Verenigde Staten - Alaska


18 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Verenigde Staten - Alaska


18 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Verenigde Staten - Alaska


18 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Verenigde Staten - Alaska


18 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Verenigde Staten - Alaska


18 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Verenigde Staten
Superlatieven schieten te kort in de beschrijving van Alaska. Niet alleen is het de grootste Amerikaanse staat, maar ook de dunst bevolkte en met meer kustlijn dan in alle andere staten bij elkaar. Niet minder dan tweederde van het land is beschermd natuurgebied. De concentratie aan in het wild levende dieren - zowel te land, te zee als in de lucht - is haast nergens zo groot. In de loop van deze reis bevind je je in steeds wisselende landschappen: van de uitgestrekte naaldbossen in het zuiden van Alaska tot aan de arctische toendra in het meer noordelijke Denali National Park, aangevuld met spectaculaire fjordenlandschappen. Aan de hand van een roadbook bezoek je diverse nationale parken, maar de natuur daarbuiten is vaak even overweldigend. 
Aantal dagen: 18 dagen
Reisnummer: 20US5ALA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Internationale vlucht.
Vlucht naar Anchorage, de grootste stad van Alaska. Na het oppikken van de huurwagen rijd je naar het hotel, gelegen in de binnenstad van Anchorage.

Hotelvernachting in Anchorage. (-)

Dag 2

Wandeltocht doorheen het Chugach State Park
Na een goede nachtrust trek je je stapschoenen om op verkenning te gaan in de Chugach Mountains met de Mount Marcus Baker als hoogste top (4016 m). De ligging van het gebergte aan de Golf van Alaska zorgt ieder jaar voor grote hoeveelheden sneeuw; het gebied is dan ook bekend als skioord. Je kan er een mooie 3 uur durende wandeltocht naar Flattop Mountain maken, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de omgeving. De liefhebbers kunnen de wandeltocht ook uitbreiden naar een ganse dagtocht.
Ritduur: ca. 40 km - Wandelduur ca. 3-6 uur.

Hotelvernachting in Anchorage. (-)

Dag 3

Anchorage – Ninilchik
Over het Kenai-schiereiland rij je verder tot aan Ninilchik, het oudste plaatsje van het schiereiland dat ongeveer halverwege tussen Soldotna en Homer ligt. Ninilchik heeft een mooi Russisch kerkje en is gekend omwille van de visvangst, onderweg kan je een mooie, korte wandeling maken langs de kust.
Ritduur: ca. 200 km - Wandelduur ca. 2 uur.

Hotelvernachting in Williams Lake nabij Ninilchik. (-)

Dag 4 - 5 - 6

Boot naar Halibut Cove en wandelen in Kachemak Bay State Park en Kenai Fjords National Park
Naar het kleurrijke vissersdorp Homer, aan het Kenai Fjords National Park. Vanuit Homer steek je per ferry of watertaxi Kachemak Bay over naar het ronduit idyllische Halibut Cove, dat alleen per boot bereikbaar is en de uitvalsbasis vormt voor de wandelingen in de wijde omgeving. Uitgestrekte bossen, rimpelloze meren, rivieren vol zalm en mooie wandelpaden. Kachemak Bay is wat men noemt een ‘critical habitat area’ en op verschillende plaatsen langs de kust zijn studiecentra gevestigd waar de talloze zee- en kustdieren worden geobserveerd. Kachemak Bay State Park was het eerste staatspark van Alaska.
Je kan diverse wandelingen maken in Kachemak Bay State Park en Kenai Fjords National Park. Op de laatste dag terugkeer per boot naar Homer.
Op dag 4: Ritduur: ca. 70 km.
Op dag 5 en 6: Wandelduur: 5-7 uur.

Op dag 4 en 5 overnachting in een comfortabele blokhut, in Halibut Cove (-)
Op dag 6 in een typische blokhut op een domein in Homer. (-)

Dag 7

Homer: Kenai Fjords NP - Soldotna
De liefhebbers kunnen in de voormiddag een vlucht boven het uitgestrekte Kenai Fjords Nationaalpark maken of wie het iets spectaculairder wil kan opteren om op berensafari te gaan, per watervliegtuig of per boot (zie toeslagen).
Nadien rijd je door naar de stad Soldotna gelegen aan de Kenai rivier. Deze rivier werd bij de '15 beste rivieren ter wereld' geselecteerd omwille van de uitstekende vis- en jaagmogelijkheden. De stad ligt aan de westelijke grens met het Kenai National Wildlife Refuge, een immens beschermd natuurgebied dat een thuishaven vormt voor beren, elanden, kariboes, schapen en vele vogelsoorten.

Overnachting in een B&B in Soldotna. (O)

Dag 8

Kenai-schiereiland - Seward
Het Kenai-schiereiland is een prachtig stuk natuur dat ook wel ‘mini-Alaska’ wordt genoemd. Het bezit nl. alle fysieke en geografische kenmerken die typisch zijn voor Alaska. Hoewel druk bezocht in de zomer, zijn de wandelingen langs de mooie ‘hiking trails’ een must. Er bevinden zich Atlantische wouden, bergen, ijsvelden, gletsjers, fjorden, rivieren, meren en tal van mogelijkheden op het vlak van buitensportactiviteiten. Je rijdt tot aan Seward en maakt een mooie dagwandeling naar het enorme Primrose Lake.
Ritduur: ca. 140 km – Wandelduur ca. 6 uur.

Hotelvernachting in Seward. (O)

Dag 9

Harding Icefield
Dagwandeling vanuit Seward naar het Harding Icefield, ongetwijfeld één van de mooiste dagtochten die je in Alaska kan maken. Het pad loopt omhoog naar een spectaculair uitzichtpunt, een horizon van ijs en sneeuw zo ver het oog reikt.
Ook heb je de mogelijkheid om een boottocht in het Kenai Fjords Nationaalpark te maken naar de Northwestern Fjords. Je komt ook vlakbij een indrukwekkende gletsjer waarvan je grote ijsbrokken onder oorverdovend lawaai in het water ziet vallen. Een onvergetelijke ervaring die zeker aan te bevelen is.
Ritduur: ca. 40 km – Wandelduur ca. 6 uur.

Overnachting in Seward. (-)

Dag 10

Via Prince William Sound naar Valdez
Een laatste maal rij je over het Kenai Peninsula en door de trein- en autotunnel naar Whittier, onderweg kan je een bezoekje brengen aan het bezoekerscentrum. Vervolgens vaar je per ferry doorheen de Prince William Sound in de Golf van Alaska naar de stad Valdez, een tocht van een goeie 3 uur. Onderweg heb je in de verte prachtige zichten op de fjordenkust en de in zee afkalvende gletsjers en bestaat de kans om een bultrug of een orka te zien. Valdez, de rijke ‘hoofdstad’ van de Alaskaanse olie-industrie, kwam in 1989 in het nieuws toen de olietanker Exxon Valdez, enkele uren na het verlaten van de pijplijnterminal van Valdez, vastliep op een rif en miljoenen liters ruwe olie in het heldere water van Prince William Sound loosde, met de gekende desastreuze gevolgen op ecologisch vlak.
Ritduur: ca. 170 km.

Overnachting in Valdez. (-)

Dag 11

Valdez – Glennallen – Tangle Lakes
Rit naar Glennallen, gelegen aan het begin van de Denali Highway. Je overnacht in Tangle Lakes, een gebied met een aantal meren die door rivieren aan elkaar zijn geketend over een afstand van 26 km. De streek is tevens gekend als archeologische vindplaats. Eenmaal aangekomen bij logies kan je de omgeving van Tangles Lakes te voet of per kano verkennen.
Ritduur: ca. 140 km .

Overnachting in een eenvoudige lodge in Tangle Lakes langs de Denali Highway. (-)

Dag 12

Tangle Lakes
Daguitstap met wandeling langs de Denali Highway (wandelmogelijkheden van 4 tot 7u) en de mogelijkheid om een mooie kanotocht op de Tangle Lakes te maken. De omgeving van de Denali Highway is een perfecte plek voor vogelliefhebbers.
Ritduur: ca. 100 km – Wandelduur: 4 tot 7 uur. uur.

Overnachting in een eenvoudige lodge in Tangle Lakes langs de Denali Highway. (-) 

Dag 13

Tangle Lakes - Denali National Park: Chingmit-gebergte
Rit over de, vanaf een bepaald punt onverharde, Denali Highway met het uitzichtpunt van McLaren Summit, het hoogste punt in dit toendragebied. Je arriveert uiteindelijk in het subarctische Denali National Park. Hier strekt zich het Chingmit-gebergte uit, waarvan de hoogste top Mount Mc Kinley is, die door de Inuit 'Denali' (of 'Grote') genoemd wordt en met zijn 6193 m de hoogste berg van Noord-Amerika is. Wie wenst, kan onderweg nog een mooie wandeling maken.
Ritduur 120 km – Wandelduur: 3 à 4 uur.

Overnachting in Mc. Kinley of in het 18 km verderop gelegen Healy. (-) 

Dag 14 - 15

Denali National Park
Vroeg uit de veren voor een dagvullende excursie (helaas zonder wandelingen) met een shuttlebus (privé-vervoer is in het park om milieuredenen verboden). Je wordt naar de uiterste noordkant van het park gebracht bij Wonder Lake, prachtig gelegen aan de voet van de Mc Kinley aan het einde van de verharde weg die door het Denali National Park loopt. Aan boord van de bus krijg je deskundige uitleg over het park en zijn fauna en flora. Onderweg kunnen enkele exemplaren van de rijke Alaskaanse dierenpopulatie je pad kruisen: elanden, kariboes, zwartstaartherten, talloze vogelsoorten, waaronder de indrukwekkende Amerikaanse arend, en ook berggeiten ('dall sheep') waaraan het Nationale park zijn bestaan te danken heeft. Dit is ook berengebied….
Op de tweede dag staat opnieuw een rit per shuttlebus op het programma, nl naar het visitor centre van Eielson, vanwaar je vervolgens een mooie dagwandeling kunt maken.

Overnachting in Mc. Kinley of in het 18 km verderop gelegen Healy. (-)

Dag 16

Hatcher Pass - Independence Mine Nantionaalpark
Je rijdt verder naar de Hatcher Pass en het Independence Mine Nationaalpark. Halve dagtocht op de Hatcher Pass met bezoek aan het bijbehorende spookdorp, waar we een goed beeld krijgen van de leefomstandigheden van de mijnwerkers/goudzoekers aan het einde van de 19de eeuw. Want om goud was het allemaal te doen. In 1867 verkocht Rusland Alaska aan de Amerikanen voor een appel en ei. Wisten ze veel dat er enkele jaren later goud (en een eeuw later aardolie) zou ontdekt worden? In deze regio werd in het begin van de 20ste eeuw ongeveer 14.000 kilo goud naar boven gehaald!
Ritduur: ca. 170 km – wandelduur: 3 à 4 uur.

Overnachting in een hut in Hatcher Pass. (-) 

Dag 17

Hatcher Pass - Anchorage
Opnieuw een prachtige wandeling in de bergachtige omgeving van Hatcher Pass. Onderweg kom je restanten tegen van de mijnbouw. Daarna verder naar Anchorage, waar je deze onvergetelijke reis aanving.
Ritduur: ca. 110 km – Wandelduur: 5 à 6 uur.

Hotelovernachting in Anchorage. (-)

Dag 18

Anchorage
Vrije voormiddag, waarna je terug naar de luchthaven rijdt, de huurwagen inlevert en weer terug richting België vliegt. Afhankelijk van de vluchturen land je de avond van dag 18 of op dag 19 in België.

(-)

Tip: Wie wenst, kan deze mooie reis doorheen Alaska verder zetten en nog doorreizen naar Glacier Bay, een adembenemende gletsjerwereld. Lees hieronder verder.

Verlenging Glacier Bay

Dag 18: 
Binnenlandse vlucht Anchorage - Gustavus en Glacier Bay NP 
Na het inleveren van de huurwagen vlucht met Alaska Airlines en via Juneau naar Gustavus, gelegen in het prachtige Glaciar Bay NP. In geval van een lange overstaptijd in Juneau is een uitstap naar het prachtige Mendenhall Glacier een aanrader.

Overnachting in Glacier Bay Lodge, in het midden van Glacier Bay NP gelegen. (L,A)

Dag 19:
Boottocht Glacier Bay
Dagvullende excursie per boot naar de gletscherwereld van Glacier Bay National Park. 

Overnachting in de Glacier Bay Lodge midden in Glacier Bay National park. (O,L,A)

Dag 20:
Gustavus
Vrije dag in Gustavus. Mogelijkheid tot zeekajak, hiking, vissen en nog veel meer.

Overnachting in de Glacier Bay Lodge midden in Glacier Bay National park. (O,L,A)

Dag 21:
Vlucht naar Anchorage
Vrije ochtend in Gustavus. 's Middags rechtstreekse vlucht van Gustavus naar Anchorage. Per taxi of shuttlebus naar het centrum van de stad.

Overnachting in Anchorage. (O)

Opgelet! Wij raden aan om de binnenlandse vlucht niet te laten aansluiten op je internationale vlucht (er is immers steeds een kans dat de binnenlandse vlucht geannuleerd of uitgesteld wordt).

Dag 22:
Internationale vlucht
Vrije voormiddag, waarna je terug naar de luchthaven reist om terug richting België te vliegen. Afhankelijk van de vluchturen land je de avond van dag 22 of op dag 23 in België.

(-)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2020

€ 3700 p.p. (obv 2 deelnemers)
€ 3205 p.p. (obv 3 deelnemers)
€ 2980 p.p. (obv 4 deelnemers)

De prijzen zijn geldig voor reizen in de periode 15/06/2020 en 10/09/2020.

Opgelet! De prijzen zijn onder voorbehoud van beschikbaarheid van de vermelde huurwagen. Vroeg boeken is dus aan te raden! Vanaf een drietal maanden voor afreis dienen we meestal huurwagens in een duurde categorie te boeken.

De standaard rondreizen in ons aanbod zijn met zorg samengesteld en er is goed nagedacht over de logische opbouw van een reis.  Zou je toch graag een kleine wijziging aanbrengen (in de vorm van een extra nacht of door een nachtje te schrappen) dan kan dit zonder meerkost. Voor grotere wijzigingen willen we steeds met jou overleggen.


Voorschot

30 % van de reissom.

Inbegrepen

 • Alle logies zoals vermeld (in twee, drie- of vierpersoonskamers of blokhutten)
 • Maaltijden zoals aangegeven in het dagschema
 • Ontbijt in Soldotna
 • Huurwagen economy klasse auto incl. verzekering (CDW), 1 chauffeur, afkoop eigen risico, drop-off kosten en luchthaventaks van dag 1 tot bij het vertrek
 • Inkomgeld voor Denali Nationaal Park en de twee excursies per shuttlebus.
 • Overtocht per watertaxi tussen Homer en Halibut Lagoon en transfers naar de wandeling op dag 5 en 6
 • Ferryovertocht van Whittier naar Valdez
 • Zeer uitgebreide reisbeschrijving met alle praktisch info en vele suggesties voor uitstappen en wandelingen + wegenkaart.
 • BTW.

Bij verlenging Glacier bay:

 • Binnenlandse vlucht Anchorage – Gustavus en terug (ook taksen en airporttransfers)
 • Excursie en inkomgeld Glacier Bay Nationaalpark
 • Volpension tijdens verblijf in Gustavus.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Overige maaltijden.
 • Overige toegangsgelden voor de nationale parken 
 • Brandstof voor de wagen
 • Tunneldoorgang tussen Whittier en Kenai (ca. US $ 40 / wagen)
 • Optionele activiteiten en excursies (zie dag-aan-dagschema en toeslagen).
 • Toegangsgelden nationale parken (uitgezonderd Denali Nat. Park en Glacier Bay Nat. Park – bij de verlenging)
 • Persoonlijke uitgaven en dranken.
 • Fooien.
 • Evt. verzekeringen.

Toeslagen

 • Rondvlucht boven Kenai Fjords Nationaalpark: ca. $ 200 p.p. voor 45 minuten.
 • Berensafari vanuit Homer: ca. $ 750 p.p. (hele dag per watervliegtuig) of ca. $ 450 p.p (hele dag per boot).
 • Boottocht in het Kenai Fjords NP: kosten ca. $ 220 p.p.
 • 4-daagse verlenging Glacier Bay:  op aanvraag (afhankelijk van prijs binnenlandse vlucht) - Richtprijs: ca. € 1795 (obv 2 deelnemers). 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 15 juni tot/met 10 september 2020

Vertrek van 15 juni tot 10 september.

De veerboot van Whittier naar Valdez vaart onregelmatig. Best wacht je met boeken van je internationale vlucht tot het reisschema definitief is. 


Wandelniveau

.


Bagage

De bagage vervoer je zelf in de huurauto.
Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak (met drinkbus, regenjas, picknick, etc.).

Logies

De overnachtingsplaatsen (zie ook dagschema) zijn verscheiden: pension, hotel, motel, chalets en  cabins, vaak  eenvoudig, maar mooi gelegen. Er worden - al naargelang het reisgezelschap- twee, drie- en vierpersoonskamers of hutten voorzien.


Maaltijden

Er zijn bijna geen maaltijden inbegrepen. In de praktijk kan het zijn dat er in enkele logiesplaatsen toch een ontbijt is inbegrepen. In de meeste hotels is een restaurant aanwezig waar je ontbijt en diner kan nuttigen. Anders kan je altijd in de buurt van het logies terecht. Aan de ingang van de parken is altijd wel een voedingszaak en in de steden zijn uiteraard mogelijkheden genoeg. Enkel tijdens de verlenging in Glacier Bay NP verblijf je in vol pension.

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag inbegrepen zijn.
O = ontbijt
L = lunch
A = avondmaal


Vervoer ter plaatse

Per huurwagen.


Reisperiode en klimaat

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 15 juni tot/met 10 september 2020

Het weer is moeilijk te voorspellen in Alaska. De gemiddelde dagtemperatuur in onze reisperiode  bedraagt in de kustregio 14° en iets warmer naar het binnenland toe. ’s Nachts is dat een graad of tien minder. Wisselvalligheid is echter troef in Alaska, waarbij regen (of zelfs een verdwaalde natte-sneeuwbui) en lagere temperaturen nooit uitgesloten zijn. Maar het kan op de middag net zo goed 25° worden bij prachtige zonneschijn. Je voorziet dus best laagjes-kleding voor alle weertypes.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief

 • evt. lakenzak: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (meestal als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt). Evt. zelf te maken met een gewoon bovenlaken dat je in de lengte dubbel plooit en langs de onder- en zijkant dichtnaait.

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief
 • handschoenen, muts en sjaal

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • reisstekker type A https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/soorten-stekkers/
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

De munt is de US dollar; je kan overal terecht met kredietkaarten en je kan makkelijk geld afhalen aan bankautomaten.

In de meeste landen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.
Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Ook wanneer je vreemde deviezen moet aankopen, doe je dit best ter plaatse aan een automaat (met je betaalkaart) of bij een bank. De koers is doorgaans minstens even voordelig of voordeliger dan wanneer je ze op voorhand in België via de bank besteld (indien dit al mogelijk is). Door meerdere keren kleine bedragen af te halen, vermijd je bovendien dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals www.oanda.com/currency/converter/.

Reisdocumenten

Reispas: Voor de VSA heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet geldig zijn voor de duur van je verblijf.
Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. Een reispas (die 5 jaar geldig is) kost € 71 voor meerderjarigen en € 41 voor minderjarigen, evt. aangevuld met gemeentetaks.

Visum: Je hebt geen visum nodig, wel een ESTA, het elektronisch systeem van het Department of Homeland Security om vooraf toestemming te krijgen om zonder visum te reizen naar de Verenigde Staten (ook als je er slechts in transit bent). De aanvraag moet online gedaan worden op de ESTA website (ook in het Nederlands) en kost 14 USD, te betalen met kredietkaart.
Dit is de enige officiële ESTA-website: https://esta.cbp.dhs.gov/ (Welcome to the Electronic System for Travel Authorization Web Site.) 

Opgelet: in de Verenigde Staten trad de Terrorist Travel Prevention Act in voege. In de praktijk betekent dit dat je als Belg niet in aanmerking komt voor een ESTA (de online toestemming om zonder visum naar de US te reizen) indien je tussen 2011 en nu in Iran, Irak, Soedan of Syrië bent geweest om andere redenen dan in opdracht van de Belgische overheid of een internationale hulporganisatie. Er zijn heel wat Belgen (ook Anders-Reizigers) die de afgelopen jaren als toerist Iran hebben bezocht. Als dat het geval is, kan je nog steeds naar de USA reizen, maar dien je tijdig een visum aan te vragen.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl. (Op reis in het buitenland).

Ben je van plan een auto te huren, denk er dan aan je (internationaal) rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is in dat geval vereist.

Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen die je kan terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die buiten Europa reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank. 

DTP-vaccin

Op reis gaan is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist,ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Diepgaandere informatie kan je vinden op: www.itg.be (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: