Indonesië - Bali


17 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Indonesië - Bali


17 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Indonesië - Bali


17 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Indonesië - Bali


17 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Indonesië - Bali


17 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Indonesië
Bali, het immer groene eiland met zijn levendige en kleurrijke hindoe-cultuur, zijn overweldigende natuur, indrukwekkende rijstterrassen, gouden stranden en mistige vulkaantoppen, kan niemand onberoerd laten. Deze reis toont je het Bali van elegante dansen en rituelen, van ceremoniële feesten en tempels, van artistieke tradities in en rond het kunstzinnige Ubud. In het bergachtige oosten maak je kennis met een indrukwekkend terrassenlandschap, het uitzicht wordt hier beheerst door de aanwezigheid van de Gunung Agung (3014 m), Bali’s hoogste vulkaan. In deze streek liggen tientallen kleine dorpjes verscholen waar het toerisme nog nauwelijks is doorgedrongen; je wandelt er langs prachtige rijstvelden en maakt kennis met de vriendelijke bevolking. Verder ontdek je Munduk, mooi gelegen in de bergen, je geniet van 'afternoon tea', cultuur en uiteraard het strand ...
Aantal dagen: 17 dagen
Reisnummer: 21ID5BLA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Hindoe cultuur
 • Wandelen tussen de immens groene rijstvelden
 • Zon, zee en strand met snorkelen
 • Het kunstzinnige stadje Ubud
 • Traditionele dans
 • De lekkere Indonesische keuken
 • Traditionele massages

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,7

10 Beoordelingen

reviews van klanten

Mooie rondreis door Bali met een gevarieerd programma op een even gevarieerd eiland. Wandelen afgewisseld met strand, fietsen, bezoekjes aan tempels en paleizen, de combinatie van bergen en zee, ... maakt van deze reis een succesformule.

Roald S. -

Bestemming Bali was voor ons compleet

Marc R. -

We hadden een zeer geslaagde huwelijksreis. De ideale mix tussen ontspanning en avontuur net zoals wij het wensten. Het feit dat we tijdens de reis een contactpersoon hadden, in eigen taal, stelde ons ook wel gerust. Zeker met de actieve vulkaan in Bali.

Jochen V. -

Zeer goede reiservaring, oog voor lokale bevolking, geen ressorttoestanden, we hebben het echte Bali van de lokale bevolking ontdekt. Echt een toffe ervaring en een pluim voor jullie contacten ter plaatse.

Gert V. -

Keep up the good work!

Valerie C. -

Ik heb een zeer mooie en leuke reis achter de rug die mijn wereld heeft open getrokken en mij mooie ervaringen heeft bijgebracht.

Gudrun D. -

Algemene reistips

Jouw laatst bekeken reizen:

Mail me deze reizen

Dag 1

Internationale vlucht naar Denpasar, Bali.

Dag 2

Aankomst in Denpasar.
Onthaal op de luchthaven en korte transfer naar je logies in Sanur dat op wandelafstand van het strand ligt.

Overnachting in een guesthouse met zwembad, Sanur. (-)

Dag 3

Ontspannen in Sanur
Vandaag heb je tijd om te bekomen van de lange reis en om te relaxen aan de kust. Sanur is een gemoedelijke vrij 'westers' uitziende badplaats met een 5 km lang wandelpad langs het witte strand. 

Overnachting in een guesthouse met zwembad, Sanur. (O)

Dag 4

Transfer naar Ubud
Ubud is het culturele hart van Bali. Hier vind je ongetwijfeld de beste dansers en kunstenaars van heel Bali. Hoewel toeristisch en druk, is men er vrij goed in geslaagd een evenwicht te vinden tussen traditionele cultuur en toerisme. Bovendien kan je hier erg lekker eten. Je hotel ligt in het noorden van de stad, in een oase van groen op een 4-tal km van het centrum. Hier is absolute rust verzekerd.  Bij helder weer kan je ’s morgens maar liefst 3 vulkanen zien! Een mooie wandeling vanuit het hotel brengt je langs rijstvelden naar het centrum van Ubud.  Het centrum is ook bereikbaar met een gratis shuttledienst of per taxi.

Overnachting in een hotel met zwembad, Ubud. (O)

Dag 5

Vrije dag Ubud
Je  kan een bezoek brengen aan Monkey Forest, een workshop Balinees koken volgen, één van de vele kunstgalerijen binnenstappen of een wandeling of fietstocht maken langs de rijstvelden waarbij je de zogenaamde kunstenaarsdorpjes passeert. Ubud is niet alleen het culturele hart van Bali, ook shopping liefhebbers worden hier meer dan verwend.  De kunst van het afbieden (‘tawarren’) kan je oefenen op de kleurrijke markt waar je een enorm aanbod aan 'handicrafts' vindt. 

Overnachting in een hotel met zwembad, Ubud. (O)

Dag 6

Mountain Bike en Traditionele Dans
's Morgens word je opgehaald voor een rit van ongeveer een uur naar Kintamani, bij de vulkaan Batur.  Even genieten van het spectaculaire uitzicht op de vulkaan en het kratermeer en dan spring je op de mountainbike en bol je in een uur of drie naar beneden tot in Ubud. De fietstocht gaat soms steil bergafwaarts en af en toe moet je flink in de remmen gaan, maar het is geen inspannende activiteit. Na de lunch ben je vrij.
’s Avonds woon je een voorstelling van een kecak (vuur- en trancedans) bij.

Overnachting in een hotel met zwembad, Ubud. (O,L)

Dag 7

Transfer naar Munduk
Transfer landinwaarts langs rijstvelden, koffie- en kruidnagelplantages naar het bergdorp Munduk. Onderweg mogelijke stop en bezoek aan de drijvende tempel Ulun Danu, gelegen aan het Bratan-meer. Het dorp Munduk ligt op 800 m, middenin een ronduit schitterende natuur en omgeven door bergmeren. Je neemt je intrek in een charmant eco-hotel waar je in de loop van de namiddag kan genieten van heerlijke Balinese massage en nadien van huisgemaakte cake met koffie of thee. In samenwerking met de Balinese toerismeschool werd er hier een project opgestart rond ‘ecotoerisme’. Niet alleen biedt het logies werkgelegenheid aan de dorpelingen; zij worden ook aangemoedigd hun cultureel erfgoed via traditionele dans, muziek en ambachtswerk te beschermen. 

Overnachting in een bungalow van een ecohotel, Munduk. (O)

Dag 8

Wandeling Munduk
In de voormiddag maak je een wandeling in de mooie natuur rond Munduk.  Je hebt de keuze tussen twee tochten. Samen met een lokale gids trek je er ongeveer 2 uur op uit voor een wandeling door de rijstvelden waarbij hij je laat kennismaken met Subak, het eeuwenoude irrigatiesysteem, erkend door Unesco als werelderfgoed. Of je maakt een tocht van ongeveer 2 uur naar één of meerdere watervallen in de buurt. ’s Namiddags bezoek je de 'Munduk Saab'-tempel die vlakbij het hotel ligt en kan je nogmaals genieten van huisgemaakte lekkernijen in het hotel.

Overnachting in een bungalow van een ecohotel, Munduk. (O)

Dag 9

Warmwaterbronnen, klooster van Banjar en transfer naar Lovina
Onderweg naar Lovina, in het noorden van het eiland, maak je enkele interessante stops: je bezoekt warmwaterbronnen en neemt een kijkje bij het boeddhistisch klooster van Banjar. Lovina Beach is de verzamelnaam voor een aantal kustplaatsjes en donkere stranden die het vakantieoord vormen. Je neemt je intrek in een mooi hotel op 150 m van het strand. De rest van de dag is vrij. Je kan zwemmen of snorkelen in het heldere water of gewoon relaxen bij het zwembad van het hotel.

Overnachting in een hotel met zwembad, Lovina. (O)

Dag 10

Vrije dag in Lovina
Vandaag kan je kiezen tussen drie excursies (inclusief): 's ochtends vroeg dolfijnen spotten, een snorkeltrip of een prauwtocht op zee bij zonsondergang.

Overnachting in een hotel met zwembad, Lovina. (O) 

Dag 11

Ongekend Oost-Bali
Oost-Bali was vroeger het gebied van drie vorstendommen: Klungklung, Bangli en Karangasem. Hierdoor vind je er vele oude tempels en paleizen terug, zoals ook het waterpaleis van Tirtagangga waar je kan gaan zwemmen in het heerlijk koele bergwater. Authentieke dorpjes liggen er verscholen in een schitterend diepgroen landschap van kunstige rijstterrassen.  Je neemt je intrek in een mooi huis met grote tuin omringd door palmbomen en bamboebossen. Wie van rust, natuurgeluiden (gekko’s, krekels, ...) en een goede keuken houdt zal zich hier zeker op zijn plaats voelen.

Overnachting in een guesthouse, Ababi. (O,L,A)

Dag 12

Tempels en snorkelen
Vandaag verken je met de wagen de omgeving en bezoek je één van de mooiere tempels van Bali, de 'Pura Luhur Lempuyang', die bijna letterlijk tot de hemel reikt. Je trekt ook naar het gerestaureerde waterpaleis van Ujung en de mooie kust van Amed waar je kan gaan snorkelen. Op deze locatie wordt er ook nog op traditonele wijze aan zoutwinning gedaan. 's Avonds geniet je van een typisch Balinese specialiteit: 'bebek betutu' (= gestoomde eend) of 'ayam betutu' (= gestoomde kip).

Overnachting in een guesthouse, Ababi. (O,A)

Dag 13

Dagtocht naar Candidasa
Een mooie wandeling van ongeveer 5 à 6 uur leidt je door Balinese erfjes, kleine huistempels, langs schitterende rijstvelden en prachtige uitzichtpunten. Je maakt kennis met de Balinese bevolking in de dorpen en op de rijstvelden, je ontmoet schoolkinderen, leert over de natuur en het dagelijks leven van de Balinezen. De lunch neem je in Candidasa, in het hotel waar je de komende nachten zal verblijven en waar je kan genieten van een heerlijke Balinese massage. 

Overnachting in een hotel met zwembad, Candidasa. (O,L)

Dag 14 - 15

Vrije dagen Candidasa
Candidasa is een voormalig vissersdorpje aan de Oostkust dat is uitgegroeid tot een resort-badplaats. Je verblijft er in een klein hotel met fantastisch zeezicht, een spa en groot zwembad. De rotsblokken op het strand maken het mogelijk om in zee te zwemmen en te snorkelen, er zijn veel goede snorkel- en duiklocaties. 

Overnachting in een hotel met zwembad, Candidasa. (O)

Dag 16

Terug naar huis
Vrij tot aan de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht.

(O)

Dag 17

Aankomst in Brussel

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Jouw laatst bekeken reizen:

Mail me deze reizen

Prijs

€ 1130 p.p. (o.b.v. 2 deelnemers. - tweepersoonskamer)
€ 1090 p.p. (o.b.v. 3 deelnemers. - driepersoonskamer)
€ 1010 p.p. (o.b.v. 4 of 6 deelnemers. - 2 of 3 x tweepersoonskamers)
€ 965 p.p. (o.b.v. 5 deelnemers - een twee- en driepersoonskamer)

* De prijzen zijn geldig voor reizen in 2020. 

Prijs 2021: Prijzen voor deze reis zullen pas gekend zijn wanneer het toerisme naar Indonesië opnieuw van start gaat, wat vermoedelijk in het najaar is. 

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden. 
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen zoals vermeld.
 • Alle vermelde transfers.
 • Maaltijden zoals vermeld in het dagschema (O, L, A). 
 • Al de excursies zoals beschreven in het dagschema onder leiding van een plaatselijke gids/chauffeur inclusief inkomgelden zoals vermeld in het programma.
 • Ticket voor Kecakdans.
 • 1 uur traditionele Balinese massage in Munduk en in Candidasa.
 • Uitgebreid informatiepakket van de reis.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Evt. optionele activiteiten en andere uitstappen.
 • Overige maaltijden (zie dagschema -, O, L, A).
 • Persoonlijke uitgaven en dranken.
 • Fooien.
 • Evt. verzekering.

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer: € 370.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Jouw laatst bekeken reizen:

Mail me deze reizen


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Wandelniveau

 à   De meeste wandelingen en fietstochten zijn licht en geschikt voor iedereen met een normale fysieke conditie.. Deze reis kan je maken vanaf 8 jaar.

Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzak tijdens wandeltochten of fietstochten. Af en toe moet je je bagage misschien over een korte afstand dragen maar nooit verder dan van de wagen naar de receptie of je kamer in het logies. 

Logies

Je logeert steeds in verzorgde hotelletjes en guesthouses, vaak met zwembad.

Sanur: Klein familiaal hotelletje met zwembad op wandelafstand van het strand en het shopping centrum.
Ruime kamers met airco, ontbijtruimte op het terras.

Ubud: Klein persoonlijk hotelletje op 4 km ten noorden van Ubud en temidden van het tropisch groen. Het telt slechts 11 kamers, bezit een prachtige tuin, een klein zwembad en tevens een kleine spa. Iedere kamer is voorzien van een eigen badkamer met toilet en douche met warm water, een muskietennet aan de bedden, een kluisje en een ruim balkon met schitterend uitzicht. Het hotel is koel gelegen (meer dan 400 m boven de zeespiegel) waardoor een ventilator op de kamer volstaat. In het gezellige restaurant wordt een lekker ontbijt geserveerd.

Munduk: Uniek eco-resort, prachtig gelegen in de luwte van de bergen bij Munduk. De kamers zijn ondergebracht in verschillende soorten cottages die vroeger dienden om de rijst in op te slagen. Deze cottages zijn omringd door een waterrijke tropische tuin en ingericht naar Balinese stijl. Spa, kooklessen, yoga, handwerkcursussen,...Tevens eigen restaurant.

Lovina: Mooi hotel vlakbij het strand. Sfeervolle kamers in bungalowstijl met privaat sanitair. Twee mooie zwembaden, prachtige tuin en openluchtrestaurant.

Tirtagangga: Je logies is een klein huisje met prachtig terras en tuin, gelegen in een van de vele dorpjes in de bergachtige streek nabij Tirtagangga in Oost-Bali. Het huis beschikt slechts over twee kamers met elk een eigen badkamer (toilet, wastafel, douche met koud en warm water).

Candidasa: Je verblijft er in een klein hotel met fantastisch zeezicht, een spa, groot zwembad, ontbijtruimte in open lucht, restaurant. De kamers zijn ruim en hebben elk hun eigen badkamer.

Maaltijden

In het dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Algemeen
De Indonesische keuken is bijzonder lekker en kende in de loop der eeuwen invloeden uit de hele wereld, en niet in het minst uit India en China. Het basisgerecht is rijst, al dan niet met groenten, vis, soms vlees (waaronder de satés) en eieren, en verrijkt met allerlei kruiden en specerijen. In plaats van vlees zal men vaak gerechten op basis van soja aantreffen. Liefhebbers van soepjes en sausen zullen in Indonesië niet op hun honger blijven zitten.


Heen -en terugreis

Je vliegt best heen en terug op Denpasar. 

Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen in de prijs van de reis. Je kan naar keuze zelf je vlucht boeken, of dit via ons doen. Bij boeking van vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Als je de vlucht via ons boekt, maakt deze ook deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van volgende bijkomende garanties:
- bijstand in geval van problemen met de vlucht;
- terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Vervoer tijdens de reis

Tijdens deze reis verplaats je je met privé-vervoer tenzij het anders staat vermeld in het dagschema. 

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Bali kan je het ganse jaar door bereizen.

Indonesië doorkruist de evenaar en heeft bijgevolg een klimaat met twee jaargetijden: een uitgesproken nat seizoen van november tot april en een warm seizoen van mei tot oktober. Gemiddeld liggen de temperaturen steeds tussen de 24 en de 35°C en schijnt de zon 12 uur per dag. Het is altijd vochtig warm, met een gemiddelde dagtemperatuur van ca. 26° en met weinig temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Om 6u00 komt de zon op en om 18u00 is ze ook weer onder.
Regenen kan het altijd, ook in het 'droge' seizoen. Vaak valt er dan eenmaal per dag een flinke bui terwijl er tijdens het regenseizoen over het algemeen meer regen valt.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Je kiest beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. Een ruime rugzak is uiteraard ook een optie.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne lagen. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…)
 • zwemgerief

Diversen

 • handdoek
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje (om evt. onder de kledij te dragen)
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Indonesië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Indonesië. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. 

Een visum is niet nodig voor een verblijf van minder dan 30 dagen.

Reizen met kinderen:
Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.
Er bestaan geen Belgische of internationale formulieren of procedures die de regels inzake ouderlijke toestemming voor reizen van minderjarigen vastleggen. Toch is het raadzaam schriftelijk toestemming te geven wanneer je kind alleen of in het gezelschap van andere personen dan de ouders reist.
Wanneer je kind met één ouder reist, staat het jou vrij het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Check zeker vóór vertrek ook nog even de website van buitenlandse zaken op wijzigingen: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.

Geld

De munteenheid is de Indonesische rupiah (IDR). Je neemt best Euro’s mee, dollars zijn niet nodig. Geldautomaten vind je in Lovina, Ubud en Denpasar. Accepteer geen gescheurde of beschadigde biljetten.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Hieronder een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Indonesië door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Meer precieze informatie vind je op www.itg.be (Reisgeneeskunde). Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met het ITG of een bevoegd arts.

Hepatitis A
Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank. 

Hepatitis B
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen, een goede handhygiëne en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Buiktyfus

Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Dengue en chikungunya

Virale infectieziektes overgebracht door de overdag stekende Aedes-mug. Er bestaat geen vaccin op dit ogenblik voor dengue, noch voor chikungunya. Preventieve, beschermende maatregelen tegen muggenbeten worden aangeraden. Deze zijn vooral van belang in geval een lokale epidemie. De overbrengende Aedes-mug steekt voornamelijk in de voormiddag (vooral van + 9u - 11u), en in de namiddag tot voor zonsondergang (vooral van + 13u - 17 u).

Malaria

Op Sulawesi, Sumatra en de Soenda Eilanden bestaat het risico op malaria, een infectieziekte die verwekt wordt door een parasiet en die wordt overgebracht door de steek van de anopheles-mug. Tracht muggenbeten te vermijden, wetende dat de anopheles-mug steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Op dit tijdstip van de dag draag je best broeken met lange pijpen en hemden met lange mouwen. De niet-bedekte huidsdelen kan insmeren met deet.
Op Java en Bali is er geen risico op malaria. Op de Gili-eilanden, mocht je hier een verlenging geboekt hebben, is er een beperkt risico.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Jouw laatst bekeken reizen:

Mail me deze reizen
Bali
Bali