Portugal - Via Algarviana


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Portugal - Via Algarviana


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Portugal - Via Algarviana


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Portugal - Via Algarviana


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Portugal - Via Algarviana


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Portugal
De Algarve is geliefd om zijn aangenaam klimaat, mooie witte stranden tussen steile rotskusten en uitgestrekte natuurparken. Deze westelijke route van de Via Algarviana start in Monchique, het hoogste punt van de Algarve. Ze leidt door eenzame boerenlandschappen maar ook door dichte eucalyptus- en kurkeikenbossen, langs rivieren en vogelrijke natuurgebieden naar de duizelingwekkende rotskliffen van Cabo São Vicente.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20PT5VAA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Zeer afwisselende landschappen
 • Goed gemarkeerd pad 
 • Eindpunt bij de Cabo São Vicente - mooie vuurtoren
 • 'Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina'
 • Kennismaking met het Portugese dorpsleven

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9

7 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Caldas de Monchique 

Aankomst in Faro, alom bekende hoofdplaats van de Algarve. Van hieruit word je westwaarts gebracht, naar Caldas de Monchique, een sympathiek kuuroord in de vallei van het gebergte Serra de Monchique. Reeds in de Romeinse tijden was dit oord gekend voor z’n heilzame bronnen, je vindt er een prachtig weelderig groen landschap en hebt er mooie uitzichten over de kust.

Hotelovernachting in een klein thermaal kuuroord met zwembad. (A)

O = ontbijt    L = lunch    A = avondmaal

Dag 2

Caldas de Monchique - Monchique

In schril contrast met de drukke toeristische kustlijn staat de rust en stilte die je ervaart in het achterland van de Algarve. De heuvels rond Monchique zijn begroeid met enorme kurkeiken en mimosa die in het voorjaar in vele geuren en kleuren bloeit. Net voor Monchique bereik je het officiële wandelpad van de Via Algarviana, een mooi extraatje is de klim naar het uitzichtpunt van de Picota, een beboste berg die na de Fóia met z’n 773 m de hoogste berg van de Algarve is.
Tocht van 10 km, 3 à 4 uur stappen, + 427 m / - 233 m.

Hotelovernachting. (O, L)

Dag 3

Monchique - Marmelete

Door een regio van kurkeiken en uitgestrekte eucalyptusplantages bereik je de bergstreek rond Fóia en alhoewel deze top  niet meteen op de route ligt raden we toch aan je even aan een klimmetje te wagen, je hebt er een machtig zicht over het ganse achterland en de eindeloze blauwe kustlijn. Via het ravijn de Peneda do Buraco en een mooie uitgerekte vallei met oude landbouwterrassen bereik je Marmelete.
Tocht van 14,7 km, 4 of 5 uur stappen, + 696 m / - 761 m.

Overnachting in een B&B. (O, L, A)

Dag 4

Marmelete - Corsino + transfer naar Bensafrim 

Transfer van het logies naar het centrum van Marmelete waar liefhebbers nog even in het museum van de medronho kunnen binnenlopen; medronho is een straffe borrel die wordt gestookt met de vruchten van de aardbeiboom, een echte streekspecialiteit. De Via Algarviana doorkruist een zeer eenzame, onbewoonde en wilde regio. Je daalt langzaam af door dichte eucalyptus- en dennenwouden naar de vallei van de Vagarosa. Rond lunchtijd kan je even uitrusten op een terrasje in Romeiras. Einde van de wandeling in Corsino waar de taxi je oppikt en naar Bensafrim brengt.

Tocht van 17 km, 5 à 6 uur stappen. + 185 m / - 461 m.

Overnachting in een B&B. (O, L, A)

Dag 5

Bensafrim - Vila do Bispo 

’s Morgens transfer tot bij Barão S. João, een dorpje dat wordt omgeven door een mooi oud dennenwoud,  overgangsgebied tussen het dorp en de omringde heuvels. Eens je dit bos door bent bereik je een regio van dichte mediterrane struikvegetatie, valleien en kleine riviertjes. Naarmate je de kust en Vila do Bispo nadert opent het landschap. In Raposeira word je naar Vila do Bispo oftwel ‘de stad van de bisschop’  gebracht. Tocht van 22 km, 6 à 7 uur stappen. + 538 m / - 480 m.

Overnachting naar keuze en afhankelijk van beschikbaarheid in een B&B of in een hotelletje met kleine spa en binnenzwembad.  (O, L, A)

Dag 6

Vila do Bispo - Cabo São Vicente + transfer naar Sagres

Met een zeebriesje op kop wandel je door een vrij verlaten agrarisch gebied met grazende koeien, graanvelden en vogelrijke gebieden rond de heuvels van Catalão en Vale Santo.  Bij het ‘Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina’ heb je één van de allermooiste natuurgebieden van Portugal bereikt. Deze regio is bezaaid met boerderijen en dorpjes die ieder verantwoordelijk zijn voor het natuurbehoud van het park. Eindpunt bij de steile kliffen van Cabo de São Vicente, de meest zuidwestelijke punt van het Europese continent, getooid met een mooie vuurtoren. Transfer naar Sagres, een aangenaam havenstadje aan de rotsachtige zuidkust. Tocht van 16 km, 4 à 5 uur stappen. + 160 m / - 211 m.

Hotelovernachting. (O, L)

Dag 7

Ingrina - Sagres

Vandaag heb je slechts een korte tocht voor de boeg. Na het ontbijt word je naar de mooie baai van Ingrina gebracht waar er nog tijd is voor een koffie in de strandbar. Van hieruit loop je nu via smalle paadjes, langs de rotsige kustlijn en nu en dan boven de kliffen terug richting de haven van Sagres. Er is zeker tijd om wat te relaxen op een van de strandjes zoals João Vaz en Barranco. Tocht van 8,5 km, + 244 m / - 278 m.

Hotelovernachting. (O, L)

Dag 8

Einde na het ontbijt. Transfer naar de luchthaven. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2020

8 dagen / 7 nachten : € 790 p.p.


Voorschot: € 237 per deelnemer

Inbegrepen

 • luchthaventransfers (van en naar Faro)
 • logies 
 • ontbijt
 • 6 x picknick
 • 3 x avondmaal (Caldas de Monchique, Marmelete, Bensafrim)
 • informatiepakket met beknopte routebeschrijvingen en kaarten
 • transfers zoals beschreven in het dagschema:
  • Corsina - Bensafrim
  • Bensafrim - Barão S. Joao
  • Raposeira – Vila do Bispo
  • Sagres – Ingrina
  • Cabo S. Vicente- Sagres
 • bagagevervoer


Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden en dranken
 • evt. inkomgelden en persoonlijke uitgaven
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • éénpersoonskamer samenreizend: € 230
 • éénpersoonskamer alleenreizend: € 460

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 maart tot/met 31 oktober 2020

Dagelijks vertrek mogelijk van begin maart tot eind oktober. De zomermaanden juli en augustus zijn af te raden omwille van de hitte.


Heen- en terugreis

Met het vliegtuig

Vlucht tot Faro. Hier word je afgehaald en naar Caldas de Monchique gebracht. 
Op het einde van de reis word je ook weer terug naar de luchthaven gebracht vanuit Sagres.


Niveau

 tot . Vrij gemakkelijke wandelingen van 8,5 km tot max. 22 km, van 3 tot  max. 7 uur stappen per dag.  Maximum hoogteverschil van 696 m stijgen en 761 m dalen. De paden zijn over het algemeen goed begaanbaar. Het merendeel stap je over bospaden en landbouwweggetjes, nu en dan over rotsige paden en onvermijdelijk ook stukken over verharde wegen. Goede markeringen.

Gps-tracks zijn beschikbaar. Lees hier meer over wandelen met gps.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagage

Wordt vervoerd. Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje.

Logies

Overnachting op basis van een standaard tweepersoonskamer, met privaat sanitair. Het logies is in feite een mix van kleinschalige hotels, pensions en b&b’s. In Caldas de Monchique overnacht je in een thermaal kuuroordje. In Marmelete logeer je in één van de drie huisjes van een B&B.

Maaltijden

 • Ontbijt in het logies is steeds inbegrepen
 • 6 lunchpakketten zijn inbegrepen, soms kan het zijn dat je het lunchpakket zelf kan samenstellen
 • 3 x avondmaal inbegrepen (in Caldas de Monchique, Marmelete, Bensafrim), soms neem je het avondmaal in een nabijgelegen restaurant. Indien het avondmaal niet is inbegrepen zijn er voldoende restaurants in de buurt.

Klimaat

Mediterraan klimaat met droge, warme zomers en milde, natte winters. Tijdens de zomermaanden is het meestal heet en droog maar aan de kust is de hitte iets meer gematigd. De aangenaamste  wandeltemperaturen zijn tijdens de lente en de herfst, met regelmatig wat kans op regen. In het vroege voorjaar en late najaar kan de wind al wat steviger waaien en meer regenbuien met zich meebrengen. De zomermaanden zijn over het algemeen te heet om te wandelen.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

In Portugal betaal je met euro's. Je neemt best wat cash geld mee. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Let op: voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Portugal volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis. 

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden.

Tip: Laat weten waar je bent!

In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: