Indonesië - Ontdekking van Flores en Komodo


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Indonesië - Ontdekking van Flores en Komodo


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Indonesië - Ontdekking van Flores en Komodo


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Indonesië - Ontdekking van Flores en Komodo


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Indonesië - Ontdekking van Flores en Komodo


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Indonesië
De Kleine Soenda-eilanden of Nusa Tenggara behoren tot een archipel van meer dan 500 eilanden, waarvan de meeste te onherbergzaam zijn voor bewoning. De grootste eilanden zijn (van west naar oost): Lombok, Sumbawa, Sumba, Flores en Timor. Deze eilanden zijn nog niet door de grote toeristenstroom 'ontdekt'. Vanuit de idyllische baai van Labuan Bajo verken je het katholieke eiland Flores en maak je een boottocht naar de natuurreservaten op Komodo en Rinca. Deze twee laatste eilanden zijn de twee enige plaatsen ter wereld waar de enorme Komodo-varaan nog leeft. Deze reis toont je de vele gezichten van de eilanden: de vulkanen, de etnisch-culturele diversiteit van de bevolking, de afwisselende natuur die zo typisch is voor de oostelijke ‘Ring van Vuur’…
Aantal dagen: 9 dagen
Reisnummer: 21ID5SDA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Sta oog in oog met een Komodovaraan
 • Flores, een uniek eiland
 • De drie gekleurde meren van Kilimutu
 • Wandelen langs rijstterrassen en traditionele dorpen

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst in Maumere, Flores
Onthaal op de luchthaven en transfer naar je logies dat vlak aan het strand ligt.
Het eiland Flores, Portugees voor bloemen, dankt zijn naam aan de prachtige en gevarieerde natuur van vulkanen, kratermeren, wouden en savannes.

Overnachting in een eenvoudig hotel, in Maumere (-)

Dag 2

Naar Moni
Vanuit Maumere brengt een prachtige tocht door de bergen je naar de zuidkust van het eiland.  Je houdt halt bij het dorp Sikka, waar je het weefproces van A tot zet kan aanschouwen en de invloed van het Portugese Katholicisme nog duidelijk zichtbaar is. De wanden van de prachtige Portugese kerk uit 1899 zijn gedecoreerd met lokale 'ikat-motieven'. Sikka is nog steeds een van Flores’ meest belangrijke weefcentra. Je bereikt Moni, de uitvalsbasis voor een verkenning van de Kelimutu-meren.

Overnachting in een ecolodge, in Moni. (O)

Dag 3

De meren van Kelimutu - Bajawa
Voor dag en dauw vertrek je samen met je gids naar de kratermeren van Kelimutu. De drie meren liggen in een maanlandschap op een hoogte van ca. 1600m in de nabijheid van de top van de Kelimutu-vulkaan. Ze hebben elk een andere kleur die bovendien regelmatig verandert. Waarom dat gebeurt weet men niet precies. Alleszins is het een magische plaats, waarrond een hoop bijgeloof en legendes zijn ontstaan. De klim duurt een klein uurtje. Je wandelt de vulkaan weer af.  
Op weg naar Bajawa bezoek je Wologai, een van de weinige dorpjes in het 'Lio'-district met huizen in de traditionele Lionese stijl. In de late namiddag bereik je het stadje Bajawa, met mooie vulkanen op de achtergrond.  Bajawa ligt op een hoogte van 1100 meter.

Overnachting in een eenvoudig, maar net guesthouse, in Bajawa. (O)

Dag 4

Bajawa te voet
Vandaag maak je vanuit Bajawa een halve dagtocht in een mooi berglandschap langs de Ngada-dorpen met hun fascinerende mix tussen katholicisme en voorouderverering en hun specifieke architectuur. Je gids vertelt over de gewoonten en gebruiken van deze bevolkingsgroep. 

Overnachting in een eenvoudig, maar net guesthouse, in Bajawa. (O)

Dag 5

Ruteng
Een mooit rit brengt je naar Ruteng, de hoofdstad van het Manggarai-gebied. In de buurt ligt het Ranamese meer ('grootmeer' in de lokale taal), dat volledig omgeven is door regenwoud en waar je met een beetje geluk endemische vogels kan spotten.

Overnachting in een hotel, in Ruteng. (O)

Dag 6

Labuan Bajo
Een mooie wandeling brengt je langs rijstterrassen en traditionele dorpen. Het Manggarai-gebied is een van de meest vruchtbare gedeeltes van Flores. Je vindt er nog ronde rijstvelden die volgens eeuwenoude tradities zijn ingedeeld, vanuit de lucht lijken het net reusachtige spinnenwebben. Vooraleer door te reizen naar de kust breng je een kort bezoek aan het Damiaan-centrum waar tot vandaag nog leprapatiënten werkzaam zijn.
Transfer naar de idyllische baai van Labuhan Bajo aan de westkust.

Overnachting in eenvoudig guesthouse, in Labuan Bajo. (O)

Dag 7

Boottocht
Je scheept in op een eenvoudige privéboot om twee dagen te varen, zwemmen en evt. te snorkelen tussen de eilanden van het Komodo Nationaal Park.  Het park kent een ontzettend mooie en bijzondere flora en fauna, waarvan de Komodo-varaan het symbool bij uitstek is. Dit prehistorisch wezen kom je zeker tegen tijdens de wandeling (max.2u)  o.l.v. een ranger op het eilandje Komodo en Rinca. Rinca is minder druk bezocht en minder ‘georkestreerd’ dan Komodo. Hier leven ook vele kaketoes en met wat geluk krijg je een zwerm vliegende honden te zien die zich verschuilen in nabijgelegen mangroves.

Avontuurlijke overnachting op de boot. (O,L,A)

Dag 8

Boottocht
Einde van de boottocht, terugkeer naar Labuan Bajo.

Overnachting in eenvoudig guesthouse, in Labuan Bajo. (O,L)

Dag 9

Vrij tot aan de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel of naar één van de andere eilanden uit ons aanbod.

(O)

Tip: Deze reis kan je combineren met eender welk Indonesisch eiland. Vanuit Labuan Bajo vlieg je op bv. Lombok Airport of Ngurah Rai airport, de luchthaven op Bali. De wandelreis op Lombok vind je hier en laat je kennismaken met de bijzondere Sasak-cultuur en de verscheidenheid aan landschappen met als hoogtepunt de tweedaagse in of nabij het Rinjani Nationaalpark. Voor de reis op Bali verwijzen wij je graag door naar het volgende programma.
Daarnaast zijn ook de eilanden Java, Sumatra of Sulawesi een optie om te combineren met deze reis.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

1390 € per persoon (o.b.v. 2 deelnemers - tweepersoonskamer)
1010 € per persoon (o.b.v. 3 deelnemers - driepersoonskamer)
1040 € per persoon (o.b.v. 4 deelnemers - 2 tweepersoonskamers)
940 € per persoon (o.b.v. 5 deelnemers – 1 twee en 1 driepersoonskamer)
880 € per persoon (o.b.v. 6 deelnemers - 3 tweepersoonskamers)

Deze prijzen zijn geldig 2020.

Prijs 2021: Prijzen voor deze reis zullen pas gekend zijn wanneer het toerisme naar Indonesië opnieuw van start gaat, wat vermoedelijk in het najaar is. 

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving. 

Inbegrepen

 • Alle vermelde transfers volgens programma met privévervoer (airco) en chauffeur.
 • Alle overnachtingen zoals vermeld.
 • Alle vermelde transfers.
 • Maaltijden zoals vermeld in het dagschema (O, L, A).
 • Lokale Engelssprekende gids bij de wandelingen in Kelimutu, Bajawa en Ruteng en tijdens de tweedaagse boottocht.

Niet inbegrepen

 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Toegangsgelden: € 10 per persoon  Kelimutu, Nat. Park Komodo en Rinca: € 25 à € 30 per persoon.
 • Overige maaltijden.     
 • Fooien
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Evt. verzekering

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Wandelniveau

 à  De wandelingen tijdens deze reis zijn zeker niet zwaar en haalbaar voor iedereen met een normale fysieke conditie.


Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzakje.

Logies

Op Flores en de rest van de Soenda eilanden staat het toerisme nog in zijn kinderschoenen. We selecteerden overal kleinschalige guesthouses en hotels. Je beschikt telkens over privésanitair.

Tijdens de boottocht beschik je over een eigen (eenvoudige) kajuit met douche/toilet. Er is enkel koud water. Standaard kiezen we voor een boot type Cajoma Eco.


Maaltijden

In bovenstaand dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Algemeen
De Indonesische keuken is bijzonder lekker en kende in de loop der eeuwen invloeden uit de hele wereld, en niet in het minst uit India en China. Het basisgerecht is rijst, al dan niet met groenten, vis, soms vlees (waaronder de satés) en eieren, en verrijkt met allerlei kruiden en specerijen. In plaats van vlees zal men vaak gerechten op basis van soja aantreffen. Liefhebbers van soepjes en sausen zullen in Indonesië niet op hun honger blijven zitten.

Vervoer tijdens de reis

Tijdens deze reis verplaats je je met privé-vervoer.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Ze beste reisperiode om de Soenda Eilanden te bezoeken is tussen april en november. Het regenseizoen valt van december tot en met maart, tijdens deze periode kan je er reizen, maar wordt wat flexibiliteit verwacht. Januari en februari worden doorgaans als de natste maanden bestempeld.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.
Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je  website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne lagen. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…)
 • zwemgerief

Diversen

 • handdoek
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje (om evt. onder de kledij te dragen)
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Indonesië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Indonesië. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. 

Een visum is niet nodig voor een verblijf van minder dan 30 dagen.

Reizen met kinderen:

Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.
Er bestaan geen Belgische of internationale formulieren of procedures die de regels inzake ouderlijke toestemming voor reizen van minderjarigen vastleggen. Toch is het raadzaam schriftelijk toestemming te geven wanneer je kind alleen of in het gezelschap van andere personen dan de ouders reist.
Wanneer je kind met één ouder reist, staat het jou vrij het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Check zeker vóór vertrek ook nog even de website van buitenlandse zaken op wijzigingen: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.

Geld

De munteenheid is de Indonesische rupiah (IDR). Je neemt best Euro’s mee om te wisselen. Accepteer geen gescheurde of beschadigde biljetten.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Indonesië door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A
Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen, een goede handhygiëne en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Buiktyfus
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Malaria
Op de Soenda eilanden bestaat het risico op malaria, een infectieziekte die verwekt wordt door een parasiet en die wordt overgebracht door de steek van de anopheles-mug.Tracht muggenbeten te vermijden, wetende dat de anopheles-mug steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. 

Diepgaandere informatie kan je vinden op: www.itg.be  (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: