Sri Lanka - Sportieve ontdekking


20 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Sri Lanka - Sportieve ontdekking


20 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Sri Lanka - Sportieve ontdekking


20 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Sri Lanka - Sportieve ontdekking


20 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Sri Lanka - Sportieve ontdekking


20 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Sri Lanka
De natuur op Sri Lanka is overweldigend: dicht oerwoud met een scala van zeldzame dieren, groene bergen, watervallen, theeplantages en rijstvelden; droge savannes of ruwe mistige hoogvlakten. Tijdens deze reis leggen wij hierop dan ook onze focus. Gepakt en gezakt en o.l.v. een gespecialiseerd gids trotseer je in hartje Sri Lanka de bergketen Knuckles. Je beklimt Adams Peak, het summum voor vele bedevaarders, je ontdekt de  diepe canyon in Horton Plains, gaat op verkenning in en rond Ella en balanceert op smalle paadjes tussen de theeplantages in Nuwara Eliya.  Maar uiteraard kan je ook niet voorbij gaan aan de belangsrijkste culturele hoogtepunten van het land. Al fietsend door tempelsites en paleizen, al klimmend de ‘leeuwenrots’ van Sigirya op en al zoekend naar de tand van Boeddha doorheen Kandy. Een jeepsafari in Yala of Udawalawe Nationaal Park  en enkel dagen zon, zee en strand aan de zuidkust maken deze reis doorheen een veelzijdig en inspirerend land compleet.
Aantal dagen: 20 dagen
Reisnummer: 21LK5AAD
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • 2-daagse trekking in Knuckles
 • Beklimming Adam's Peak
 • Al fietsend doorheen tempelsites in Anuradhapura en Pollonaruwa
 • Treinritten met veel couleur locale 
 • Thee drinken in Nuwara Eliya
 • Wandelingen in Kandy, in Horton Plains naar World's End en in Ella
 • Met de jeep door het Yala of Udawalawe Nationaal Park
 • Chillen aan de kust 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Internationale vlucht.

Dag 2

Aankomst Colombo – evt. boottocht Negombo
Bij aankomst in Colombo word je opgewacht door een vertegenwoordiger van onze plaatselijke agent. Onthaal en transfer naar Negombo, aan de kust, om even rustig uit te blazen van de lange reis. Negombo is van oudsher een vissersdorpje en ook nu nog speelt de visvangst naast het toerisme een belangrijke rol. Afhankelijk van het tijdstip van aankomst, kan je een boottocht maken van een tweetal uur op Negombo Lagoon (zie toeslagen). Bij een late aankomst in Colombo raden we aan om een extra nacht in Negombo te blijven en op dag 3 de boottocht te maken.  

Overnachting in een guesthouse met zwembad (-)

Dag 3

Negombo - Anuradhapura
Na een bezoek aan de kleurrijke vismarkt van Negombo ga je op weg naar Anuradhapura. Onderweg maak je een stop in Munneswaram, een belangrijke hindoeïstische tempel in deze streek. Om meteen van de ene godsdienst in de andere te duikelen, ga je ook even langs bij de moskee van Puttalam, het centrum van de Srilankaanse islam. 

Overnachting in een hotel met zwembad (O,A)

Dag 4

Fietsen in Anuradhapura
Anuradhapura was de eerste hoofdstad van Sri Lank en 'geboorteplaats' van het Srilankaanse boeddhisme. Daarom is het nog steeds één van de belangrijkste bedevaartsoorden van het land.  De ruïnes van deze oude hoofdstad zijn echt prachtig. Om je bezoek de nodige vaart te geven, spring je op de fiets en trap je jezelf het verleden in. Over verleden gesproken…  al 23 eeuwen lang wordt hier de bodhiboom (een soort vijgenboom) aanbeden.
(Fietstocht van een paar uur, max. ½ dag).

Overnachting in een hotel met zwembad. (O,A)

Dag 5

Fietsen in Polonaruwa - Giritale
Polonaruwa was in een ver verleden ook eens de hoofdstad van het eiland, na Anuradhapura. Hier zie je aan de goed bewaarde monumenten hoe een hoofdstad er vele eeuwen geleden moet hebben uitgezien. En opnieuw ga je per fiets op verkenning tussen de vele tempels, paleizen en beelden. Transfer naar je logies in Giritale.
(Fietstocht van een paar uur, max. ½ dag).

Overnachting in een hotel met zwembad. (O,A)

Dag 6

Giritale – Sigiriya – Dambulla - Kandy
Geef toe, de ‘leeuwenrots’ van Sigirya, dat klinkt behoorlijk ontzagwekkend. Een majestueuze rots die maar liefst 180 m oprijst met bovenop een paleis dat reeds 15 eeuwen waakt over de omgeving. In het paleis vind je enkele prachtige bezienswaardigheden. 
Op weg naar Kandy bezoek je het tempelcomplex van Dambulla. Het tempelcomplex bestaat uit vijf grotten die elk een hele collectie aan Boeddhabeelden bezitten. De plafonds en muren van de vijf grotten zijn versierd met wel duizenden Boeddha’s en met prachtige schilderingen die ruim 2000 jaar oud zijn. Het zijn de meest indrukwekkende rotstempels van Sri Lanka. Daarna zet je verder koers naar Kandy dat in het centrale bergland rond een kunstmatig meer ligt. Hier kwam het laatste onafhankelijk Singalees koninkrijk in 1815 onder Brits gezag en het is bovendien één van de belangrijkste religieuze centra in Sri Lanka. Dat uit zich helemaal in de Tempel van de Tand, aan de rand van het meer. Hier wordt de tand van Boeddha bewaard. Naast de tand is de tempel een veilige haven voor tal van andere religieuze schatten. De tand krijg je dan waarschijnlijk niet te zien, maar wie wil kan wel vandaag of morgen de avondlijke offerdienst bijwonen in de ‘Zaal van de Zalige Aanschouwing’. Ook woon je een traditionele dansvoorstelling bij met luide trommels en vuurspuwers, spektakel verzekerd!

Overnachting in een eenvoudig guesthouse met een heerlijke keuken (O,A)

Dag 7

Dagtocht door het platteland rond Kandy
Een tuktuk brengt je naar het vertrekpunt voor een originele wandeling door het platteland rond Kandy. Je krijgt het gezelschap van onze lokale gids Sumane die alles weet van vogels en die al jaren Anders Reizen-reizigers mee op sleeptouw neemt. Geen toeristische tocht dus, maar wel 8 km kleine paadjes die  je langs drie van de interessantste 14de-eeuwse tempels leiden die je kan vinden op een boogscheut van Kandy.

Overnachting in een eenvoudig guesthouse met een heerlijke keuken (O,A)

Dag 8-9

Knuckles
Tweedaagse trekking in de Knuckles. Vanuit Kandy brengt een mooie rit langs dorpjes en theeplantages je naar de voet van de indrukwekkende Knuckles-bergketen. De centrale Hooglanden van Sri Lanka, waartoe Knuckles behoort, werden in 2010 op de lijst van UNESCO World Heritage Site geplaatst. In deze “hotspot van biodiversiteit” maak je een tweedaagse, die je over smalle, soms rotsachtige paden brengt, door een prachtig landschap van theeplantages, nevel- en bamboewoud. Je krijgt opnieuw het gezelschap van onze lokale gids Sumane die al jaren Anders Reizen-reizigers mee op sleeptouw neemt. Je brengt de nacht door in een eenvoudig tentenkamp in het woud. De dag erna reis je rond de middag terug naar Kandy. Een ervaring die je niet snel vergeten zal!

Dag 8: Overnachting in een eenvoudig tentenkamp in het woud (O,L,A)
Dag 9: Overnachting in een eenvoudig guesthouse met een heerlijke keuken (O,L,A)

Dag 12

Theeplantages in Nuwara Eliya
Vanuit Kandy neem je de trein naar Nanu Oya. Bij aankomst in Nanu Oya word je opgewacht door je chauffeur en naar Nuwara Eliya gebracht. Nuwara Eliya is een bekend 'hill station’ waar de Britten in de koloniale periode hun weekends kwamen doorbrengen. Ook nu is het nog steeds populair omwille van zijn koelere temperaturen. Het is mooi gelegen te midden van theeplantages. Een bezoek aan één van de tea-estates staat op het programma. Ook een wandeling maken in de prachtige omgeving behoort tot de mogelijkheden.

Hotelovernachting (O)

Dag 11

Beklimming Adam’s Peak - Trein naar Nanu Oya – Nuwara Eliya
Vroeg in de ochtend sta je op om Adam’s Peak te beklimmen. Je krijgt een ontbijtbox mee voor onderweg. Adam’s Peak is een 2243 m hoge berg die als een piramide uit het landschap oprijst. De berg is heilig voor boeddhisten, maar ook voor hindoes en moslims. Boven op de berg zou zich de voetafdruk bevinden van respectievelijk Boeddha, Shiva of Adam. Het beklimmen van Adam’s Peak - misschien in het gezelschap van lokale pelgrims - is een unieke ervaring. Je moet er wel iets voor over hebben, want er zijn maar liefst 4330 trappen te overwinnen. Je start op een hoogte van ca. 1252 meter en de top ligt op 2243 meter. Het beste seizoen voor de beklimming is het pelgrimsseizoen dat start in december en loopt tot april.  De hele omgeving wordt dan omgetoverd tot een gezellige boel met allerlei kraampjes waar er eten en drank te verkrijgen is. Je moet dan wel rekening houden met de drukte en best de weekends vermijden.
Na de beklimming transfer terug naar Hatton waar je opnieuw de trein neemt, dit keer naar Nanu Oya. In een klein uur overbrug je de afstand tussen Hatton en Nanu Oya. Ondanks het feit dat deze rit een minder toeristisch stuk is, is het een heel mooi stuk. Je zoeft langs zeer mooie theeplantages die de berghellingen bedekken en zoals het elke treinrit in Sri Lanka betaamt is de rit een ware belevenis. Bij aankomst in Nanu Oya word je opgewacht door je chauffeur en naar Nuwara Eliya gebracht, een bekend 'hill station’ waar de Britten in de koloniale periode hun weekends doorbrachten.

Hotelovernachting (O)

Dag 10

Trein van Kandy naar Hatton – transfer naar Dalhousie
Per trein reis je naar Hatton. De trein kronkelt zich een weg tussen groene, met theestruiken bezaaide berghellingen tot  Hatton. In Hatton word je opgepikt en naar Dalhousie gebracht, waar je aankomt in de namiddag. De rest van de namiddag ben je vrij. Je kruipt best vroeg onder de wol vandaag, want om 2u morgenvroeg dien je paraat te staan voor je topbeklimming!

Overnachting in een eenvoudig hotel nabij Adam’s Peak (O,A)

Dag 13

Horton Plains – Treinen naar Ella
De volgende dag heel vroeg uit de veren voor een 4-uur-durende wandeling over de schitterende Horton Plains tot aan World’s End. Horton Plains is een verlaten en geheimzinnige hoogvlakte op een 2134 m hoge bergrug. De heenrit is ronduit betoverend. Panorama’s wisselen elkaar af, en je ziet vlakke en terrasvormige rijstvelden, glooiende theeplantages, maar ook uitgestrekte wouden. De Plains zelf, vaak gehuld in nevel en mist en met een begroeiing van gras en schrale boompjes, vormen één van de indrukwekkendste gebieden van Sri Lanka. Ze zijn zeer moeilijk te bereiken: slechts 3 slechte wegen kronkelen steil omhoog, en verder kan je er alleen te voet doorheen. Bewoning is er haast niet. Het resultaat is een verbluffend mooi stukje natuur, met als spectaculaire uitschieter ‘World’s End’: een afgrond die maar liefst 1600 m loodrecht de diepte induikt. Bij helder weer heb je een fenomenaal uitzicht op de vlakte die zich ver onder je uitstrekt.
In de namiddag stap je in Nanu Oya op de trein richting Ella, een rit langs zeer mooie theeplantages die de berghellingen bedekken. De chauffeur pikt je in het station en brengt je naar je logies in Ella.

Overnachting in een kleinschalige homestay (O,A)

Dag 14

Wandelen in de bergen rond Ella
Het toeristische bergdorpje Ella is ook weer een typisch ‘hill station’, een plaats waar Britse koloniale machthebbers naartoe vluchtten in de warme zomers omwille van het koele klimaat. Je vindt er dan ook nog heel wat Engelse architectuur. Ella is een stuk drukker dan het rustige Nuwara Eliya, maar is omringd door groene heuvels en theeplantages: een goede uitvalsbasis dus om opnieuw de wandelschoenen aan te trekken! De eigenaar van de kleinschalige homestay neemt je vandaag mee op sleeptouw. Samen met hem bezoek je de theefabriek Lipton Seat, waar hij aan de slag was alvorens hij gasten ontving. Vervolgens wandel je naar de Diyaluma Falls, de tweede hoogste watervallen in Sri Lanka waar je een plons kan nemen in het koele water. Je gaat nog even een kijkje nemen bij de Buduruwagala Rock tempel, waar gigantische Boedha-figuren van wel 15m hoog 1000 jaar geleden uit de rotsen zijn gehouwen, alvorens in de late namiddag terug te keren naar Ella. 

Overnachting in een kleinschalige homestay (O,A)

Dag 15

Ella - Tissamaharama (Yala NP)
Na een rustige ochtend brengt de chauffeur je naar Tissamaharama, een bekende uitvalsbasis voor het populaire Yala National Park.

Overnachting in een resort met zwembad nabij het park (O,A)

Dag 16

Jeepsafari in Yala Nationaal Park
Vandaag word je naar Sri Lanka's grootste safaripark gebracht: het Yala Nationaal Park. Hier maak je een avontuurlijke junglesafari van een hele dag op zoek naar olifanten, herten, apen en ander wild. Daarna rijd je terug naar Tissamaharama voor de nacht.

Overnachting in een comfortabel resort met zwembad (O,A)

Alternatief op dagen 15 t.e.m.17

Wens je het avontuurgehalte van je reis op te krikken? Dat kan! Reis dan op dag 15 niet naar Tissamaharama, maar richting het meer van Hambegamuwa. Hier, ver buiten de platgetreden paden, ligt midden in de wildernis Banyan Camp, een bijzondere ecolodge waar je de komende twee nachten slaapt. Op dag 16 trek je er per kano op uit en baan je je een weg doorheen het grote Hambegamuwa-meer (tocht van 2 à 3u). Op dag 17 staat er een safaritrip op het programma. Per jeep ga je op verkenning in Udawalawe Nationaal Park. Het park van Udawalawe is kleiner dan Yala en heeft misschien een minder grote variëteit aan dieren, maar is dé place to be om olifanten van dichtbij te spotten. En met wat geluk aan je zijde krijg je misschien wel een luipaard in het vizier. Na je safaritocht word je dan naar de zuidkust gebracht waar je de reis op een rustige manier kan afsluiten.

Dag 17-18

Zon, zee en strand aan de zuidkust
De laatste dagen breng je door aan de prachtige zuidkust van Sri Lanka. Je kan er strandwandelingen maken langs de vissersdorpen, snorkelen, zonnen, zwemmen, of souvenirs kopen. Ook een bezoek aan het koloniale stadje Galle met Fort Galle is de moeite waard. Of je kan een begeleide fietstocht maken op het platteland rond Unawatuna. Je hebt de keuze tussen een hotel met zwembad aan een meer in Hikkaduwa, ofwel in een strandhotel in Unawatuna.

Overnachting in een hotel met zwembad aan het meer van Hikkaduwa of in een mooi hotel met zwembad aan het strand van Unawatuna (O)

Dag 19

Zuidkust – Colombo – Internationale vlucht
Vrij tot aan de transfer naar de luchthaven. Deze rit neemt zo’n 2 à 3 uur in beslag, dus het voorziene vertrek is rond de middag. Indien je graag een bezoek brengt aan de hoofdstad Colombo kan je ook ’s morgens vroeg vertrekken. Internationale vlucht naar huis. Bij een vroege vlucht raden we een extra nacht in Negombo aan (zie toeslagen), zodat je nog even kan uitrusten alvorens aan de lange terugvlucht te beginnen.

(O)

Dag 20

Thuiskomst.

 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Optie met Yala Nationaal Park

€ 2010 per persoon (op basis van 2 personen)
€ 1565 per persoon (op basis van 3 personen)
€ 1615 per persoon (op basis van 4 personen)
€ 1505 per persoon (op basis van 5 personen)

Optie met Banyan Camp en Udawalawe Nationaal Park

€ 2150 per persoon (op basis van 2 personen)
€ 1665 per persoon (op basis van 3 personen)
€ 1670 per persoon (op basis van 4 personen)
€ 1560 per persoon (op basis van 5 personen)

* Prijzen geldig voor reizen in 2020. De prijzen voor 2021 volgen zo snel mogelijk.

Let wel: toeslag mogelijk voor de overnachting in Kandy tijdens het Kandy Festival (26/6 – 6/7/2020) en in de kerstperiode.

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30% van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • Alle logies (op basis van twee- en/of driepersoonskamers)
 • Maaltijden zoals vermeld
 • Alle transfers met privé-chauffeur en eigen wagen (tenzij anders vermeld en niet op vrije dagen)
 • Engelssprekende gids (behalve op de vrije dagen)
 • Beschreven excursies (exclusief de inkomgelden tenzij anders vermeld)
 • Inkom 3 tempels tijdens wandeling in Kandy
 • Bij optie Yala NP: toegangsgeld Yala NP en een volledige dag jeepsafari
 • Bij optie Banyan Camp en Udawalawe NP: huur kano, lunchpakket tijdens kanotocht, toegangsgeld Udawalawa NP, halve dag jeepsafari.
 • Treintickets derde klasse (tweede klasse op basis van beschikbaarheid ter plaatse)
  - Kandy – Hatton
  - Hatton – Nanu Oya
  - Nanu Oya – Ella

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Niet-Europese luchthaventaksen.
 • Evt. excursies op vrije dagen
 • Inkomgelden van bezienswaardigheden (Richtprijzen onder voorbehoud: ca. € 115 p.p. voor volwassenen; kinderen 6-12 jaar betalen vaak de helft).
  - Anuradhapura: ca. € 20 p.p.  
  - Sigirya: ca. € 30 p.p.
  - Pollonaruwa: ca. € 25 p.p.
  - Horton Plains: ca. € 20 p.p.  
  - Dambulla: ca. € 10 p.p.    
  - Tempel van de Tand: ca. € 10 p.p.    
 • Persoonlijke uitgaven en dranken.
 • Fooien
 • Evt. verzekering.

Toeslagen

 • Mogelijke hoogseizoenstoeslag in Kandy tijdens het Kandy-festival (26/6 – 6/7) en op kerstavond en oudejaarsavond
 • Boottocht Negombo lagoon (1,5 à 2 uur): € 20 per boot tot 5 personen
 • Extra nacht Negombo: € 35 p.p. (kamer met ontbijt, obv 2 of 4 deelnemers), : € 30 p.p. (kamer met ontbijt, obv 3 of 5 deelnemers).

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Wandelniveau

 voor de wandeling in de bergen rond Ella en de tweedaagse in de Knuckles. De zwaarte van de tocht wordt in overleg met de lokale gids bepaald. Voor de sportievelingen die graag Adam’s Peak willen beklimmen (een programma zonder Adam’s Peak is ook mogelijk)   à . Nachtelijk vertrek voor een klim van vier uur om boven van de spectaculaire zonsopgang te genieten. Opgelet: beklimming met 4330 trappen en zware afdaling voor de knieën, niet geschikt voor jonge kinderen (ca. 1000m klimmen en dalen).

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd, tijdens tochten draag je enkel je dagrugzakje.

Tijdens de tweedaagse trekking in de Knuckles, draag je zelf je bagage voor één nacht. Je hoofdbagage blijft in Kandy achter. Slaapmatjes worden voorzien. Je neemt enkel zelf een slaapzak mee.


Logies

In Negombo overnacht je in een kleinschalig en persoonlijk guesthouse met zwembad en een leuke tuin. Ideaal om even op adem te komen na de lange vlucht en om alvast een eerste keer kennis te maken met de Srilankaanse gastvrijheid!

In Anuradhapura overnacht je in een wat grootschaliger, maar comfortabel boutique hotel met zwembad en wellness te midden van het groen. Het hotel bevindt zich immers op een terrein van 50 are en heeft een grote botanische tuin.

In Giritale, op een klein half uurtje rijden van Pollonaruwa, overnacht je in een comfortabel hotel met zwembad waar je een prachtig uitzicht hebt op het Giritale-meer en misschien wel enkele olifanten kan spotten in de verte!

In Kandy overnacht je in een zeer eenvoudig, maar kleinschalig guesthouse in het centrum van de stad met uitzicht op het meer van Kandy. Er is ook een dakterras. De kamers zijn netjes en beschikken over een balkon, maar de inrichting een beetje gedateerd. De charme ligt vooral in de heerlijke rijsttafels waarvan je ’s avonds kan genieten!

Tijdens de tweedaagse trekking in de Knuckles overnacht je één keer in een eenvoudig tentenkamp in het woud. Je draagt zelf je bagage voor één nacht. Je hoofdbagage blijft in Kandy achter. Slaapmatjes worden voorzien. Je neemt enkel zelf een slaapzak mee. Vanzelfsprekend is het comfort hier beperkt, maar de natuurbeleving des te groter.

Voor de beklimming van Adam’s Peak overnacht je in een eenvoudig, maar kleinschalig hotel in Dalhousie aan de voet van de berg waar je ’s nachts de beklimming aanvat. De kamers beschikken over een balkon.

In het rustige Nuwara Eliya, een mooie uitvalsbasis om te wandelen, overnacht je in een comfortabel hotel omgeven door weelderig groen. Vanop het balkon van de ruime kamers heb je een panoramisch zicht op de bergen en op het Gregory-meer.

In het populaire bergdorp Ella overnacht je in een kleinschalige homestay, uitgebaat door Anil, Danu en hun dochter Inama. Anil was de tweede bewoner van Ella die besloot een kamer in zijn huis te verhuren aan reizigers. Daarvoor werkte hij op een theeplantage, net als iedereen. Met een traditioneel Srilankaans ontbijt achter de kiezen wordt de wandeling o.l.v. Anil naar Ella Rock of Little Adam’s Peak peanuts. De homestay telt vijf kamers en één daarvan is een grote familiekamer. De kamers zijn eenvoudig, maar comfortabel en netjes. Het schitterende uitzicht over de vallei, Ella Rock en Little Adam’s Peak krijg je er gratis bij!

Indien je kiest voor de jeepsafari in Yala Nationaal Park, overnacht je in een iets grootschaliger, maar comfortabel resort met zwembad in Tissamaharama, nabij het park.

Indien je kiest voor de optie met in Udawalawe Nationaal Park, overnacht je in een sfeervolle ecolodge, te midden van weelderige natuur en bij het Hambegamuwa meer.  Het is een bijzondere plek voor wie houdt van eenvoud en een sterke natuurbeleving. De keuken is lokaal en uitsluitend vegetarisch. Vanuit het logies kan je een kanotocht op het meer maken, één van de tempels in de omgeving bezoeken of een dagexcursie naar verscholen watervallen maken.

Aan de zuidkust heb je de keuze tussen een hotel met zwembad aan het meer van Hikkaduwa, ofwel in een sfeervol hotel met zwembad nabij het strand van Unawatuna (onze aanrader voor gezinnen!):
Het hotel met zwembad aan het meer van Hikkaduwa is een goede keuze voor wie zoekt naar rust en ontspanning en het drukkere stadje Hikkaduwa aan de kust wil vermijden. Met een tuktuk ben je evenwel zo aan het strand (ca. 3km). Je overnacht in een kamer met balkon en zicht op het meer.
Het sfeervol hotel met zwembad nabij het strand van Unawatuna ligt in een meer toeristische buurt, waardoor je meer keuze van restaurantjes hebt en ook shopgelegenheid.  Het logies ligt wel in een heel rustig straatje en op 3’ wandelen van het strand. 


Maaltijden

Het eten in Sri Lanka is bijzonder lekker. Een klassieke maaltijd bestaat uit 'rijst en kerrie'. Kerries zijn in stukjes gesneden vlees-, kip- of visschotels, op smaak gebracht met verschillende kruiden. Een ander populair gerecht zijn ‘hoppers’, een soort rijstpannenkoekjes.


Vervoer tijdens de reis

Tijdens de rondreis beschik je over een wagen met privé-chauffeur en AC (behalve op de vrije dagen). Tijdens deze reis zijn er ook één of meerdere treinritten inbegrepen (zie programma), op basis van tickets in derde klasse. Tickets tweede klasse zijn mogelijk op basis van beschikbaarheid ter plaatse.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Sri Lanka ligt zowat in het centrum van de Indische Oceaan en heeft daarom klimatologische kenmerken van drie continenten. Moessonwinden botsen tegen Sri Lanka’s bergtoppen aan en zorgen voor weelderige vegetatie in de zuidelijke helft van het eiland, terwijl het noorden een droge zone is.
 
Sri Lanka heeft een tropisch klimaat met droge en natte seizoenen. Er zijn twee moessons. In het zuidwesten heerst van mei tot augustus de zware Yala-moesson en is het droog van december tot maart. In het noordoosten heerst van oktober tot januari de lichtere Maha-moesson en is het droog van mei tot september. Verder is er ook nog een tussenmoesson in oktober en november die voor regenbuien kan zorgen op het hele eiland.
  
Colombo en de laaggelegen kustgebieden hebben een gemiddelde dagtemperatuur van 27°C. In Kandy is het omwille van de hoogte wat frisser en in Nuwara Eliya (op 1889 m) heerst een gematigd bergklimaat. De temperatuur van het zeewater schommelt het hele jaar rond 27°C.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Je kiest beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. Een ruime rugzak is uiteraard ook een optie.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief

 • een slaapzak en/of dun dekentje (trekking Knuckles), matjes worden voorzien

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne lagen. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden. Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek). Tip voor vrouwen: neem een grote sjaal mee, type pareo. Het neemt weinig plaats in in je dagrugzak en komt vaak goed van pas.

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zak- of hoofdlamp
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • reisstekker zie: https://www.wereldstopcontacten.nl/sri-lanka/
 • evt. wandelstokken

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Sri Lanka heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Sri Lanka.
Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Je hebt eveneens een visum nodig, zijnde een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven. Bij aankomst in de luchthaven van Colombo wordt een toeristenvisum voor een verblijf van 30 dagen verstrekt.

Opgelet: vóór vertrek moet je een ETA (Electronic Travel Authorization) aanvragen. De aanvraag moet online gedaan worden op de ETA website en kost 30 USD voor een reis van minder dan 30 dagen. Dit is de enige officiële ETA-website: www.eta.gov.lk

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.


Geld

De munt is de Sri Lanka-roepie. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen. In de grotere centra kan je ook terecht aan geldautomaten.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Hieronder een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Sri Lanka door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Meer precieze informatie vind je op www.itg.be (Reisgeneeskunde). Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met het ITG of een bevoegd arts.

Hepatitis A
Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.  

Hepatitis B
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Buiktyfus
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: