Italië - Sicilië: van Palermo tot Agrigento over de Via Francigena


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Italië - Sicilië: van Palermo tot Agrigento over de Via Francigena


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Italië - Sicilië: van Palermo tot Agrigento over de Via Francigena


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Italië - Sicilië: van Palermo tot Agrigento over de Via Francigena


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Italië - Sicilië: van Palermo tot Agrigento over de Via Francigena


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Italië
Deze ‘Magna Via Francigena’ is een pelgrimsroute dwars door het hartje van Sicilië die de twee belangrijkste havens uit het verleden, Agrigento en Palermo, met elkaar verbindt. Je wandelt voornamelijk over landelijke wegjes die over de verschillende beschavingen heen de dorpjes met elkaar verbonden. Laat de bruisende kunststeden even achter je en volg deze eenzame route door open landschappen, en stel je open voor de hartelijkheid van de Sicilianen, die zich weerspiegelt in een overheerlijke keuken. 
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 21IT5SCA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Palermo, chaotische smeltkroes van culturen
 • Agrigento met de Vallei van de Tempels
 • puur landschap met rijk verleden
 • hartelijkheid van de Sicilianen
 • traditionele Siciliaanse keuken

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Palermo

Aankomst in Palermo, multiculturele stad met een rijke geschiedenis. Verken de straten en pleinen, dwaal nog wat rond op de vele pleintjes en loop zeker even binnen in de waanzinnig mooie kerk Santa Maria dell’Ammiraglio. Op amper 20 minuten ‘bussen’ ligt Monreale waar je de unieke Normandisch-Byzantijnse kathedraal  met schitterende gouden mozaïeken kan bewonderen.

Overnachting.

Dag 2

Corleone

's Ochtends vroeg word je naar Santa Christina Gela gebracht waar je een oude route volgt richting het heiligdom van 'Maria del Rosario di Tagliavia', een zeer belangrijke stop voor pelgrims. De legende vertelt namelijk dat hier ooit een rots werd gevonden met de afbeelding van Maria en dat het water van de bron op miraculeuze wijze de koning genas.Vanaf de heuvelrug krijg je een mooi uitzicht op het meer van Piana en het omringende landschap met traditionele boerderijen. Aankomst in Corleone, een stad die onlosmakelijk met de Siciliaanse maffia verbonden is. Ook vandaag de dag komt het plaatsje nog regelmatig in het nieuws en blijkt corruptie nog steeds diepgeworteld. We raden ten zeerste een bezoek aan het CIDMA-museum aan 

Tocht van 26,5 km, 6 à 7 uur stappen. Hoogteverschil: + 872 m / - 769 m. 62 % gravel / 38 % asfalt. Je kan de tocht inkorten tot 19 km, 4,5 uur stappen. Hoogteverschil: + 520 m / - 720 m. Er is dan een transfer voorzien naar Sant’Agata (niet incl.). Door te geven bij reservatie. 

Overnachting. (O)

O = ontbijt

Dag 3

Prizzi

Met z’n honderd barokke kerken, watervallen en openhartige mensen doorbreekt Corleone het cliché. De deuren staan er wijd open voor pelgrims en wandelaars van alle pluimage die geïnteresseerd zijn in het huidige Corleone en zich niet willen verliezen in het trieste verleden van de stad. Langs de waterval ‘delle due rocche', wijngaarden en open velden trek je verder. Misschien ontmoet je wel een kaasboer die je z’n verse ricotta wil laten proeven… Vanaf het meer van Prizzi volgt een gestage klim naar Prizzi , hoog bovenop de heuveltop. 

Tocht van 20,6 km, 5 à 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 885 m / - 466 m. 50 % gravel en 50 % asfalt.

Overnachting. (O)

Dag 4

Castronovo di Sicilia

Een groot deel van de wandeling van vandaag loopt door het vredige natuurreservaat van de Monte Carcaci (1196 m), leefgebied van talloze vogelsoorten.  Tussen de bomen, zie je nog de resten van het verlaten dorp Carcaci. Bij Kassar bereik je een belangrijke Byzantijnse archeologische site en net voor Castronovo passeer je de typische strohutten of ‘pagliai’. Vanuit Castronovo volgt een korte transfer naar het logies in Cammarata. Misschien is er nog tijd voor een verse cannolo met pistache en gekonfijte sinaasappel...

Tocht 24,5 km, 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 602 m / – 894 m. Je kan de tocht inkorten tot 19,5 km, 4,5 uur stappen. Hoogteverschil: + 620 m / - 660 m. Route met 50 % gravel en 50 % asfalt. Je wandelt dan niet tot Castronovo, maar wordt een paar kilometer eerder opgehaald (niet incl.). Door te geven bij reservatie.

Overnachting in een agriturismo (O+A)

Dag 5

Sutera

Geleidelijk trek je bergopwaarts, via Acquaviva Platani naar het mooie stadje Sutera in de provincie Caltanissetta. Oude vee-paden omringen de steile berghellingen rond het stadje Sutera, het laatste stuk naar deze middeleeuwse stad  moet je weer flink klimmen. Verdwaal in het doolhof van steegjes en in de Arabische wijk ‘rabato’ of bezoek het rijke etnografische museum in het voormalige Karmelietenklooster. Sutera is in Sicilië een symbool geworden voor integratie. Dit stadje dat sterk dreigde te vergrijzen, verwelkomt nu bootvluchtelingen die nieuwe economische perspectieven bieden en ervoor zorgen dat jonge mensen niet langer naar de grote steden vluchten. 

Tocht van 22 km, 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 816 m / - 916 m. 33% gravel / 67 % asfalt doch zeer mooie weg die vanwege beschadigingen haast niet gebruikt wordt door automobilisten.

Overnachting. (O)

Dag 6

Racalmuto

Vanaf Sutera daal je af tot de vallei van de rivier Platani die je aan de andere zijde weer uit klimt richting Milena en het oude Milocca. Vandaag passeer je opvallend meer stadjes en dorpjes, ze verwelkomen de vele  pelgrims op doortocht hier in de vruchtbare heuvels nabij Agrigento. Vannacht verblijf je in Racalmuto, geboorteplaats van de bekende Siciliaanse schrijver en politicus Leonardo Sciascia.

Tocht van 27 km (winterroute), 6 à 7 uur stappen of 23,5 km (zomerroute), 5 à 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 896 m / - 1096 m. 50 % gravel / 50 % asfalt.

Overnachting. (O)

Dag 7

Agrigento

Richting de Siciliaanse zuidkust wandel je door een oogstrelend landschap van glooiende heuvels en plattelandsdorpjes en -stadjes. Plaatsen als Grotte en Comitini zijn vredige stadjes waar het leven rustig z’n gangetje gaat. Hoog op de heuveltop bij Comitini kijk je uit over een gebied met niet minder dan 24 steden en dorpjes waarvan je einddoel Aragona, de grootste stad in de regio is.

Na de wandeling neem je de trein (niet incl., 15') naar Agrigento waar je nog de tijd hebt voor een bezoek aan deze fascinerende stad of aan de Vallei van de Tempels, een belangrijke archeologische site met zeven oude Griekse tempels.

Tocht van 11,5 km, 3 uur stappen. Hoogteverschil: + 225 m / - 332 m. 90 % asfalt.

Overnachting. (O)

Dag 8

Einde van het wandelprogramma na het ontbijt. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijs geldig in 2021:

8 dagen / 7 nachten: € 840 p.p.


Voorschot: € 255 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt
 • avondmaal in Cammarata
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen 
 • gps-tracks
 • bagagevervoer
 • transfers zoals vermeld in het dagschema:
  • Palermo -Santa Christina Gela 
  • Castronovo - Cammarata
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • luchthaventransfers van en naar Palermo (deze kunnen worden bijgeboekt - zie toeslagen)
 • transfer Aragona - Agrigento
 • overige maaltijden en dranken
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. bijkomende transfers indien je een wandeling wenst in te korten
 • evt. reisverzekering

Toeslagen

 • eenpersoonskamer samenreizend: € 175
 • eenpersoonskamer alleenreizend: € 550
 • hoogseizoentoeslag 26/5-31/5 en 1/9-30/9: € 9
 • transfer luchthaven-logies Palermo: € 84 (1-4p.)
 • transfer retour Agrigento-Palermo: € 280 (1-4p.)
 • transfer retour Aragona - Agrigento: € 52 (1-4p.)
 • extra nacht Palermo kamer en ontbijt: € 50

 


Kortingen

 • driepersoonskamer:  € 165 p.p.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 maart tot/met 31 mei 2021
van 1 september tot/met 30 november 2021

De zomermaanden raden wij ten stelligst af omwille van de hitte en het feit dat de wandelingen grotendeels door onbeschut landschap lopen.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.

Heen- en terugreis

Met het vliegtuig*

Vlucht tot Palermo (luchthaven Punta Raisi), op drie kwartier rijden buiten het centrum. Verder met de bus naar het centrum waar je afstapt op het Piazza Giulio Cesare. Om het half uur zijn er bussen van 5 uur ’s ochtends tot middernacht. Tickets kan je in de luchthaven kopen. Prijs: ca; € 4. Ritduur: 50 min. Je kan natuurlijk ook een taxi nemen, deze kost je ongeveer € 45. Deze rit kan ook met een private transfer die je op voorhand boekt bij inschrijving (zie toeslagen)

Terugreis

Op het einde van de reis neem je in Agrigento de trein terug naar Palermo Centrale. Iedere twee uur is er een rechtstreekse trein, ritduur ca. 2 uur. Prijs: ca. € 9 p.p. In het treinstation wandel je naar het busstation bij het Piazza Giulio Cesare (vlakbij het treinstation) en neemt de bus naar de luchthaven van Palermo (ieder half uur). Je kan ook kiezen voor een rechtstreekse trein vanuit Agrigento Centrale naar Punta Raisi luchthaven, een rit van 3,5 uur.

 

* Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Als het vervoer bij een reis niet is inbegrepen, en je wil een vlucht-, trein- of bootticket reserveren, dan kan dit ook via Anders Reizen. Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Vervoer tijdens de reis

Tijdens de reis zijn er twee transfers inbegrepen:

 • Palermo - Santa Christina Gela 
 • Castronovo - Cammarata 

Reizen met het openbaar vervoer in Italië is goedkoop. In en rond grote steden zijn bussen en treinen over het algemeen goed op elkaar afgestemd. Dit moet je zeker weten als je de trein of bus neemt:

 • Bustickets koop je best voor het vertrek aan de automaat, in een kiosk, een tabakswinkel (‘tabacchi’, herkenbaar aan de grote ‘T’) of krantenwinkel. Als die er niet is kan je ze vaak ook op de bus aankopen (zorg dan wel dat je kleingeld bij de hand hebt). Je moet je ticket ook ontwaarden bij het opstappen.
 • Het grootste deel van de Italiaanse spoorwegen wordt beheerd door Trenitalia. Tickets koop je ter plaatse aan de automaat of het loket. In Italië zijn verschillende soorten treinen:
  • Diretto en de Interregionali = lokale treinen
  • Intercity (IC): deze verbinden de verschillende regio’s en grote steden met elkaar, ze zijn iets duurder. Je kan op voorhand een zitplaats reserveren.
  • Eurostar (ES): dit is de Italiaanse versie van de hogesnelheidstrein, hij verbindt grote steden met elkaar. Dit is de duurste trein, je moet op voorhand een zitplaats reserveren. Dat kan ter plaatse bij het loket of online.
 • Blijf je een paar dagen in een stad dan is een dag- of meerdagenkaart vaak het voordeligst, soms in combinatie met een kortingkaart voor bezienswaardigheden, ga hiervoor langs op het toerismebureau of check online voor je vertrek.
 • Afkortingen die vaak worden gebruikt in uurregelingen van treinen en bussen:

  F: Rijdt van maandag tot en met zaterdag, soms ook aangeduid met twee gekruiste hamertjes (corso solo feriari)
  H: Rijdt op zon- en feestdagen (corso solo festiva)
  G: Rijdt dagelijks (giornaliera)
  L: Rijdt van maandag tot en met vrijdag, op werkdagen dus (corso solo feriari da lunedi a venerdi)
  S: Rijdt enkel op schooldagen (scolastica)
  †: Rijdt enkel op feestdagen (festivi)

Treinen: http://www.trenitalia.com
Bussen: http://www.sitabus.it/en/http://www.cotralspa.it en http://www.terravision.eu


Wandelniveau

. Wandelingen van 11,5 km tot 26,5 km. Gemiddeld wandel je 5 à 6 uur per dag. De twee langste etappes kan je eventueel met een 5-tal kilometer inkorten door een transfer (niet incl.). Elke dag zijn er best wel wat hoogteverschillen te overbruggen, tot 896 m stijgen en 1096 m dalen. Rustige asfaltweggetjes wisselen af met gravelpaden (ongeveer 50/50), er is weinig of nooit schaduw. Je wandelt door open landschap. Een aantal keer moet je te voet een rivierbedding oversteken. Meestal is dit goed te doen maar in periodes van meer regenval wordt er - indien mogelijk - een alternatieve route voorgesteld.

Je kan een app downloaden op je smartphone en navigeren aan de hand van digitale kaarten. De wandelbeschrijvingen zijn beknopt en zeer duidelijk, Engelstalig EN grafisch weergegeven a.d.h.v. situatieschetsjes.

Hoewel het weer niet meespeelt als criterium in het bepalen van het niveau, kunnen hoge temperaturen een wandeling wel als zwaarder doen aanvoelen.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. 


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Wordt vervoerd door de logiesplaatsen of door een lokale taxi-maatschappij. Je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzakje. Tijdens de verplaatsingen met het openbaar vervoer neem je zelf je bagage met je mee.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

Overnachting in ***-hotels in de grotere steden. Elders verblijf je in kleine, vriendelijke en typische agriturismi en b&b’s. In alle accommodaties is er privaat sanitair. Tijdens het drukke seizoen kan het zijn dat de begin-en eindpunten van de route lichtjes afwijken van het standaard programma.


Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt en 1 avondmaal inbegrepen.
 • Lunch en overige avondmalen zijn niet inbegrepen. Tijdens de wandelingen kom je voldoende eetgelegenheden tegen waar je kan genieten van de lekkere lokale keuken.
 

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. 

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. 
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • evt. wandelstokken
 • evt. powerbank voor de gps

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen.

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte 
 • elastisch verband in geval van verstuiking
 • steriel gaas en kleefband

Geld

In Italië betaal je met euro's.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. 


Reisdocumenten

Voor reizen naar Italië volstaat je identiteitskaart. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist.

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Achtergrondinformatie

Literatuurtip: Ine Roox: ‘De schaduwkant van een zonovergoten land’

Italië: het is geen buurland en toch voelt het vaak precies zo aan. Maar hoe goed kennen wij dat land en zijn volk? Italianen zouden passioneel en gedreven zijn, maar ook luidruchtig, oppervlakkig en chaotisch. We verwijten Italianen dat in hun land de georganiseerde misdaad al generaties lang wonderwel gedijt. Tegelijk slikken we gretig het 'romantische beeld' dat tv-series en de filmindustrie ons van de maffia voorschotelen. Zou onze kennis van Italië en van Italianen, bijna zeventig jaar nadat zij massaal naar onze contreien emigreerden, inmiddels niet wat verder mogen reiken?

In Italië. De schaduwkant van een zonovergoten land reist Ine Roox door dat andere Italië en verwerpt zij niet zozeer alle clichés, maar belicht ze van een andere kant of schenkt ze diepgang. Aan de hand van vijftien verhalen - over onder meer politiek, religie, gastronomie, emigratie en cultuur - schetst Ine Roox op meeslepende wijze een genuanceerd en rijkgeschakeerd beeld van een land dat het verdient om beter gekend te worden.


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: