Jordanië - Cultuur, woestijn en gastvrijheid


10 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Jordanië - Cultuur, woestijn en gastvrijheid


10 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Jordanië - Cultuur, woestijn en gastvrijheid


10 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Jordanië - Cultuur, woestijn en gastvrijheid


10 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Jordanië - Cultuur, woestijn en gastvrijheid


10 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Jordanië
Het gastvrije koninkrijkje Jordanië is weer helemaal "in" en terecht!  Het herbergt een schat aan historische bezienswaardigheden en bovendien kan je er ook prachtige tochten maken. Na een bezoek aan de ‘highlights’ rond Amman - Jerash, Mount Nebo, Dode Zee en Madaba -, reis je zuidwaarts voor twee uitzonderlijke wandelavonturen.  De magische rotsstad Petra verken je twee dagen te voet.  Dan is er de meerdaagse trekking in Wadi Rum, een van de mooiste woestijnen ter wereld. De rust van de woestijn, kamperen rond een vuur, het contact met de Bedoeïenen en hun levenswijze,… Dat zijn belevenissen die je nooit meer vergeet.
Aantal dagen: 10 dagen
Reisnummer: 21JO5AAD
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Arabische gastvrijheid
 • Dobberen op de Dode Zee
 • Petra, 1 van de 7 nieuwe wereldwonderen
 • Trekking door de Wadi Rum-woestijn

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,3

10 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Heenvlucht – Amman

Aankomst op de luchthaven van Amman. Hier word je opgewacht door een medewerker van het plaatselijk agentschap. Vervolgens transfer naar het hotel in Amman.

Hotelovernachting in Amman. 

Dag 2

Amman – Jerash – Amman

Na het ontbijt reis je in ongeveer een uur naar Jerash, één van de mooiste en best bewaarde Romeinse provinciesteden in het Midden-Oosten. Al dan niet o.l.v. een lokale gids wandel je door de antieke straten: colonnade, theater, tempels, nymphaeum, propyleeën, enz.
Na het bezoek transfer terug naar Amman, waar je de rest van de dag ter vrije besteding hebt. Je kan de Jordaanse hoofdstad gaan verkennen. Amman, gebouwd op zeven heuvels, is niet meteen de meest typische Arabische hoofdstad, uitgestrekt en met vrij weinig persoonlijkheid. Dat wordt echter ruimschoots goedgemaakt door de opvallende netheid van de straten en vooral de vriendelijkheid en beleefdheid van de mensen. 'Downtown' (hier letterlijk op te vatten, want het laagste punt van de stad) is bijzonder levendig en lawaaierig en huist, naast ontelbare winkeltjes, ook een Romeins amfitheater en de Al-Husseini-moskee. Daarnaast kan je ook een kijkje nemen in de Jebel Qalat of citadel vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt.

Hotelovernachting in Amman. (O)

Dag 3

Amman – Madaba – Mount Nebo – Dode Zee – Petra

Na het ontbijt reis je naar Madaba waar je de 6de-eeuwse mozaïekkaart van Palestina in de St.-Gregoriuskerk kan bezichtigen. Daarna gaat het verder naar de berg Nebo (1200 m), waar Mozes voor het eerst het heilige land mocht aanschouwen en waar hij – volgens sommige bronnen althans – ook stierf. Op een heldere dag kan je van hier Jeruzalem zien liggen.
Vervolgens daal je af naar de Dode zee, gelegen op 394 m onder de zeespiegel en meteen het laagste punt op aarde.  Hier kan je wat ronddobberen op het uiterst zoute water; kopje-ondergaan is er niet bij.
Verder naar de verborgen roze stad Petra.

Hotelovernachting in Petra. (O)

Tip!  Wie graag iets unieks op zijn wandelpalmares schrijft, maakt best een tussenstop in Dana Nature Reserve, een van de minder bekende pareltjes van Jordanië en een heilzame bestemming voor vogels, herders en een eenzame wandelaar: rust verzekerd! Je overnacht eerst in het dorp Dana om daarna op eigen houtje naar de bedoeïennederzetting Feynan te wandelen. Hier slaap in een sprookjesachtige lodge die ecologie hoog in het vaandel draagt. Een magische plek!

Dag 4

Petra

Na het ontbijt ga je op verkenning in en rond de verborgen stad Petra en maak je onder begeleiding van een lokale Engelssprekende gids een halve dagtocht (ca. 3u) langs tempels, graven, theater, offerplaats, triclinia, colonnades, enz.. Om de oude stad te bereiken moet je door de Siq (toegangskloof) lopen. Wie zich hierdoor begeeft, waant zich in de film van Indiana Jones. En plots sta je geheel onverwacht oog in oog met Al Khazneh (Treasury), het meest bekende gebouw van de stad. Na de begeleide tocht heb je de gelegenheid om Petra op eigen houtje verder te ontdekken.

Hotelovernachting in Petra. (O,L)

Dag 5

Petra

Transfer naar El Beiddha of Little Petra en vandaar zet je, samen met je gids, je tocht te voet verder. Je ontdekt stap voor stap dat deze stad een belangrijk stukje geschiedenis omvat en een mooie natuur herbergt. Kleurrijke rotsformaties (gitzwart, chocoladebruin, bordeauxrood, donker paars), prachtige kloven en mooie landschappen maken de inspanningen de moeite meer dan waard.

Hotelovernachting in Petra. (O,L)

Dag 6

Petra – Wadi Rum

Vandaag laat je Petra en zijn vele schatten achter je en rijd je via de Desert Road tussen indrukwekkende rotsmassieven naar Rum. Daar bevindt zich het 'hoofdkwartier' van de Desert Patrol, die in vroegere tijden over de stammenvrede waakte en zich verplaatste per kameel. Hier begint je woestijnavontuur in de voetsporen van Lawrence of Arabia. De komende dagen verken je de Wadi Rum-woestijn, soms door het zand, soms ook klauterend over rotsformaties. Je leeft enkele dagen op het ritme van de bedoeïenen en geniet van de stilte. De woestijn is dé plaats bij uitstek om tot rust te ko­men...

Overnachting in een mooi gelegen tentenkamp (O,L,A)

Tip! Wens je het graag iets avontuurlijker? Dat kan! In plaats van te overnachten in het vast tentenkamp kampeer je telkens op een ander uniek plekje in dit prachtige woestijnlandschap. De gids die met je meestapt zal je begeleiden en weet de beste plaatsjes uit te kiezen. Zie toeslagen.

Dag 7 - 8

Wandeltochten in Wadi Rum

Na het ontbijt bind je je stapschoenen aan en neemt je gids je mee op ontdekking doorheen Wadi Rum, maar liefst 74.000 hectare zand en stenen die samen een prachtig woestijnplaatje opleveren: smalle kloven, natuurlijke bogen, torenhoge kliffen, hellingen, landverschuivingen en grotten. Om de mooiste locaties te bereiken wordt er soms gebruik gemaakt van de jeep, wat een extra portie avontuur én prachtige zichten oplevert. De afgeronde, veelkleurige zandsteenrot­sen nemen grillige vormen aan en de vergezichten zijn adembenemend mooi.

Overnachting in een mooi gelegen tentenkamp (O,L,A)

Dag 9

Wadi Rum – Amman

In de late namiddag loopt je woestijnavontuur ten einde en begint je terugtocht naar de bewoonde wereld. Na 3 à 4 uur rijden aankomst in Amman.

Hotelovernachting in Amman. (O,L)

Tip: In plaats van direct terug richting Amman te rijden kan je ook nog een paar extra dagen aan de Rode Zee inlassen en genieten van zon, water en een extra portie rust. Mogelijkheid tot zwemmen en snorkelen boven de prachtige tropische koraalriffen. We werken hiervoor samen met een leuk hotel in het stadscentrum van Aqaba, maar ook met een comfortabel resort gelegen aan Tala Bay (zie toeslagen)

Dag 10

Terugvlucht 

Vrije dag tot aan de transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Brussel.

(O)

Uitbreiding Dana Natuurreservaat

Indien je het programma wenst uit te breiden met een verkenning van het natuurpark Dana dan reis je op dag 3 naar Dana ipv naar Petra. Het dagschema ziet er dan als volgt uit:

Dag 3
Amman – Madaba – Mount Nebo – Dode Zee – Dana
Na de bezoeken aan Madaba, Nebo en de Dode Zee kom je aan in het dorp Dana, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt op Wadi Dana, het gebied dat je morgen te voet gaat verkennen. Je overnacht in een comfortabel guesthouse dat verbonden is aan het RSCN (Royal Society for the Conservation of Nature) dat instaat voor het natuurbehoud en -beheer van het reservaat en de lokale bevolking op een duurzame manier hierbij tracht te betrekken.

Overnachting in een guesthouse met een schitterend uitzicht over de bergen (O,A)

Dag 4
Wandeling naar Feynan
Vandaag maak je een zestien kilometer lange wandeling (niet begeleid) dwars door het natuurreservaat, dat maar liefst 300 m² groot, en daardoor het grootste natuurreservaat van Jordanië, is. Dankzij het grote hoogteverschil in het park, gaande van ca. 1200m tot ongeveer zeeniveau, is het het enige park waar je de vier verschillende biogeografische zones uit het land treft wat dan ook een bijzonder afwisselende fauna en flora met zich meebrengt. Via zandstenen kloven en rotsformaties daal je via een goed begaanbaar pad langs de droge rivierbedding van Wadi Dana af naar de bedoeïenennederzetting Feynan. Tussen de duinen van Wadi Araba ligt je sprookjesachtige overnachtingsplaats voor vanavond: Feynan Ecolodge. Voor het donker wordt kan je vanuit de lodge nog een korte wandeling met gids maken om de zonsondergang te bewonderen, een magisch moment! De dag wordt afgesloten met een heerlijke vegetarische schotel bij kaarslicht. 

Overnachting in een bijzonder sfeervolle ecolodge (O,L,A)

Dag 5
Petra
Rustige ochtend om nog wat te genieten in en rond de ecolodge.
Na de lunch transfer naar Petra.  Op dag 6 begin je dan aan het bezoek van Petra.

Prijs: zie toeslagen

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1720 per persoon (op basis van 2 deelnemers)
€ 1410 per persoon (op basis van 4 deelnemers)
Toeslag hoogseizoen (zie verder)

* De prijzen zijn geldig voor reizen in 2021. 

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden. 
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • Alle logies zoals vermeld.
 • Alle maaltijden zoals vermeld.
 • Alle transfers (met privé-wagen en Engelssprekende chauffeur (geen gids).
 • Engelssprekende lokale gids in Petra en Wadi Rum.
 • Het inkomticket voor Petra (2 dagen).
 • Het inkomticket voor Wadi Rum.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Overige maaltijden.
 • Verzekering. 
 • Fooien. 
 • Dranken (uitgezonderd het water bij de lunchpakketten in Petra en tijdens de trekking in Wadi Rum).
 • Persoonlijke uitgaven. 
 • Inkomgelden (prijzen onder voorbehoud):
  • Jerash: € 10 p.p. - lokale gids: € 18 
  • Dode Zee: 10 JOD p.p.
  • Madaba & Mount Nebo: 1 JOD p.p. – lokale gids: € 10 per bezoek
  • Kerak: 1 JOD pp – Lokale gids € 10 per bezoek

Kortingen

 • Kinderen (tot en met 11 jaar): € 240

Toeslagen

 • Vrij kamperen (doorgaande tocht) ipv in het vast tentenkamp: € 15 per persoon per nacht.
 • Uitbreiding Dana Natuurpark
  € 435 per persoon (obv 2 deelnemers) + extra nacht Petra: € 40 per persoon
  Inclusief:
  1x overnachting in een guesthouse met een schitterend uitzicht over de bergen 
  1x overnachting in een bijzonder sfeervolle ecolodge 
  2x ontbijt, 2x lunchbox, 2x avondmaaltijd
  bagagevervoer van Dana naar Feynan
  inkomgeld voor het natuurreservaat Dana en conservation fee

 • Uitbreiding Aqaba
  3* Hotel in stadscentrum: overnachting: € 40 per persoon per nacht (obv kamer en ontbijt) + extra transfers: € 52 per persoon (obv 2 deelnemers) en € 46 per persoon (obv 4 deelnemers).
  5* Resort in Tala Bay: overnachting: € 100 per persoon (obv kamer en ontbijt) + extra transfers: € 52 per persoon (obv 2 deelnemers) en € 46 per persoon (obv 4 deelnemers)
  Hoogseizoenstoeslag Tala Bay: € 42 per persoon per nacht

Betalingsvoorwaarden

Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau   à . Je hoeft geen atleet te zijn, maar een beetje conditie en een sportieve ingesteldheid zijn wel nodig.

Het echte wandelen gebeurt in Petra en Wadi Rum. In Petra zijn het de hoogteverschillen die niet te onderschatten zijn. In Wadi Rum is het soms mulle zand dat het wandelen kan bemoeilijken.


Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzakje. 


Logies

In Amman slaap je in een comfortabel hotel, op 20 minuten stappen van het centrum van de stad. Alle kamers zijn voorzien van een private badkamer, gratis wifi, airconditioning, een waterkoker en een minibar. Het hotel heeft een eigen restaurant dat 24u open is en waar zowel Arabische als continentale gerechten geserveerd worden.

In Petra slaap je opnieuw in een middenklassehotel. De kamer is voorzien van een eigen badkamer met douche en een minibar. De meeste kamers kijken uit op ofwel de bergen rondom Petra, ofwel op het zwembad van het hotel. Het hotel biedt 2 buitenzwembaden met zonneterras en stoombad, gratis wifi in de openbare ruimtes en op de eerste verdieping een restaurant. Een pluspunt is dat het hotel niet ver van de ingang van de historische site ligt.

In Wadi Rum slaap je in een mooi gelegen, vast tentenkamp. Er staan een 6-tal versterkte tenten met per tent 2 éénpersoonsbedden (opgemaakt met kussen met kussensloop, onderlaken en deken). Jij dient zelf een lakenzak mee te brengen. Er is een niet-overdekt sanitair blok met een douche, 2 toiletten en 2 lavabo's (maar het spreekt voor zich dat je je waterverbruik tot een minimum dient te beperken). Verder is er een eettent waar 's morgens en 's avonds een lekker vuurtje brandt (en waarvoor enkel dood hout wordt gebruikt).

Je kan de woestijnbeleving nóg intenser maken door in tweepersoonstentjes of in open lucht te slapen op plaatsen die door de bedoeïenen worden uitgekozen. Er zijn dan geen sanitaire voorzieningen. Een warme slaapzak is een must. Zie toeslagen.

Uitbreiding Dana
In Dana slaap je in Dana Guesthouse. De kamers zijn eenvoudig en bieden niet allemaal privaat sanitair, soms dient de badkamer gedeeld te worden. Het guesthouse biedt gratis wifi in openbare ruimtes. Verder beschikt het over een ruim terras en een restaurant.

In Feynan slaap je in Feynan Ecolodge, in een van de 26 gastenkamers, gebouwd rond een centrale binnenplaats die doet denken een oude karavanserai. Elektriciteit tracht men op te wekken via zonnepanelen en ’s avonds werkt men met kandelaars. Een overnachting hier biedt dus een authentieke ervaring, maar de lodge en het beheer ervan is vooral een zeer mooi voorbeeld van duurzaam toerisme. Men tracht de lokale bevolking op een actieve manier te betrekken via vrijblijvende activiteiten voor de gasten. Men krijgt de kans om kennis te maken met bedoeïenfamilies en hun traditionele levensstijl. Zo kan je met een lokale bedoeïenfamilie Arabische koffie leren maken, Arbood-brood bakken of mee op stap gaan met een herder. De opbrengst van je activiteit (3 tot 5 JOD) gaat integraal naar de bedoeïnfamilies. Dit alles gaat gepaard met het creëren van zo’n min mogelijke impact op het milieu. De lodge werd door National Geographic verkozen als één van de 25 meest bijzondere ecolodges in de wereld.


Maaltijden

In bovenstaand dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

De Jordaanse keuken behoort tot de grotere familie van de Midden-Oosterse keuken en komt grotendeels overeen met die van Syrië, Libanon, Irak en Palestina. Eten is zeer belangrijk in dit deel van de wereld. Er wordt veel tijd besteed aan zowel het klaarmaken als het opeten. 
De hoofdmaaltijd  in een doorsnee-gezin wordt meestal ’s middags gegeten en bestaat uit kip of schapenvlees (zelden runds- en nooit varkensvlees), vergezeld van hoebz (plat brood), bulgur (gekookte tarwekorrels) of rijst, laban (yoghurt), aubergine en tomaat. De meest populaire voor- of bijgerechten zijn hoemmoes (kikkererwtenpuree), foel (bonensalade of -puree), taboeleh (couscoussalade), kubbeh (gefrituurde lamsgehaktbal), moetabal (auberginepuree), halloemi (zoute kaas). De meest populaire hoofdgerechten zijn kebabs (gegrild vlees), fasoelyeh (stoofpot van lamsvlees, tomaten en rijst), maqloebeh (lamvlees of kip met bloemkool en rijst) en allerhande met rijst en/of vlees gevulde groenten. Het nationale gerecht van Jordanië is mansaf, een van oorsprong Bedoeïens gerecht dat geserveerd wordt bij feestelijke gelegenheden. Mansaf bestaat uit lamsvlees (mag vervangen worden door kip), een dikke saus van jamied (yoghurt van schapen- of geitenmelk) en rijst. 
Een snelle hap kan bestaan uit falafel (gefrituurde kikkererwtenpuree), shawarma (brood met vlees en groenten ertussen), manaqiesh (een warm stuk brood gedipt in olijfolie en za’tar, een kruidenmix op basis van tijm). Alcohol is het overal vrij te bestellen en te kopen (behalve tijdens de vastenperiode). Koffie wordt geserveerd in kleine tasjes, is sterk, royaal gezoet en soms wordt er kardemom aan toegevoegd. Ook thee wordt sterk gezoet gedronken.


Heen- en terugreis

Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen in de prijs van de reis. Je kan naar keuze zelf je vlucht boeken, of dit via ons doen. Bij boeking van vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Als je de vlucht via ons boekt, maakt deze ook deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van volgende bijkomende garanties:
- bijstand in geval van problemen met de vlucht;
- terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Vervoer ter plaatse

Tijdens deze reis verplaats je je met privé-vervoer.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 januari tot/met 1 mei 2021
van 15 september tot/met 31 december 2021

Deze reis maak je best in de periode van oktober tot mei.  Tijdens de zomermaanden is het té warm voor wandelingen in Petra en Wadi Rum.

Jordanië kent (zeer) warme en droge zomers (mei-oktober) en wisselvallige winters (november-april). De meeste neerslag valt in de noordelijke Jordaanvallei en het noordwestelijke hoogland, waarbij sneeuw in januari/februari geen uitzondering is.
Over het algemeen kan je stellen dat, hoe verder je zuidwaarts gaat, hoe warmer (overdag) en droger. In april/mei en oktober kan de “khamsin” opsteken, een onaangename, hete en droge wind die woestijnstof aanvoert en soms een dag lang kan aanhouden en lokaal erg hevig kan zijn. Januari is statistisch de koudste maand en juli de warmste (gemiddelde dagtemperaturen januari/juli: 11/31° in Amman, 12/32° in Petra, 14/34° in Wadi Rum en 18/37° in Aqaba). 

Aangezien je kampeert in Wadi Rum, geven we hier een jaaroverzicht van de gemiddelde nachttemperaturen: 
Jan. 2° - Feb. 3° - Maart 6° - April 11° - Mei 14° - Juni 16° - Juli & Aug. 18° - Sep. 16 - Okt. 13° - Nov. 8° - Dec. 4°. In december en januari kan het naar de ochtend toe dus erg koud zijn. Ook daar het ene jaar al kouder (tot vriezens toe) of minder koud dan het andere.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com. 
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op www.andersreizen.be/reisuitrusting.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief 

 • lakenzak/liner: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt in het vast tentenkamp). 
 • slaapzak (indien je kampeert in Wadi Rum)

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (tijdens de wintermaanden)
 • evt. thermisch ondergoed (tijdens de wintermaanden)

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • reisstekker type A https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/soorten-stekkers/
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Reispas:
Voor Jordanië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Jordanië. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. 

Visum:
Bij aankomst in Amman ontvang je een gratis visum op de luchthaven. Bij de reservatie dien je hiervoor wel een kopie van je paspoort aan Anders Reizen te hebben bezorgd. Onze medewerker zal je dan vóór de visa-controlepost opwachten.

Reizen met kinderen:
Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.
Er bestaan geen Belgische of internationale formulieren of procedures die de regels inzake ouderlijke toestemming voor reizen van minderjarigen vastleggen. Toch is het raadzaam schriftelijk toestemming te geven wanneer je kind alleen of in het gezelschap van andere personen dan de ouders reist.
Wanneer je kind met één ouder reist, staat het jou vrij het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Check zeker vóór vertrek ook nog even de website van buitenlandse zaken op wijzigingen: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.


Geld

De munt is de Jordaanse dinar, in het Engels JD (‘djeedie’) genoemd. 1 dinar is onderverdeeld in 1000 fils. (Soms spreekt men ook over ‘piaster’, waarvan geen biljet of munt bestaat maar dat het equivalent is van 10 fils). Je kan cash euro’s meenemen en ter plaatse wisselen. In de steden kan je met een gewone Maestrobetaalkaart geld afhalen.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Vreemde deviezen aankopen doe je best ter plaatse aan een automaat (met je betaalkaart) of bij een bank. De koers is doorgaans minstens even voordelig of voordeliger dan wanneer je ze op voorhand in België via de bank besteld (indien dit al mogelijk is). Door meerdere keren kleine bedragen af te halen, vermijd je bovendien dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…), maar voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

In de meeste landen kan je vlot met vlot geld uit de automaat halen, doch raden wij aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Nog een tip? Je kan ook meerdere kaarten meenemen, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/ 


Gezondheid

Hieronder een samenvatting van de belangrijkste gezondheidsrisico’s en algemene aanbevelingen voor reizen naar Jordanië door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Meer precieze informatie vind je op www.itg.be (Reisgeneeskunde). Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met het ITG of een bevoegd arts.

Hepatitis A
Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio).
Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met volgende (herhalings)vaccinaties:
DTP (difterien tetanus en polio), kinkhoest en mazelen, maar ook hepatitis A, hepatitis B, buiktyfus en hondsdolheid.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: