Tanzania - Kilimanjaro via de Machame-route


8 dagen

Periode zelf te bepalen


niet meer boekbaar

Tanzania - Kilimanjaro via de Machame-route


8 dagen

Periode zelf te bepalen


niet meer boekbaar

Tanzania - Kilimanjaro via de Machame-route


8 dagen

Periode zelf te bepalen


niet meer boekbaar

Tanzania - Kilimanjaro via de Machame-route


8 dagen

Periode zelf te bepalen


niet meer boekbaar

Tanzania - Kilimanjaro via de Machame-route


8 dagen

Periode zelf te bepalen


niet meer boekbaar
Individuele reizen Tanzania
De gemakkelijkste route naar de top van de Kilimanjaro is de Marangu-route.  De Machame-route daarentegen is landschappelijk mooier, maar echter ook moeilijker. Vooral het stuk net onder de top is bijzonder steil, verloopt over rotsen en is bij nat weer of sneeuw glad. Deze trekking naar de top van de Kilimanjaro kan gecombineerd worden met een (wandel)-safari en al dan niet uitgebreid worden met een verblijf op het eiland Zanzibar. 
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20TZ5KLA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • afwisselende landschappen
 • topbeklimming
 • één van de seven summits
 • indrukwekkende vergezichten

Kenmerken van deze route

 • de zuidelijke route
 • het meest populair
 • heel mooi
 • een iets zwaardere route
 • slapen in tenten

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst op Kilimanjaro Airport. Transfer naar je hotel in Moshi.

Overnachting op hotel in Moshi. (-)

Dag 2

Transfer naar Machame en klim naar Machame Kamp (3000m)
Vertrek om 9u voor de transfer naar Machame (ca. 40 km), het startpunt van de beklimming. Aanvang beklimming. Vanaf de poort van het nationaal park, volg je een gemakkelijk te volgen pad door het dichte bergwoud. Over een kam gaat het gestaag omhoog, met nu en dan steile gedeelten. Wanneer het woud plaatsmaakt voor heideland, wordt de helling iets minder steil. Wanneer je het Machame Kamp bereikt (3000 m), kan je bij helder weer de top van Kibo zien liggen.
Lengte: ca. 10 km – ca. 1200 m stijgen - wandelduur: 5 tot 7 uur.

Overnachting Machame Kamp (3000m). (O,L,A)

Dag 3

Klim naar het Shira Kamp (3800 m)
Je steekt een riviertje over en volgt het pad omhoog over de steile, rotsachtige bergkam. Na zo'n twee uur bereik je een steile, halfcirkelvormige rotswand. Je klimt omhoog langs deze wand; bovenaan is het terrein gemakkelijker begaanbaar. Je hebt er ook een mooi uitzicht op het Shira-plateau en de pieken aan de zuidrand. Je bereikt dit plateau na een uur stappen. Van hieraf loopt het pad haast vlak, leidend doorheen kleine struiken, bosjes gras en over kale plekken van zand en vulkaanas. Het pad klimt omhoog over een kleine kam, daalt weer af om een rivier over te steken en gaat nog een laatste maal bergopwaarts tot Shira Kamp (3840 m). 
Lengte: ca. 10 km – ca. 1200 m stijgen - wandelduur: 5 tot 7 uur.

Overnachting Shira Kamp (3840m). (O,L,A)

Dag 4

Tocht naar het Barranco Kamp (3900m)
Je klimt verder omhoog in de richting van de Kibo-piek, waarbij het pad tussen steeds groter wordende rotsblokken loopt. Na een tweetal uurtjes daal je af in een brede vallei, om aan de andere zijde er steil weer uit te klimmen. Verderop steek je een riviertje over; links zie je de oranje kliffen van de Lava Tower. Je stijgt tot op een bergkam; naarmate je vordert, zie je links de steile flanken van de Great Barranco Valley aflopen. Na een tijd daalt het pad steil af tot in deze vallei, waar het Barranco Kamp (3950 m) gelegen is.
Lengte: ca. 10 km – ca. 110 m stijgen – wandelduur: 5 tot 7 uur.

Overnachting Barranco Kamp (3950m). (O,L,A)

Dag 5

Klim naar Barafu Kamp (4600 m)
Verschillende stroombeddingen kruisend, loop je tot een groot rotsblok aan de voet van de Barranco Wall. Het pad loopt steil en langs deze rotswand omhoog, en het duurt één tot anderhalf uur eer je de top ervan bereikt. Vanop de Barranco Wall heb je een prachtig zicht op de Kibo-top, links van je. Vanaf hier loopt het pad overwegend vlak, verscheidene kleine valleitjes en rivierbeddingen kruisend. Zo'n twee uur later daal je steil af in de Karanga-vallei, waar je de laatste kans hebt om water in te slaan. Door twee lage valleien en over een verlaten vlakte met heide loop je verder in de richting van een brede bergkam. Je klimt omhoog over deze kam tot je het Barafu Kamp bereikt. De zichten vanop deze plek behoren tot de mooiste van de Kilimanjaro: omhoog naar de Kibo-piek, over het zadel naar Mawenzi en naar beneden over de vlakten.
Lengte: ca. 8 km – ca. 650 m stijgen – wandelduur: 8 tot 9 uur.

Overnachting Barafu Kamp (4600m). (O,L,A)

Variant: voor klimmers met veel ervaring: Klim naar Lava Tower Kamp (4600 m).

Dag 6

Topbeklimming. Afdaling naar Mweka Kamp
Dit deel van de trek houdt zo'n 10½ tot 14½ uur wandelen in, die nog zwaarder wegen door de hoogte en koude. Je vertrekt tussen middernacht en 1 uur ’s ochtends, zodat je bij zonsopgang op de rand van de krater bent en de mist vermijdt. (Indien je later vertrekt, riskeer je het laatste stuk van de topbeklimming en het eerste deel van de afdaling door smeltende sneeuw te moeten afleggen, wat de zaak enkel maar bemoeilijkt en gevaarlijker maakt.) Hoewel er geen technisch klimmen aan te pas komt, gaat het hier om één van de steilste niet-technische routes van de Kilimanjaro.
Van Barafu Kamp leidt het pad omhoog naar de westelijke kam van de South-East Valley. Deze kam loopt over in de hoofdwand van de Kibo, en het pad wordt steeds steiler, tussen sneeuw en rotspuin. Doorheen een steil, met sneeuw bedekt stuk bereik je de kraterrand bij Stella Point (5700 m). Van hier is het nog één tot anderhalf uur doorzetten langs de kraterrand tot Uhuru Peak (5896 m). Dit stuk is het zwaarste, maar het landschap rondom (rechts de steile kraterwanden en links de sneeuwbedekte buitenste hellingen van de koepel) is adembenemend. Op de top vind je een vlag en een gedenkplaat met een citaat van president Nyerere.
Vanop de top keer je langs dezelfde route terug tot Barafu Kamp, die je na 2½ tot 3½ bereikt. Je daalt steil verder af tot Mweka Kamp (3100 m), aan de rand van het woud.
Lengte: ca. 5 km omhoog en 12 km omlaag – ca. 1300 m stijgen en 2800 m dalen – wandelduur: 6 tot 7½ uur tot Uhuru Peak, aansluitend 4½´tot 7 uur tot Mweka Kamp.

Overnachting Mweka Kamp (3100m). (O,L,A)


Variant voor klimmers met veel ervaring: Topbeklimming over zeer steil en moeilijk stuk (uitsluitend geschikt voor ervaren bergwandelaars in klein aantal). Afdaling naar Mweka Hut (= terugkeer via Mweka-route).

Dag 7

Afdaling naar Mweka, transfer naar Moshi.
Steile afdaling door het woud, tot het punt waar je wordt opgewacht voor de transfer naar Moshi.

Overnachting hotel Moshi. (O)

Dag 8

Na het ontbijt transfer naar de luchthaven of verlenging.

(O)

Uitbreiding Zanzibar

Surf naar: Zanzibar

Verlenging Safari

Surf naar:
Safari per 4x4
Wandelsafari en safari per 4x4

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1970 per persoon (o.b.v 2 deelnemers)
€ 1950 per persoon (o.b.v 3 deelnemers)
€ 1920 per persoon (o.b.v 4 deelnemers)

De prijzen zijn geldig tot 31/10/2020. 
De prijs is gebaseerd op een vaste koers van de dollar. Zo bent u gerust dat de prijs van uw reis niet meer omhoog zal gaan.

Trekking en safari in Tanzania zijn helaas duur (mede door de hoge toegangsgelden tot de nationale parken) en wie gebruik wenst te maken van het allerbeste kampeergerief, de mooiste overnachtingsplaatsen, de comfortabelste voertuigen en de beste gidsen betaalt hiervoor een groot bedrag.

Daarom opteren we ervoor om niet in de eerste plaats het hoogste comfort te bieden, maar wel een goede prijs-/kwaliteitverhouding. We doen dit door bijvoorbeeld samen te werken met een kleinschalige lokale partner, ons te verplaatsen met landrovers in plaats van luxueuze minivans en gebruik te maken van standaard tweepersoonstenten met matrasjes. 

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30% van de reissom

Inbegrepen

 • Overnachtingen zoals vermeld in het dagschema
 • Maaltijden zoals vermeld
 • Kampeermateriaal waar vereist (behalve slaapzak en -mat)
 • Beklimming volgens de opgegeven route met lokale, Engelssprekende gids, transfers en bagagevervoer
 • Alle transfers
 • Toegangsgelden voor het park.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Dranken (behalve thee en koffie bij het ontbijt)
 • Overige maaltijden
 • Fooien en persoonlijke uitgaven
 • Visa (50 euro)
 • Reisverzekering (verplichte alpinismeverzekering, evt. af te sluiten bij AR)

Vluchten

Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen. Je kan naar keuze zelf je vlucht boeken, of dit via ons doen. Bij boeking van de vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Als je de vlucht via ons boekt, maakt deze ook deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van volgende bijkomende garanties:
- bijstand in geval van problemen met de vlucht;
- terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Niveau

  Een goede conditie en uithoudingsvermogen is absoluut vereist. De dagtrajecten zijn gemiddeld 5 tot 7 uur lang. De topbeklimming is bijzonder zwaar, en omvat zo'n 7 tot 8 ½ u. stijgen en aansluitend zo'n 4½  tot 7 u. dalen.

Indien je kiest voor de zware variante: de topbeklimming op dag 6 is bijzonder zwaar, en omvat zo'n 6 tot 7½ uur stijgen en aansluitend zo'n 4½ tot 7 uur dalen. Hoogteverschil (stijgen) per dag tot 1450 m.

De beklimming van de Kilimanjaro is technisch niet moeilijk. De grootste moeilijkheid ligt in het grote hoogteverschil dat op enkele dagen moet overbrugd worden. Ademnood, hoofdpijn en misselijkheid zijn hiervan het gevolg, in ernstige gevallen ook de zgn. hoogteziekte. Het minimum aantal dagen nodig voor een beklimming is vijf. Omdat in dat geval de kans op gezondheidsproblemen bijzonder hoog is, raden wij echter sterk aan een bijkomende dag te voorzien, zodat je kan wennen aan de hoogte. Je blijft dan een volledige dag op dezelfde hoogte en maakt een wandeling in de omgeving van de verblijfplaats

Bagage

Tijdens de beklimming wordt de bagage gedragen door dragers, waarbij het gewicht van jouw bagage max. 15 kg mag bedragen.

Jijzelf draagt enkel je dagrugzak (met je persoonlijke dagspullen, middagpicknick en drank).


Logies

 • Moshi: je overnacht in een middenklasse hotel. Het hotel biedt een 60-tal kamers. Er is een restaurant. Het hotel heeft een openluchtzwembad en tuin. Wifi is aanwezig.
 • Tijdens de beklimming: van de Kilimanjaro via de Machame-route overnacht je in tweepersoonstenten. Je zorgt zelf voor een slaapmatje en een voldoende warme slaapzak.

Maaltijden

In Moshi is er een ruime keuze aan restaurants, in alle prijsklassen. We voorzien daar dan ook enkel het ontbijt. Voor een avondmaal betaal je tussen de 10 à 20 euro, zonder dranken.
Tijdens de beklimming van de Kilimanjaro worden de maaltijden bereid door een kok. De maaltijden zijn zo gevarieerd als mogelijk en verrassend uitgebreid, hoewel de beschikbaarheid van verse producten als vlees en fruit uiteraard beperkt is. Indien je graag snackt, neem je best een voorraadje energierijke snacks mee van thuis.

Vervoer ter plaatse

Privé vervoer

Reisperiode en klimaat

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

De Kilimanjaro kan het hele jaar door beklommen worden, hoewel de meest geschikte periodes ook hier in het droge seizoen vallen. De beste periode loopt van januari t.e.m. maart en half juni t.e.m. oktober. In november en december heb je meer kans op regen en/of sneeuw. In april en mei heb je het meeste kans op regen waardoor de beklimming veel zwaarder is.
De gemiddelde dagtemperaturen in Arusha en Moshi en op de lagere gedeelten van de Kilimanjaro variëren van ca. 25° in juli/augustus tot 32/33° in januari/februari; ‘s nachts kan het een graad of 10 afkoelen. Op de berg wordt het geleidelijke kouder naar de top toe, zowat 1° per 200 m. Er heersen grote tempera­tuurverschillen boven 4000 m: overdag is het in de zon +15°C en bij bewolking ca. 0°C. 's Nachts kan de temperatuur dalen tot -10°. Tijdens de beklimming worden verschillende klimaatzones doorkruist, van vochtig-warm tot arctisch-koud; kleding aangepast aan deze verschillen is dan ook vereist.
Voor een safari is het droge seizoen (juni tot oktober) aangewezen, gezien de dieren dan de schaarse drinkplaatsen opzoeken en de vegetatie betere observatie toelaat.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: ruime rugzak, stevig reistas of kitbag
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.
 • zak of tas om spullen in te stoppen die je niet meeneemt tijdens de trekking en achterlaat in het hotel in Moshi.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij. 

Schoenen & kousen

 • voor meerdaagse trekkings in het gebergte: hoge trekkingschoenen.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)
 • evt. getten (om de onderbenen te beschermen tegen water)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief

 • een degelijk slaapmatje (onze agent stelt ook ter plaatse gratis slaapmatjes ter beschikking, maar over de kwaliteit hiervan kunnen we echter niet waken)
 • warme slaapzak (tot -10°C)
 • evt. liner/binnenslaapzak (kan je slaapzal enkele ° warmer maken)

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • handschoenen, muts en sjaal
 • thermisch ondergoed
 • evt. zwemgerief

Diversen

 • goede zonnebril
 • handdoeken (evt. sneldrogende)
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje (om evt. onder de kledij te dragen)
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkbus (min. 1.5 l)
 • adapter voor stopcontacten (zie Tanzania)
 • fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. wandelstokken

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Reispas:
Voor reizen naar Tanzania heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende.Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit het land. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis.

Visum:
Je hebt eveneens een visum nodig, zijnde een toelating om voor een beperkte periode in Tanzania te verblijven. Je kan het visum bij aankomst op de luchthaven aankopen of indien je een lange wachtrij op de luchthaven wenst te vermijden, vooraf het visum aankopen op de ambassade in Brussel of vooraf online een e-visum aanvragen.

Een visum bij aankomst op de luchthaven aankopen, betekent meestal een lange wachttijd. Je dient een visa application form in te vullen en je hebt je paspoort nodig, alsook 2 recente pasfoto’s, een kopie van je vliegtuigticket en 50 euro.
Het is echter makkelijker om je visum voor afreis te regelen. Dit kan op de ambassade van Tanzania in Brussel (meer informatie vind je op http://www.tanzaniaembassy.be). Je neemt het visa application form dat je op de website vindt ingevuld mee, alsook je paspoort, 2 recente pasfoto’s, een kopie van je vliegtuigticket en 50 euro.
Of je kan een e-visum vooraf online aanvragen: Sinds eind 2018 bestaat ook die mogelijkheid. Hiervoor surf je naar de volgende website: https://eservices.immigration.go.tz/visa/. Neem eerst de visa guidelines door en klik vervolgens op “New Application”. Je hebt een kopie van je paspoort nodig (de pagina met je foto), alsook een kopie van je vliegtuigticket. De aanvraag kost 50 USD en kan per kredietkaart worden vereffend. De goedkeuring van je visum kan een tweetal weken in beslag nemen, dus vraag het visum tijdig online aan.

Reizen met kinderen:
Een ouderlijke toestemming wordt aanbevolen als de kinderen niet reizen met beide ouders.

Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.


Geld

De munt is de Tanzaniaanse shilling (TZS). Import of export ervan is verboden. Amerikaanse dollars zijn vlot wisselbaar. Zorg er wel voor dat je dollarbiljetten hebt met een jaartal na 2006. Biljetten met een jaartal van voor 2006 worden niet aanvaard. Grote biljetten geven ook een betere wisselkoers dan kleine biljetten. Vraag wel voldoende kleine biljetten in ruil (wisselgeld is soms een probleem). In Moshi kan je ook terecht bij een bankautomaat (ATM) om TZS af te halen. Houd er wel rekening mee dat pinautomaten soms buiten werking zijn of onvoldoende geld bevatten. Daarom raden we je aan naast je bankpas altijd voldoende contant geld mee te nemen.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…), maar voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

In de meeste landen kan je meestal vlot geld uit de automaat halen, doch raden wij aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Nog een tip? Je kan ook meerdere kaarten meenemen, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Hieronder een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Tanzania door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Diepgaandere informatie vind je op www.itg.be (Reisgeneeskunde). Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met het ITG of een bevoegd arts.

Gele koorts
Het risico op gele koorts is laag, maar een vaccinatie wordt wel aanbevolen. Ze is officieel vereist vanaf de leeftijd van 1 jaar als je vanuit een land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen of langer dan 12u in transit bent geweest in een luchthaven in een land waar gele koorts voorkomt. Vaccinatie kan enkel gebeuren in een gespecialiseerde vaccinatiecentrum.

Malaria
Er is malariarisico beneden de 1800 m. Het gebruik van muggenwerende middelen bij buitengaan tussen zonsondergang en zonsopgang is aangeraden, alsook slapen onder een geïmpregneerd muskietennet. Overleg best met je arts indien je deze maatregelen wenst te combineren met medicatie.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Knokkelkoortsen
In Tanzania kunnen dengue-en chikungunyakoorts voorkomen. Deze ziekten worden overgedragen door muggen die overdag steken. Er bestaat geen vaccin geschikt voor reizigers. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen toe te passen overdag.

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met volgende (herhalings)vaccinaties:
DTP (difterien tetanus en polio), kinkhoest en mazelen, maar ook hepatitis A, hepatitis B, buiktyfus en hondsdolheid.

Schistosomiase of bilharzia 
Men kan besmet geraken met deze parasiet door contact met zoet water. We raden dan ook af om te gaan zwemmen of baden in zoet water. In zout water of zwembaden is er geen gevaar.

Hoogteziekte
Kan optreden vanaf 2000 m en is een reëel gevaar tijdens deze reis. Het treedt op ten gevolge van een slechte aanpassing van je lichaam aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Het heeft niets te maken met de graad van fysieke training, noch met het aantal keren dat je al op grote hoogte verbleef. Wie er in het verleden al last van had, loopt grote kans er blijvend last van te ondervinden. Het geneesmiddel Diamox (enkel te verkrijgen op doktersvoorschrift) zorgt voor een snellere acclimatisatie en kan evt. worden meegenomen op trekking (zeker aangeraden indien je al hoogteziek bent geweest).
De lokale gidsen, zijn op de hoogte van de gevaren van hoogteziekte. Ze geven raad op het vlak van preventie en weten ook wat te doen in geval hoogteziekte de kop opsteekt.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: