Portugal - Portugese Santiagoroute


8 tot 14 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Portugal - Portugese Santiagoroute


8 tot 14 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Portugal - Portugese Santiagoroute


8 tot 14 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Portugal - Portugese Santiagoroute


8 tot 14 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Portugal - Portugese Santiagoroute


8 tot 14 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Portugal
De Via Podiensis, de Via Turonensis, de Camino del Norte, Camino de la Plata, Camino Aragonés, Camino Sanabrès, ...en nog zovele varianten meer. Ze hebben allemaal één ding gemeen: al deze paden leiden naar het graf van de apostel Jacobus in Santiago de Compostela. Heeft de Franse of Spaanse pelgrimsweg voor jou geen geheimen meer? Dan kan je kiezen om een stuk van de Portugese route te bewandelen. De Camino Português is een historische en nog vrij ongerepte pelgrimsroute vanuit Porto in noordelijke richting door de mooie Douro-en de Minho-streken. In Spanje doorkruis je het groene Galicië om tot Santiago te komen. Je kan vertrekken in Porto en in 7 dagen tot in Valença stappen ofwel daar starten en tot in Santiago lopen. Een combinatie van de twee routes kan uiteraard ook.    
Aantal dagen: 8 tot 14 dagen
Reisnummer: 20PT5PSA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • historische stad Porto
 • route met een rijk cultuurpatrimonium
 • verkenning van de Douro-wijnstreek
 • ontmoetingen met andere pelgrims
 • middeleeuwse bruggen

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,8

15 Beoordelingen

reviews van klanten

Leuke reis, mooie route, vriendelijke mensen onderweg. Topreis !

Lien D. -

Bij deze wil ik jullie bedanken voor de organisatie van een superreis. Zonder dat wij ooit iemand telefonisch aan de lijn hebben gehad of persoonlijk hebben ontmoet, is de boeking via e-mail heel vlot verlopen. Pro-actief kregen we zelfs documenten voor de verkiezingen die tijdens ons verlof vielen. Ter plaatse was ook alles super georganiseerd : de bagagetransfer echt top, de meeste logieplaatsen heel goed en een paar echte toppers. De documentatie heel uitgebreid en heel relevant. Echt een topreis !!

Anje V. -

Algemene reistips

Algemeen

De keuze voor deze routes werd bepaald door een aantal factoren die bijdragen tot het welslagen van je pelgrimstocht: de kwaliteit van de paden, de kwaliteit van het logies alsook het aantal logiesplaatsen (op sommige routes zijn dit er niet veel!), het klimaat en uiteraard de schoonheid van de route. 

Weetje: het interieur van de kathedraal van Santiago de Compostela wordt momenteel gerestaureerd. Er is geen officiële einddatum bekend, maar de kans is klein dat dit al in 2020 zal zijn. Eerder tegen 2021, wanneer in Santiago de Compostela een Heilig Jaar (Año Jacobeo) gevierd wordt. Dit is een jaar wanneer 25 juli (de naamdag van St-Jacob) op een zondag valt. De restauratie brengt met zich mee dat er geen mis- of andere vieringen kunnen plaatsvinden in de kathedraal, ook niet de beroemde ‘bota fumeiro’. Missen vinden plaats in andere kerken in de stad.

Als je in Santiago graag je pelgrimscertificaat (de zogenaamde 'compostella') in ontvangst neemt voorzie je hier best voldoende tijd voor. Men heeft een ticketsysteem geïnstalleerd waarbij je een nummertje krijgt om je wachttijd te checken. Door lange wachtrijen is het tijdens het hoogseizoen (15/4 - 15/10) vaak niet meer mogelijk om bij aankomst in Santiago meteen je certificaat op te halen, soms zelfs pas de volgende dag.

Klik hier voor meer informatie over de pelgrimsroute in Spanje en in Frankrijk.

Porto - Valença

Vertrek in het aangename Porto, gebouwd tegen de hellingen langs de Douro-rivier, met een schilderachtig historisch centrum, een wirwar van steegjes en uitnodigende pleintjes. Enkele keren per dag doe je een klim van zo'n 100 à 120 m, die wordt beloond met een panoramisch uitzicht, en regelmatig kan je halt houden in een klein dorpje.  Bij aanvang van de reis is er een kleine transfer voorzien die je uit het verstedelijkt gebied rond Porto brengt.

Route: 8 dagen / 6 etappes / 108 km: overnachting in Porto op dag 1 en in Valença op dag 7
Vilar do Pinheiro (Porto) – Arcos (17 km) -  Barcelos (20 km) - Balugães (15 km) - Ponte de Lima (18 km) - Cossourado (Paredes de Coura) (22 km) – Valença (13 km). 

Prijs excl. avondmaal in Porto en Valença. In Barcelos vindt er tussen 25 april en 2 mei een populair festival plaats. 

De eerste etappe wordt ingekort d.m.v. een transfer vanuit Porto tot Vilar do Pinheiro, op die manier vermijd je een stuk van 3 kilometer door verstedelijkt gebied. Deze transfer is inbegrepen.

Valença - Santiago

Je steekt de grens met Spanje over en volgt de vallei van de Louro, over schaduwrijke wegen en door bossen. Op je pad kom je heel wat natuurlijke bronnen tegen dus dorst zal je hier niet hebben! Op en af gaat het, over met eik en eucalyptus beboste paden, door diep ingesneden valleien en met regelmatig weidse uitzichten over de zee. In Pontevedra smul je van tapas op een terras en in Caldas de Reis kan je je zere voeten helen in één van de warmwaterbronnen. Bij Santiago de Compostela heb je je doel bereikt: hier komen de pelgrimswegen samen en ontmoet je wandelaars van over de hele wereld.

Route: 8 dagen / 6 etappes / 114 km: overnachting in Valença op dag 1 en in Santiago op dag 7
Valença – O Porriño (20 km) – Arcade (22 km) – Pontevedra (12 km) – Caldas de Reys (22 km) – Padrón (19 km) – Santiago (24 km).

Prijs excl. avondmaal in Valença en Santiago.

Porto - Santiago

Onderstaande route combineert de twee bovenstaande programma's tot een veertiendaagse reis van Porto helemaal tot in Santiago. 

Route: 14 dagen / 12 etappes / 222 km: overnachting in Porto op dag 1 en in Santiago op dag 13

Vilar do Pinheiro (Porto) – Arcos (17 km) -  Barcelos (20 km) - Balugães (15 km) - Ponte de Lima (18 km) - Cossourado (Paredes de Coura) (22 km) – Valença (13 km) - O Porriño (20 km) – Arcade (22 km) – Pontevedra (12 km) – Caldas de Reys (22 km) – Padrón (19 km) – Santiago (24 km).

Prijs excl. avondmaal in Porto en Santiago.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2020:

 • Porto - Valença: € 690 p.p.
 • Valença - Santiago: € 650 p.p.
 • Porto -  Santiago: € 1170 p.p.


Voorschot: € 222 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt
 • avondmaal vanaf dag 2 tot en met ontbijt laatste dag (enkele uitzonderingen - zie 'niet inbegrepen')
 • transfer van Porto naar Vilar do Pinheiro (bij etappe 1)
 • uitgebreid informatiepakket met Engelstalige routebeschrijvingen en veel achtergrondinformatie
 • kaarten
 • pelgrimspaspoort
 • bagagevervoer 
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunchpakket 
 • avondmaaltijden in Porto, Valença (wel bij de combinatiereis!) en Santiago
 • evt. overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • optionele activiteiten
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer:
  • € 255 p.p. (Porto - Valença HS) € 240 p.p. (Porto - Valença LS) 
  • € 175 p.p. (Valença - Santiago HS) € 170 p.p. (Valença - Santiago LS)
  • € 345 p.p. (Porto - Santiago HS) € 305 p.p. (Porto - Santiago LS)
 • Hoogseizoen (1/7 - 15/9)
  • € 35 p.p. (Porto - Valença)
  • € 30 p.p. (Valença - Santiago)
  • € 60 p.p. (Porto - Santiago)
 • Extra nacht Porto K&O: € 55 p.p.
  • eenpersoonskamer: € 90 p.p.
 • Extra nacht Santiago K&O: € 55 p.p.
  • eenpersoonskamer: € 90 p.p.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 15 maart tot/met 31 oktober 2020

Deze reis is mogelijk van half maart tot eind oktober.

Mei, juni, september en oktober zijn qua weer de beste maanden. Hete zomermaanden.


Heen- en terugreis

Er zijn meerdere mogelijkheden om het startpunt van je reis te bereiken, eveneens om terug te keren. Vluchten zijn mogelijk op Porto en Santiago of op een combinatie van beiden. Wij helpen je graag verder met het uitzoeken van de voor jou geschikte route.

Onderstaand alvast enkele mogelijkheden:

Porto - Valença

Heenreis: heen en terug naar Porto (Sá Carneiro International Airport), een 11-tal km buiten het stadscentrum. Vanaf de luchthaven in Porto is er een shuttle dienst van  de maatschappij ‘Terravision’ naar het centrum (reisduur ca. 25 min., prijs: ca. € 5). Of je kan ook de metro nemen voor een kleine € 2. Een taxi kost je ongeveer € 25.

Terugreis: Valença - Porto kan met de trein vanuit beide stations, Estacao de São Bento en Campanhã, al dan niet met een overstap. Ritduur: 2 à 3 uur. Daar neem je best de metro terug naar de luchthaven, deze vertrekt vanuit beide stations. Ook busmaatschappij Autna onderhoudt een traject tussen Porto en Valença.

Valença - Santiago 

Voor deze reis kan je kiezen tussen een vlucht  heen en terug naar Porto of Santiago, Valença ligt ongeveer halfweg.

Heenreis: Vlucht tot Porto (Sá Carneiro International Airport), een 11-tal km buiten het stadscentrum. Vanaf de luchthaven in Porto is er een shuttle dienst van ‘Terravision’ naar het centrum (reisduur ca. 25 min., prijs: ca. € 5). Of je kan ook de metro nemen die rechtstreeks naar de stations rijdt waar je de trein kan nemen. Een taxi kost je ongeveer € 25.
In Porto vanuit beide stations São Bento en Campanhã vertrekken er treinen naar Valença, al dan niet met overstap. Ritduur: 2 à 3 uur. Busmaatschappij Autna onderhoudt een traject tussen Porto (centrum en luchthaven) en Valença.

Bij een vlucht tot Santiago kan je ook met de Autna-bus tot Valença reizen. Er zijn een aantal verbindingen per dag. Je bent ongeveer anderhalf uur onderweg.

Terugreis: om terug te keren naar Porto vanuit Santiago is er een dagelijkse busverbinding met de busmaatschappij ‘Alsa’. Reis je liever met de trein, dan kan je die nemen tot Vigo en in Vigo terug tot in Porto reizen.
Bij terugvlucht vanuit Santiago: aan de Plaza de Galicia vertrekt er om het halfuur een bus naar het station en de luchthaven (reisduur +- 35 min., +- € 3).

Porto - Santiago

Het makkelijkst is een vlucht naar Porto en terug vanuit Santiago.

Heenreis: vlucht tot Porto (Sá Carneiro International Airport), een 11-tal km buiten het stadscentrum. Vanaf de luchthaven in Porto is er een shuttle dienst van ‘Terravision’ naar het centrum (reisduur ca. 25 min., prijs: ca. € 5). Of je kan ook de metro nemen voor een kleine € 2. Een taxi kost je ongeveer € 25.

Terugreis: bij terugvlucht vanuit Santiago: aan de Plaza de Galicia vertrekt er om het halfuur een bus naar het station en de luchthaven (reisduur +- 35 min., +- € 3).
Om terug te keren naar Porto vanuit Santiago is er een dagelijkse busverbinding. Als je graag de trein neemt kan je de trein nemen tot Vigo en in Vigo terug tot in Porto reizen.

 

Privé transfers voor alle trajecten kunnen op voorhand via Anders Reizen geregeld worden mits betaling van een supplement. Je kan dit eventueel ook nog ter plaatse laten regelen, er is een briefing voorzien aan het begin van de reis.

Meer info over de bussen: zie Autna en Alsa en Flixbus.

Uurregelingen van de treinen kan je vinden op http://www.cp.pt/

 


Niveau

. Afstand en duur zijn zeer variabel (in functie van logies); van 12 tot 22 km.  Je stapt over een mix van wandelpaden, gaande van rotsachtige paden, karresporen en landbouwwegjes tot geasfalteerde wegen. Voor deze reis zijn er gps-tracks beschikbaar. We sturen ze je op samen met het informatiepakket. Lees hier meer uitleg over het wandelen met gps.

Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagage

Wordt vervoerd. 1 stuk bagage per persoon van max. 15 kg. Je draagt enkel je dagrugzakje. 

Logies

Je overnacht doorgaans in eenvoudige hotelletjes of pensions. Standaard verblijf je in een tweepersoonskamer tenzij anders overeengekomen bij de reservatie. Kamers zijn meestal voorzien van privé sanitair. 

Maaltijden

 • Ontbijt is inbegrepen.
 • Lunchpakketten zijn niet inbegrepen maar kan je laten klaarmaken in het logies.
 • Avondmaal is inbegrepen op enkele dagen na: bij de start van de reis in Porto en op het einde in Valença of Santiago. Bij de combinatiereis is het avondmaal in Valença wel incl.

 


Klimaat

Van aangenaam tot zeer warm. Regen en onweer zijn nooit uitgesloten.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

In Portugal betaal je met euro's. Je neemt best wat cash geld mee. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Let op: voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

Formaliteiten

Voor reizen naar Portugal en Spanje volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis. 

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Ben je van plan een auto te huren, denk er dan aan je rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is in dat geval vereist.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden.

Tip: Laat weten waar je bent!

In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: