Spanje - De bergwereld van de Picos de Europa


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - De bergwereld van de Picos de Europa


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - De bergwereld van de Picos de Europa


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - De bergwereld van de Picos de Europa


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - De bergwereld van de Picos de Europa


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Spanje
Centraal in de Cordillera Cantábrica ligt het welbekende bergwandelgebied Picos de Europa: drie stevige massieven die door diepe valleien met snelstromende rivieren van elkaar worden gescheiden. Weelderige dalen, grijze kalkrotsen, smalle bergpassen en een rijke fauna en flora; de Picos zijn een paradijs voor fitte wandelaars.
Aantal dagen: 9 dagen
Reisnummer: 21ES5PEA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Spectaculaire Cares-kloof
 • Gletsjermeren van Covadonga
 • Prachtig ruige natuur
 • Boerengehucht Bulnes
 • Oude pelgrimsroute vanuit Somanienzo
 • Comfortabel verblijf in Viñon

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,6

13 Beoordelingen

reviews van klanten

Wandelingen waren heel gevarieerd en omvatten alle 'must do's. Dit hebben we enorm geapprecieerd.

Gerda V. -

Algemene reistips

Dag 1 - 4

Areñas de Cabrales

Aankomst in Areñas de Cabrales, een plaatsje in de provincie Asturias ten noorden van de Picos de Europa.
In Areñas kan je kiezen om te overnachten in een klein sfeervol hotel of in een appartement waarbij je zelf je maaltijden bereid of uit gaat eten. Beide logies liggen slechts op een 5-tal minuten stappen van het centrum.

Mogelijke tochten:

 • Inloopwandeling naar de mooie gletsjermeertjes van Covadonga (1600 m). Tocht van 4 km, 1,5 uur stappen, 45' rijden.
 • Door de spectaculaire Cares-kloof die de verbinding vormt tussen de westelijke en de centrale Picos massieven. Tocht van 20 km, 5,5 uur stappen. Vanuit Poncebos, 15' rijden.
 • Vanuit Poncebos naar het oude boerengehucht Bulnes, zeer mooi gelegen in de groene vallei van de Tejo. Tocht van 8 km, 3,5 uur stappen.
 • 3 km ten oosten van Sotres (25’ rijden) ligt de 'Hoyo del Tejo'; de schurende werking van vroegere gletsjers zorgde voor de kenmerkende komvormige holtes of ‘hoyos’, kloven en dalen. Tocht van 16 km, 4,5 uur stappen.

Hotelovernachting (O, 3 x L)  of  overnachting in een appartement.

O = ontbijt      L = lunch     A = avondmaal

Dag 5

Wandeling Urdon – Tresviso en doorreis naar Viñon

Vandaag rijd je naar Viñon, een plaatsje net boven Potes en niet ver van de oostgrens van het nationale park. Halfweg de rit kan je een stop maken in Urdón om een mooie natuurwandeling naar het dorp Tresviso te maken. Tocht van 11,5 km, 4 uur stappen.

In Viñon ben je te gast in een prachtig gelegen en volledig gerestaureerd berghuis. De sfeervol ingerichte kamers bieden vaak schitterende zichten op de omgeving en bij mooi weer kan je dineren op het terras.

Overnachting in Viñon. (O)

Dag 6 - 8

Viñon

Dit kleine dorp ligt op een tiental km van Potes, aan de oostzijde van het massief. We stellen de volgende wandelingen voor:

 • Rit tot Fuente Dé, onderweg passeer je talrijke kleine pittoreske dorpjes.  De kabelbaan breng je tot op 1800 m hoogte; via schitterende kalksteenweides en beukenbossen daal je terug af naar Fuente Dé.  Tocht van 14 km, 4 uur stappen. 
 • Vanuit Potes maak je een luswandeling langs de meest afgelegen dorpjes van de Liébana, Frama, Lubayo en Tudes en trek je over een weelderig groen pad door het grootste kurkeikenbos van de Cordillera Cantábrica. Tocht van 13 km, 4 uur stappen.
 • Vanuit Somanienzo volg je een oude pelgrimsroute naar een kapelletje dat gelegen is onder de imposante top van de Peña Sagra en weer terug via het dorpje Luriezo. Tocht van 11 km, 4 uur stappen.

Overnachting in Viñon. (O, 3 x L)

Dag 9

Einde na het ontbijt. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Geldig in 2021:

€ 395 p.p.


Voorschot: € 120 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt (behalve bij verblijf op het appartement in Areñas)
 • lunchpakketten op wandeldagen (behalve bij verblijf op het appartement in Areñas)
 • infopakket met Nederlandstalige wandelbeschrijvingen 
 • een originele wandelkaart
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen -en terugreis 
 • transfers 
 • overige maaltijden en dranken
 • evt. inkomgelden
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • éénpersoonskamer: op aanvraag.
 • hoogseizoenstoeslag augustus hotel/appartement in Areñas de Cabrales : € 25 p.p.
 • 4 nachten in appartement in Arenas de Cabrales: € 12 p.p.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 juni tot/met 30 september 2021

Hou er tijdens de maanden juli en augustus rekening mee dat sommige paden zeer druk belopen worden; Picos de Europa is één van de populairste wandelregio's in Spanje.

De ligging van Picos de Europa op korte afstand van de Atlantische Oceaan heeft belangrijke consequenties voor het klimaat. Aan de ene kant zorgt de nabijheid van de oceaan voor een koel en mild klimaat met geringe verschillen tussen zomer- en wintertemperaturen. De gemiddelde jaartemperatuur aan de noordkust van Spanje is 13°C. In de winter vriest het nauwelijks en in de zomer blijft de temperatuur rond de 20°C hangen. In Picos de Europa zijn de temperaturen echter een stuk extremer, omdat het hier om een hooggebergte gaat. Het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur is groot, waardoor het ’s nachts erg koud is. In de zomer kan de temperatuur overdag oplopen tot rond de 30°C. 

Een ander gevolg van de nabijheid van de oceaan is de grote hoeveelheid neerslag. De bergen vormen een obstakel voor de vochtige oceaanlucht, met stijgingsregens tot gevolg. In de zomermaanden regent het relatief weinig. Wel vormt zich dan vaak hardnekkige mist, die binnen enkele minuten opkomt. Deze mist vormt zich overigens veelal in de namiddag en kan dus vermeden worden door vroeg met wandelen te beginnen.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op  Accuweather.

Heen- en terugreis

Met de wagen

In het kader van het wandelprogramma is een wagen ter plaatse absoluut noodzakelijk. Afstand vanuit Brussel: ca. 1400 km.

‘Vertrek goed voorbereid op reis met VAB/Europese wegeninfo: toestand van de wegen, buitenlandse verkeersreglementen, wegenwerken, een druktekalender, enz. Check zeker of je voor jouw reisweg en bestemming een milieu-, wegen- of ecovignet nodig hebt.’

Met het vliegtuig

Vlucht* tot Santander (100 km), Oviedo (125 km) of Bilbao (200 km) van waaruit je verder reist per huurwagen tot Areñas de Cabrales. 

(*) Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Vervoer tijdens de reis

Op dag 5 rijd je  van Areñas de Cabrales naar Urdon waar je een wandeling maakt (Hoyo del Tejo) en vervolgens verder rijdt naar het tweede logies in Viñon.

Wandelniveau

 en . Wandelingen van 3,5 tot 5,5 u., hoogteverschillen van max.  + 800 m en - 1050 m. Zin voor oriëntatie en ervaring met kompaslezen vereist (mist). Hoogtevreesgevoelig. 

Hoewel het weer niet meespeelt als criterium in het bepalen van het niveau, kunnen hoge temperaturen een wandeling wel als zwaarder doen aanvoelen.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Blijft in het logies, zelf te vervoeren op dag van doorreis.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

4x in Areñas:

 • in een klein en landelijk gelegen hotelletje op slechts 5' wandelen van het centrum. Eenvoudige meer nette rustiek ingerichte kamers met eigen badkamer.  Wifi. Eigen restaurant met regionale specialiteiten en kleine bar. Ontbijtbuffet. Vanuit de eetzaal en in de tuin geniet je een prachtig zicht op de bergen van de Picos.
 • of in een van de goed gelegen appartementen op het platteland met grote tuin en terras, 5 min. van Arenas. Wifi beschikbaar in de gemeenschappelijke ruimtes, doch vaak beperkt. Elk appartement heeft uitzicht over de bergen, een goed uitgeruste keuken, badkamer met bad, zit- en eethoek. Alle maaltijden zijn zelf te bereiden. Er zijn twee supermarkten in de buurt waar je je aankopen kan doen maar uiteraard zijn er in Areñas voldoende restaurantjes. Bed- en badlinnen inbegrepen.

4x in Viñon:

 • Hier verblijf je in een typische posada met eigen restaurant (beperkte kaart) en eigen wijnkelder.  De 11 kamers zijn ondergebracht in verschillende gebouwen. Beperkt wifi in de gemeenschappelijke ruimtes. Vriendelijke en behulpzame ontvangst, doch de gastheer spreekt beperkt Engels.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is inbegrepen in de hotels (niet bij overnachting in het appartement).
 • Lunchpakketten op wandeldagen zijn inbegrepen (niet bij overnachting in het appartement).
 • Vrij avondmaal. In Viñon serveert men dagelijks een avondmaal, à la carte of een viergangenmenu voor € 18,70. In Potes, op 8 km, zijn er restaurants.
 • Er is een supermarkt in de buurt van de appartementen.

Huisdieren

Niet toegelaten.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog

In geval van een vlucht heb je recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
  wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemkledij
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (afhankelijk van het seizoen)

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

Bed- en badlinnen zijn aanwezig in het appartement.

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor reizen naar Spanje volstaat je identiteitskaart.

Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

In het geval van een huurwagen: denk er aan je rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is vereist.

Geld

In Spanje betaal je met euro’s.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. Areñas de Cabrales en Viñon zijn kleine dorpjes. Je neemt dus best ook voldoende cash geld mee. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: