Spanje - Stevige huttentocht in de Pyreneeën


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Stevige huttentocht in de Pyreneeën


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Stevige huttentocht in de Pyreneeën


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Stevige huttentocht in de Pyreneeën


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Stevige huttentocht in de Pyreneeën


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Spanje
Deze tocht in het meest westelijke deel van de Aragonese Pyreneeën (Parque Natural de los Valles Occidentales) doorkruist het leefgebied van Camille, één van de laatste autochtone beren. De hoogte van het pad schommelt tussen de 2115 en 860 meter waarbij je verschillende zones verkent zoals de bergmeertjes van Estanés en Arlet, de gemzenvallei ‘Valle de los Sarrios’, het geweldige beukenbos ‘Bosque de las Hayas’ en de Cirque de Lescún. Opgelet, dit is een pittige trekking voor ervaren bergwandelaars. Rugzak zelf te dragen. 
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 21ES5PNA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • grenstocht 
 • het mooie bergmeer 'Ibón de Estanés'
 • Valle de los Sarrios: gemzenvallei
 • mooi gelegen berghutten

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Start in Jaca

Jaca is een aangenaam wintersportstadje, gelegen op 820 m. Je vindt er oa. de eerste romaanse kathedraal van Spanje. Jaca lag immers op een strategisch punt op de pelgrimsweg naar Santiago de Compostella en werd daardoor de eerste hoofdstad van het koninkrijk Aragon.

Hotelovernachting.

Dag 2

Col du Somport (1632 m) – Refuge d’Arlet (1986 m)

Transfer naar het startpunt van de trekking op de Spaans-Franse grens bij de Col du Somport, een oude handels- en pelgrimsroute tussen de Westelijke- en de Centrale Pyreneeën. Door mooie beuken- en eikenbossen wandel je naar de noord-helling van het gebergte aan de Franse zijde. De dag eindigt in de Refuge d’Arlet, mooi gelegen naast het gelijknamige meer.

Tocht van 18,6 km, 6 à 7 uur stappen. + 1028 m / - 670 m.

Overnachting in een berghut. (O, A)

Dag 3

Refuge d’Arlet - Lauzart (860 m)

Klim naar de Col de Saoubathou (1949 m). Je wandelt verder op deze hoogte met schitterende uitzichten naar de Col de Pau (1942 m) die op zijn beurt uitzicht biedt op de Spaanse sierra’s en  de indrukwekkende pieken van de Cirque de Lescún. Er volgt een lange afdaling tot bij de camping van Lauzart in Lescun.

Tocht van 17 km, 7 uur stappen. + 287 m / - 1428 m.

Overnachting in een gîte. (O, A)

Dag 4

Lauzart – Refugio de Linza (1990 m)

Via Pont de Lamar en de Cabane d’Ansanbère (1557 m) gaat het gestaag omhoog naar de Col de Pétragème (2082 m). Hier heb je zicht op de Grande Aiguille en de Pic du Midi d’Ossau waar er misschien klimmers aan het werk zijn. Afdaling langs de Spaanse zijde naar de Refugio de Linza, een grote berghut die het ganse jaar door geopend is.

Tocht van 16,6 km, 8 uur stappen. + 1244 m / - 757 m.

Overnachting in een berghut. (O, A)

Dag 5

Refugio de Linza – Refugio de Gabardito (1360 m)

Vandaag heb je een pittige bergtocht voor de boeg waarbij je ongeveer evenveel zal klimmen als dalen. Achtereenvolgens gaat het omhoog naar Taxeras, Estrecho de la Ralla en Collado de Lenito bajo (1890 m) om vervolgens weer af te dalen naar Puente de Santa Ana (950 m). Hier volgt nog een korte stijging langs een bosweg naar de schitterend gelegen Refugio de Gabardito. 

Tocht van 22,4 km, 9 à 10 uur stappen. + 1588 m / - 1560 m.

Overnachting in een berghut. (O, A)

Dag 6

Refugio de Gabardito – Refugio de Lizara (1540 m)

Bij je vertrek vanuit de refuge wandel je door een mooi beukenbos om terecht te komen in een uitgestrekt weidegebied waar enkele herdershutten staan. De grote oppervlaktes bosgebied huizen een ongewoon rijke fauna, men denkt zelfs dat er nog enkele beren te vinden zijn. Verder is het park het leefgebied van de lammergier, de rode wouw en de blauwe kiekendief. Het hoogste punt van deze tocht bereik je op de Collado del Foratón (2032 m), een bergpas ten zuiden van de kalkstenen Bisaurín (2.670 m.) die meestal van hieruit wordt beklommen. Afdaling naar de berghut van Lizara.

Tocht van 4 uur stappen. + 667 m / - 512 m.

Overnachting in een berghut. (O, A)

Dag 7 Einde

Refugio de Lizara – Col du Somport + transfer Jaca

Van bij de berghut stijg je eerst nog flink naar de Collado de Bernera. Tijdens de afdaling in de Valle de los Sarrios zal je vrijwel zeker gemzen tegenkomen. Je wandelt ook voorbij het mooie gletsjermeer van Estaens dat gelegen is op 1754 m hoogte, de noordelijke oever grenst aan Frankrijk. Einde bij de Col du Somport waar je de cirkel sluit. Transfer terug naar Jaca voor een laatste overnachting.

Tocht van 6,5 uur. + 940 m / - 829 m.

Hotelovernachting in Jaca. (O)

Dag 8

Einde na het ontbijt. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijs geldig in 2021:

€ 555 p.p.

 


Voorschot: € 166,5 totale reissom

Inbegrepen

 • logies 
 • maaltijden zoals vermeld bij dag-aan-dag
 • private transfer van Jaca naar Col du Somport op dag 2 en de voorlaatste dag van de Col du Somport naar Jaca
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen en wandelkaart
 • GPS-tracks (lees hier over wandelen met GPS)
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden en dranken
 • evt. persoonlijke uitgaven
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • éénpersoonskamer in Jaca (kamer met ontbijt, 2 nachten): € 45 p.p.

Kortingen

 • driepersoonskamer in Jaca (2 nachten): € 15 p.p.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 15 juni tot/met 30 september 2021

Een vroeger vertrek is afhankelijk van de weercondities op de bergpassen (sneeuw) en het al dan niet open zijn van de hutten.

In de zomermaanden mag je je verwachten aan mooi weer in de Pyreneeën. Temperaturen rond 25 à 30° en een stralend blauwe hemel zijn eerder regel dan uitzondering. Maar… dat neemt niet weg dat het weer in de bergen af en toe grillig kan zijn; hevige wind en onweders kunnen altijd voorkomen, zij het meestal in de avond. ’s Avonds en ’s nachts koelt het sterk af, dus warme kledij moet zeker in je bagage zitten.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com

Heen- en terugreis

Met de wagen

Afstand Brussel – Jaca: ca. 1205 km. Via Pau en Oloron Sainte Marie. Van hieruit richting Zaragossa.  Bij het verlaten van Oloron kom je in de Vallée d’Aspe terecht. Volg de N134 naar de Somport Tunnel naar Spanje. Van hieruit volg je de E7 tot Jaca. Je kan je wagen achterlaten bij het logies in Jaca gedurende de ganse tocht. Op het einde van de reis is er een transfer voorzien naar de wagen.

‘Vertrek goed voorbereid op reis met VAB/Europese wegeninfo: toestand van de wegen, buitenlandse verkeersreglementen, wegenwerken, een druktekalender, enz. Check zeker of je voor jouw reisweg en bestemming een milieu-, wegen- of ecovignet nodig hebt.’

Met het vliegtuig

Vlucht* tot Zaragoza (evt. Ryanair). Van hieruit zijn er rechtstreekse bussen naar Jaca (ritduur: 2u15’, € 9 à 17, elke 4 uur). Voor uurregelingen van de bus, zie Avanza bus. Ook vliegen naar Barcelona, Pau of Pamplona is mogelijk. 

(*) Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Wandelniveau

 en . Trekking in het hooggebergte met dagtochten van 4 tot 10 uur stappen en hoogteverschillen van bijna dagelijks 1000 m stijgen en / of dalen. De hoogtes van het pad variëren tussen de 2115 m van de Puerto de Bernera en de 860 m van Lescun. Het zwaarste punt van de reis is op dag 5 waarbij je meer dan 1500 m moet klimmen en dalen.

Je wandelt over gemarkeerde routes en afwisselend maar vrij goed begaanbaar terrein. Deze reis is daarom enkel geschikt voor de geoefende bergwandelaars. Tevens moet je met kaart en kompas overweg kunnen. Geen technische vaardigheden vereist en niet hoogtevreesgevoelig.

Hoewel het weer niet meespeelt als criterium in het bepalen van het niveau, kunnen hoge temperaturen een wandeling wel als zwaarder doen aanvoelen.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Je draagt tijdens de wandelingen zelf je bagage. Een slaapzak hoef je niet mee te nemen, er zijn dekens aanwezig in de berghutten. Een lakenzak is wel aan te raden. Je kan een deel van je bagage achterlaten in het hotel in Jaca.

Logies

 • 2 x overnachting in Jaca voor en na de tocht in een tweesterrenhotel op basis van tweepersoonskamers met privaat sanitair.
 • 1 x overnachting in een gîte in Lescun. Kamers met 2 tot 4 bedden en met gemeenschappelijk sanitair. Er is ook een aparte ruimte voor groepen tot 6 personen met een keuken en privaat sanitair. 
 • 4 x overnachting in slaapzaaltjes van bewaakte berghutten, meestal met gemeenschappelijk sanitair.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is inbegrepen.
 • Lunchpakketten zijn niet inbegrepen.  Een lunchpakket kan je bestellen in de hutten aan 8 à 12 euro. Overal best de avond voordien te bestellen.
 • Avondmaal is inbegrepen tijdens de trekking. In Jaca enkel ontbijt inbegrepen.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.
Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • comfortabel zittende trekkingrugzak met goede heupgordel, binnenframe en schouderriemen en regenhoes tussen 70 en 100 liter (je moet ook je lakenzak meenemen). 

In geval van een vlucht heb je recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige hoge wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief

 • lakenzak/liner: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt). Dekens en kussens zijn in de refuges ter beschikking.
 • kussensloop

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
 • wind- en waterdichte jas en broek
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • handschoenen, muts en sjaal (afhankelijk van het seizoen)
 • evt. thermisch ondergoed

Diversen

 • enkele sneldrogende handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • lunchbox
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • evt. wandelstokken

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor reizen naar Spanje volstaat je identiteitskaart

Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

In Spanje betaal je met euro's.

In Jaca en in Somport kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. Voor deze reis neem je best voldoende cash mee voor in de hutten. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: