België - De Transardense route


3-8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

België - De Transardense route


3-8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

België - De Transardense route


3-8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

België - De Transardense route


3-8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

België - De Transardense route


3-8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen België
De Transardense Route is al jaren een klassieker in ons aanbod. Over een lengte van 160 km slingert dit wandelpad zich door de Centrale Ardennen van La Roche tot Bouillon. Ze verbindt de mooie valleien van de Ourthe, de Lesse, de Lhomme en de Semois, allemaal zijrivieren van de machtige Maas. Regelmatig moet je flink wat klimmen en dalen, hetgeen mooie panorama’s oplevert. Arrangementen mogelijk van 3 tot 9 dagen. 
Aantal dagen: 3-8 dagen
Reisnummer: 21BE5TAA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Kleine Ardense dorpjes
 • Typisch logies voor de streek
 • Uitgestrekte bossen en mooie rivierdalen
 • Prima markering
 • Mooi in ieder seizoen

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,9

89 Beoordelingen

reviews van klanten

Mooie wandelvakantie, goed georganiseerd. Mooie logies, lekker eten. Wandelen door prachtige bossen, soms wat veel asfalt.

Filip S. -

Het was een super reis in ons eigen prachtige landje. Mooie natuur en een culinaire belevenis. Zeer goed georganiseerd.

Dirk V. -

Ik vond het een fantastische reis!

Begga S. -

Fantastische wandelervaring, mooie parcours, leuke hotelletjes, lekkere gastronomische maaltijden. Alles was in orde. Een aanrader !

Luc V. -

Algemene reistips

Dag 1

La Roche-en-Ardenne

La Roche is een belangrijk vakantiecentrum aan de meander van de rivier de Ourthe. Het stadje ligt op 220 m hoogte temidden van kleine valleien en omgeven door beboste heuvels. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door de ruïnes van een middeleeuws kasteel, van hieruit heb je trouwens een prachtig zicht op de stad en de omgeving. Je wordt verwacht voor het avondmaal.

Hotelovernachting. (A)

O = ontbijt     A = avondmaal

Dag 2

La Roche - Lavacherie

Bij de start van de Transardense route staat er al een steile klim op het programma. Nadien loopt de route doorheen een glooiend landschap naar Hives. Via La Vaux kom je in Cens, eens een welvarend dorpje, tegenwoordig zijn er echter nog slechts een twintigtal huizen bewoond. Het pad brengt je daarna langzaam omhoog tot een open plek in het bos vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op weidse, beboste horizonten. Bij Wyompont steek je de Ourthe over en wandel je voorbij Sprimont tot Lavacherie. Dit dorpje, dat in de jaren '50 als kuuroord diende voor ex-krijgsgevangenen, is nu nog steeds een hersteloord. Als het logies in Lavacherie (= gesloten op dinsdag) niet kan bevestigd worden dan wordt er in Tonny overnacht, 2 km verder op de Transardense route.

Tocht van 28 of 26 km. Hoogteverschil: + 522 m.  Tocht van 30 of 28 km bij overnachting in Tonny.

Je kan deze eerste wandeldag inkorten met 2 km door je wagen te parkeren op de gratis openbare parking bij het officiële startpunt van de tocht.

Hotelovernachting in Lavacherie. Op dinsdag of indien niet beschikbaar: overnachting in Tonny. (O, A)

Dag 3

Lavacherie - Saint-Hubert

Vandaag heb je een lange, vrij heuvelachtige, wandeling voor de boeg. Je begint met een klim naar Aviscourt in een schitterend landschap. De tocht gaat dwars door het dorp waar je nog talloze typische Ardense huizen kan bewonderen. In het bos van Freyr ontdek je nog een stukje ongerepte natuur; al naargelang het seizoen kan je hier narcissen, bosbessen, paddenstoelen of sporen van wild ontdekken. Bij het bos van Vesqueville zet je de afdaling in naar Saint-Hubert, een bedrijvig  handelsstadje. Het park in het lager gedeelte van de stad wordt elk jaar omgetoverd tot een rozentuin. 

Tocht van 16,2 km. Hoogteverschil: + 420 m. Bij vertrek vanuit Tonny i.p.v. Lavacherie: 14,2 km.

Hotelovernachting. (O, A)

opgelet: het hotelrestaurant is gesloten op zondag, maandag en dinsdag. Je kan eventueel een maaltijd bestellen in de stad.

Dag 4

Saint-Hubert - Nassogne

Vandaag trek je niet meer door het vlakke land maar door een paar van de prachtigste Ardense loof- en naaldbossen. In het plaatsje Fourneau Saint-Michel kan je het "Musée de fer" bezoeken dat een rijke verzameling werktuigen huist die indertijd in de metaalnijverheid werden gebruikt. Er is hier ook een gezellig cafeetje met streekgerechten. Het "Musée de la vie rurale" beslaat als openluchtmuseum 32 ha grond. Je route volgt trouwens een deel van de wandelpaden in dit domein. Nog enkele stevige klims scheiden je van Nassogne, dat een van de oudste plaatsen van de Ardennen is.

Op woensdag en donderdag is het logies in Nassogne gesloten. Er wordt dan een transfer voorzien naar een naburig beschikbaar logement, meestal in Hargimont.

Tocht van 27,3 km. Hoogteverschil: + 678 m.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 5

Nassogne - Mirwart + transfer naar Hatrival

Vandaag zijn de hoogteverschillen geringer; je loopt gedeeltelijk door bossen, maar vooral langs akkers en glooiende weilanden. In de vallei van de Masblette kom je in een landbouwgebied terecht, hier zal je veel kleine trekpaardjes zien staan. Awenne was in de 19de eeuw welvarend door zijn bloeiende klompenindustrie, je ziet er grote Ardense huizen in zandsteen en 19de-eeuwse fonteinen. Van hieruit is het nog een uurtje verder tot het gezellige dorpje Mirwart. Hier is er een transfer voorzien naar Hatrival waar je overnacht.

Tocht van 16,8 km. Hoogteverschil: + 442 m. 

Als het logies in Hatrival volzet is overnacht je in Awenne, de tocht wordt dan vandaag ca. 5 km korter.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 6

Mirwart - Daverdisse

Ochtendtransfer tot Mirwart waar je start met een tocht door twee buitengewoon mooie natuurgebieden: de vallei van de Marsau rond Mirwart en de vallei van de Haute-Lesse bij Daverdisse. Een rotsig pad brengt je langs vrij steile hellingen naar het boekendorp Redu. Elk jaar wordt er hier tijdens het paasweekend een "fête du livre" georganiseerd dat duizenden belangstellenden trekt. Ook het bekende Euro Space Center is een bezoekje waard. In het auditorium worden films vertoond over ruimtevluchten. Na Redu kronkelt het pad zich door de vallei van de Lesse, het is beslist één van de mooiste wandelpaden van de Ardennen. Geleidelijk aan klimt het tot Daverdisse, het einddorp voor vandaag.

Tocht van  22,7 km. Hoogteverschil: + 381 m.

Indien je in Awenne overnachtte is de tocht vandaag een stuk langer: 27,7 km. Indien gewenst kan je een transfer vragen tot in Mirwart (niet inbegrepen).

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 7

Daverdisse - Paliseul

De tocht is niet echt zwaar omdat er slechts weinig hoogteverschillen zijn enkel bij het verlaten van Daverdisse is er één helling te beklimmen. Ook het landschap wordt opnieuw meer open en je geniet van weidse zichten. Het eerste dorp dat je weg kruist is Porcheresse, een dorpje dat tesamen met Daverdisse toebehoorde aan de abdij van Stavelot. Na Opont moet je een tijdje de GR 14 volgen.

Tocht van 22,2 km. Hoogteverschil + 512 m.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 8

Paliseul – Bouillon 

Voorbij Carlsbourg lopen de Transardense route en de GR 14 weer samen tot in Mogimont. Hier trek je een prachtig beukenbos in. Na 13 km bereik je Sensenruth met zijn massieve Sint-Lambertuskerk. Daarna loop je meer zuidwaarts. Een sterk kronkelend pad langs de Semois voert je nadien naar Bouillon, de oudste hoofdstad van het hertogdom. Door haar unieke ligging is het altijd een grensstad geweest, de middeleeuwse burcht domineert de stad. Het 'Musée Ducal' huist een interessante afdeling over de geschiedenis van de kruistochten. Een extra nachtje in Bouillon is zeker interessant.

Tocht van 27,7 km. Hoogteverschil: + 445 m.

Transfer naar La Roche na de wandeling. Einde. (O)

OF

Extra overnachting in Bouillon. (O, A)

 

Verlenging

Extra overnachting mogelijk in Bouillon in half pension in een hotelletje in het centrum. 's Anderdaags word je na het ontbijt terug naar je wagen gebracht.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2021:

3 dagen / 2 nachten: € 320 p.p.
4 dagen / 3 nachten: € 450 p.p.
5 dagen / 4 nachten: € 595 p.p.
6 dagen / 5 nachten: € 735 p.p.
7 dagen / 6 nachten: € 865 p.p.
8 dagen / 7 nachten: € 1005 p.p.


Voorschot: € 150 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt en avondmaal vanaf het avondmaal op dag 1 t.e.m. het ontbijt van de laatste dag
 • transfer naar La Roche na de wandeling of na een extra nacht in Bouillon
 • bagagevervoer 
 • informatiepakket met wandelkaart 
 • gps-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • middageten en dranken
 • evt. inkomgelden 
 • toeristentaks (ter plaatse te betalen)
 • evt. verzekering

Toeslagen

Eenpersoonskamer samenreizend / alleenreizend:

 • 3 dagen / 2 nachten: € 150
 • 4 dagen / 3 nachten: € 195
 • 5 dagen / 4 nachten: € 240
 • 6 dagen / 5 nachten: € 360
 • 7 dagen / 6 nachten: € 360
 • 8 dagen / 7 nachten: € 380
 • 9 dagen / 8 nachten: € 445

Prijs extra nacht in Bouillon in half pension: € 122

Hond: € 13/nacht


Kortingen

 • zonder bagagevervoer: op aanvraag.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Vervoer tijdens de reis

Tijdens deze reis zijn er enkele transfers inbegrepen, respectievelijk:

 • dag 5: transfer van Mirwart naar Hatrival na de wandeling
 • dag 6: transfer van Hatrival naar het startpunt van de wandeling in Mirwart

Bij de reservatie trachten we steeds de hotels te boeken die het dichtst bij de wandelroute liggen maar zeker in het drukke seizoen is dit niet altijd mogelijk. Indien er na een lange wandeling hierdoor nog extra kilometers zouden bijkomen, waardoor het traject minstens 30 min. langer wordt, dan is er een transfer voorzien naar het logies. Ook 's ochtends kan er dan een transfer nodig zijn naar het startpunt van de tocht.

Deze ritten worden  meestal verzorgd door de logiesuitbaters of door onze lokale partner. Ze zijn inbegrepen in de prijs. 


Heen- en terugreis

Met de trein

Trein Brussel - Marloie en verder per bus (of per taxi: prijs op aanvraag) naar La Roche-en-Ardenne, ritduur: ca. 1 uur. Vertrek op regelmatige tijdstippen tijdens weekdagen. Op zaterdag en zondag zijn er een aantal mogelijkheden maar is de verbinding minder frequent. 

Afhankelijk van het eindpunt kun je gebruik maken van de taxitransfer naar La Roche (Quai du Gravier). Van daaruit neem je de bus lijn nr. 15 terug richting Marloie. Van daaruit neem je de trein terug naar Brussel. Je kan ook naar het station van Libramont gebracht worden.

Voor dienstregelingen van bussen kan je terecht op de site van de TEC, voor de treinen op de site van de NMBS

Met de wagen

Afstand vanuit Brussel: ca. 150 km. Je kan de auto tijdens de wandeltocht meestal achterlaten op de parking van het hotel in La Roche of op de gratis openbare parking bij het officiële startpunt van de wandelroute op de Place du Bronze. Op het einde van de reis word je teruggebracht naar je wagen na telefonische verwittiging na de wandeling of bij een extra overnachting 's ochtends na het ontbijt (uur kan worden aangepast na afspraken min. 2 dagen op voorhand).

 


Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Tijdens het jachtseizoen (1/10 – 31/12) zijn sommige paden afgesloten. Meestal moet er dan een omweg gemaakt worden die vaak over geasfalteerde wegen lopen. Daardoor kan het ook zijn dat bepaalde trajecten wat langer worden dan voorzien.

In vergelijking met de rest van ons land zijn de Ardennen over het algemeen een stuk natter. Door de vele hoogteverschillen in de omgeving van La Roche blijven de wolken soms hangen tussen de heuvels. Daardoor kunnen bossen en paden er soms modderig bijliggen, voorzie aangepast schoeisel. In de wintermaanden valt er vaak sneeuw.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Wandelniveau

 en . Dagtrajecten van 16,2 km tot 27,7 km over goede paden en met hoogteverschillen tot max. 678 m stijgen. Goede markeringen. Geen wandelbeschrijvingen, wel gps-tracks en kaart. Kunnen kaartlezen is noodzakelijk.

Let op:  soms moet er voor overnachting worden uitgeweken naar logies dat niet op de wandelroute ligt. Enkel bij grote afstanden (meer dan 30 min.) worden er desgevallend transfers voorzien (incl.). Hou hier rekening mee.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad. 

 


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Je draagt enkel je dagrugzakje tijdens de wandelingen. De hoofdbagage wordt vervoerd, daarbij geldt een beperking van max. 1 stuk bagage per persoon van max. 20 kg. 

Logies

Overnachting op basis van tweepersoonskamers meestal met eigen sanitair in goede hotels en/of gastenkamers in Ardense stijl. WIFI beschikbaar in sommige hotels.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • ontbijt is inbegrepen
 • de picknick is niet inbegrepen, je kan je aankopen doen in één van de dorpen waar je overnacht. eventueel kan je een lunchpakket laten klaarmaken in het hotel, ter plaatse te regelen.
 • avondmaal is inbegrepen, meestal in het hotel zelf maar bij sluiting van het hotelrestaurant kan het soms zijn dat je in een naburig restaurant dineert 

Honden

Toegelaten, mits reservatie. Toeslag van € 13 / nacht (te betalen bij reservatie).

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,.. die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Wij geven je graag meer informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als Anders Reizen-deelnemer korting krijgt.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 30 tot 35 liter volstaat meestal (min. 25 l). Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog. Zorg ook dat je je sneeuwschoenen aan je rugzak kan bevestigen.

Schoenen & kousen

 • stevige wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
 • wind- en waterdicht jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (afhankelijk van het seizoen)

Diversen

 • toiletpapier en hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick
 • drinkbus of -zak 
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

 


Reisdocumenten

Je identiteitskaart volstaat. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist.

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Achtergrondinformatie

Vlaanderen vakantieland maakte een mooie reportage, A l'aise op de transardennaise

'Gids voor Ardense bossen en rivieren', Guy Deflandre, uitgegeven bij Haitier in Brussel, 1992.

Verder kan je in de toeristische diensten van de dorpjes onderweg veel interessante boekjes en brochures vinden. Voor de VVV-kantoren van La Roche-en-Ardennne, Saint-Hubert en Bouillon zijn zeer goed gedocumenteerd.  

http://walloniebelgietoerisme.be/nl/3/regios/de-echte-ardennen

http://www.ardennentoerisme.nl/

 http://www.gta.be/Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: