziet vlakke en terrasvormige rijstvelden, glooiende theeplantages, maar ook uitgestrekte wouden. De Plains zelf, vaak gehuld in nevel en mist en met een begroeiing van gras en schrale boompjes, vormen één van de indrukwekkendste gebieden van Sri Lanka. Ze zijn zeer moeilijk te bereiken: slechts 3 slechte wegen kronkelen steil omhoog, en verder kan je er alleen te voet doorheen. Bewoning is er haast niet. Het resultaat is een verbluffend mooi stukje natuur, met als spectaculaire uitschieter ‘World’s End’: een afgrond die maar liefst 1600 m loodrecht de diepte induikt. Bij helder weer heb je een fenomenaal uitzicht op de vlakte die zich ver onder je uitstrekt. In de namiddag stap je in Nanu Oya op de trein richting Ella, een rit langs zeer mooie theeplantages die de berghellingen bedekken. De chauffeur pikt je in het station van Haputale op om verder door te reizen naar Tissamaharama.

Overnachting in een comfortabel resort met zwembad (O,A)

Dag 14

Jeepsafari in Yala Nationaal Park
Vandaag word je naar Sri Lanka's grootste safaripark gebracht: het Yala Nationaal Park. Hier maak je een avontuurlijke junglesafari van een hele dag op zoek naar olifanten, herten, apen en ander wild. Daarna rijd je terug naar Tissamaharama voor de nacht.

Overnachting in een comfortabel resort met zwembad (O,A)

Alternatief op dagen 13 t.e.m.15

Wens je het avontuurgehalte van je reis op te krikken? Dat kan! Reis dan op dag 13 niet naar Tissamaharama, maar richting het meer van Hambegamuwa. Hier, ver buiten de platgetreden paden, ligt midden in de wildernis Banyan Camp, een bijzondere ecolodge waar je de komende twee nachten slaapt. Op dag 14 trek je er per kano op uit en baan je een weg doorheen het grote Hambegamuwa-meer (tocht van 2 à 3u). Op dag 15 staat er een safaritrip op het programma. Per jeep ga je op verkenning in Udawalawe Nationaalpark. Het park van Udawalawe is kleiner dan Yala en heeft misschien een minder grote variëteit aan dieren, maar is dé place to be om olifanten van dichtbij te spotten. En met wat geluk aan je zijde krijg je misschien wel een luipaard in het vizier. Na je safaritocht word je dan naar de zuidkust gebracht waar je de reis op een rustige manier kan afsluiten.

Dag 15 - 16

Zon, zee en strand aan de zuidkust
De laatste dagen breng je door aan de prachtige zuidkust van Sri Lanka. Je kan er strandwandelingen maken langs de vissersdorpen, snorkelen, zonnen, zwemmen, of souvenirs kopen. Ook een bezoek aan het koloniale stadje Galle met Fort Galle is de moeite waard. Of je kan een begeleide fietstocht maken op het platteland rond Unawatuna. Je hebt de keuze tussen een hotel met zwembad aan een meer in Hikkaduwa, ofwel in een strandhotel in Unawatuna.

Overnachting in een hotel met zwembad aan het meer van Hikkaduwa of in een mooi hotel met zwembad aan het strand van Unawatuna (O)

Dag 17

Zuidkust – Colombo – Internationale vlucht
Vrij tot aan de transfer naar de luchthaven. Deze rit neemt zo’n 2 à 3 uur in beslag, dus het voorziene vertrek is rond de middag. Indien je graag een bezoek brengt aan de hoofdstad Colombo kan je ook ’s morgens vroeg vertrekken. Internationale vlucht naar huis. Bij een vroege vlucht raden we een extra nacht in Negombo aan (zie toeslagen), zodat je nog even kan uitrusten alvorens aan de lange terugvlucht te beginnen.

(O)

Dag 18

Thuiskomst.

 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Optie met Yala Nationaalpark

€ 1920 per persoon (op basis van 2 deelnemers)
€ 1530 per persoon (op basis van 3 deelnemers)
€ 1585 per persoon (op basis van 4 deelnemers)
€ 1480 per persoon (op basis van 5 deelnemers)

Optie met Banyan Camp en Udawalawe Nationaalpark

€ 2050 per persoon (op basis van 2 deelnemers)
€ 1620 per persoon (op basis van 3 deelnemers)
€ 1630 per persoon (op basis van 4 deelnemers)
€ 1525 per persoon (op basis van 5 deelnemers)

* Prijzen geldig voor reizen in in juli en augustus 2020. Indien je buiten de zomermaanden reist, zie korting. De prijzen voor 2021 volgen zo snel mogelijk.

Let wel: toeslag mogelijk voor de overnachting in Kandy tijdens het Kandy Festival (26/6 – 6/7/2020) en in de kerstperiode.

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30% van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • Alle logies (op basis van twee- en/of driepersoonskamers)
 • Hoogseizoenstoeslag logies in Trincomalee (juli en augustus)
 • Maaltijden zoals vermeld
 • Alle transfers met privé-chauffeur en eigen wagen (tenzij anders vermeld en niet op vrije dagen)
 • Engelssprekende gids (behalve op de vrije dagen)
 • Beschreven excursies (exclusief de inkomgelden, tenzij anders vermeld)
 • Bij optie Yala NP: toegangsgeld Yala NP en een volledige dag jeepsafari
 • Bij optie Banyan Camp en Udawalawe NP: huur kano, lunchpakket tijdens kanotocht, toegangsgeld Udawalawa NP, halve dag jeepsafari.
 • Inkom 3 tempels tijdens wandeling in Kandy
 • Inkom Pigeon Island
 • Treintickets derde klasse (tweede klasse op basis van beschikbaarheid ter plaatse)
  - Kandy – Hatton
  - Hatton – Nanu Oya
  - Nanu Oya – Haputale (bij optie Yala NP)
 • Bij uitbreiding Knuckles: 1 nacht in Kandy (kamer met ontbijt), 1 nacht op de kamplaats (incl. slaapmatje), lunckpakketten tijdens de wandelingen, avondmaal op kampplaats, Engelstalige gids tijdens de wandelingen.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Niet-Europese luchthaventaksen.
 • Evt. excursies op vrije dagen
 • Inkomgelden van bezienswaardigheden (Richtprijzen onder voorbehoud: ca. € 115 p.p. voor volwassenen; kinderen 6-12 jaar betalen vaak de helft).
  - Anuradhapura: ca. € 20 p.p.  
  - Sigirya: ca. € 30 p.p.
  - Pollonaruwa: ca. € 25 p.p.
  - Horton Plains: ca. € 20 p.p.  
  - Dambulla: ca. € 10 p.p.    
  - Tempel van de Tand: ca. € 10 p.p.    
 • Persoonlijke uitgaven en dranken.
 • Fooien
 • Evt. verzekering.

Toeslagen

 • Mogelijke hoogseizoenstoeslag in Kandy tijdens het Kandy-festival (26/6 – 6/7) en op kerstavond en oudejaarsavond: op aanvraag.
 • Boottocht Negombo lagoon (1,5 à 2 uur): € 20 per boot tot 5 personen
 • Uitbreiding Knuckles: € 215 p.p. (op basis van 2 personen), € 190 p.p. (op basis van 3 personen), € 200 p.p. (op basis van 4 personen), € 180 p.p. (op basis van 5 personen)
 • Rafting Level III met 7 rafts (1,5u) i.p.v. rafting standaard niveau (1u): € 5 p.p.
 • Extra nacht Negombo: € 35 p.p. (kamer met ontbijt, obv 2 of 4 deelnemers), : € 30 p.p. (kamer met ontbijt, obv 3 of 5 deelnemers).

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Wandelniveau

 Het aantal wandelingen is beperkt. Voor de rafting heb je geen ervaring nodig.  

 à  voor de eventuele uitbreiding met de tweedaagse trekking in de Knuckles. De zwaarte van de tocht wordt in overleg met de lokale gids bepaald.


Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd, tijdens tochten draag je enkel je dagrugzakje.

Indien je zou kiezen voor de tweedaagse trekking in de Knuckles, draag je zelf je bagage voor één nacht. Je hoofdbagage blijft in Kandy achter. Slaapmatjes worden voorzien. Je neemt enkel zelf een slaapzak mee.


Logies

In Negombo overnacht je in een kleinschalig en persoonlijk guesthouse met zwembad en een leuke tuin. Ideaal om even op adem te komen na de lange vlucht en om alvast een eerste keer kennis te maken met de Srilankaanse gastvrijheid!

In Anuradhapura overnacht je in een wat grootschaliger, maar comfortabel boutique hotel met zwembad en wellness te midden van het groen. Het hotel bevindt zich immers op een terrein van 50 are en heeft een grote botanische tuin.

In Giritale, op een klein half uurtje rijden van Pollonaruwa, overnacht je in een comfortabel hotel met zwembad waar je een prachtig uitzicht hebt op het Giritale-meer en misschien wel enkele olifanten kan spotten in de verte!

Aan de oostkust overnacht je in een comfortabel hotel met zwembad in het noorden van Trincomalee, nabij één van de mooiste zandstranden in Sri Lanka. Het hotel is een goede uitvalsbasis om te snorkelen of te duiken naar Pigeon Island.

In Kandy overnacht je in een zeer eenvoudig, maar kleinschalig guesthouse in het centrum van de stad met uitzicht op het meer van Kandy. Er is ook een dakterras. De kamers zijn netjes en beschikken over een balkon, maar de inrichting een beetje gedateerd. De charme ligt vooral in de heerlijke rijsttafels waarvan je ’s avonds kan genieten!

In Kitulgala doe je aan glamping: kamperen op een comfortabele manier! Je overnacht in een bijzonder sfeervolle ecolodge in de jungle aan de Kelani rivier. De tenten en hutjes beschikken over bedden, muskietennetten en een rieten dak, zodat je zeker droog blijft en hebben een eigen terras met uitzicht op de rivier.   

In het rustige Nuwara Eliya, een mooie uitvalsbasis om te wandelen, overnacht je in een comfortabel hotel omgeven door weelderig groen. Vanop het balkon van de ruime kamers heb je een panoramisch zicht op de bergen en op het Gregory-meer.

Indien je kiest voor de jeepsafari in Yala Nationaal Park, overnacht je in een iets grootschaliger, maar comfortabel resort met zwembad in Tissamaharama, nabij het park.

Indien je kiest voor de optie met in Udawalawe Nationaal Park, overnacht je in een sfeervolle ecolodge, te midden van weelderige natuur en bij het Hambegamuwa meer.  Het is een bijzondere plek voor wie houdt van eenvoud en een sterke natuurbeleving. De keuken is lokaal en uitsluitend vegetarisch. Vanuit het logies kan je een kanotocht op het meer maken, één van de tempels in de omgeving bezoeken of een dagexcursie naar verscholen watervallen maken.

Aan de zuidkust heb je de keuze tussen een hotel met zwembad aan het meer van Hikkaduwa, ofwel in een sfeervol hotel met zwembad nabij het strand van Unawatuna (onze aanrader voor gezinnen!):
Het hotel met zwembad aan het meer van Hikkaduwa is een goede keuze voor wie zoekt naar rust en ontspanning en het drukkere stadje Hikkaduwa aan de kust wil vermijden. Met een tuktuk ben je evenwel zo aan het strand (ca. 3km). Je overnacht in een kamer met balkon en zicht op het meer.
Het sfeervol hotel met zwembad nabij het strand van Unawatuna ligt in een meer toeristische buurt, waardoor je meer keuze van restaurantjes hebt en ook shopgelegenheid.  Het logies ligt wel in een heel rustig straatje en op 3’ wandelen van het strand. 

Bij uitbreiding met de tweedaagse trekking in de Knuckles overnacht je één keer in een eenvoudig tentenkamp in het woud. Je draagt zelf je bagage voor één nacht. Je hoofdbagage blijft in Kandy achter. Slaapmatjes worden voorzien. Je neemt enkel zelf een slaapzak mee. Vanzelfsprekend is het comfort hier beperkt, maar de natuurbeleving des te groter.

Maaltijden

Het eten in Sri Lanka is bijzonder lekker. Een klassieke maaltijd bestaat uit 'rijst en kerrie'. Kerries zijn in stukjes gesneden vlees-, kip- of visschotels, op smaak gebracht met verschillende kruiden. Een ander populair gerecht zijn ‘hoppers’, een soort rijstpannenkoekjes.


Vervoer tijdens de reis

Tijdens de rondreis beschik je over een wagen met privé-chauffeur en AC (behalve op de vrije dagen). Tijdens deze reis zijn er ook één of meerdere treinritten inbegrepen (zie programma), op basis van tickets in derde klasse. Tickets tweede klasse zijn mogelijk op basis van beschikbaarheid ter plaatse.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Sri Lanka ligt zowat in het centrum van de Indische Oceaan en heeft daarom klimatologische kenmerken van drie continenten. Moessonwinden botsen tegen Sri Lanka’s bergtoppen aan en zorgen voor weelderige vegetatie in de zuidelijke helft van het eiland, terwijl het noorden een droge zone is.
 
Sri Lanka heeft een tropisch klimaat met droge en natte seizoenen. Er zijn twee moessons. In het zuidwesten heerst van mei tot augustus de zware Yala-moesson en is het droog van december tot maart. In het noordoosten heerst van oktober tot januari de lichtere Maha-moesson en is het droog van mei tot september. Verder is er ook nog een tussenmoesson in oktober en november die voor regenbuien kan zorgen op het hele eiland.
  
Colombo en de laaggelegen kustgebieden hebben een gemiddelde dagtemperatuur van 27°C. In Kandy is het omwille van de hoogte wat frisser en in Nuwara Eliya (op 1889 m) heerst een gematigd bergklimaat. De temperatuur van het zeewater schommelt het hele jaar rond 27°C.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Je kiest beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. Een ruime rugzak is uiteraard ook een optie.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief

 • indien je de uitbreiding in de Knuckles boekt: een slaapzak voor de tweedaagse trekking, waar je overnacht in een eenvoudig tentenkamp in het woud. Een slaapmatje wordt voorzien en hoef je dus niet mee te nemen.

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne lagen. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden. Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek). Tip voor vrouwen: neem een grote sjaal mee, type pareo. Het neemt weinig plaats in in je dagrugzak en komt vaak goed van pas.

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zak- of hoofdlamp
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • reisstekker zie: https://www.wereldstopcontacten.nl/sri-lanka/
 • evt. wandelstokken

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Sri Lanka heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Sri Lanka.
Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Je hebt eveneens een visum nodig, zijnde een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven. Bij aankomst in de luchthaven van Colombo wordt een toeristenvisum voor een verblijf van 30 dagen verstrekt.

Opgelet: vóór vertrek moet je een ETA (Electronic Travel Authorization) aanvragen. De aanvraag moet online gedaan worden op de ETA website en kost 30 USD voor een reis van minder dan 30 dagen. Dit is de enige officiële ETA-website: www.eta.gov.lk

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.


Geld

De munt is de Sri Lanka-roepie. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen. In de grotere centra kan je ook terecht aan geldautomaten.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Hieronder een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Sri Lanka door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Meer precieze informatie vind je op www.itg.be (Reisgeneeskunde). Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met het ITG of een bevoegd arts.

Hepatitis A
Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.  

Hepatitis B
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Buiktyfus
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: