Zuid-Afrika - Uitbreiding: Ontdek de Westkaap


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zuid-Afrika - Uitbreiding: Ontdek de Westkaap


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zuid-Afrika - Uitbreiding: Ontdek de Westkaap


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zuid-Afrika - Uitbreiding: Ontdek de Westkaap


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zuid-Afrika - Uitbreiding: Ontdek de Westkaap


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Zuid-Afrika
De Westkaap provincie biedt op korte afstand van elkaar sterk uiteenlopende landschappen: de mooie kust met zijn turkooizen wateren, de ruige Cederbergen, de elegante wijnstreek rond Stellenbosch en niet te vergeten het bruisende Kaapstad. Het voorgestelde programma biedt veel afwisseling in activiteiten. Als wandelreisspecialist kozen wij voor locaties waar veel wandelmogelijkheden zijn. Dit zijn doorgaans uitgestippelde paden van diverse lengte waaruit je ter plaatse een keuze kan maken.  Daarnaast bieden de parken en ook de overnachtingsplaatsen optionele activiteiten aan, zoals wild spotten tijdens game drives of boottochten, fietstochten, paardrijden, Om je zoveel mogelijk vrijheid en flexibiliteit te geven, hebben we die activiteiten niet standaard in het programma gestoken. Je kan ter plaatse dus nog volop kiezen in functie van waar je op dat moment zin in hebt. Al blijft wandelen natuurlijk nog altijd één van de beste en goedkoopste manieren om een land en zijn natuur echt te ondergaan…  
Aantal dagen: 12 dagen
Reisnummer: 20ZA5WKA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Stranden en wetlands van West Coast Nationaal Park
 • Westernlandschappen in Cederberg Nationaal Park
 • Tulbagh Natuurreservaat
 • De Kaapse wijnstreek
 • Boeiend Kaapstad en omgeving

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Naar Kaapstad
Bij aankomst op de luchthaven van Kaapstad staat een medewerker van onze plaatselijke partner je op te wachten. Hij assisteert je bij het ophalen van de huurwagen en overhandigt je praktische documentatie in verband met je reis. Daarna haal je de huurwagen op en rij je naar het eerste logies.


Overnachting in een verzorgd hotel in het centrum van Kaapstad (-) 

Dag 2-3

Kaapstad
Twee vrije dagen om de stad te verkennen.
Voor de wandelaar is de beklimming van de befaamde Tafelberg een must. Als je dit onder begeleiding van een gecertificeerde, lokale gids doet, krijg je onderweg verhalen over de tradities en gebruiken van de Afrikaanse Xhosa gemeenschap te horen.
Je kan een dagtrip maken via Hout Bay (waar je vele handwerkprojecten kan bezoeken) en via de prachtige Chapmans Peak naar Cape Point Nationaal Park. Hier kan je kiezen uit verschillende wandelroutes en bezoek je Cape Point en Kaap de Goede Hoop. Op de terugweg naar Kaapstad kan je nog even stoppen in Boulders Beach, de thuis van de Zuid-Afrikaanse pinguin.
Kaapstad biedt nog meer: het kasteel, het Two Oceans Aquarium, Robben Island (waar Mandela gevangen zat) en het Victoria & Alfred Waterfront,  beroemd vanwege zijn vele winkels, restaurants en terrasjes. 

Overnachting in een verzorgd hotel in het centrum van Kaapstad (O) 

Dag 4 - 5

West Coast Nationaal Park, Langebaan Lagoon en Paternoster
Een aangename rit van zo'n 140 km voert je langs de kustlijn omhoog naar Langebaan, een geliefde kustplaats met een mooie ligging aan een lagune. Het grenst aan het West Coast Nationaal Park, met zijn moerassen, witte stranden en turkooizen wateren de thuis van grote aantallen watervogels. In de lente (augustus & september) bloeit er bovendien een overdaad aan wilde bloemen.
Hier loopt het Strandvel Pad, 2 keer 14 km, een unieke route voor de westkust van Zuid-Afrika. 

Overnachting in een ecobungalow in het West Coast National Park (O op dag 4, - op dag 5)

Dag 6

Naar Goedverwacht
Rit via Malmesbury en Moreesburg naar Goedverwacht, een dorpje dat genesteld ligt in de Piketberg Mountains. Hier maak je kennis met je gastgezin. Zij nemen je mee op wandel en bieden een inkijk in hun dagdagelijkse leven.

Overnachting bij mensen thuis, in Goedverwacht (-)

Dag 7

Goedverwacht - Cederbergen
Na een lekker ontbijt ga je o.l.v. een gids op pad. Hij laat je kennismaken met het rijke verleden van Goedverwacht, zo breng je onderweg een bezoek aan de watermolen, het museum, de kerk, het schooltje en de oude graven van slaven. Na deze tocht doorheen de tijd trek je de natuur in en heb je keuze tussen 3 wandeltochten, nl. naar de Raaswater bushmen rotsschilderingen, naar de Piketberg of naar Bergrivier doorheen de groene vallei.
In de namiddag word je terug naar de wagen gebracht en vervolg je je weg zo'n 190 km landinwaarts in de richting van Clanwilliam en ontdekt een heel ander landschap, dat van het Cederberg Wilderness Reserve, een paradijs voor wandelaars! 

Overnachting in een cottage, prachtig gelegen aan de voet van het Wilderness Reserve, op een half uur van Clanwilliam (O)

Dag 8

Cederberg en het Wilderness Reserve
De Cederbergen met hun vreemd gevormde zandstenen formaties, badend in een warm licht, lijken zo uit een westernfilm te komen. De ceders waarnaar het gebergte genoemd werd, vind je nog slechts in beperkte aantallen tussen 1000 en 1500 m hoogte. Een boeiende wandeling van zo'n halve dag is de gemakkelijke tocht naar de rotsformatie Maltese Cross. Wil je het wat pittiger, dan is er de dagtocht naar Wolfberg Arch, waarbij je enkele steile stukken te overbruggen hebt. Permits voor de wandelingen vraag je ter plaatse in het verblijf.
Je kan het gebied ook te paard of per mountainbike ontdekken.

Overnachting in een cottage, prachtig gelegen aan de voet van het Wilderness Reserve, op een half uur van Clanwilliam (-)

Dag 9

Tulbagh
Verder naar Tulbagh (200 km). Dit stadje uit einde 17de eeuw heeft nog prachtige gebouwen in Kaaps-Hollandse stijl, daterend uit de 18de en 19de eeuw. Er zijn goede restaurants en wijnlokalen waar je kan proeven (o.m. uit de wijnkelder van je logies).

Overnachting in een charmante en sfeervolle wijnboerderij met zwembad (-)

Dag 10 - 11

Stellenbosch
Je rijdt verder naar Stellenbosch (120 km). Stellenbosch is meer dan het centrum van de wijn. Het heeft een lang verleden, waarvan prachtige gebouwen in Hollandse, Georgiaanse en Victoriaanse stijl getuigen. Er zijn interessante musea, goede restaurants en natuurlijk een keur van wijnhuizen om te bezoeken!

Overnachting in een gezellig ingericht guesthouse (O)

Dag 12

Vlucht
Afhankelijk van het tijdstip van de terugvlucht kan je nog een bezoekje brengen aan het Assegaaibosch Natuurreservaat, een bosrijk landschap omgeven door bergen op ongeveer 9 kilometer van Stellenbosch in de Jonkershoek Vallei. Daarna rijd je naar de luchthaven van Kaapstad en lever je de huurwagen weer in. Vervolgens internationale vlucht richting België of wie wenst, binnenlandse vlucht naar Johannesburg om je reis doorheen Zuid-Afrika verder te zetten.

(O)

Tip: Dit programma kan perfect gecombineerd worden met de 17-daagse reis tot Port-Elizabeth of met de 19-daagse reis, het noordoosten doorkruist.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 915 per persoon (o.b.v. 2 personen)

De prijzen zijn geldig tot 31/10/2020.
Bovendien is de prijs onder voorbehoud van beschikbaarheid van de vermelde huurwagen en logies op het moment van de boeking.

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.

Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Inbegrepen

 • Onthaal bij aankomst op de luchthaven in Kaapstad
 • Autohuur 12d, Klasse C met superdekking, (airbag, airconditioning, powersteering, radio/cd speler)
 • Logies zoals vermeld (onder voorbehoud van beschikbaarheid).
 • Maaltijden zoals vermeld.
 • Wandeltocht in Goedverwacht, met lokale gids
 • Uitgebreid infopakket (met Nederlandstalige autoroutebeschrijvingen)
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • Internationale en/of binnenlandse vluchten
 • Overige maaltijden.
 • Taksen
 • Brandstof voor de huurwagen
 • Excursies
 • Inkomgelden en conservation fees.
 • Persoonlijke uitgaven en fooien.
 • Verzekeringen.

 


Voorschot

30 % van de reissom.

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer (samenreizend): op aanvraag
 • Extra overnachting in Johannesburg: op aanvraag

Kortingen

 • Kind jonger dan 12 (op kamer ouders): op aanvraag.

Vlucht

Heen- en terugvlucht op Kaapstad (tenzij je per huurwagen vanuit de Oostkaap komt). 

Je kan naar keuze zelf je vlucht boeken, of dit via ons doen. In het laatste geval maakt de vlucht deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van volgende bijkomende garanties:
- bijstand in geval van problemen met de vlucht;
- terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).


Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Niveau

 tot . Je kan zelf de lengte en de zwaarte van de wandelingen bepalen. De hoogteverschillen in deze regio zijn over ’t algemeen niet erg groot.

Logies

De diverse logiesplaatsen zijn zo goed mogelijk uitgekozen omwille van de sfeer en hun ligging. Er is een mooie afwisseling van een goed hotel tot een guesthouse, wijnboerderij, bij mensen thuis en chalets.

Elke reservatie is onder voorbehoud van beschikbaarheid van de voorziene overnachtingsplaatsen. Wanneer een accommodatie op het ogenblik van boeking niet meer beschikbaar is, wordt een alternatief voorgesteld. Dit kan eenvoudiger of luxueuzer zijn, wat een invloed zal hebben op de pakketprijs.


Maaltijden

In het gedetailleerd reisschema vermelden we bij elke dag welke maaltijden er op die dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Op culinair vlak is Zuid-Afrika niet meteen een topper. De culinaire tradities stammen er af van veel landen en culturen. Typisch Zuid-Afrikaans is de ‘braai’. Dit is een barbecue met veel vlees. Daarnaast vind je ook meer internationale gerechten zoals Grieks, Duits, Spaans, Hongaars, Engels (fish en chips), Maleis, Indisch en Chinees. Ook fast food tref je aan op vele plaatsen.
Hieronder enkele gekende, typische Zuid-Afrikaanse gerechten:
­
Biltong: gedroogde en gekruide reepjes vlees
Sosatie: kebab.
Bobotie: gehaktschotel.
Bredie: stoofpotje met groenten, amandelen en rozijnen.
Boerewors: worst met speciale kruidenmix
Koeksisters: gebak gedrengd in siroop

Zuid-Afrika produceert zelf wijnen, sherry’s en brandy’s. De wijnen worden gezien als één van de beste ter wereld. De meest gekende zijn Klein Constantia, Rustenberg, Buiten Verwachting Boschendal, Neethlingshof, Vergelegen, Nederburg and Delheim. Wijn kan in tegenstelling tot bier ook in de supermarkt worden aangekocht (behalve op zondag). Als je zin hebt in een biertje, dan stap je best een liquor store binnen.
Verder is Zuid-Afrika het land van de rooibos thee, gemaakt van blaadjes van de fijnbosstruik. Het drankje zou een kalmerend en reinigend effect hebben.
Normaal gezien in de steden water van de kraan kunnen drinken, maar toch geven wij het advies om flessen water aan te kopen in de supermarkt. 


Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje.

Vervoer

Je verplaatst je met de huurwagen.

Formaliteiten

Reispas:
Voor Zuid-Afrika heb je een internationaal paspoort (reispas) nodig dat ten minste 30 dagen langer geldig is dan dag voor terugkeer, met minstens 2 lege bladzijden. Een reispas vraag je aan bij de administratie van je woonplaats en dit duurt 10 tot 15 dagen.

Visum:
Voor Zuid-Afrika heb je geen visum nodig (voor een verblijf van minder dan 90 dagen).

Reizen met kinderen:
Zuid-Afrika controleert in het bijzonder of volwassenen en kinderen familie van elkaar zijn en of die reis gebeurt met toestemming van de ouder(s). Ouders die met kinderen jonger dan 18 jaar naar Zuid-Afrika reizen moeten een kopie van het geboortecertificaat van het kind in het Engels bij zich hebben. Vraag je gemeentebestuur een meertalig geboortecertificaat, dat ook in het Engels is opgesteld. Voor kinderen jonger dan 12 jaar aanvaarden de Zuid-Afrikaanse overheden de Kids-ID als vervangend document. Een aantal (buitenlandse) luchtvaartmaatschappijen is echter niet vertrouwd met de Kids-ID en zou dit kunnen weigeren. Contacteer daarom de luchtvaartmaatschappij of ze de Kids-ID aanvaarden.

Indien niet beide ouders meereizen, is ook een schriftelijke toestemming (in het Engels) van de niet aanwezige ouder nodig. Ook dit document kan je bij het gemeentebestuur verkrijgen. De handtekening kan je laten legaliseren bij de gemeente.

Internationaal rijbewijs:
Ben je van plan een auto te huren, denk er dan aan je rijbewijs mee te nemen. Naast je gewone rijbewijs dien je voor een self-drive in Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland ook over een internationaal rijbewijs  te beschikken (ook al vermelden sommige instanties dat een Belgisch rijbewijs volstaat). Voor de aanvraag hiervan en voor meer informatie verwijzen we je door naar je gemeente. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is in dat geval vereist.

Check zeker vóór vertrek ook nog even de website van buitenlandse zaken op wijzigingen: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/Klimaat

Omwille van de uitgestrektheid van het land, heersen er verschillende klimaattypes, gaande van tropisch in het noordoosten (Krugerpark) tot mediterraan in het zuidwesten (Kaapstad). Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor het in oktober-november volop lente is en de gemiddelde dagtemperaturen tussen 19 en 24° liggen. In het Krugerpark is het overdag warm, tot 30° en meer, en ’s nachts rond 13°. Ook in de Drakensbergen, Lesotho en de Karoo kan het overdag erg warm worden en daalt ’s nachts de temperatuur mogelijks tot 10°. Zoals tijdens onze lente, kan het regenen of kan er al eens een bewolkte dag bijzitten.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Geld

Je kan in principe Zuid-Afrikaanse Rand afhalen aan geldautomaten (in de luchthaven) of cash euro’s ter plaatse wisselen, sommige banken rekenen hiervoor extra kosten aan. Je kan ook op voorhand Zuid-Afrikaanse Rand aankopen. Je informeert best bij je bank waar je de voordeligste koers bekomt en wat voor jou het voordeligst uitkomt.

In de meeste landen kan je vlot met de kredietkaart uit de automaat halen, doch raden wij aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Mocht je ter plaatse vreemde deviezen aankopen aan een automaat (met je betaalkaart) of bij een bank, dan zou je in meerdere keren kleine bedragen kunnen afhalen. Zo vermijd je dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…), maar voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Nog een tip? Je kan ook meerdere kaarten meenemen, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/


Gezondheid

Hieronder een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Zuid-Afrika door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Diepgaandere informatie vind je op www.itg.be (Reisgeneeskunde). Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met het ITG of een bevoegd arts.

Gele koorts
Er is geen gele koorts-risico, maar vaccinatie is officieel vereist vanaf de leeftijd van 1 jaar als je vanuit een land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen of langer dan 12u in transit bent geweest in een luchthaven in een land waar gele koorts voorkomt.

Malaria
In principe is er een laag risico op malaria in het droog seizoen in het noorden aan de grens met Mozambique en Zimbabwe, het Krüger Park inbegrepen, net als in het noordoostelijke deel van KwaZula/Natal. Omdat het risico laag is, is een adequate bescherming tegen muggen voldoende. Tracht muggenbeten te vermijden, wetende dat de anopheles-mug steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Je kan ’s avonds zo veel mogelijk dekkende, lichtgekleurde kledij dragen en de niet bedekte lichaamsdelen inwrijven met een sterk muggenwerend middel. Deze maatregelen kunnen, indien gewenst, worden gecombineerd met medicatie.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Schistosomiase of bilharzia 
Men kan besmet geraken met deze parasiet door contact met zoet water. We raden dan ook af om te gaan zwemmen of baden in zoet water. In zout water of zwembaden is er geen gevaar.

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met volgende (herhalings)vaccinaties:
DTP (difterien tetanus en polio), kinkhoest en mazelen, maar ook hepatitis A, hepatitis B, buiktyfus en hondsdolheid.


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: