Duitsland - König-Ludwig-Weg: culturele wandelreis in Beieren


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Duitsland - König-Ludwig-Weg: culturele wandelreis in Beieren


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Duitsland - König-Ludwig-Weg: culturele wandelreis in Beieren


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Duitsland - König-Ludwig-Weg: culturele wandelreis in Beieren


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Duitsland - König-Ludwig-Weg: culturele wandelreis in Beieren


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Duitsland
In 1977 werd de König-Ludwig-Weg ingehuldigd, een lange-afstandspad van 127 km lang ter nagedachtenis van de Beierse ‘sprookjeskoning’ Ludwig II. Het verbindt het Starnbergmeer, zijn sterfplaats, met de kastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau, waar hij zijn jeugd doorbracht. En onderweg een veelheid aan, vooral religieuze, kunst en architectuur, ingebed in een landschap met idyllische meren, kloven en unieke bergpanorama's. Je eindigt in Füssen, een pittoresk bergstadje in de uitlopers van de Allgauer Alpen.  
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 21DE5LWA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Romantische kastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau
 • Natuurmonumenten Starnberger See, Ammersee en Ammerschlucht 
 • Kloosters Andechs, Wessobrun en Steingaden
 • Barokke kerken van Dießen, Rottenbuch en de beroemde Wieskirche
 • Alpenpanorama vanaf de Hohen Peißenberg
 • Tip: bezoek aan het vlakbijgelegen München

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst in Starnberg, idyllisch gelegen aan de Starnberger See.

Overnachting in hotel of pension 

Dag 2

Starnberg - Dießen

Een taxi brengt je in een tiental minuten tot Berg, het officiële startpunt van de tocht en de plaats waar koning Ludwig II op 40-jarige leeftijd de dood vond in het meer in tot nu toe onopgehelderde omstandigheden. Langs de oever van het meer en door het mooie kasteelpark wandel je terug naar Starnberg. Verder door de romantische Maisinger-kloof tot aan het Andechs-klooster, een populair bedevaartsoord, waarvan de barokke kerk de eerste is die je op je pad tegenkomt. Vervolgens heb je twee opties: je wandelt door het Kiental verder naar Herrsching of je neemt de bus ernaartoe. In Herrsching neem je de overzet over de Ammersee en wandelt over de meeroever nog een eindje verder naar Dießen. Of je kan de overzet vervangen door een taxirit.

26 of 21 km - 321 m stijgen en 395 m dalen.

Overnachting in hotel of pension (O)
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal 

Dag 3

Dießen – Paterzell 

Voorbij de prachtige barokke Marienmünster in Dießen voert het pad door feeërieke bossen en weilanden naar Wessobrunn, met klooster en de indrukwekkende Tassilo-lindeboom. Daarna gaat het langs een romantisch beekje omhoog naar Schönwag en verder naar Paterzell. Hier kan je nog een wandelingetje maken in het grootste taxusbos van Duitsland, met meer dan 2000 bomen. 

17.5 km – 309 m stijgen en 127 m dalen.

Overnachting in hotel of pension (O)

Dag 4

Paterzell - Hohenpeißenberg

Je begint met een steile klim door het heuvelachtige bos naar St. Leonhard, met mooie kerk.  Via de gehuchtjes Linden, Hof en door een veenbos bereik je Hetten, waar alweer een fikse klim wacht naar de Hohen Peißenberg (988 m) met een adembenemend panoramisch uitzicht op de Alpen (en met kerkje en observatorium). Bergafwaarts naar het dorp Hohenpeißenberg.

12.8 km – 409 m stijgen en 333 m dalen.

Overnachting in hotel of pension (O)

Dag 5

Hohenpeißenberg – Rottenbuch

De route gaat verder naar beneden en leidt je het wilde en romantische Ammertal in. De wandeling door deze diepe kloof is een van de landschappelijke hoogtepunten van de reis. Je wandelt de kloof weer uit en bereikt, al klimmend en dalend en met zicht op de Ammergauer bergen, Rottenbuch.

12.8 km - 191 m stijgen en 201 m dalen.

Overnachting in hotel of pension (O)

Dag 6

Rottenbuch – Prem

Het pad verlaat Rottenbuch door het zuidelijke kloosterpoortgebouw en gaat verder over glooiende heuvels naar Wildsteig. Afwisselend door bos en weilanden bereik je de barokke Wieskirche, allicht de bekendste kerk in de ‘Pfaffenwinkel’ of Papenhoek, zoals deze regio ook wel eens wordt genoemd omwille van de talrijke religieuze bezienswaardigheden. Van hieruit steek je eerst de Wiesfilz, een mooi stukje heide, over en wandel je door het donkere Uilenbos naar Steingaden, dat vele bezienswaardigheden biedt (Welfenmünster, klooster, kloostertuin). Over een heuvel met prachtig uitzicht op de Alpen en door de heide Premer Filz bereik je Prem.

22.4 km – 202 m stijgen en 226 m dalen.

Overnachting in hotel of pension (O)

Dag 7

Prem – Füssen

Langs de rivier de Lech en altijd met uitzicht op de Alpen slingert het pad over weelderig groene weilanden en langs enkele kleine meren (waarin het goed zwemmen is als het weer het toelaat). Door de Pöllat-kloof klim je omhoog en dan krijgen je ogen de kost: zicht op het kasteel Hohenschwangau tussen Alpsee en Schwansee, vervolgens op de Marienbrücke die zich spectaculair over de Pöllat-kloof uitstrekt en dan, last but not least, op Neuschwanstein, hét droomkasteel van Lüdwig II. Via Hohenschwangau, het Schwanseepark en de Kalvarienberg leidt het pad naar de oude binnenstad van Füssen. Op de Kaiser-Maximilian-Platz is de tocht ten einde.

24.6 km – 365 m stijgen en 305 m dalen. Je kan de wandeling inkorten tot 19 km door de Pöllat-kloof links te laten liggen, maar dan mis je de mooie zichten.

Overnachting in hotel of pension (O)

Dag 8 Einde

Einde van het programma na het ontbijt (O).

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2021:

8 dagen / 7 nachten: € 740


Voorschot: € 225 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies
 • ontbijt
 • bagagevervoer
 • infopakket met Duitstalige wandelbeschrijvingen
 • originele kaarten
 • GPS-tracks (lees hier meer over wandelen met GPS)
 • 2 x overzet of taxi
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis 
 • overige maaltijden 
 • toeristentaks
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

 • eenpersoonskamer samenreizend 8D/7N: € 155
 • transfer retour Füssen-Starnberg: € 83 (tot 2 personen); € 105 (tot 4 personen)

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 8 mei tot/met 18 september 2021

Aankomst op donderdag of vrijdag niet mogelijk.

Heen- en terugreis

Met de trein

Met de trein van Brussel naar Starnberg Nord, ca. 7,5 u. onderweg, gevolgd door de lijnbus naar Berg (11 min.). Terugreis vanuit station Füssen. Meer info op Deutsche Bahn.

Met de wagen

De afstand Brussel-Berg bedraagt ca. 790 km. De hotels waar wij mee samenwerken, hebben soms gratis parkeerplaats  maar dit kan niet gegarandeerd worden. Na afloop van het wandelprogramma, neem je in Füssen trein & bus naar Berg (ca. 2.5 u. onderweg) of je boekt een privé-transfer (zie Toeslagen). Meer info op Deutsche Bahn.


Vervoer tijdens de reis

Op dag 2 neem je een overzet of taxi. Deze transfer is in de prijs inbegrepen.


Wandelniveau

 

Voor de afstanden en hoogteverschillen per dag: zie dagschema. Je wandelt over goed begaanbare paden en onderneemt regelmatig een stevige klim en steile afdaling. Het pad is zeer goed gemarkeerd met het logo van de König-Ludwig-Weg.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

De bagage wordt vervoerd. Jij draagt enkel je dagrugzak.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Logies

Je logeert in degelijke en comfortabele hotels of pensions op basis van een standaard tweepersoonskamer met privé-sanitair.


Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Meestal zijn de ontbijten royaal met verschillende soorten brood, ruime keuze van beleg, eieren, yoghurt, granen,... 
 • Voor de lunch zijn er onderweg voldoende mogelijkheden en/of je kan ‘s ochtends ingrediënten voor een picknick aankopen in een winkel of in het logies.
 • Voor het avondmaal kan je terecht in het logies en/of in een restaurant in de buurt. 

Honden

Honden zijn toegelaten mits reservatie. Ter plaatse te betalen.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • schoenen voor 's avonds en binnen 
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten…)
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

Voor alle kledij die je draagt tijdens de tocht geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne lagen. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur. En hoe zonnig het ook is op het ogenblik van je vertrek, neem altijd je regenjas mee.

 • wind- en waterdichte jas
 • regenbroek
  zhoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. muts, sjaal, handschoenen (afhankelijk van het seizoen)

Diversen

 • drankfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. lunchbox voor de picknick
 • evt. wandelstokken

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • blarenpleisters
 • elastisch verband
 • steriel gaas en kleefband.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Duitsland volstaat je identiteitskaart. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist.

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

In Duitsland betaal je met euro's. Je kan in de meeste plaatsen aan geldautomaten terecht en je kan in horeca en winkels ook vaak met de kaart betalen. 


Teken

Voor het gebied ten oosten van de Rijn wordt op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen van Centraal- en Noord-Europa. Zo ook in delen van Beieren. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: