Cabo Verde - Santo Antão met doorgaande tocht


16 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Cabo Verde - Santo Antão met doorgaande tocht


16 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Cabo Verde - Santo Antão met doorgaande tocht


16 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Cabo Verde - Santo Antão met doorgaande tocht


16 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Cabo Verde - Santo Antão met doorgaande tocht


16 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Cabo Verde
Tijdens deze 16-daagse reis verken je het eiland Santo Antão uitgebreid. Dit bergachtige, tropische eiland is namelijk het wandelparadijs van Kaapverdië. Gedurende deze reis maak je een doorgaande tocht waarbij de mooiste plekjes aan elkaar worden geregen. Je wandelt van logies tot logies terwijl je bagage naar de volgende locatie vervoerd wordt. Af en toe blijf je een extra nacht op een locatie om even op adem te komen of een luswandeling te maken. Zo maak je wandelingen langs de Cova krater met prachtige tropische plantages, Ribeira Grande, Cha de Igreja, Fonteinhas, Ponta do Sol en verken je een aantal primitieve dorpjes en prachtige paden langs de rotskust en de groenblauwe zee.    
Aantal dagen: 16 dagen
Reisnummer: 21CV5AAC
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • doorgaande tocht
 • wandelparadijs Santo Antão 
 • bergen en kust
 • hartelijke bevolking

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,1

7 Beoordelingen

reviews van klanten

We hebben een uitgebreide wandelervaring maar dit is toch een buitengewoon mooi wandelgebied. Soms denk je dat je, door de hoogteverschillen, in Nepal zit (zonder de witte pieken dan). De wandelingen zijn wel best pittig, maar omdat de tochten niet al te lang zijn (4 tot 5 uur) lukt het wel. De hitte maakt de beklimmingen wel een stuk vermoeiender (we waren er eind juni, misschien is de wintertijd iets minder warm). De logies zijn afwisselend en mooi: tweemaal bij sympathieke Belgen en eenmaal in het fantastisch gelegen Questel Bronc. Santo Antao is echt een top wandeleiland!

Paul V. -

Algemene reistips

Dag 1

Internationale vlucht naar São Vicente.

Aankomst op de luchthaven van São Vicente, waarna je een taxi neemt naar het hotel in Mindelo (deze is inbegrepen in de prijs). Afhankelijk van de tijd kan je een eerste verkenningswandeling maken in dit levendige stadje.

Overnachting in een hotel in het centrum van Mindelo. (-)

Dag 2

Transfer naar Santo Antão – wandeltocht naar Eito

Na het ontbijt neem je de boot voor de korte overtocht (1u) naar Porto Novo, de haven aan de zuidoostkust van Santo Antão. Dit bergachtige eiland is hét wandelparadijs van Kaapverdië. Bij aankomst in de haven volgt er een transfer van ca. 45 minuten naar Cova de Paúl. De chauffeur zet je hier af om je eerste wandeling aan te vatten, een tocht van zo'n 2,5 uur naar Chã Manuel dos Santos. Je bagage wordt ondertussen verder vervoerd naar de overnachtingsplaats. De groene vruchtbare vallei van Paúl levert prachtige beelden op, met koffie- en bananenplantages, afgewisseld met in lagen opgebouwde dorpjes.
In Chã Manuel dos Santos kan je een aluguer nemen naar het bergdorpje Eito, je overnachtingsplaats voor de komende 2 dagen. Of je kan nog een tweetal uurtjes verder wandelen om  te voet aan te komen in het klein pension, dat mooi gelegen is met uitzicht over de bergen en suikerrietplantages. Je gastheer -en vrouw laten je kennismaken met de eenvoudige, maar lekkere Kaapverdische keuken. 

Overnachting in een guesthouse, nabij het bergdorpje Eito (O,A)

Dag 3

Vrije dag in Eito

Mocht je de wandeltocht gisteren in Chã Manuel dos Santos beëindigd hebben, dan kan je per aluguer terugkeren en van daar naar Eito terugwandelen. Hierbij heb je de keuze tussen een lichte variant (ca. 2u) en zwaardere variant (via Pico Antonio, wandelduur: ca. 4u).
Maar je kan ook een lusvormige tocht van zo'n 3 uur maken vanuit het verblijf, en/of de kust opzoeken. Voor elk wat wils dus!

Overnachting in een guesthouse, nabij het bergdorpje Eito (O,A)

Tip! Gezien de waaier aan wandelmogelijkheden, het mooie en gastvrije verblijf zou je op deze plek een of meerdere extra dagen kunnen boeken (zie toeslagen). 

Dag 4

Naar Ponta do Sol

Na het ontbijt volgt een korte transfer (ca. 0,5u) naar Lombo Branco. Hier start een wandeling die in lengte varieert  van 2 tot 4,5 uur en je in Ribeira Grande brengt. Daar aangekomen neem je een aluguer je naar Ponta do Sol, een levendig stadje met een vissershaven op het meest noordelijke punt van Santo Antão. De vissers moeten vaak hoge golven trotseren om hun bootjes veilig de haven binnen te krijgen. Met zijn restaurantjes en terrasjes is het een aangenaam stadje om enkele uren in rond te kuieren.

Overnachting in een hotel met zwembad, Ponta do Sol. (O)

Dag 5

Wandeltocht van Espongeiro naar Caibros

’s Ochtends word je opgepikt voor een transfer tot het startpunt van de wandeltocht in Espongeiro. Je wandelt afwisselend door een groen, dan weer een onherbergzaam en ruig gebergte. Onderweg geniet je regelmatig van spectaculaire zichten. Na een wandeling van een 5-tal uur kom je aan in het kleine dorpje Caibros, waar je overnacht.

Overnachting in een pension, Caibros. (O,A)

Dag 6

Van Caibros naar Cruzinha da Garça

De tocht van vandaag leidt in een 4-tal uur van Caibros naar Cruzinha da Garça. Je daalt verder af in de vallei en steekt de bergketen over richting de kust met zicht op de hoge, ruige bergen. Het laatste deel wandel je door een indrukwekkende kloof met hier en daar een palmoase. Via Chã de Igreja bereik je de overnachtingsplaats van vandaag en ook morgen, Cruzinha da Garça.

Overnachting in een questel, Creoolse bungalow met zicht op zee, Cruzinha. (O) 

Dag 7

Rondwandeling Cruzinha

Wie wenst, trekt weer de stapschoenen aan en gaat op pad, dit keer onder leiding van een lokale gids. Hij leidt je doorheen het dorpje Cruzinha en verder door naar Chã de Igreja. De lengte van de wandeltocht bespreek je ter plaatse met je lokale gids.

Overnachting in een questel, Creoolse bungalow met zicht op zee, Cruzinha. (O)

Dag 8

Cruzinha da Garça – Ponta Do Sol

Een prachtige tocht van zo'n 5 uur brengt je langs de kust opnieuw in Ponta do Sol, waar je al eerder verbleef. Je wandelt op en neer langs kleine dorpjes zoals het sprookjesachtige Fonteinhas, met onderweg prachtige zichten op de oceaan.

Overnachting in een hotel met zwembad, Ponta do Sol. (O)

Dag 9

Wandeltocht vanuit Ponta do Sol

Na het ontbijt is er een transfer voorzien langs diepe ravijnen met mooi aangelegde terrasvelden naar het plaatsje Corda. De wandeling die hier start brengt je in zo'n 3 uur naar Coculi. De tocht slingert over een smal stenen pad doorheen de vallei van Fiqueral met onderweg een paar typische dorpjes. In Coculi neem je de bus terug naar Ponta do Sol, waar je kan nagenieten op een van de uitnodigende terrasjes.

Overnachting in een hotel met zwembad, Ponta do Sol. (O)

Dag 10

Vrije dag in Ponta do Sol

Deze vrije dag is welgekomen na de actieve voorbije dagen. Je kan hem gebruiken om te genieten van het zwembad en de couleur locale.
Je hebt echter ook de mogelijkheid om nog een wandeling te maken, zoals de afdaling vanaf de Cova-vulkaan, of een lus over een bestraat pad via primitieve dorpjes, langs de rotskust en de groenblauwe zee.
Laat het over aan het moment!

Overnachting in een hotel met zwembad, Ponta do Sol. (O)

Dag 11

Naar Alto Mira

Vandaag verlegt de actie zich naar het zuidelijk deel van Santo Antão, een gebied met een woest, bergachtig landschap dat op sommige plaatsen woestijnachtig aandoet.
Je moet even overstappen in Porto Novo en rijdt dan langs dorpjes en door een uitgestrekt groen landschap met veel kleinschalige landbouwvelden. De wandeling van vandaag - best pittig want 5 à 6 uur lang - start in Selada de Alto Mira en leidt langs vele nederzettingen met akkers en velden. Zoals op heel wat andere wandelingen heb je ook nu weer veel gelegenheid om contact te leggen met de warme bevolking.

Overnachting in een familiepension in Alto Mira, met gemeenschappelijk sanitair. (O,A)

Dag 12

Vrije dag in Alto Mira

Keuzedag. Zo kan je een tocht van ca. 6 uur ondernemen naar Ribeira da Cruz. De terugkeer gebeurt per taxi (ca. €35 per rit, ter plaatse te regelen en te betalen). Of je kan ook een stuk van deze wandeling maken om dan terug te keren via dezelfde route - het zicht in de tegenovergestelde richting is immers nooit hetzelfde.

Overnachting in een familiepension in Alto Mira, met gemeenschappelijk sanitair. (O,A)

Dag 13

Wandeltocht van Alto Mira naar Curral das Vacas

Vandaag verander je weer van verblijfplaats. Je vertrekt aan het pension in Alto Mira om in zo'n 4,5 à 5 uur door een gebied met prachtige formaties naar Curral das Vacas te trekken.

Overnachting in een zeer comfortabel hotel met zwembad, nabij Curral das Vacas  (O,A)

Dag 14

Vrije dag

Keuzedag, met diverse mogelijkheden. Luswandeling langs mooie dorpjes. Of verkies je ook nu weer om heerlijk van een vrije dag te genieten? Het mooie hotel leent er zich in elk geval toe!

Overnachting in een zeer comfortabel hotel met zwembad, nabij Curral das Vacas  (O,A)

Dag 15

Boot naar São Vicente.

Een rustige dag waarbij je opnieuw van eiland wisselt. Een transfer brengt je naar de haven van waaruit je de boot neemt. Vervolgens neem je een taxi naar het hotel (inbegrepen). In Mindelo heb je dan nog wat tijd om rond te kuieren in de kleine straatjes en om te genieten van het lekkere eten en de gastvrijheid.

Overnachting in een hotel in het centrum van Mindelo. (O)

Dag 16

Internationale vlucht

Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht.

(O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijs 2021: € 1685 per persoon (o.b.v. 2 personen)

Belangrijk: Het toerisme in Kaapverdië staat nog in zijn kinderschoenen. Reizen in Kaapverdië vraagt dan ook een flexibele ingesteldheid. Binnenlandse vluchten en boten wijzigen vaak van uren of zelfs van dag. Alle programmavoorstellen en prijzen zijn dan ook onder voorbehoud. Zelfs na reservatie en ook ter plaatse kunnen aanpassingen aan het reisprogramma noodzakelijk zijn. 

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • Logies zoals vermeld (o.b.v. twee- en/of driepersoonskamers).
 • Boot São Vicente - Santo Antão  - São Vicente.
 • Maaltijden zoals vermeld bij dag-aan-dag.
 • Alle vermelde privé-transfers.
 • Lokale gids in Cruzinha (op dag 7)
 • Registratie en veiligheidstax (indien wij min. 15 dagen voor vertrek over een kopie van uw reispas beschikken).
 • Uitgebreid infopakket met Nederlandstalige wandelbeschrijvingen.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Transfers op vrije dagen en per openbaar vervoer (bus).
 • Overige maaltijden.
 • Toeristenbelasting €2 p.p / n.
 • Persoonlijke uitgaven en fooien.
 • Verzekeringen.

Toeslagen

 • Extra nacht in Eito: op aanvraag
 • Extra nacht in Ponta do Sol: op aanvraag.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Wandelniveau

 en  Op Santo Antão zijn de hoogteverschillen groot (tot 1000 meter), waardoor de tochten hier zwaar zijn. De ene dag moet je voortdurend stijgen, een andere dag voortdurend dalen. Soms moet je de ganse dag voortdurend klimmen en dalen. Een goede conditie is dus wel vereist. Na regen kunnen de paden glad zijn en is een wandelstok handig. Sommige stukken kunnen hoogtevreesgevoelig zijn.


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je een dagrugzakje met je persoonlijke spullen. Voor het vervoer van je bagage van het éne naar het andere logies wordt gezorgd. Vaak word je afgehaald door een chauffeur die je ergens afzet voor een wandeling terwijl hij de bagage naar het volgende pension brengt.
Tijdens de bootoverzetten zorg je zelf voor je bagage.

Logies

De diverse logiesplaatsen zijn zo goed mogelijk uitgekozen omwille van hun ideale ligging als uitvalsbasis voor de wandelingen en hun familiale sfeer. Comfort is er, maar toch eerder beperkt.

Mindelo:
een hotel, gelegen op minder dan 5 minuten stappen van de haven, met 25 mooie kamers, verdeeld over twee gebouwen. De kamers zijn voorzien van een eigen badkamer. In de lobby is er wifi. Zowel in het hotel als in de omgeving ervan vind je een of meerdere restaurantjes.

Eito:
een klein guesthouse, gelegen in het hart van de Paúl Vallei, op een kwartiertje te voet van de straat (wel met stevige klim van +/- 250 m). Het guesthouse telt 10 zeer eenvoudige kamers allen met mooi uitzicht op de bergen. De meeste kamers hebben een private badkamer met douche. Er is geen wifi en nauwelijks GSM-bereik. Verder is het heerlijk vertoeven in de grote tuin. De eigenaars zorgen ook elke avond voor een goed en lekker avondmaal.

Caibros:
in een klein, maar familiaal gerund pension. Tweepersoonskamers met gemeenschappelijk sanitair.

Cruzinha: Een hotel aan de kust van Santo Antão, vlak aan de prachtige wandelroute die van Ponta do Sol via Fontainhas naar Cruzinha en Cha de Igreja loopt. Het hotel telt 10 ronde kamers die 2 aan 2 gebouwd zijn in vijf huisjes (questels in het Creools), de kamers zijn eenvoudig, maar voorzien van het nodige comfort zoals douche en toilet en heeft een eigen terrasje met zicht op zee. Vlakbij vind je ook een afgelegen strand met zwart zand. Bovendien dragen de eigenaars van het verblijf duurzaamheid hoog in het vaandel. Je kan er een avondmaal nemen (eenvoudige gerechten).

Ponta do Sol: Een kleinschalig hotel uitgebaat door Belgen met 10 mooie en ruime kamers met een privé-badkamer met douche en een eigen balkon. Het hotel heeft ook een zwembad en de ontbijtzaal biedt een mooi zicht op de stad en de oceaan. In het hele gebouw heb je wifi. 

Maaltijden

In het dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Behalve in Mindelo zijn er niet zo veel restaurants, maar er is wel voldoende keuze. Op Santo Antão is het aan te raden om een restaurantje te reserveren.
In Mindelo wordt het pas druk in restaurants na 21.00 uur. Veel restaurants zijn gesloten van 14.00 tot 17.00 uur. Meestal is er een keuze aan visgerechten, daarnaast staat er ook kip of een stukje vlees op het menu, meestal geserveerd met frieten of aardappels en rijst. Salades en groentes zijn er weinig (behalve in de guesthouses waarmee we samenwerken).
Het nationale gerecht "cachupa", een bonenschotel met mais en worst en de “aroz de marisco” (soort paella, gebakken rijst met vis) moet je beslist ook een keer proberen.
In de grotere hotels kost een maaltijd zo’n € 15 à € 25 per persoon. In kleine pensions en restaurantjes heb je meestal wel een maaltijd voor € 8 à €13.
Het is af te raden om kraantjeswater te drinken. Mineraalwater is vrijwel overal te koop, bij hotels, in winkeltjes en tankstations, en bij uitzondering in de kleine dorpjes tijdens het wandelen. Voor water betaal je water € 0,70 à 1,50 per fles.
Frisdranken en bier zijn in de meeste kleine winkeltjes te koop en kosten € 0,50 à € 2,50. Sagres en Super Bock bier is Portugees, Estrela is lokaal bier. Bier en plaatselijke grog is in elke bar verkrijgbaar, hoe klein of afgelegen de bar ook mag zijn. Grog (en punch) zijn lokale producten en worden gemaakt van rietsuiker. Je zal tijdens het wandelen regelmatig kleine rietsuikerstokerijen zien met zwartgeblakerde huisjes. Het alcoholpercentage is hoog. Punch is de zoete variant van grog, gemaakt met honing en soms vruchten (kokos, citroen, mango, sinaasappel). Een glaasje grog of punch kost 40 à 150 ECV.
Wijn is niet altijd verkrijgbaar en vrijwel altijd van Portugese import. Op Fogo maken ze een goede rode en witte wijn, deze is lekker maar ook prijzig (€ 10 à 18 per fles).
Koffie en thee zijn in kleine bars vaak niet te krijgen.


Heen- en terugreis

Je vliegt best heen op en terug vanuit Sao Vicente.

Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen in de prijs van de reis. Je kan naar keuze zelf je vlucht boeken, of dit via ons doen. Bij boeking van vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Als je de vlucht via ons boekt, maakt deze ook deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van volgende bijkomende garanties:
- bijstand in geval van problemen met de vlucht;
- terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Vervoer tijdens de reis

De meeste transfers in het programma zijn inclusief en kunnen eventueel delend zijn samen met andere gasten. Bij aankomst in Mindelo neem je zelf een taxi naar het hotel, maar deze wordt telkens afgerekend door de hoteluitbater.

De transfers per openbaar vervoer gebeuren met taxibusjes, ookwel aluguer genaamd. Vaak moeten ook andere mensen mee. Wanneer je gebruik maakt van een aluguer collectivo betaal je ca. € 1 tot max. € 4  per rit. Let wel: op zon- en feestdagen rijden er minder aluguers.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Op de Kaapverdische Eilanden vindt de reiziger het hele jaar door mooi weer, maar de periode november tot juli geldt als de beste reistijd: aangenaam warm tussen 25 en 30°, bijna steeds onbewolkte hemel (behalve op eilanden met hoge toppen zoals op Santo Antão) en een normale luchtvochtigheid. De overheersende noordoost passaatwind voert droge lucht aan, terwijl de ligging in de Oceaan voor aangename temperaturen zorgt.
De eilanden liggen in het westelijkste deel van de Sahelzone en de toenemende droogte is nu probleem nummer één. In augustus (vooral São Vicente), september en oktober  (vooral in de bergen van Santo Antão, São Nicolau en Santiago) kan het wel eens regenen. Hoewel het er ook vele jaren helemaal niet geregend heeft, vallen er nu jaarlijks toch wel enkele buien. Bergpaden worden dan glad en moeilijker begaanbaar.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak) en 1 accessoire. Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen. Kijk op de website van de luchthaven voor richtlijnen over de toegelaten inhoud van je ruim- en handbagage.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne lagen. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • drinkfles of -zak
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Reispas:

Voor Cabo Verde heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Cabo Verde.
Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Visum:

Sinds 1 januari 2019 hebben de onderdanen van de Europese Unie geen visum meer nodig om Cabo Verde binnen te mogen voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Daar staat tegenover dat je nu wel je aankomst moet registreren en een luchthavenveiligheidstaks moet betalen. Indien wij min. 15 dagen voor vertrek over een kopie van je reispas beschikken, kunnen wij hiervoor zorgen via onze agent.

Reizen met kinderen:

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Check zeker vóór vertrek ook nog even de website van buitenlandse zaken op wijzigingen: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.

Geld

De munteenheid is de Portugese escudo.

Je neemt best geld mee in contanten; euro’s zijn perfect wisselbaar. Betaal- of kredietkaarten worden op de plaatsen waar wij komen zelden aanvaard. Omwisselen kan in banken in de steden of op de luchthaven en haven van São Vicente. De bank Caisa Economica biedt meestal de voordeligste wisselkoers en rekent geen kosten aan; op de luchthavens betaal je de meeste wisselkosten (tot 5 à 10 %).

Op alle eilanden is het ook mogelijk om geld op te nemen via een bankautomaat. Op de luchthavens werken de bankautomaten niet altijd en op de luchthaven van São Nicolau zijn er geen banken. Maar je kan wel ergens in de stad geld afhalen; vraag de chauffeur die je afhaalt om te stoppen bij een bankautomaat.
Banken zijn meestal dicht op zon- en feestdagen en zaterdagmiddag. De overige dagen zijn de openingstijden van 10-15.00 uur, soms van 8.00 - 12.00 uur.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: www.oanda.com/currency/converter/

Kaapverdië heft toeristenbelasting die ter plaatse in elk hotel wordt afgerekend, nl 220 Esc (€ 2) per persoon per nacht.

Gezondheid

Gezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: