Indonesië - Sumatra Overland


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Indonesië - Sumatra Overland


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Indonesië - Sumatra Overland


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Indonesië - Sumatra Overland


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Indonesië - Sumatra Overland


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Indonesië
Sumatra is het meest westelijke en meteen ook het op één na grootste eiland van Indonesië. De rijke tropische natuur, vulkanen, kratermeren en schitterende nationale parken maken een bezoek aan dit eiland meer dan de moeite waard. Net als onze 9-daagse reis door Noord-Sumatra rijgt ook deze trip een aantal hoogtepunten van dit gigantische eiland aan elkaar met dit verschil dat je tijdens deze reis ook verder doortrekt naar het zuidwesten. Je maakt uitvoerig kennis met de fascinerende cultuur van de Batak- en de Minangkabau-volken. Dit is een reis van superlatieven, een mooi samengaan van cultuur en natuur.  
Aantal dagen: 12 dagen
Reisnummer: 21ID5SMO
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Junglewandeling in het Gunung Leuser National Park
 • Fietsen bij het Tobameer
 • Beklimming van de Sibayak vulkaan
 • Kennismaken met de cultuur van de Minangkabau

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Medan
Aankomst in Medan, de hoofdstad van Sumatra in de provincie Noord-Sumatra. Onthaal en transfer naar het hotel.

Overnachting in een hotel met zwembad (-)

Dag 2

Bezoek Medan en transfer naar Bukit Lawang
Tijdens een stadsrondrit ontdek je de getuigenissen van de verschillende godsdiensten die hier vreedzaam naast elkaar bestaan. Je bezoekt o.a. De Grote Moskee, een Hindoe- en ook Boeddhistische tempel.  In Medan zijn nog veel gebouwen te bezichtigen die herinneren aan haar koloniale verleden. 
Nadien reis je verder naar Bukit Lawang, aan de rand van het Gunung Leuser National Park.  

Overnachting in een Eco-lodge. (O)

Dag 3

Gunung Leuser
Sumatra is het natuurlijke leefgebied van de orang oetans, helaas komen deze roodharige mensapen steeds minder voor in het wild (oa. door ontbossing, mijnbouw, bosbranden en gevangenschap)....In het Gunung Leuser National Park worden ze opgevangen en verzorgd voor ze weer in het wild worden vrijgelaten.
Je maakt een jungletocht van max. 3u waarbij je kans hebt om deze roodharige aap te spotten (garantie kunnen we echter niet geven). 

Overnachting in een Eco-lodge. (O)

Dag 4

Berastagi
Trip naar het in de heuvels gelegen Berastagi, een toeristisch dorp op de route tussen Medan en de hooglanden van Karo. Hier kan je je tegoed doen aan exotisch lekkers tijdens een bezoek aan de kleurrijke fruit-, groenten- en bloemenmarkt.  

Overnachting in een hotel met zwembad. (O)

Dag 5

Beklimming van de Sibayak-vulkaan – Tobameer
De beklimming (kleine 2 uur) wordt een boeiende tocht langs dampende zwavelbronnen en doorheen tropische vegetatie. Na de wandeling kan je heerlijk genieten in de heilzame warmwaterbaden te Raja Berneh. Daarna gaat het naar het Tobameer,  het mythische thuisland van het Batak-volk dat is ontstaan ten gevolge van een enorme vulkaanuitbarsting. Onderweg worden er enkele stops gemaakt oa. in een traditioneel Karo Batakdorp, bij de Sipiso-Piso waterval en het koninklijk paleis van de Simalungun Batak te Pematang Purba. Vanuit Parapat met de veerboot naar Tuk-Tuk.  

Overnachting in bungalows. (O)

Dag 6

Tobameer
Vrije dag aan het Tobameer.  In overleg met je chauffeur kan je het eiland verder bezoeken.

Overnachting in bungalows. (O)

Dag 7

Fietstocht
Begeleide fietstocht door het overweldigende landschap bij het Tobameer waarbij je een aantal traditionele dorpen bezoekt, o.a.Tomok dat bekend is om z’n stenen doodskisten, Tuk - Tuk en Ambarita.  

Overnachting in bungalows. (O)

Dag 8

Padang
Van het Tobameer gaat het naar Padang Sidempuan, de hoofdstad van Zuid-Tapanuli. Onderweg bezoek je oa. een ananasplantage, de markt te Balige, en de spectaculaire warmwaterbronnen te Sipoholon.  

Overnachting in een stadshotel. (O)

Dag 9

Transfer naar Bukittinggi
Lange trip (10 à 12 uur) naar Bukittinggi, het culturele centrum van de Minangkabau, een volk vooral gekend omwille van hun matriarchaal familiesysteem. Bukittinggi is een zeer aangename stad die wat beschut ligt in de bergen, het is er zonnig en koel. Tijdens de trip maak je een aantal stops oa. bij de waterval van Sijomih, de kruidentuin van Aek Sijornih en ter hoogte van Bonjol waar je de evenaar kruist. 

Overnachting in een eenvoudig hotel met zwembad. (O)

Dag 10

Bukittingi
De bevolking van West-Sumatra bestaat grotendeels uit Minangkabau, een zeer vriendelijk, hard werkend volk dat tot de best opgeleide bevolkingsgroepen van Indonesië behoort. Je maakt er kennis met een overweldigend landschap, je leert hoe men koffie maakt, proeft er van heerlijke gerechten en bezoekt er het Silundung Bulan Paleis.  

Overnachting in een eenvoudig hotel met zwembad. (O)

Dag 11

Wandeling door het Karbouwengat en naar Maninjau
Niet ver van Bukittinggi ligt een met hoge wanden omgeven ravijn, het zogenaamde Karbouwengat, een enorme kloof die ontstond door, hoe kan het ook anders, een enorme vulkaanuitbarsting. Een mooie dagwandeling leidt door de 4 km lange steile kloof en eindigt bij het mooie Maninjau kratermeer dat op zo'n 450 m  boven de zeespiegel ligt en omgeven wordt door een landschap van regenwoud, authentieke dorpjes en rijstvelden.  

Overnachting in een hotel aan het meer. (O)

Dag 12

Einde van de reis.  Transfer naar de luchthaven van Padang voor je terugvlucht of doorreis naar een van de andere eilanden uit ons aanbod.

(O)

Uitbreiding

Deze reis kan je uitbreiden met een van de andere Indonesische eilanden uit ons aanbod: Java, Bali, Soenda, Sulawesi, Lombok...

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1390 per persoon (o.b.v. 2 personen)
€ 1185 per persoon (o.b.v. 3 personen)
€ 1075 per persoon (o.b.v. 4  personen:  2 tweepersoonskamers)
€ 980 per persoon (o.b.v. 5 personen: 1 tweepersoonskamer en 1 driepersoonskamer)
€ 970 per persoon (o.b.v. 6 personen, 3 tweepersoonskamers)

* Deze prijzen zijn geldig voor reizen in 2020. 

Prijs 2021: Prijzen voor deze reis zullen pas gekend zijn wanneer het toerisme naar Indonesië opnieuw van start gaat, wat vermoedelijk in het najaar is. 

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen inclusief ontbijt
 • Luchthaventransfers
 • Privéwagen  met Engelssprekende chauffeur van dag 2 t.e.m. dag 13
 • Alle uitstappen zoals vermeld in het dagschema onder begeleiding van een Engelssprekende gids
 • Permit voor het Gunung Leuser National Park


Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden en dranken
 • Toegangsgelden, oa. Gunung Leuser Nat. Park: Rp 150.000 p.p.
 • Fooien
 • Luchthaventaks bij vertrek vanuit Padang
 • Persoonlijke uitgaven
 • Evt. verzekering

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Niveau

 voor de reis in het algemeen. De beklimming van de Sibayak-vulkaan neigt naar  (avontuurlijk, paden kunnen bij glibberig zijn).

Bagage

Je draagt enkel je dagrugzakje.

Logies

Je logeert steeds in verzorgde hotelletjes en guesthouses. Een enkele keer in een groter middenklassehotel (indien er geen kleinschalige alternatieven zijn).

 • Medan: comfortabel stadshotel met zwembad.
 • Bukit Lawang: eco-lodge gelegen in het regenwoud bij het Gunung Leuser Nationaal Park en de Bohorok rivier. Muskietennetten aanwezig.
 • Berastagi: middenklasse hotel met zwembad.
 • Samosir: mooie en ruime bungalows. Bij de inrichting werd gebruik gemaakt van natuurlijke materialen.
 • Padang Sidempuan: stadshotel met alle modern comfort.
 • Bukittinggi: eenvoudig hotel met zwembad.
 • Maninjau: eenvoudig hotel, maar schitterend gelegen aan het meer.

Maaltijden

De Indonesische keuken is bijzonder lekker en kende in de loop der eeuwen invloeden uit de hele wereld, en niet in het minst uit India en China. Het basisgerecht is rijst, al dan niet met groenten, vis, soms vlees (waaronder de satés) en eieren, en verrijkt met allerlei kruiden en specerijen. In plaats van vlees zal men vaak gerechten op basis van soja aantreffen. Liefhebbers van soepjes en sausen zullen in Indonesië niet op hun honger blijven zitten.

Vervoer ter plaatse

Tijdens deze reis verplaats je je met privé-vervoer tenzij het anders staat vermeld in het dagschema. 

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Reisperiode en klimaat

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Indonesië is een land dat je het ganse jaar door kan bereizen. Indonesië doorkruist de evenaar en heeft bijgevolg een klimaat met twee jaargetijden: een uitgesproken nat seizoen van november tot april en een warm seizoen van mei tot oktober. Gemiddeld liggen de temperaturen steeds tussen de 24 en de 35°C en schijnt de zon 12 uur per dag. Het is altijd vochtig warm, met een gemiddelde dagtemperatuur van ca. 26° en met weinig temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Om 6u00 komt de zon op en om 18u00 is ze ook weer onder. Regenen kan het altijd, ook in het 'droge' seizoen. Vaak valt er dan eenmaal per dag een flinke bui terwijl er tijdens het regenseizoen over het algemeen meer regen valt.

Sumatra ligt op de evenaar en kent een tropisch regenwoud klimaat. Net zoals alle eilanden van Indonesië kan Sumatra gans het jaar door bereisd worden. Tijdens het regenseizoen wordt wat flexibiliteit verwacht. 

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Reisitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief

 • evt. lakenzak: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (meestal als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt). Evt. zelf te maken met een gewoon bovenlaken dat je in de lengte dubbel plooit en langs de onder- en zijkant dichtnaait.

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • reisstekker zie: https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/soorten-stekkers/
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Indonesië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Indonesië. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Een visum is niet nodig voor een verblijf van minder dan 30 dagen.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.

Geld

De munteenheid is de Indonesische rupiah (IDR). Je neemt best Euro’s mee, dollars zijn niet nodig. Geldautomaten vind je in de meeste steden.
Kredietkaarten zijn enkel bruikbaar in de grote steden en dan enkel in grote hotels en in op toeristen afgestelde winkels en restaurants. 

In de meeste landen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.
Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.
Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Ook wanneer je vreemde deviezen moet aankopen, doe je dit best ter plaatse aan een automaat (met je betaalkaart) of bij een bank. De koers is doorgaans minstens even voordelig of voordeliger dan wanneer je ze op voorhand in België via de bank besteld (indien dit al mogelijk is). Door meerdere keren kleine bedragen af te halen, vermijd je bovendien dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Indonesië door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A
Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen, een goede handhygiëne en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Buiktyfus
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Malaria
Op Sumatra bestaat het risico op malaria, een infectieziekte die verwekt wordt door een parasiet en die wordt overgebracht door de steek van de anopheles-mug. Tracht muggenbeten te vermijden, wetende dat de anopheles-mug steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. 

Diepgaandere informatie kan je vinden op: www.itg.be (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: