Spanje - Witte dorpjes van de Alpujarras


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Witte dorpjes van de Alpujarras


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Witte dorpjes van de Alpujarras


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Witte dorpjes van de Alpujarras


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Witte dorpjes van de Alpujarras


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Spanje
De Alpujarras, ten zuiden van de Sierra Nevada, is één van de meest geïsoleerde bergstreken van Europa. Deze ontoegankelijke valleien vormden vele jaren een toevluchtsoord voor de Moren alvorens deze voorgoed naar Noord-Afrika verbannen werden. Zij maakten de Alpujarras tot wat het nu is: een van traditie doordrongen agrarische streek met witte bergdorpen, smalle muilezelpaden en een eindeloos gevarieerde natuur.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 21ES5APA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Overnachten in 2 charmante logies
 • Genieten van de heerlijke Spaanse keuken
 • Natuurpracht van de Sierra Nevada
 • Unesco erfgoed in de Poqueira-vallei
 • Langs mooie oude Moorse dorpjes

 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,9

7 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst in Ferreirola

Aankomst in het witte dorpje Ferreirola, prachtig gelegen op een hoogte van 1000 m. in het Nat. Park Sierra Nevada. Je verblijft hier 3 nachten in een mooie en charmante B&B in lokale stijl, alle kamers zijn opgetrokken rond een klein binnenpleintje. Vanuit de bloemenrijke tuin heb je een mooi uitzicht op de vallei en de omliggende bergen. Je kan al een kleine inloopwandeling maken; de omgeving van het voormalige Moorse dorpje bestaat uit bergriviertjes en een rijke vegetatie.

Overnachting in een B&B.

Dag 2

Inloopwandeling vanuit Ferreirola

Vandaag trek je naar de andere kant van de Trevélez-vallei. Hier heb je zicht op de 7 kleine dorpjes van La Taha de Pitres, ze liggen verspreid tegen de bruine kalk- en leisteenwanden, waarvan de hoogste delen tot in de zomer met sneeuw bedekt zijn. De dorpjes zijn door oude paden met elkaar verbonden, ze voeren door diepe ravijnen, beboste hellingen en over mooie groene terrassen.

Tocht van 10 km, 4.5 uur stappen.

Overnachting in een B&B. (O, L)

O = ontbijt      L = lunch     A = avondmaal

Dag 3

Van Pitres tot Capileira en Bubion

Rit naar Pitres van waaruit je een tocht maakt door de adembenemende Poqueira vallei. Deze streek is zeer gekend bij wandelaars en de regio is dan ook geklasseerd door de Unesco. Je trekt van het ene pittoreske dorpje naar het andere; Bubion en Capileira, gelegen aan de voet van de Pico del Veleta.

Tocht van 14 km, 5 uur stappen.

Overnachting in een B&B. (O, L)

Dag 4

Beklimming El Peñabon en doorreis naar Bérchules

Vandaag laat je Ferreirola achter je en rijd je naar Bérchules (ca. 45'). In Trevélez kan je halt houden voor een mooie klim naar de top van El Peñabon (2017 m),  hierboven heb je een schitterend uitzicht op de Sierra de Contraviesa en de vallei van Trevélez met daarboven Seite Lagunas.

Tocht van 9 km, 4 uur stappen. Niveauverschil: + 650 m.

Vanuit Trevélez gaat het richting Bérchules (ca. 30') door een weelderig groene regio met veel bos. Daar ben je de komende 4 nachten te gast in een traditionele ‘cortijo’ of boerderij omringd door amandelboomgaarden. De geschiedenis van dit landhuis gaat terug tot in de tijd van de Moren, blijkbaar was de halve dorpsbevolking in loonkost van de vroegere landheer. Ondertussen werd het gebouw mooi gerestaureerd met respect voor oude materialen maar met het nodige modern comfort. 

Overnachting in een traditioneel landhuis met zwembad. (O, L, A)

Dag 5

Tajos de Reyecillo

Vanuit Bérchules volg je de GR7 door de vallei van de rivier de Rio Bérchules tot op de Tajo de Reyecillo (1756 m). Een legende vertelt het verhaal van een Moorse leider die zich hier met paard van de rotsen naar beneden liet storten, er zouden nog sporen in de rotsen te zien zijn, bekend als ‘la pata’… Van daaruit daal je af naar de prachtige vallei van de Rio Grande de Bérchules. Een adembenemend pad in de kloof brengt je terug naar het dorp waar je in een plaatselijke bar nog steeds een flinke tapa krijgt bij je drankje.

Tocht van 16,5 km, 6 uur stappen. Niveauverschil: + 720 m.

Overnachting in een traditioneel landhuis. (O, L)

Dag 6

Tocht via Timar naar Juviles

Vandaag volg je een stuk van de GR7, blijkbaar één van de meest spectaculaire paden uit de streek. Vanuit het slaperige dorpje Timar daal je af tussen de amandelbomen in de vallei van Lobras. De ‘ruta medíeval’, een gemarkeerd pad met informatieborden over de cultuur van de streek, leid je terug richting Juviles waar je afsluit met een pittig klimmetje. Het landschap waardoor je loopt is zeer verscheiden, oude steeneiken wisselen af met amandel- en olijfboomgaarden, en de paden zijn vaak letterlijk ‘steenoud’.

Tocht van 13 km, 5 uur stappen. Niveauverschil: + 670 m.

Overnachting in een traditioneel landhuis met zwembad. (O, L, A)

Dag 7

Acequias de Berchules 

De Bérchuleros leven voornamelijk van de groententeelt, deze laatste wandeling slingert zich dan ook doorheen een landschap van tuinen, groentevelden en langs een waterkanaal dat de landerijen voorziet van het nodige bevloeiingswater. Deze waterrijke omgeving creëert uiteraard een oase voor planten, bloemen, vlinders en vogels.

Tocht van 8,5 km, 2,5 uur. Niveauverschil: + 438 m.

Overnachting in een traditioneel landhuis met zwembad. (O, L, A)

Dag 8

Einde na het ontbijt. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijs geldig in 2021:

€ 485 p.p.


Voorschot: € 145 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • maaltijden zoals vermeldbij dag-aan-dag
 • infopakket met Nederlandstalige wandelbeschrijvingen 
 • originele wandelkaart (voor een gedeelte van de tochten)
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden en dranken
 • evt. inkomgelden
 • reisverzekering

Toeslagen

 • extra overnachting in Ferreirola in kamer met ontbijt: € 60 p.p.
 • extra overnachting in Berchules in half pension: € 60 p.p.
 • éénpersoonskamer (7 nachten): € 145 p.p.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 maart tot/met 31 december 2021

Het voor- en najaar zijn de mooiste en aangenaamste wandelmaanden, ook de periode rond kerst is geschikt, al is het dan wat koeler en is er meer kans op een regenbui. In juli en augustus is het meestal (te) heet en is het minder aangeraden om te wandelen.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather


Heen- en terugreis

Met het vliegtuig

Vlucht* naar Granada of Malaga. Van hieruit rijd je in ruim 1,5 of 2 uur naar Ferreirola. Je kan je wagen achterlaten op een openbare parkeerruimte op 2' wandelen van het logies. 

In het kader van het wandelprogramma is een wagen ter plaatse noodzakelijk. Een huurwagen kan door ons geregeld worden (richtprijs: vanaf € 165 / week).

(*) Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Wil je een vlucht-, trein- of bootticket boeken via Anders Reizen, worden de volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Vervoer tijdens de reis

De meeste wandelingen vertrekken vanuit het logies, voor een tweetal wandelingen heb je de wagen nodig (korte trip). Op dag 4 reis je verder naar het volgende logies in Berchules: 30 km en ca. 45 min. rijden. Ook hier kan je je wagen parkeren bij het logies.

Wandelniveau

. Wandelingen van 3,5 à 6 uur met hoogteverschillen van ca. 720 m. Goede, soms rotsige, vee- en muilezelpaden en soms langs oude Moorse irrigatiekanaaltjes. De meeste wandelingen volgen (grotendeels) GR-paden en zijn bijgevolg goed gemarkeerd.

Hoewel het weer niet meespeelt als criterium in het bepalen van het niveau, kunnen hoge temperaturen een wandeling wel als zwaarder doen aanvoelen.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. 


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Je bagage blijft in de logies. Zelf te vervoeren op de dag van doorreis. Tijdens de wandelingen draag je een dagrugzak. 

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

 • 3x in Ferreirola: Je slaapt er in een mooie B&B. De in lokale stijl ingerichte slaapkamers liggen er rondom een binnenplaats en beschikken over een eigen badkamer met een regendouche. Dorpje Mecina ligt op 10' lopen, hier zijn er verschillende bars en restaurants. Wifi is beschikbaar.
 • 4x in Bérchules: Je overnacht er in een traditioneel gerestaureerde 'cortijo' (= boerderij) omringd door amandelboomgaarden en een biologische groententuin. Ruime kamers met privé-sanitair. Verder is er een bar en gratis Wifi. Zwembad. Deze B&B kwam ook heel positief in beeld tijdens het VTM-programma 'met 4 in bed'.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is inbegrepen.
 • 6 x lunch inbegrepen (op de wandeldagen).
 • Verder is er 3 x avondmaal inbegrepen in Berchules (op de tweede dag in Berchules is er geen avondmaal voorzien, de volgende dagen weer wel. Mocht je dit liever willen wisselen met een andere dag, dan kan je dat uiteraard ter plaatse met je gastvrouw bekijken). Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met regionale producten en wijnen, de groenten en fruit komen ook zo mogelijk uit de biologische tuin van de cortijo.
  De overige avondmalen zijn vrij te nemen in een van de lokale restaurantjes.
  Ook in het logies in Ferreirola wordt er regelmatig gekookt (indien er min. 6 personen wensen te dineren). Een driegangenmenu kost ongeveer € 30 per persoon.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’.
 • wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkfles of -zak
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor reizen naar Spanje volstaat je identiteitskaart.

Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

In het geval van een huurwagen: denk er aan je rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is vereist.


Geld

In Spanje betaal je met euro's.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: