Zweden - Lapland: wandelen boven de poolcirkel


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zweden - Lapland: wandelen boven de poolcirkel


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zweden - Lapland: wandelen boven de poolcirkel


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zweden - Lapland: wandelen boven de poolcirkel


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Zweden - Lapland: wandelen boven de poolcirkel


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Zweden
Vanuit Kiruna ontdek je drie grote valleien en 4 Nationale Parken boven de poolcirkel. Tijdens niet al te zware wandelingen word je ondergedompeld in de ongerepte, woeste natuur van Zweeds Lapland. De zuivere lucht en de zon die nooit ondergaat, krijg je er gratis bij.
Aantal dagen: 11 dagen
Reisnummer: 20SE5LLA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Desolate natuur & totale rust
 • 4 Nationale Parken: Sarek, Muddus, Stora Sjöfallet en Abisko
 • Afwisselende landschappen
 • Bezoek aan de ijzerertsmijn in Kiruna

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van naar Kiruna, zo’n 200 km boven de poolcirkel. In Kiruna pik je de huurwagen op en rijd je naar het hotel.

Overnachting in Kiruna.

Dag 2

De stad Kiruna ‘dankt’ haar bestaan aan de schier eindeloze voorraad ijzererts die er al meer dan een eeuw wordt ontgonnen. Enerzijds zorgde dit voor economische ontwikkeling, anderzijds voor veel spanning met de oorspronkelijke Sami-bevolking en voor bodeminstabiliteit waardoor een groot deel van de stad bezig is te verhuizen. Een geleid bezoek aan de ijzerertsmijn is dus zeker de moeite waard (vooraf zelf online te reserveren).

Transfer (300 km) naar Arrenjarka, een schiereilandje in het gigantische Sakkat-meer. Onderweg, in Gällivare,  doe je in de supermarkt inkopen van hoofdzakelijk verse voedingswaren voor de komende dagen (in Arrenjarka is enkel een kleine winkel met een beperkt aanbod).  

Na het avondeten heb je nog tijd om een korte verkenning te maken. 

Overnachting in Arrenjarka.

Dag 3

Een transfer van 50 km brengt je aan het startpunt (parking) van een driedaagse. Een gemakkelijke inlooptocht  brengt je naar de berghut Aktse waar je 2 nachten logeert. In de tweede helft van de wandeling steek je regelmatig via een knuppelpad het moeras over. Je hebt continu zicht op een steile rotswand die aan de horizon ligt, het wandeldoel voor morgen. Je bevindt je in het Nationaal Park Sarek, naar verluidt dat met de meest dramatische berglandschappen van Zweden

Overnachting in berghut Aktse.

16,6 km - 254 m stijgen en 204 m dalen - 4:45 à 5:30 uur.

Dag 4

Je wandelt door de indrukwekkende vallei Rapadalen naar de top van de Skierfe. Na een eerste steilere klim, is de tocht zeer geleidelijk opgaand. Her en der moet je een sneeuwveldje oversteken. Het zicht vanop de top is fantastisch. Neem zeker uitgebreid de tijd om te picknicken en te genieten van het uitzicht voor je de terugtocht aanvat.

Tweede overnachting in de berghut hut Aktse. 

15,5 km - 801 m stijgen en weer dalen - 5:30 à 6:30 uur.

Dag 5

Terugkeer naar de plaats waar je je wagen achterliet. Optioneel en indien beschikbaar, kan je voor de eerste 6 km een bootje nemen. 

Terug op schiereilandje Arrenjarka kan je een stukje meer verkennen per bootje of kajak. Of gebruik maken van de drijvende sauna op het meer (alles optioneel).

Overnachting in Arrenjarka.

16,6 km - 204 m stijgen en  254 m dalen - 4:45 à 5:30 uur 

Dag 6

Verandering van vallei en van landschap. De wandeling vandaag toont je het Muddus, een Nationaal Park van intact ‘oer’-woud, veengebieden en watervallen. Einddoel is dan ook de Muddusfallet, een mooie waterval van net geen 50 m hoog.

Na de wandeling is het nog een kleine 2 uur rijden naar een nieuwe bestemming: Nationaal Park Stora Sjöfallet. Ook hier weer die ongerepte wouden, maar dan eerder met een alpien karakter.  

Overnachting in Stora Sjöfallet.

15,1 km - 381 m stijgen en weer dalen - 4:45 à 5:15 uur.

Dag 7

Na een transfer van 18 km start je de wandeling op Zwedens bekendste langeafstandspad,  ‘Kungsleden’ of Koningspad. Vanaf de hut Vakkotavare stijg je naar het plateau met zicht op de Áhkká, de heilige berg van het Sami-volk, een massief met 11 pieken waarvan de hoogste 2016 m is. Je bepaalt zelf hoe ver je kan gaan, maar het minimale doel is een van de meertjes op het plateau. Het plateau is zeer waterrijk en een habitat voor verschillende soorten kleurrijke mossen en korstmossen. Terugkeren gebeurt via dezelfde weg maar het uitzicht is totaal anders.

Vlakbij het hotel ligt het Naturum, het educatief centrum over het leven van de Sami, de oorspronkelijke inwoners van noordelijk Scandinavië en het grensgebied in Rusland. Na de wandeling rest er nog tijd om een kijkje te nemen. 

11 à 16 km - 490 à 540 m stijgen en weer dalen - 5 à 6 uur.

Overnachting in Stora Sjöfallet.

Dag 8

Je hebt een rit van zo’n 350 km voor de boeg die je in een boog via Gällivare en Kiruna noordwaarts naar Abisko voert, gelegen in het gelijknamige Nationaal Park. Na check-in kan je nog wandelen met keuze tussen 1.5, 2.7 of  6.5 km. Je doorkruist daarbij de kleine canyon van Abisko. Ook het plaatselijk Naturum is het bezoeken waard. 

Overnachting in Abisko Turiststation, de grootste en oudste overnachtingsstop van de STF (de Zweedse toeristenvereniging) die rond 1900 de deuren opende (en uiteraard al meerdere malen werd gemoderniseerd). 

Dag 9

Door de vallei van de Abiskojåkka-rivier wandel je - opnieuw over het Kungsleden-pad - naar het Abiskojaure-meer en weer terug (gedeeltelijk in een lus en gedeeltelijk heen en terug).

22,8 km - 380 m stijgen en weer dalen - 7:30 à 8 uur 

Overnachting in Abisko Turiststation.

Dag 10

Rit van 30 km naar de parking vlakbij het treinstation van Vassijaure. Hier begint een luswandeling naar het Trollsjon-meer, niet alleen een erg mooie picknickplek, het water is naar verluidt het meest kristalheldere van Zweden. Een mooie afsluiter.

16,4 km - 559 m stijgen en weer dalen - 6 à 7 uur 

Je pikt je wagen op en rijdt terug naar Kiruna (ca. 1 uur). 

Overnachting in Kiruna.

Dag 11


Transfer naar de luchthaven, inleveren van de wagen en terugreis.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijs per persoon geldig voor 2020:

 • € 960 op basis van 2 deelnemers

Deze prijs werd berekend op basis van STF-lidmaatschap, de Zweedse vereniging voor toerisme, die heel wat accommodaties uitbaat. Je dient dus STF-lid te worden. Dit kan je online in orde brengen. Een lidmaatschap van Hostelling International of DNT volstaat eveneens. 


Voorschot: € 290 totale reissom

Inbegrepen

 • logies
 • ontbijt
 • infopakket met wandelkaarten en GPS-tracks*
 • BTW.
(*) De wandelbeschrijvingen zijn erg summier. Kennis van kaartlezen en GPS-wandelen is noodzakelijk.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • huurwagen voor lokale verplaatsingen
 • lidmaatschap STF (Zweedse vereniging voor Toerisme): 435 SEK
 • evt. gegidst bezoek ijzerertsmijn Kiruna (9u00 - 11u45): 380 SEK
 • evt. andere optionele bezoeken en activiteiten
 • dranken
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 15 juni tot/met 15 september 2020

Het weer in Lapland is in de zomer meestal wisselvallig (zon, regen, mist, sneeuw…) met temperaturen die  overdag variëren van 5 tot 15°. Maar er zijn net zo goed dagen mogelijk met temperaturen boven 25°. Voorzie je dus op alle weertypes, ook wat kledij betreft. In de zomer blijft het lang licht met de weken voor en na 21/6 een zon die nooit onder de horizon daalt(voorzie dus een slaapmasker als je niet goed met licht kan slapen). 

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Heen- en terugreis

Je vliegt met SAS van Brussel via Stockholm naar Kiruna of met SAS of Brussels Airlines naar Stockholm, gevolgd door de comfortabele nachttrein naar Kiruna. Ter plekke is een huurwagen nodig (richtprijs op basis van 2 personen: € 500).

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Bij aankoop van een vervoersbiljet via Anders Reizen, voor pakketreizen waarbij het vervoer niet is inbegrepen, worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor vliegtuigtickets 30 euro per reservatiedossier, voor alle andere vervoermiddelen 25 euro per persoon en per biljet.

Let op! Indien je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug.


Wandelniveau

Dit is een wandelreis van niveau  met de voorlaatste wandeling  / . Voor de precieze afstanden en hoogteverschillen: zie dagschema.

De paden zijn ruig, regelmatig moet je door een beekje of moeraspartij en heel soms moeten de schoenen uit omdat het water te hoog komt. Mogelijks stap je ook al eens door een sneeuwveld. 

Klik hier voor meer uitleg over het stappertjessysteem.

De wandelbeschrijvingen zijn erg summier. Kennis van kaartlezen en GPS-wandelen is noodzakelijk.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies en maaltijden

2 x hotel Kiruna in een modern en milieuvriendelijk hotel met wellness; je slaapt in een mooi ingericht chalet met alle comfort. Avondmaal in een restaurant.

2 x lodgehotel in Arrenjarka middenin de natuur, van basic cabins met gemeenschappelijk sanitair tot comfortabel uitgerust met privé-sanitair. Allen hebben kookgelegenheid en er is ook een restaurant.

2 x hut Aktse met basic comfort: toiletten zijn buiten, er is 1 open douche aan de sauna. Per slaaphut is er een keuken met gasfornuis, potten en pannen en zonder stromend water (emmers water halen). De hutwinkel is goed voorzien en laat toe om twee goeie maaltijden te bereiden. Je kan er ook nog bijkomende zaken kopen voor de picknick.

2 x in Stora Sjofallet; hotelkamer of appartement met privé-sanitair. In het hoofdgebouw is een restaurant en zitruimte (met gratis WiFi). Er is een winkeltje met aanbod van blik- en droogvoeding, koekjes, knackebrood,... voor de picknick.

2 x in Abisko Turiststation: hotelkamers met privé-sanitair, budgetkamers met gemeenschappelijk sanitair of huisjes met eigen kookgelegenheid. Gemeenschappelijk keuken voor alle gasten, winkel met brood, dranken en snacks en een restaurant. Gratis WiFi in de openbare ruimtes.

Met uitzondering van de berghut, waar je zelf je avondmaal en ontbijt klaarmaakt, hebben de logies een restaurant. Ook zijn er aan de logies vaak winkeltjes en kookgelegenheid verbonden, maar het aanbod aan voedingswaren is in deze regio niet erg uitgebreid. Dat heeft uiteraard alles te maken met de afgelegen ligging. In het infopakket krijg je details over waar en wanneer je best wat aankoopt.


Bagagevervoer

Op dagen 3 en 5 draag je een (dag)rugzak met je middagpicknick, drank en een minimum aan persoonlijke bagage: wat toiletgerief, een set reservekleren en een lakenzak. Het eten koop je in de berghut zelf aan. Tijdens de andere wandelingen draag je enkel je dagrugzak met de spullen die je overdag nodig hebt.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagruzak met goeie schouderbanden en een stevige heupband waarin je ook persoonlijke bagage kan stoppen voor 2 nachten

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende en waterdichte (berg)wandelschoenen
 • lichte schoenen, voor binnen en ’s avonds
 • getten (waterdichte onderbeenbeschermers; handig bij regen en drassig terrein)
 • watersandalen

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • wind- en waterdichte overbroek
 • evt. regencape
 • dikke trui/fleece
 • lichte trui/fleece
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème
 • beschermende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • evt. (zak)mesje
 • lunchbox

Diversen

 • lakenzak en evt. kussensloop
 • stevige plastieken zak of matje om op te zitten tijdens de picknicks
 • evt. verrekijker
 • evt. wandelstokken 
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • evt. muggenhoed

EHBO

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

En hoe zit het met die muggen?

De dichtheid en het aantal muggen is afhankelijk van de tijd van het jaar en de regenval tijdens het broedseizoen in de lente en de vroege zomer. Ze verschijnen meestal rond half juni en verdwijnen weer tegen het einde van september. Omdat muggen vooral van water en berkenbos houden, kom je ze niet zo vaak tegen op de kale hoogvlaktes. Hoewel muggen overal in Zweden aanwezig zijn, zijn ze talrijker in het noorden. Een goeie spray/créme op basis van DEET is een must en ook een muggenhoed kan van pas komen.


Formaliteiten

Voor reizen naar Zweden volstaat je identiteitskaart.
Tip: Maak een kopie of foto van je identiteitskaart en neem deze mee.


Geld

De munt in Zweden is de kroon. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: Currency converter

Je kan overal (restaurants, cafés, logies, …) met de kaart betalen.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: