Spanje - Canarische Eilanden: La Palma


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Canarische Eilanden: La Palma


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Canarische Eilanden: La Palma


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Canarische Eilanden: La Palma


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Canarische Eilanden: La Palma


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Spanje
In de westelijke uithoek van de Canarische Eilanden ligt La Palma, een piepklein eilandje dat bijna loodrecht uit de zee oprijst. Je zal er tevergeefs zoeken naar de mooie stranden zoals op Tenerife of Gran Canaria, hetgeen verklaart waarom het eiland één van de minst toeristische van de hele archipel is. Daartegenover staat een weelderige, erg verschei­den natuur. Niet zonder reden draagt La Palma de bijnaam van het 'groene' en het 'mooie' eiland; ervaren wandelaars noemen het zelfs hét mooiste Canarische eiland. Een heerlijke plek om te voet te ontdekken. Door de recente uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan is dit wandelprogramma voorlopig niet boekbaar.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 21ES5LPA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Weelderige, erg verscheiden natuur
 • Sprookjesbos van Los Tilos, een uitzonderlijke biotoop
 • Pico de la Nieve (2230 m), het dak van het eiland
 • Unieke kleurenspel van de ‘Cascadas Colores’

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,8

17 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Santa Cruz

Aankomst op de luchthaven van Santa Cruz waar onze lokale partner je zal opwachten. Rit van een tiental minuten naar het appartementje in het oude stadscentrum van Santa Cruz, in het oosten van het eiland. Je krijgt een uitgebreide briefing bij aanvang van de reis.

Overnachting in een eenvoudig appartement in Santa Cruz.

Dag 2

Los Tilos – Barlovento

's Ochtends transfer naar het sprookjesbos van Los Tilos, een biotoop op de Unesco werelderfgoedlijst en één van de laatste laurierbossen op aarde. Tussen metershoge varens klim je naar het uitzichtpunt Mirador de las Barandas om via een waterreservoir af te dalen naar Barlovento waar je tweemaal overnacht in een comfortabel hotel.

Tocht van 10 km, 4 uur stappen. Niveauverschil: + 450 m/ - 500 m.
Transfer: 1 x 30'.

Hotelovernachting in Barlovento. (O)

O = ontbijt      L = lunch     A = avondmaal

Dag 3

Verkenning van de noordkust

Korte rit (20 min.) naar startpunt van de tocht waarna je een pittige klovenwandeling maakt langs de steile groene kusten van het ruige noorden. Einde in Los Franceses vanwaar je de bus terug naar Barlovento neemt.

Tocht van 11 km, 5 à 6 uur stappen. Niveauverschil: + 700 m / - 750 m.
Transfer: 20'.

Hotelovernachting in Barlovento. (O)

Dag 4

Pico de la Nieve - Ermita de la Virgen del Pino + transfer naar Los Llanos

Transfer tot onder de Pico de la Nieve (2230 m), het dak van het eiland. Bij helder weer heb je er een weergaloos uitzicht op de buureilanden Tenerife, La Gomera en El Hierro. De afdaling vanaf de Pico de la Nieve levert adembenemende panorama's op. De tocht eindigt bij het kerkje Ermita de la Virgen del Pino. Van daar transfer naar Los Llanos waar je de volgende drie nachten verblijft.

Tocht van 14 km, 6 uur stappen. Niveauverschil: + 350 m / - 1450 m.
Transfer van 1 uur 's ochtends  + 20' naar volgende logies.

Overnachting in een appartement met zwembadje in Los Llanos. (O)

Dag 5 Los Llanos

Boottocht - stadsbezoek of vulkaanwandeling

Wat dacht je van een mooie boottocht langs de vulkanen van de westkust? Of bezoek je liever het havenstadje Puerto de Tazacorte of het grotere Puerto Naos? Ook een wandeling naar de jongste, nog steeds actieve vulkaan van het eiland, de ‘Teneguía’ is een mogelijkheid.

Tocht van 6 km, 3 uur stappen. Niveauverschil: + 100 m / - 750 m.
Vervoer per bus (niet incl.).

Overnachting in een appartement met zwembadje in Los Llanos. (O)

Dag 6

Los Brecitos - Caldera de Taburiente

s' Ochtends krijg je een lift tot Los Brecitos. Hier vangt de trekking aan naar de bodem van de Caldera de Taburiente; in dit immense keteldal vormen weelderige vegetatie, talrijke waterbronnen en mysterieuze petrogliefen het decor. Bij de rivierbedding van de Barranco de las Angustias eindigt de wandeling, je bent er getuige van het unieke kleurenspel bij de watervallen ‘Cascadas Colores’.

Tocht van 13 km, 5 uur stappen. Niveauverschil + 450 m / - 1000 m.
Transfer: 1 uur 's ochtends + 15' na de wandeling.

Overnachting in een appartement met zwembadje in Los Llanos. (O)

Dag 7 Santa Cruz

Vulkaanroute naar het zuiden

Vandaag volg je de vulkaanroute die over de zuidelijke bergkam van het eiland voert. Tijdens deze zwaardere tocht passeer je de 7 vulkanen alsook het gapende zwarte gat ‘Hoyo Negro’. Je wandelt door een landschap van kraters en gestolde lavastromen, kale toppen opgefleurd door het groen van de Canarische den. Met de bus reis je terug naar Santa Cruz.

Tocht van 18 km, 6 uur stappen. Niveauverschil + 600 m / - 1450 m.
Transfer: 30' s' ochtends (incl.) + 50' per bus naar Santa Cruz (excl.).

Overnachting in een eenvoudig appartement in Santa Cruz. (O)

Dag 8

Einde na het ontbijt, transfer naar de luchthaven. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijs geldig in 2021:

€ 750 p.p.


Voorschot: € 192 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt 
 • transfer van en naar de luchthaven (dag 1 en laatste dag) 
 • transfers in het kader van het wandelprogramma (zie dagschema - evt. gedeeld met andere klanten) 
 • infopakket met Nederlandstalige wandelbeschrijvingen
 • een originele wandelkaart op schaal 1/40000
 • bagagevervoer 
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen -en terugreis
 • overige maaltijden en dranken
 • verplaatsingen met de bus
 • evt. inkomgelden 
 • evt. reisverzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Door de recente uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan (september 2021) is dit wandelprogramma voorlopig niet boekbaar.

Het klimaat op de Canarische Eilanden zorgt zowat het hele jaar door voor lente-tempera­tu­ren tussen 18 en 25°C, ideaal dus om te wandelen. Echter wisselvallig weer en regen zijn steeds mogelijk, zeker in het noorden en in de winterperiode. Bovendien speelt het reliëf ook een rol en wordt het frisser naarmate je hoger gaat. Zo kan het in de bergen koud en winderig zijn, terwijl er op hetzelfde ogenblik aan de kust een heerlijk zonnetje schijnt. De maand mei is de meest ideale maand voor een stapreis op het eiland.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.
Heen- en terugreis

Met het vliegtuig

Vlucht* naar Santa Cruz de la Palma, dat rechtstreeks bereikbaar is vanuit Brussel met TUIfly. Met een lijnvlucht heb je meestal een overstap in een luchthaven op het Spaanse vasteland of op een naburig eiland.  Er is een transfer inbegrepen van de luchthaven naar het eerste logies (ca. 15'). Ook op het einde van de reis is er een transfer naar de luchthaven voorzien.

(*) Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Vervoer tijdens de reis

De transfers in het kader van de wandelingen zijn inclusief. Het is eerder uitzonderlijk, maar mochten er nog wandelaars dezelfde transfer op hetzelfde tijdstip nodig hebben, dan deel je de taxi.
De verplaatsingen met het openbaar vervoer zijn niet inbegrepen.


Wandelniveau

 en . Wandelingen van 10 tot 18 km, 4 tot 6 uur in bergachtig gebied. Voor de meeste wandelingen heb je best geen hoogtevrees, La Palma is een erg ‘steil’ eiland. Hoogteverschillen: + 750 m / - 1450 m. De wandelpaden zijn goed gemarkeerd, maar niet overal gemakkelijk begaanbaar omwille van lavagruis, losliggende stenen en gladheid. Tredzekerheid is vereist. Het gebruik van wandelstokken is wel aan te raden.

Hoewel het weer niet meespeelt als criterium in het bepalen van het niveau, kunnen hoge temperaturen een wandeling wel als zwaarder doen aanvoelen.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Je hoofdbagage wordt vervoerd. Tijdens de wandelingen draag je dus enkel je dagrugzakje.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

 • In Santa Cruz (2x) slaap je in een appartement in een typisch Spaans gebouw in het oude historische centrum met vele bars en restaurantjes op loopafstand. Het gebouw bestaat uit vier verdiepingen. De appartementen zijn eenvoudig ingericht, niet zo heel groot, maar beschikken wel allemaal over een kitchenette, 1 of 2 slaapkamers en een eigen badkamer met douche en toilet. Op het gezamenlijke zonneterras tref je ligzetels en tafeltjes. In de kamer is er gratis wifi. Ontbijt in een nabijgelegen hotel (5' stappen).
 • In Barlovento (2x) verblijf je in een hotel dat uitzicht biedt op de Atlantische Oceaan en op de omliggende bergen. Je overnacht in een kamer voorzien van private badkamer. Het hotel heeft een restaurant waar er à-la-carte kan worden gegeten en het beschikt ook over een binnen- en buitenzwembad. Wifi is gratis beschikbaar in de lounge bar en aan de receptie. 
 • In Los Llanos (3x) slaap je in een hotel met allemaal appartementen die elk een eigen uitgeruste kitchenette, zithoek en badkamer hebben. Daarnaast is er een klein gemeenschappelijk zwembad, een tuin en een zonneterras op het dak. Wifi is echter betalend (€ 2 per dag). Het hotel ligt op 5’ stappen van het centrum met restaurantjes en winkels. Ontbijt in een zaak op 5' wandelen.


Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Het ontbijt is inbegrepen en wordt ofwel in het logies genomen of in een naburige bar of pasteleria.
 • Lunch is niet inbegrepen, deze kan je zelf aankopen in een supermarkt of bestellen in het logies.
 • Het avondmaal is niet inbegrepen, in Santa Cruz, Barlovento en Los Llanos zijn er voldoende restaurantjes in de buurt van het logies.

Over het algemeen ontbijten Spanjaarden laat. Heel wat restaurantjes openen pas om 10u. voor het ontbijt. Het middagmaal wordt naar onze normen ook laat genomen, na 14u. Het avondmaal nemen de Spanjaarden vanaf 21u (op sommige plaatsen kan je wel eerder terecht). 

De Canarische keuken is geen verfijnde gastronomische keuken, maar er zijn wel enkele specifieke en smakelijke gerechten uit deze streek. Van oorsprong at men voornamelijk visgerechten, terwijl de arme bevolking zich beperkte tot vegetarische gerechten, soms afgewisseld met goedkope makreel of sardines. Nog steeds is er weinig vee op La Palma; het vlees dat je eet is dan ook meestal import (behalve de geit, cabra, die wél van het eiland afkomstig is).

Ook vis is geen belangrijke factor meer van betekenis. Wél wordt er (deels voor eigen gebruik) nog regelmatig gevist op zee naar sardines (sardinas), makreel (caballas), tonijn (atún) en zeesnoek (merluza) en inktvis (calamares). 


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

In geval van een vlucht heb je recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage.

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
 • wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemkledij
 • evt. handschoenen, muts en sjaal
 • evt. thermisch ondergoed

Diversen

 • badhanddoek(en) (je krijgt overal ter plaatse handdoeken maar het is misschien toch handig om er één of twee mee te nemen)
 • toiletpapier of hygiënische doekjes (tevens raden wij aan om kleine papieren zakjes mee te brengen (zoals die worden gebruikt voor maandverbanden), waarin de gebruikte (vochtige) doekjes kunnen verpakt worden en meegenomen worden om in de vuilbak te gooien), zo laat je geen sporen na in het landschap
 • zonnebril en zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken (meer info bij 'niveau')

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor reizen naar Spanje volstaat je identiteitskaart.

Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Geld

In Spanje betaal je met euro’s. In grotere centra, o.a. Santa Cruz en Los Llanos, kan je terecht aan de geldautomaat. Het is echter eenvoudiger om euro’s van hieruit mee te nemen.

Achtergrondinformatie

Meer achtergrondinformatie over La Palma vind je via de volgende link: Eiland-La Palma.


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: